Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 15:27 Polska bankrutem finansowym?
Na samym początku chcę zaznaczyć że nie jest to żaden spóżniony prima-aprilisowy żart czy coś w tym stylu.
Grozi Nam bankructwo jako państwu polskiemu. Zgodnie z symulacją (której niestety nie mogę znależć, ale postaram się to zrobic) Polska już 2012 przestanie istniec. Niestety ta symulacja nie uwzględniała rządów Donalda Tuska, EURO 2012 oraz nieprawdopodobne ceny ropy naftowej.
Mianowicie, nasza dziura budżetowa już dziś jest ogromna. Już to stawia Nas na niebezpiecznej sytuacji. Lecz Tusk postanowił obniżyc podatki jednocześnie podnosząc płace i to niemal wszystkim. Ostatecznie dobijają Nas ceny związane z organizacją EURO 2012 oraz ceny ropy które w przeciągu ostatnich 7 miesięcy wzrosły z 70 dolarów do 140 dol. a prawdopodobnie sięgną nawet 200 dolarów za baryłkę.
Jesli do tego dodamy fakt że odziedziczylismy po PRL ogromne zadłużenie oraz to, że mamy najwięcej na świecie emerytów, to upadek finansowy Polski (przynajmniej dla mnie) jest tylko kwestią czasu.
Co Wy o tym sądzicie?
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomógł: 25 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1851 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 20:50
Ja od siebie dodam , że nie wiem na czym miałoby polegać to bankructwo......wszystko drozeje , ale rosna też płace ( niestety nie proporcjonalnie do inflacji wiec i tak g***o nam dają podwyzki pensji).Będziemy krajem emerytów , to racja.Ale możemy liczyć na sporą ilość imigrantów ze wchodu...
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 03:23
Kermit napisał/a:
Chciałbym zobaczyć oficjalne prognozy.
Oficjalnych prognoz nie ma, ponieważ
KacperM napisał/a:
W kwestii formalnej to "ogromne" zadłużenie za PRL było znacznie mniejsze niż dług, który powstał za czasów III RP.
Nikt nie jest głupi aby zakładac pułapkę na samego siebie. Wszyscy którzy dzisiaj rządzą lub ewentualnie mogą rządzić - mają już za sobą rządy w III RP. W ich wykonaniu byłoby to polityczne samobójstwo.
maybachmaster napisał/a:
Ja od siebie dodam , że nie wiem na czym miałoby polegać to bankructwo......
Zadłużenie Polski zagranicą, dług publiczny wobec obywateli plus te wszystkie problemy które już opisałem mogą spowodowac niewypłacalność państwa polskiego. W pewnym momencie po prostu budżetówka nie dostanie swoich wypłat, lub co gorsza NBP zacznie emitowac ogromne ilości pieniędzy (co robią akuratnie teraz Amerykanie) a to może się skończyć jeszcze gorzej.
maybachmaster napisał/a:
Ale możemy liczyć na sporą ilość imigrantów ze wchodu...
Którzy przy takich płacach jeśli nie będzie przymusu (bo trudno pracowac np. lekarzowi na 'czarno') na pewno zarejestrują się w Polsce aby płacic u Nas podatki
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
lub co gorsza NBP zacznie emitowac ogromne ilości pieniędzy (co robią akuratnie teraz Amerykanie) a to może się skończyć jeszcze gorzej.
Amerykanie są akurat uprzywilejowani. Dolar jest międzynarodową walutą, w której rozlicza się ropę i gaz. Póki inne kraje bedą utrzymywać swoje rezerwy a dolar nadal bedzie walutą międzynarodową to dalej mogą emitować zielone papierki. Chiny mają w swoich rezerwach najwięcej bo 1500 mld USD druga jest Japonia Ostatnio właśnie Teheran przeszedł na rozliczanie surowców energetycznych w euro
Cytat:
Ale możemy liczyć na sporą ilość imigrantów ze wchodu...
Chyba tylko z Ukrainy i to tej zachdoniej. Może jeszcze z Białorusi trochę
heh wierze w bankructwo, do tego lwasnie dazy Polska wszystko drozeje, w rzadzie zarabiaja tyle ile normalny charujacy polak przez rok nie zarobi a on cos robi a oni?? oni tylko siedza, kloca sie itp. potrafia zrobic tylko afery nic wiecej, Kaczorek osmiesza Polske i Polakow i tyle.. soryy za malego off topa ale to tylko moje skromne nic nie znaczace zdanie
Pomógł: 25 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1851 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 19:28
Cytat:
heh wierze w bankructwo, do tego lwasnie dazy Polska wszystko drozeje, w rzadzie zarabiaja tyle ile normalny charujacy polak przez rok nie zarobi a on cos robi a oni?? oni tylko siedza, kloca sie itp. potrafia zrobic tylko afery nic wiecej, Kaczorek osmiesza Polske i Polakow i tyle.. soryy za malego off topa ale to tylko moje skromne nic nie znaczace zdanie
Z drugiej strony to Polacy sami wybrali taką władzę wiec nie ma na co narzekać.Czemu za granicą jak wybiorą prezydenta , kanclerza to go szanują?Bo wiedzą na kogo głosują , są wykształceni ..... A w Polsce niestety Polacy wybierają władze i....narzekają.Nie rozumiem tego.
Cytat:
Podziekujcie Gierkowi
Gierek mało ma do obecnego stanu gospodarczego polski.19 lat od zakończenia komunizmu mineło.Był czas na poprawę.I poprawa gospodarcza jest.....ale posuwa sie w zółwim tempie.
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 11:34
KacperM napisał/a:
Ostatnio właśnie Teheran przeszedł na rozliczanie surowców energetycznych w euro
I to może się żle dla nich skończyc, bo w 2003 roku taki sam manewr wykonał Sadam w Iraku
splash napisał/a:
Podziekujcie Gierkowi
Długi Gierka (nie tylko zresztą Jego ale i wszystkie inne zaciągnięte w w 50letniej historii PRLu) to zaledwie 30% wszystkich naszych długów. A to oznacza że około 300 mld złotych zostało zaciągnięte po 89 roku! Słyszeliście może aby ktokolwiek z polityków mówił o tym?
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 167 Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 13:17
Co do Gierka - po 89 nikt nie wybudował tylu dróg co on. Z tym bankructwem to przesada, mechanizmy ekonomii są bardzo skomplikowane, dług publiczny będzie rósł bo NBP działa na podobnych zasadach co inne banki centralne. Im więcej pieniędzy w obrocie, tym większy jest dług. Im większy dług tym więcej trzeba pożyczyć od banku centralnego na spłatę tego długu. Takie błędne koło. Może nam grozić jakiś krach gospodarczy, ale nie w najbliższym czasie.
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 15:18
wraith napisał/a:
NBP działa na podobnych zasadach co inne banki centralne
?
wraith napisał/a:
Może nam grozić jakiś krach gospodarczy, ale nie w najbliższym czasie.
Krach gospodarczy to raczej kwestia 'kiedy' niż 'czy'. I obawiam się że to raczej kwestia miesięcy niż roku czy lat. Nasza gospodarka sama zaczyna wyhamowywac, a cena ropy ostatecznie ją dobija. Obniżka podatków przez rząd odwlecze to w czasie ale recesja jest nieunikniona. Niestety.
Normalna gospodarka rynkowa.
A czy posłowie zarabiają sporo?? Raczej nie...czytałem ranking w Forbesie i nasi poslowie zarabiaja 5 razy mniej niz Niemieccy! Pytanie czy wlasnie dlatego tak slabo pracują....