Cytat:
Uważam, że każdy naród na prawo do niezależnego, wolnego i niepodległego państwa.
A ja uważam, iż w ramach powtórki z geografii powinnaś otworzyć szkolny atlas z polityczną mapką Europy i sprawdzić czy przypadkiem Albańczycy nie mają już własnego państwa
Dla Ciebie to są Albańczycy, a oni uważają siebie za Kosowian/Kosowiaków czy jak tam sie to tworzy. Tak samo Ty uważasz, że Katalończyk to Hiszpan, a on uważa, że katalończyk to Katalończyk.
Z jednej strony mamy Serbię, która mówi, że utworzenie Kosowa, to jej rozbiór- Polacy są po stronie Serbii, bo sami doświadczyli rozbiorów. Z drugiej strony mamy dążących do niepodległości (nazwijmy ich) Kosowian- Polacy sa po ich stronie bo sami wiedzą jak to jest walczyć o niepodległość. Ja staję po stronie tych drugich.
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
Dla Ciebie to są Albańczycy, a oni uważają siebie za Kosowian/Kosowiaków czy jak tam sie to tworzy.
Nie dla Niego, ale sa. Nie tworzmy nowych narodowosci.
Miśka napisał/a:
Z jednej strony mamy Serbię, która mówi, że utworzenie Kosowa, to jej rozbiór- Polacy są po stronie Serbii, bo sami doświadczyli rozbiorów. Z drugiej strony mamy dążących do niepodległości (nazwijmy ich) Kosowian- Polacy sa po ich stronie bo sami wiedzą jak to jest walczyć o niepodległość. Ja staję po stronie tych drugich.
Tylko zgadzam sie z tym, ze w ten sposob Serbia traci, a Oni maja swoj kraj. Zreszta to chyba chore zebym teraz kazdy tworzyl swoje panstawa, panstewka.
I co Wy ciagle z tymi Katalonczykami? rownie dobrze, zaraz Slazacy, Gorale itd. itp. beda chcieli miec niepodleglosc. Rozumiem, ze gdyby Albanczycy nie mieli swojego kraju, to niech walcza o niepodleglosc.
A porownujac to do Polski podczas rozbiorow to troche nie tedy droga. Nam chcieli zabrac ziemie, chcieli z nas zrobic obywateli roznych krajow. Gdyby nie walka o niedpodleglosc to nie byloby Polski, ani Polakow. Jest chyba roznica.
_________________ "Sprawiedliwość ma oczy i fiskalną kasę.
Podstawowe wartości spłonęły jak papier"
USA i większość Europy (choć o czym warto pamiętać nie cała Unia) przywołuje usprawiedliwienie pierwszej interwencji NATO w Kosowie – wtedy także nie udało się uzyskać sankcji Rady Bezpieczeństwa, a liderzy państw NATO nie wspominali wówczas o podstawach prawnych. Mówili tylko o moralnej konieczności podjęcia działań. Komisja ekspertów uznała wtedy wojnę w Kosowie za „nielegalną, ale usprawiedliwioną”. Podobna logika przyświeca obecnej postawie Zachodu wobec Kosowa: Sprawa jest na tyle ważna, że nie warto zwracać uwagi na szczegóły techniczne, zwłaszcza że Rosja blokuje skutecznie podjęcie decyzji. To jak Kreml szafuje swoim prawem weta to jeden z kolejnych dowodów na to, że ONZ niezbędnie potrzebuje reformy (w między czasie będziemy pewnie mieli szansę oglądać, jak USA zawetują rezolucję o nie uznaniu niepodległości Kosowa, którą Rosjanie z pewnością zaproponują). Pozostaje też efekt – pomimo prawnych subtelności, jeśli decyzja Zachodu nie ulegnie zmianie, Kosowo pozostanie niepodległe, co z czasem ukonstytuować precedens, że odpowiedzialność za ochronę przed czystkami etnicznymi może stanowić powód przyznania niepodległości. (…)
A co wyście się uwzięli z tymi Ślązakami? Po to były powstania ślaskie, żeby Śląsk był w Polsce. Co prawda przegraliśmy je ale tylko dla tego, że wtedy było tam więcej Niemców, których po wojnie wysiedliliśmy.
Monia* napisał/a:
A porownujac to do Polski podczas rozbiorow to troche nie tedy droga. Nam chcieli zabrac ziemie, chcieli z nas zrobic obywateli roznych krajow. Gdyby nie walka o niedpodleglosc to nie byloby Polski, ani Polakow. Jest chyba roznica.
