Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1644 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 23:06 Pekin 2008
Wielkimi krokami zbliżają się Igrzyska Olimpijskie w Chinach. Nieprzypadkowo zbiega to się z protestami Tybetańczyków którzy chcą odzyskać niepodległość. Jak w takich okolicznościach powinni się zachowac sportowcy, nie tylko polscy ale i inni? Jak działacze, głowy państw? Powinni zbojkotować ceremonię otwarcia, całą imprezę czy może udawac że nic się nie dzieje? CO myślicie o tej całej sprawie? Czy w ogóle Olimpiada w Chinach to był dobry pomysł?
Tradycyjnie wypowiem sie pózniej
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Czy Olimpiada w Chinach to dobry pomysł? Początkowo myślałem, że to tragedia, jak można pozwolić państwu o takim systemie politycznym, gdzie prawa człowieka są respektowane mniej więcej w takim stopniu jak zakazy parkowania przez kierowców. Później doszedłem do wniosku, że nie mamy prawa im tego zabronić - totalitaryzm wcale nie musi być gorszy od demokracji, problem w tym, że jest zdecydowanie bardziej zależny od pojedynczych osób.
Bojkot? Teraz? Bojkotować trzeba było przed wyborem Pekinu (wiem, że nierealne).
Według mnie prawa człowieka to rzecz ponadpolityczna - jeśli nie są przestrzegane, to sportowcy mają prawo protestować, tak jak każdy inny człowiek. Ale nie powinni mieszać się w politykę. A do tej sfery sprawa Tybetu należy.
_________________ ::Nie masz po co żyć? Żyj na złość innym!::
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 14:05
Kermit napisał/a:
Bojkot? Teraz? Bojkotować trzeba było przed wyborem Pekinu (wiem, że nierealne).
Tylko że gdy wybierano Pekin na gospodarza Olimpiady sytuacja wyglądała nieco inaczej.
Według mnie bojkot tych igrzysk przez sportowców, to byłaby kompletna pomyłka i zaprzeczenie idei ruchu olimpijskiego. Dla sportowca udział w Igrzyskach to największy zaszczyt jaki może go spotkac, więc to nie sportowcy powinni ją bojkotowac, a np. działacze i biznesmeni którzy przykładowo powinni zerwac kontakty handlowe z Chińczykami. Dobrze że baron Coubertin nie doczekał naszych czasów. A może wracając do korzeni sportu - Igrzyska powinny byc organizowane tylko i wyłącznie w Atenach?
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 14:36
Kermit napisał/a:
To znaczy?
Sytuacja w 2001 roku była trochę inna. Nie było aż tak rażacego łamania praw człowieka, a Tybetańczy cieszyli się względnym spokojem i autonomią. Ale była to sytuacja podobna do Igrzyska z 1936 w Berlinie i 1980 w Moskwie. MKOl popełnił po raz trzeci błąd, pewnie nie po raz ostatni.
Kermit napisał/a:
Igrzyska sporo dają krajom, które je organizują. Dlatego wątpię, żeby ktokolwiek się na to zgodził.
Ale z teoretycznego punktu widzenia - czemu nie?
Dokładnie. Igrzyska powróciłyby do swoich korzeni, choc aby to się stało w 100% musieliby w nich brac jedynie amatorzy, bo zawodowcy wypaczają sens igrzysk.
Według mnie bojkot tych igrzysk przez sportowców, to byłaby kompletna pomyłka i zaprzeczenie idei ruchu olimpijskiego. Dla sportowca udział w Igrzyskach to największy zaszczyt jaki może go spotkac, więc to nie sportowcy powinni ją bojkotowac,
Racja
Cytat:
a np. działacze i biznesmeni którzy przykładowo powinni zerwac kontakty handlowe z Chińczykami.
Działacze biznesmeni, przedstawiciele rożnych krajów wolą robić interesy i zarabiać $ niż przejmować się jakimś guw... Tybetem
Cytat:
ytuacja w 2001 roku była trochę inna. Nie było aż tak rażacego łamania praw człowieka, a Tybetańczy cieszyli się względnym spokojem i autonomią. Ale była to sytuacja podobna do Igrzyska z 1936 w Berlinie i 1980 w Moskwie. MKOl popełnił po raz trzeci błąd, pewnie nie po raz ostatni.
