jeśli chodzi o Gierka to wszyscy byli zadowoleni z jego rządów, były nowe fabryki i drogi.
A z tym bankructwem moim zdaniem to lekka przesada, drugim Burkina faso się nie staniemy raczej
Fabryki... nabudowali pełno tych molochów, kombinatów i wszystko padło po 89. A za drogi to tak, powstało wiele obwodnic i wiele dróg pokryto asfaltem, ogólnie położono fundamenty pod dzisiejszą sieć drogową w Polsce
[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 20:23 ]
Cici napisał/a:
Patryk392, były, bo gość zaciągnął mnóstwo kredytów. To był tylko chwilowy dobrobyt.
Dokładnie, na pare lat było 'lepiej', a już w 1975 roku weszły kartki na cukier
jeśli chodzi o Gierka to wszyscy byli zadowoleni z jego rządów, były nowe fabryki i drogi.
A z tym bankructwem moim zdaniem to lekka przesada, drugim Burkina faso się nie staniemy raczej
Fabryki... nabudowali pełno tych molochów, kombinatów i wszystko padło po 89. A za drogi to tak, powstało wiele obwodnic i wiele dróg pokryto asfaltem, ogólnie położono fundamenty pod dzisiejszą sieć drogową w Polsce
[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 20:23 ]
Cici napisał/a:
Patryk392, były, bo gość zaciągnął mnóstwo kredytów. To był tylko chwilowy dobrobyt.
Dokładnie, na pare lat było 'lepiej', a już w 1975 roku weszły kartki na cukier
Dobrze prawisz...
Te fabryki juz w czasie budowy byle nierentowne, przestarzałe.
A dzisiaj liczy sie nowa technologia, innowacyjnosc a nie stara fabryka ktora robi tylko blache 5 cali do czolgu T-74.
Zresztą wszytsko reguluje rynek a nie politycy, jest popyt to jest i podaż!
to może się żle dla nich skończyc, bo w 2003 roku taki sam manewr wykonał Sadam w Iraku
A słyszałeś o tajemniczym przecinaniu kabli internetowych w Zatoce perskiej? Chyba z 5 razy przewody biegnące pod morzem zostały poprzecinane dziwny zbieg okoliczności ? Zwłaszcza, że jest jeden amerykanki okręt podwodny klasy Seawolf przystosowany do robienia takich operacji
Cytat:
A dzisiaj liczy sie nowa technologia, innowacyjnosc a nie stara fabryka ktora robi tylko blache 5 cali do czolgu T-74.
chyba T 72 ? Panowie od radzieckiej techniki pancernej to sie proszę odczepić Była jest bardzo dobra
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 15:13
KacperM napisał/a:
A słyszałeś o tajemniczym przecinaniu kabli internetowych w Zatoce perskiej? Chyba z 5 razy przewody biegnące pod morzem zostały poprzecinane dziwny zbieg okoliczności ? Zwłaszcza, że jest jeden amerykanki okręt podwodny klasy Seawolf przystosowany do robienia takich operacji
Nie słyszałem, ale jedna z 'spiskowych teorii dziejów' mówi że Amerykanie zaatakowali Irak nie dla ropy czy broni masowego rażenia, ale dlatego że Sadam zażądał zapłaty za ropę w euro. A dolar, słaby bo słaby, lecz przetrwa dopóty, dopóki ropa i inne dochodowe interesy będą rozliczane w dolarach.
I faktycznie na kilka miesięcy przed inwazją Sadam zamienił dolary na euro, po czym już po inwazji Amerykanie znów wprowadzili euro. Więc w każdym micie jest ziarno prawdy
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
ie słyszałem, ale jedna z 'spiskowych teorii dziejów' mówi że Amerykanie zaatakowali Irak nie dla ropy czy broni masowego rażenia, ale dlatego że Sadam zażądał zapłaty za ropę w euro. A dolar, słaby bo słaby, lecz przetrwa dopóty, dopóki ropa i inne dochodowe interesy będą rozliczane w dolarach.
Owszem w przypadku Iraku to akurat tego nie słyszałem ale to oczywiste, że w grę wchodzi geopolityka itp a nie Saddam, który zresztą był ich człowiekiem.
