forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Prywatyzacja szpitali

Czy jesteś za sprywatyzowaniem szpitali ?
Tak
56%
 56%  [ 13 ]
Nie
43%
 43%  [ 10 ]
Nie mam zdania ( napisz czemu ;) )
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 23
Wszystkich Głosów: 23

Autor Wiadomość
Kermit 
Praktykant

Wysłany: Nie Paź 21, 2007 18:15   

atos napisał/a:
Jakiś klucz trzeba ustalic, aby nikt nie mówił 'Czemu nie nasz?' Wojewódzkie szpitale są najwieksze więc 1 taki w województwie całkowicie wystarczałby

... żeby nie zostać sprywatyzowanym. :wink: Te mniejsze, a szczególnie specjalistyczne oddziały dałbym do sprywatyzowania.

atos napisał/a:
Konkurencja pomiedzy prywatnymi szpitalami - chciałeś chyba napisac.

Dokładnie to miałem na myśli. Sorry, wydawało mi się, że napisałem zrozumiale.

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 20:04   

bellamuerte napisał/a:
mam w rodzinie lekarzy, i jakoś groszy oni nie zarabiają. wakacje zagranicą, piękne mieszkanie, nowoczesne sprzęty, pełno zajęć dodatkowych dla swoich dzieci.

Nie wiem czy lekarze zyja w takiej sielance, moze ta druga osoba zarabia wiecej.

bellamuerte napisał/a:
no właśnie... a tak w ogóle, Monia*, nie wiem, skąd u Ciebie taka opinia. Może jesteś córką jednego z tych "biednych" lekarzy?

Nie, nie jestem.

bellamuerte napisał/a:
dżizas... moim zdaniem lekarze, jak to już powiedział atos, na pewno nie należą do najbiedniejszych grup społecznych w Polsce.

Nie pisze, ze do najbiedniejszych, ale kokosow nie zbijaja.

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Pon Paź 22, 2007 20:10   

Widziałaś biednego lekarza? Ja jeszcze nie.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Pon Paź 22, 2007 20:48   

Uważam, że czemu nie. Jeśli miałbym iść do lekarza, który karze mi płacić za wizytę, ale nie ma doń takich kolejek, co w państwowych placówkach, tylko listy są, w dodatku obsłuży mnie fachowo, to czemu nie. Cóż że placówki państwowe są za darmo, jak marnej jakości.

Kermit 
Praktykant

Wysłany: Pon Paź 22, 2007 21:18   

Vibe napisał/a:

Widziałem. Ale rzeczywiście jest to rzadki przypadek. Z drugiej strony tak dużą odpowiedzialność dźwiga mało kto.

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Paź 23, 2007 18:54   

Monia* napisał/a:
Nie wiem czy lekarze zyja w takiej sielance, moze ta druga osoba zarabia wiecej.

Nie żyją w sielance? Ach, no tak. Cięzkie czasy dla Polski nastały. Zapewne zamiast nowego BMW musieli kupić używany. I na chatę pod Warszawą stać nie było - kupili na obrzeżach. Wakacje na Kubie? Nie, trzeba oszczędzać - pojadą do Tajlandii.
lol, sorry, ale nie widziałam "zagłodoznego" lekarza NIGDY.
Przesadziłam z przykładami powyżej, wiem. Ale zrobiłam to celowo. Chciałam tylko podkreślić, iż lekarza nigdy nie należeli do biednych grup społecznych; wiem, patrząc nawet na swoją kochanką rodzinę. Amen.

Monia* napisał/a:
ale kokosow nie zbijaja.

hehe.

Vibe napisał/a:

Ani ja. W moim krótkim życiu owego NIGDY nie spotkałam.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Wto Paź 23, 2007 19:11   

Oj uspokójcie się... tu nie chodzi o prywatne zarobki lekarzy, a o pacjentów. I powiem szczerze, nasza służba zdrowia jest do dupy. A dlaczego prywatnie nie miałoby być lepiej? Lekarze mieliby interes w tym, ażeby nie było wielkich kolejek i dbaliby o jakość, bo pacjent pójdzie do konkurencji. Skąd dyskusja o zarobkach siły wykonawczej mechanizmu?

kOpEr 
Praktykant
W obronie...