Oczywiście można było nie dawać Chinom olimpiady ponieważ łamią prawa człowieka itp ale w tym przypadku kraje np uczestniczące w konfliktach zbrojnych nie powinny mieć wstępu na taką olimpiadę czyli między innymi Polska, USA, UK, Turcja bombardująca Kurdów za przyzwoleniem USA zresztą ciekawe dlaczego o nich nikt sie tak nie martwi jak o Tybetańczyków. Trzeba być konsekwentnym albo wszyscy albo nikt !
Oczywiście można było nie dawać Chinom olimpiady ponieważ łamią prawa człowieka itp ale w tym przypadku kraje np uczestniczące w konfliktach zbrojnych nie powinny mieć wstępu na taką olimpiadę czyli między innymi Polska, USA, UK, Turcja bombardująca Kurdów za przyzwoleniem USA zresztą ciekawe dlaczego o nich nikt sie tak nie martwi jak o Tybetańczyków. Trzeba być konsekwentnym albo wszyscy albo nikt !
Kontynuując ten tok Igrzyska powinny odtąd odbywać się w Szwajcarii... albo na Seszelach.
_________________ ::Nie masz po co żyć? Żyj na złość innym!::
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 22:16
Kermit napisał/a:
Kontynuując ten tok Igrzyska powinny odtąd odbywać się w Szwajcarii... albo na Seszelach.
Dokładnie, a poza tym sytuacja Tybetańczyków i Kurdów nie jest identyczna. Dla Chin niepodległośc Tybetańczyków to sprawa wewnętrzna. Zresztą Tybetańczycy mają żal jedynie do Chińczyków. Kurdowie to nie tylko sprawa Turków, ale i Iraku, Iranu i kilku innych państw.
No więc właśnie. Albo wszyscy albo nikt. Tak więc ja nie widzę specjalnych przeciwwskazań odnośnie olimpiady w Chinach. Biorąc pod uwagę to, że będą brały w niej udział państwa, które biorą udział w konfliktach zbrojnych. Bombardują, zabijają itp
Cytat:
Zresztą Tybetańczycy mają żal jedynie do Chińczyków. Kurdowie to nie tylko sprawa Turków, ale i Iraku, Iranu i kilku innych państw.
Ale to akurat nie jest zbytnio istotne w tej dyskusji. Chodzi o sam fakt prowadzenia działań zbrojnych itp. W Iraku podczas Pustynnej Burzy to Kurdowie zostali niezle wydymani przez USA. Najpierw podpuścili ich do rebelii przeciwko Husajnowi a pożniej gdy ten krwawo rozprawiał się z rebeliantami nie zrobili zupełnie nic no ale to już nie na temat
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 186 Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 20:27
Bojkotowanie Igrzysk przez sportowców to byłaby totalna porażka. Ci ludzie całe życie pracują nad swoim ciałem, formą i umysłem właśnie po to, żeby wystąpić na Igrzyskach. Politycy i działacz sportowi to osoby, które mogą sobie Olimpiadę odpuścić w tym roku.
Poza tym sytuacja Tybetu jest nieciekawa od wielu lat, ciągle wybuchały tam zamieszki bardziej lub mniej krwawe i jakoś światu to nie przeszkadzało. Ludzie domagają się przestrzegania praw człowieka w całych Chinach, uwolnienia Tybetu a ciekawe jak będą im się podobały ceny załóżmy takiego odtwarzacza DVD, kiedy Chińczyk zostanie uświadomiony swoich praw. Nie mam tu na myśli, że te prawa im się nie należą, chcę tylko przekazać bezmyślność i hipokryzję zachodu, który na tą sytuację przyzwolił a teraz w mediach robi ludziom wodę z mózgu.
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 18:26
KacperM napisał/a:
Ale to akurat nie jest zbytnio istotne w tej dyskusji. Chodzi o sam fakt prowadzenia działań zbrojnych itp.