Odnośnie ropy piszesz wcześniej, że Polska zbankrutuje również ze względu na wysokie ceny ropy itp. Nie zamierzam wchodzić tutaj w dyskusje czy Polska będzie bankrutem czy nie bo specjalnie sie nie zagłębiałem w ten temat. Natomiast odnośnie wysokich cen ropy zwróć uwagę na to, że rosną one wraz ze spadkiem dolara. Tak więc generalnie cena baryłki wcale tak nie wzrasta utrzymuje sie na podobnym poziomie. I teraz zwróć uwagę na to jak u nasz poszły ceny benzyny. W wakacje będziemy jeżdzić za 5zł/l według mnie po prostu banda złodziei w naszym kraju cały czas podnosi ceny paliwa bazując na rzekomym wzroście ceny baryłki. U nas to już naprawdę przeginają porównaj sobie ceny z innymi krajami. Oczywiście ropa podrożała i to znacznie w przeciągu ostatniej dekady ale ma to związek z tym, że wielkie korporacje naftowe specjalnie wprowadzają takie różne stany niepewności a to, że ropa sie niedługo skończy a to ,że niby Chińczycy mają ogromne zapotrzebowanie a to, że nie nadążają z wydobyciem a to Irak ,Iran, Wenezuela no i napychają się $$$ no ido tego spadek dolca.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 17:37
KacperM napisał/a:
Natomiast odnośnie wysokich cen ropy zwróć uwagę na to, że rosną one wraz ze spadkiem dolara.
Nic nowego. Kurs dolara zawsze był sprzężony z ceną ropy. Jednak dzisiaj jest to mniej widoczne niż chocby w latach 70. To skutek międzyinnymi tego że za ropę rozliczają się tylko w dolarach.
KacperM napisał/a:
Tak więc generalnie cena baryłki wcale tak nie wzrasta utrzymuje sie na podobnym poziomie.
czysta matematyka. Trzeba wiecej słabych dolarów za ropę, a mniej 'mocnych'
KacperM napisał/a:
Oczywiście ropa podrożała i to znacznie w przeciągu ostatniej dekady ale ma to związek z tym, że wielkie korporacje naftowe specjalnie wprowadzają takie różne stany niepewności a to, że ropa sie niedługo skończy a to ,że niby Chińczycy mają ogromne zapotrzebowanie a to, że nie nadążają z wydobyciem a to Irak ,Iran, Wenezuela no i napychają się $$$ no ido tego spadek dolca.
Tu się nie zgodzę. Meksyk, jeden z czołowych eksporterów ropy już dzisiaj potrzebuje wiecej ropy niż sam wydobywa. Co najgorsze Arabia Saudyjska również zbliża się do tej granicy. Zapotrzebowanie wzrasta, a wydobycie rośnie, ale zbyt wolno. A to już jest wina starego sprzętu, braku nowych ropociągów itp.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Nic nowego. Kurs dolara zawsze był sprzężony z ceną ropy. Jednak dzisiaj jest to mniej widoczne niż chocby w latach 70. To skutek międzyinnymi tego że za ropę rozliczają się tylko w dolarach.
Jakoś tak do lat 70 obowiązywał tak zwany układ z Bretton Woods. Tworzył on system walutowy, którą centralną walutą był oczywiście dolar. Po II WŚ USA stało się światowym liderem skupiali ponad 50 % światowej produkcji przemysłowej. Europa leżała w gruzach. ZSRR posiadał znacznie mniejszą gospodarkę od Stanów ponadto leczył rany po ogromnym wręcz wysiłku wojennym. Banki centralne miały utrzymywać kurs kupując i sprzedając swoje waluty po ustalonym w Bretton Woods kursie itp. Dolar miał wartość 1/35 uncji złota. Był po części oparty o złoto, którego w USA było po wojnie sporo. Ceny walut były sztywno ustalane i tak dalej
Cytat:
u się nie zgodzę. Meksyk, jeden z czołowych eksporterów ropy już dzisiaj potrzebuje wiecej ropy niż sam wydobywa. Co najgorsze Arabia Saudyjska również zbliża się do t
Być może masz rację. Ja się spotkałem z danymi, które twierdzą, iż konsumpcja ropy wzrosła o kilkanaście procent w ciągu ostatnich 8 lat ? Tutaj jest wiele hipotez, twierdzeń itp temat rzeka Tutaj trzeba już odpowiedniego przygotowania merytorycznego
na pewno ceny po części są sztucznie napędzane
Tak w ramach ciekawostki w Wenezueli litr benzyny kosztuje "aż" 7 groszy