Wysłany: Wto Paź 23, 2007 21:37   

Tak, super! Prywatyzacja! Jak już będę miał raka to bliskie mi osoby nie będą mieli wystarczająco kasy, żeby mnie wyleczyć, ot co!
Tusk niech się zajmie "cudami", a nie wtykaniem łap, tam gdzie nie trzeba. Tak samo podatki liniowe, ale to już inny akapit...

I proszę mi nie zarzucać pomylenia terminów, bo wiem o czym mówię.

Czysta satysfakcja - nieprawdaż Gość?

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Wto Paź 23, 2007 22:03   

kOpEr, a myślisz, że to tak cudownie leczyć się na raka w pięknej, państwowej placówce? Otóż OSOBIŚCIE znam osobę, która tego doświadcza. Cóż, że za darmo - musi stać w koszmarnych kolejkach, czasem w ogóle ją odprawiają z kwitkiem. I martwi się, bo lek, który otrzymuje, właściwie przedłuża tej osobie życie. "Ach, dziś nie ma herceptyny" - łatwo powiedziec, ale wiesz, co to oznacza dla osoby chorej?
A jak za coś płacisz - masz gwarancję. Btw - od czego są fundacje i inne?

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Paź 23, 2007 22:34   

kOpEr napisał/a:
Tak, super! Prywatyzacja! Jak już będę miał raka to bliskie mi osoby nie będą mieli wystarczająco kasy, żeby mnie wyleczyć, ot co!
Tusk niech się zajmie "cudami", a nie wtykaniem łap, tam gdzie nie trzeba. Tak samo podatki liniowe, ale to już inny akapit...

Popieram w 100%. Prywatyzacja szpitali i podatek liniowy, to dwie najbardziej porąbane (delikatnie mówiąc) pomysły PO.

mr.Radek napisał/a:
kOpEr, a myślisz, że to tak cudownie leczyć się na raka w pięknej, państwowej placówce? Otóż OSOBIŚCIE znam osobę, która tego doświadcza. Cóż, że za darmo - musi stać w koszmarnych kolejkach, czasem w ogóle ją odprawiają z kwitkiem. I martwi się, bo lek, który otrzymuje, właściwie przedłuża tej osobie życie. "Ach, dziś nie ma herceptyny" - łatwo powiedziec, ale wiesz, co to oznacza dla osoby chorej?

Radku... rozwazasz sytuację, gdy wszystkie szpitale będą miec umowy podpisane z NFZ. A wiesz dobrze, że taka sytuacja nie będzie nigdy. Żaden szpital prywatny, który bedzie chciał miec zysk, nie będzie chciał podpisac kontraktu z NFZ. Bo to są małe zyski, a duzo roboty. Czyli nieopłacalne po prostu. A w sytuacji gdy takiej umowy nie ma - płacisz za leki sam. I nie daj Pani Boże, aby był to lek drogi, chocby zastrzyki na cukrzycę. Bulisz kasy ile wlezie. A NFZ ma ten plus, że płacą wszyscy, lecz nie wszyscy chorują. To rodzaj takiego ubezpieczenia.

mr.Radek napisał/a:
A jak za coś płacisz - masz gwarancję.

Nie zyczę Ci tego ani nikomu innemu, ale wyobraz sobie sytuację że w czasach prywatnych szpitali złapałeś chorobę, która wymaga leczenia i koszt dzienny to 1000 zł. Lezysz i kwiczysz po prostu. Spróbuj znależc na miesiąc 30 000 zł. A szpital publiczny w zdecydowanej wiekszości refunduje Ci koszt lekarstw. Nie wszystko co publiczne jest złe ;)

mr.Radek napisał/a:
Btw - od czego są fundacje i inne?

Od takich własnie przypadków, gdy NFZ nie ma danego lekarstwa w 'koszyku świadczeń obowiązkowych' Ale fundacje nie będą miały funduszy aby wspomóc wszystkich potrzebujacych.

mr.Radek napisał/a:
Skąd dyskusja o zarobkach siły wykonawczej mechanizmu?

