Nie powiedziałabym, skoro wyskoczyłeś z państwem Albańczyków.
I może załóż oddzielny temat jak tak bardzo chcesz, co?
ROTFL muszę przyznać, że bardzo mnie ubawiłaś radze jednak zapoznać sie nieco z tematem, może wtedy dowiesz sie nawet co mają wspólnego Albańczycy i UCK z Kosowem. Z kim na przykład miewała kontakty UCK itp
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 18:24
KacperM napisał/a:
ROTFL muszę przyznać, że bardzo mnie ubawiłaś
A dziękuję, miło mi.
KacperM napisał/a:
radze jednak zapoznać sie nieco z tematem, może wtedy dowiesz sie nawet co mają wspólnego Albańczycy i UCK z Kosowem
czytaj między wierszami, a dowiesz się, że tym tematem nie interesowałam się i nie słyszałam o nim wiele. jedynie wyraziłam swoje zdanie tak, jak inni. amen.
czytaj między wierszami, a dowiesz się, że tym tematem nie interesowałam się i nie słyszałam o nim wiele. jedynie wyraziłam swoje zdanie tak, jak inni. amen.
Aha rozumiem. To jest dosyć głęboki temat w dodatku bardzo często wiele informacji jest zmanipulowanych
A tak na przyszłość to jeśli dana osoba wypowiada swoje zdanie na jakiś temat to przynajmniej mniej więcej musi wiedzieć o co w nim chodzi inaczej dyskusja nie ma zbytnio sensu
Cóż większość Serbów uciekło z Kosowo, ponieważ byli cały czas prześladowani. Musieli jeżdzić po wypłaty w osłonie wojska Albańczycy palili ich domy itp Dawniej proporcje były całkiem inne. Że Albańczycy się mnożą jak króliki a Serbowie musieli uciekać z własnej ziemi proporcje sie zmieniły
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 01:08
KacperM napisał/a:
Cóż większość Serbów uciekło z Kosowo, ponieważ byli cały czas prześladowani. Musieli jeżdzić po wypłaty w osłonie wojska Albańczycy palili ich domy itp Dawniej proporcje były całkiem inne. Że Albańczycy się mnożą jak króliki a Serbowie musieli uciekać z własnej ziemi proporcje sie zmieniły
Myślę że jesteś trochę zbyt stronniczy Oczywiście nie zaprzeczam temu co napisałeś (może nie licząc tych 'mnożących sie królików' ) ale nie zapominajmy że to Serbowie zaatakowali Bosniaków, stworzyli obozy koncentracyjne, to Serbowie wymordowali kilka tysięcy muzułmaninów w Srebrenicy. Oczywiście czy to Bosniacy, Chorwaci czy nawet 'błękitne hełmy' również nie byli bez winy, ale prowodyrów nalezy szukac u Serbów.
Monia* napisał/a:
Zalezy co rozumiemy przez slowo wolnosc. Kosowo niby wolne, ale uzaleznione od Serbii. 50% bezrobocia, nedza i nie wiem czy tak dobrze im bedzie.
Sama wolnośc im wystarczy. Żyjąc tyle lat pod zwierzchnictwem Serbów niepodległośc jest najwyższą wartością o jaką warto walczyc. Zresztą pod przywódctwem Serbii Kosowo wcale nie było bogatsze niżby miało byc teraz.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 7 razy Wiek: 22 Dołączyła: 11 Wrz 2007 Posty: 1078 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 03:28
atos napisał/a:
Zresztą pod przywódctwem Serbii Kosowo wcale nie było bogatsze niżby miało byc teraz.
Sa energetycznie oraz handlowo uzaleznieni od Serbii. A teraz watpie, aby Serbia cokolwiek im dawala.
KacperM napisał/a:
Dawniej proporcje były całkiem inne. Że Albańczycy się mnożą jak króliki a Serbowie musieli uciekać z własnej ziemi proporcje sie zmieniły
Ale mnie chodzi o terazniejsze proporcje.
Po glebszym zastanowieniu doszlam do wniosku, ze nie powinnismy tego popierac. Po pierwsze to nie nasz interes a po drugie to terytorium Serbii, wiec nie powinno sie tego zabierac od tak.