Państwa zaborcze uważały, że ziemie zagarnięte przez nich są ich- nie Polski czy Polaków. Tak samo moga mówić Serbowie. Co prawda nie podbili Kosowa, ale przez wiele lat w ciągu, których Kosowa nalezało do Serbii przyzwyczaili się do tego i uważają, że Kosowo im się należy.
NIe wiem czy dobrze wyjasniłam o co mi chodzi, ale co tam
Waszym zdaniem patrząc na to w ten sposób powinnismy wrócić do czasów Mieszka I i stworzyć panstwo Polan, Wielkopolan, Ślężan itd.?
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
Ty byl przyklad, tak samo jak Ty z Katalonczykami.
Miśka napisał/a:
Państwa zaborcze uważały, że ziemie zagarnięte przez nich są ich- nie Polski czy Polaków.
A byly?
Miśka napisał/a:
Co prawda nie podbili Kosowa, ale przez wiele lat w ciągu, których Kosowa nalezało do Serbii przyzwyczaili się do tego i uważają, że Kosowo im się należy.
Skoro nalezy do nich to sie nalezy.
Miśka napisał/a:
Waszym zdaniem patrząc na to w ten sposób powinnismy wrócić do czasów Mieszka I i stworzyć panstwo Polan, Wielkopolan, Ślężan itd.?
Czy Ty w ogole czytalas to co napisalam?
_________________ "Sprawiedliwość ma oczy i fiskalną kasę.
Podstawowe wartości spłonęły jak papier"
I co Wy ciagle z tymi Katalonczykami? rownie dobrze, zaraz Slazacy, Gorale itd. itp. beda chcieli miec niepodleglosc. Rozumiem, ze gdyby Albanczycy nie mieli swojego kraju, to niech walcza o niepodleglosc.
Czy Albańczycy są lepszą nacją od Katalończyków, Ślązaków, Kaszubów, etc bo mają prawo mieć własne państwo? I co decyduje o możliwości posiadania takowego? Jakie są warunki, jakie nacja ma spełniać by być lepsza?
Nie, nie popieram Kosowa. Nie, nie jestem przeciw Kosowu. Nie mam zdania, cała sprawa śmierdzi trochę i to ogółem śliski temat.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1653 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 23:07
Monia* napisał/a:
Rozumiem, ze gdyby Albanczycy nie mieli swojego kraju, to niech walcza o niepodleglosc.
Ale Oni nie czują się Albanczykami, a Kosowarami (głupia nazwa, ale prawdziwa). To nie jest tak że zbuntowani ludzie postanowili sobie utworzyc nowe państwo, bo nie podoba im się serbski prezydent. Czują i akceptują swoja odmiennośc, chcą w bezpośredni sposób rozwijac swoją kulturę, chcą sie sami rządzic.
Monia* napisał/a:
A jak mówiłoby się np. o sportowcach z Kosowa którzy zdobyliby medal na Olimpiadzie? byliby Serbami! Gdyby kosowski reżyser dostał Oskara - poszedłby on na konto Serbii. Praca na swój własny rachunek - to równiez jest ważne.
Monia* napisał/a:
Skoro nalezy do nich to sie nalezy.
Z takim nastawieniem to dzisiaj bylibysmy jednym z landów Niemiec.
_________________ Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW
Około 5 mln Kurdów od 100 laty zabiega o swoje małe państewko. Bezskutecznie. Ostatnio USA stwierdziło ,ze to terroryści.
Jak widzisz nie wystarczy być Kosowarem żeby mieć własne państewko, trzeba być jeszcze w osi polityki mocarstw, a wtedy albański bandyta, alfons,narkotykowy boss, terrorysta z UCK staje sie niezwykle ważnym ogniwem w wyzwoleniu narodów z pod hegemonii państw, które nie pasują USA
Kosowarzy nie maja własnej tożsamości- w dniu tak zwanego wyzwolenia prezentowali wszystkim flagi albańskie, zapewne wkrótce przyłączą sie do Albanii. i tak skończy sie Twoje piep... o tak zwanej tożsamosi Kosowarów czy jak ich tam nazywają
A wiec Serbia teraz liczy 8 mln ludzi . A jak sobie to wyobrazacie ,gdyby na kresach powstala druga Polska ??? Na terenie Wilenszczysny -chociaz z mlodymi Litwinami po polsku sie nie dogadasz ,oprocz Polakow spotkalem Bialorusinke mowiacą po polsku w Wilnie lol .
[ Dodano: Sob Cze 21, 2008 20:58 ]
A czemu Chinczycy nie chcą dac niepodleglosci Tybetowi ???