Może inaczej to napiszę. Kurdowie mają coś w rodzaju autonomii. Nikt im nie narzuca jakim językiem mają mówić itp. Ich dążenie do niepodległości jest naturalnym dążeniem narodu nie posiadającego swojego państwa - nie neguje tego, ani ewentualnego państwa Kurdystan. A Tybetańczycy? Nie mają prawa wyrazić własnych poglądów własnej religii, małego tego: są niemal okradani przez władze chińskie, bo turystów w Tybecie coraz więcej, coraz większe zyski, a wszystko to idzie do centrali, do Pekinu. Oni walczą o niepodległość, ale zapewne zadowoliliby się ewentualną autonomią. Takie jest moje zdanie.
ghandi [Usunięty]
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 19:35
Konrad napisał/a:
Dla sportowca udział w Igrzyskach to największy zaszczyt jaki może go spotkac, więc to nie sportowcy powinni ją bojkotowac, a np. działacze i biznesmeni którzy przykładowo powinni zerwac kontakty handlowe z Chińczykami.
co do tego, że sportowcy nie powinni bojkotować, to się bardzo zgadzam.
jednak działacze i biznesmeni, moim zdaniem, nie zdziałaliby zbyt wiele. Chiny w aspekcie handlowym to sama w sobie potęga.
może organizowanie igrzysk w Pekinie było dobrym pomysłem wcześniej, jednak teraz to duża pomyłka. jednym z głównych założen organizowania olimpiady to jednoczenie narodów, caly świat spotyka się tam, by zdrowo rywalizować z ideą raczej pacyfistyczną i, nie wiem czy to odpowiednie słowo, ale wręcz integracyjną.
jak więc naród, w którym dzieją się takie rzeczy ma prawo organizować przedsięwzięcie z taką ideologią?
jestem przeciw olimpiadzie w Pekinie. ale teraz już chyba nic nie można zrobić prócz bojkotu.
niech protestują! niech powstają! nie pokażą!
jednym z głównych założen organizowania olimpiady to jednoczenie narodów, caly świat spotyka się tam, by zdrowo rywalizować z ideą raczej pacyfistyczną i, nie wiem czy to odpowiednie słowo, ale wręcz integracyjną.
jak więc naród, w którym dzieją się takie rzeczy ma prawo organizować przedsięwzięcie z taką ideologią?
To znaczy zgadzasz się z moją opcją, iż kraje uczestniczące w konfliktach zbrojnych tak jak np Polska czy USA nie powinny mieć prawa wstępu na olimpiadę bo to tak jakoś nie po drodze z ideą pacyfistycznej rywalizacji ? Czy po prostu rżniemy głupa jak to Chiny aktualnie są be itp?
_________________ KacperM
ghandi [Usunięty]
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 15:06
nie. co do uczestnictwa narodów, które biorą udział w konfliktach zbrojnych, to nie jestem temu bardzo bardzo przeciwna. choć jest to również sprzeczne z ideologią i zamiarem, z jakim powinno się uczestniczyćw olimpiadzie. lecz jeśli nie uczestniczyłoby na olimpiadzie tyle państw, tych które prowadzą ową działalność [a jest ich na świecie sporo], nie byłoby sensu organizować igrzysk.
jednak tu chodzi o to, że Chiny organizują igrzyska. a jeśli organizują powinny być wzorem ideologii towarzyszącej przedsięwzięciu. a są wręcz przeciwieństwem. to jest pewien paradoks.
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:58
KacperM napisał/a:
To znaczy zgadzasz się z moją opcją, iż kraje uczestniczące w konfliktach zbrojnych tak jak np Polska czy USA nie powinny mieć prawa wstępu na olimpiadę bo to tak jakoś nie po drodze z ideą pacyfistycznej rywalizacji ?
Ideologia igrzysk głosi aby na czas odbywania się igrzysk olimpijskich zapanował pokój na świecie. Tak robili już w starozytności. Chiny nie tyle nie potrafią tego uszanować, co nawet na czas trwania igrzysk 'dokręcają śrubkę' Tybetańczykom i nie tylko im. I o to chodzi, bo nie czarujmy się - samym bojkotem igrzysk żaden naród niepodległości nie uzyska.