_________________ "Sprawiedliwość ma oczy i fiskalną kasę.
Podstawowe wartości spłonęły jak papier"
Bezpośrednio nie, ale pośrednio tak. Albo przyłączymy się do krajów Europy Zachodniej (pomijam Hiszpanię, bo tam jest specyficzna sytuacja) i USA, albo do Rosji.
Poza tym bez wsparcia zewnętrznego (chociażby politycznego) to nowe państewko długo by nie wytrzymało.
_________________ ::Nie masz po co żyć? Żyj na złość innym!::
Trzeba zrozumieć reakcje Serbów. O ich granicach dyskutują mocarstwa światowe. Tak samo było w Jałcie.
Tak fantazjując: pomyślcie, że trwa nadal II RP. Ukraińska UPA zaczyna prześladować Polaków na Kresach Wschodnich, niszczyć nasze dziedzictwo narodowe, mordować całe rodziny. Nasz rząd decyduje się na reakcję, wysyła wojsko do walki z UPA. Po przejęciu kontroli nad sytuacją nagle na nasze obiekty spadają bomby sił międzynarodowych. Wypędzają one naszych żołnierzy z Galicji i sami zaczynają wszystkiego pilnować. Jednak pomimo ich obecności, odradza się UPA i bezkarnie kontynuuje swoje dzieło. Polacy uciekają na zachód. W tym momencie Ukraińcy ogłaszają powstanie "Republiki Zachodniej Ukrainy", która jest chroniona i utrzymywana przez społeczeństwo międzynarodowe.
Ja nie przyjąłbym tego do wiadomości. Dokładnie to samo czują Serbowie.
_________________ STRIP SAMBA! http://youtube.com/watch?v=HoyQwrviMbs Eu sou um barco na imensidao do mar
Com saudade do meu porto
Navego, navego, navego nas ondas do mar
Vento me leva pra la de novo
Kosowo kilka dni temu wbrew ostrym protestom Serbi, Rosji i kilku innych państw ogłosiło niepodległośc pogwałcając przy okazji kilka międzynarodowych umów. Co o tym sądzicie? Polska powinna zaakceptowac nowe państwo czy wprost przeciwnie? Czy w ślady kosowskich Albańczyków nie pójdą inni jak chocby Baskowie czy Katalończycy? Każdemu narodowi który tego chce nalezy się niepodległośc? Czy to może byc powód kolejnej wojny w 'kotle bałkańskim'? Od kilku dni słyszy się o zbrojnych atakach Serbów na Albańczyków o odbijaniu budynków itp. Popieracie nowe państwo?
Oczywiście na wszystko co napisałeś. Każdemu narodowi należy się "kawałek ziemi". Ale to tylko w niektórych przypadkach. W tym gdzie w kossowie większość to mieszkańcy tych rejonów jak najbardziej należy się ogłoszenie niepodległości.
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 00:02
Coelho napisał/a:
Trzeba zrozumieć reakcje Serbów. O ich granicach dyskutują mocarstwa światowe. Tak samo było w Jałcie.
Skojarzyło mi sie podobnie Z zapewnieniami Francuzów i Anglików o wspólnej obronie przeciwko Niemcom i reakcjami w pierwszym tygodniu wojny.
Coelho napisał/a:
Tak fantazjując: pomyślcie, że trwa nadal II RP. Ukraińska UPA zaczyna prześladować Polaków na Kresach Wschodnich, niszczyć nasze dziedzictwo narodowe, mordować całe rodziny. Nasz rząd decyduje się na reakcję, wysyła wojsko do walki z UPA. Po przejęciu kontroli nad sytuacją nagle na nasze obiekty spadają bomby sił międzynarodowych. Wypędzają one naszych żołnierzy z Galicji i sami zaczynają wszystkiego pilnować. Jednak pomimo ich obecności, odradza się UPA i bezkarnie kontynuuje swoje dzieło. Polacy uciekają na zachód. W tym momencie Ukraińcy ogłaszają powstanie "Republiki Zachodniej Ukrainy", która jest chroniona i utrzymywana przez społeczeństwo międzynarodowe.
Wszystko suer, fajnie; ale w tej analogicznej sytuacji to Polacy zaatakowali Ukraińców. Zmienia to radykalnie postac rzeczy. Albańczycy mieli się w tej sytuacji nie bronic? Iśc spokojnie na rzez jak baranki?