Bo może nie wiesz, ale to właśnie lekarze wyszli z propozycją prywartyzacji szpitali wiele wczesniej niż PO czy aresztowana posłanka PO.

bellamuerte napisał/a:
Nie żyją w sielance? Ach, no tak. Cięzkie czasy dla Polski nastały. Zapewne zamiast nowego BMW musieli kupić używany. I na chatę pod Warszawą stać nie było - kupili na obrzeżach. Wakacje na Kubie? Nie, trzeba oszczędzać - pojadą do Tajlandii.
lol, sorry, ale nie widziałam "zagłodoznego" lekarza NIGDY.
Przesadziłam z przykładami powyżej, wiem. Ale zrobiłam to celowo. Chciałam tylko podkreślić, iż lekarza nigdy nie należeli do biednych grup społecznych; wiem, patrząc nawet na swoją kochanką rodzinę. Amen.

Ale bez przesady. lekarze-praktykanci naprawdę zarabiają w Polsce grosze. Tu trzeba raczej rozgraniczyc i zmienic prawo w Polsce. Bo statystyczny lekarz zarabia w Polsce w szpitalu około 3 000 zł (przykładowo). lecz nikt nie liczy ile zarbia prywatnie. Oki, zgadzam się aby podnieśc płace lekarzom, lecz tylko tym, którzy pracują jedynie w szpitalach państwowych. Reszta to cwaniaki, a cwaniaki potrafią sobie w naszym kraju radzic ;)
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Sro Paź 24, 2007 21:58   

To może inaczej: czmeuż by państwowe lecznictwo nie miało współistnieć z prywatnym?

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 00:46   

kOpEr napisał/a:

W prywatnej leczarni zapłacisz za leczenie chorego. W państwowej musisz posmarować za to, żeby w ogóle się nim zainteresowali. Znam to z autopsji.
Albo taka sytuacja: matka z dzieckiem czeka na korytarzu, a lekarz pije kawę. Nie obchodzi go, że ma robotę i że przerwa śniadaniowa jest jedna. W prywatnej klinice coś takiego nie miałoby miejsca.
Autentyk oczywiście.

wraith 
Początkujący

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 08:42   

Prywatyzacja szpitali - tak. Pod warunkiem, że rząd nie będzie sprzedawał ich za marne grosze a inwestor nie doprowadzi do ich upadku, żeby sprzedać potem grunt i budynki często w lokalizacji, która jest w cenie. Poza tym kiedy sobie przypomnę, że rząd który nam się kształtuje od niedzieli, 10 lat temu wprowadził kasy chorych, które okazały się klapą, jestem sceptyczna co do ich ingerencji w służbę zdrowia.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 11:33   

mr.Radek napisał/a:
To może inaczej: czmeuż by państwowe lecznictwo nie miało współistnieć z prywatnym?

Nikt nic takiego nie napisał. Prywatne szpitale mogą współistniec z państwowymi, nikt temu nie zaprzecza. lecz posłuchaj sobie taśm z posłanką PO co Ona mówi. Nie mówi o jednym szpitalu, lecz o całej sieci. Nie użyła słowa 'wszystkie' lecz z kontekstu tego co mówi jasno to wynika.

wraith napisał/a:
Prywatyzacja szpitali - tak. Pod warunkiem, że rząd nie będzie sprzedawał ich za marne grosze a inwestor nie doprowadzi do ich upadku, żeby sprzedać potem grunt i budynki często w lokalizacji, która jest w cenie

Może byc i taka sytuacja. Taki 'Rysiek z Trójmiasta' kupi sobie szpital w centrum miasta, aby 'poprawic warunki leczenia. By żyło się lepiej'. Po kupieniu może go wyburzyc i postawic centrum handlowe. Nikt mu tego nie zabroni przecież.
Słuszna uwaga Wraith
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

Kermit 
Praktykant

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 21:33   

atos napisał/a:
Może byc i taka sytuacja. Taki 'Rysiek z Trójmiasta' kupi sobie szpital w centrum miasta, aby 'poprawic warunki leczenia. By żyło się lepiej'. Po kupieniu może go wyburzyc i postawic centrum handlowe. Nikt mu tego nie zabroni przecież.
Słuszna uwaga Wraith

Niestety taki inwestor nie ma prawa roszczeń co do budynku. On go dostaje w bezpłatny wynajem od państwa i ma zarządzać tym szpitalem. Zmieniać charakteru placówki też za bardzo nie może.

A państwo sprzedawać będzie za grosze (albo będzie musiało się sporo dorzucić), bo inaczej taka zabawa nie miałaby sensu.

Odpowiedz do tematu