Zresztą to że Kosowo jest nowym państwem nie do końca jest prawdą. W latach 70 mieli taką autonomię że nawet Serbski rząd nie mógł ingerowac w żaden sposób w sprawy kosowskich Albańczyków.
smoczek250 napisał/a:
W tym gdzie w kossowie większość to mieszkańcy tych rejonów jak najbardziej należy się ogłoszenie niepodległości.
Idąc tym tropem na samych Bałkanach powinniśmy miec kilkanaście państw, nie wspominając o reszcie Europy. Wszyscy albo nikt.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wszystko suer, fajnie; ale w tej analogicznej sytuacji to Polacy zaatakowali Ukraińców. Zmienia to radykalnie postac rzeczy. Albańczycy mieli się w tej sytuacji nie bronic? Iśc spokojnie na rzez jak baranki?
Wiesz zapewne, że fragment z prześladowaniami Polaków jest prawdziwy. Sporo osób w mojej rodzinie zginęło z rąk UPA. Nasłuchałem się różnych historii o gwałtach, napadach i wypruwaniu flaków na oczach wszystkich. Prawdziwych, bo przecież ten dziadek/pradziadek/wujek nie znikneli sobie tak o. To był strach, ludzie chcieli uciekać. Gdyby polska państwowość istniała, zareagowałaby podobnie. I według mnie nie byłaby to nasza agresja.
Po II WŚ Polacy z Kresów Wschodnich znaleźli się na obcym terytorium. Nikt by ich nie obronił, więc mieli mniej wątpliwości dotyczących opuszczenia domów. Tak samo uciekali Serbowie i dlatego teraz w Kosowie jest ich tak mało. Ich interwencja była podyktowana obroną własnych obywateli. Nie wysłaliby przecież tak nagle czołgów po to, żeby sobie nimi pojeździć.
To UCK zaczęła atakować Serbów na terytorium Kosowa w taki sam sposób jak UPA. I rząd Serbii też nie mógł się patrzeć na rzeź swoich obywateli. Naprawdę ważne jest to, kto pierwszy zakłócił porządek.
_________________ STRIP SAMBA! http://youtube.com/watch?v=HoyQwrviMbs Eu sou um barco na imensidao do mar
Com saudade do meu porto
Navego, navego, navego nas ondas do mar
Vento me leva pra la de novo
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 01:00
Coelho napisał/a:
To UCK zaczęła atakować Serbów na terytorium Kosowa w taki sam sposób jak UPA. I rząd Serbii też nie mógł się patrzeć na rzeź swoich obywateli. Naprawdę ważne jest to, kto pierwszy zakłócił porządek.
Chyba mówimy o dwóch róznych wojnach. Małe nieporozumienie Wojnę w 1998 roku rozpoczeli separatyści kosowscy, ale była to niejako odpowiedz na prowokację władz serbskich, które chciały zlikwidowac autonomię Kosowa. A ja pisałem wczesniej o wojnie która wybuchła w 1992 roku gdy Serbowie atakując Bośniaków wywołali efekt domina na całych Bałkanach prowadzący również do wybuchu kolejnych wojen.
Tak czytam te Wasze opinie i nadal nie przekonują mnie one do zmiany zdania na temat niepodległości Kosowa- a ja jestem na tak.
Tak jak mówiliście:
bellamuerte napisał/a:
Z drugiej jednak strony my także wielokrotnie walczyliśmy o niepodległość... A znowu: czy tak my {jako kraj} uznalibyśmy autonomię np. Kaszub?
atos napisał/a:
'Tak', bo czy serce Polaka mogłoby powiedzic 'nie zgadzam się na Waszą niepodległośc'? Mamy wspaniałą historię walki o niepodległośc, więc pozwólmy innym tworzyc ją również.
Jak Polacy moga komuś powiedzieć: "Nie, nie zgadzamy się abyście byli niepodległym państwem!"? Przecież tyle lat walczyliśmy o niepodlełość... Wiem, że patrząc na sprawę pod tym kątem powinno powstac wiele nowych państw. I niech powstają. Uważam, że każdy naród na prawo do niezależnego, wolnego i niepodległego państwa.
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Uważam, że każdy naród na prawo do niezależnego, wolnego i niepodległego państwa.
A ja uważam, iż w ramach powtórki z geografii powinnaś otworzyć szkolny atlas z polityczną mapką Europy i sprawdzić czy przypadkiem Albańczycy nie mają już własnego państwa