Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1730 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 18:27
A ja mówię, że zmian nie będzie przynajmniej nie w tym, ani nie w przyszłym roku.
Cytat:
- Chciałabym uspokoić wszystkich rodziców i uczniów, nie zmieniamy w tej chwili organizacji roku szkolnego. Na pewno nie nastąpi to w tym roku, ani w przyszłym - zapewniła wiceminister edukacji Krystyna Szumilas.
Złożony w Ministerstwie Edukacji Narodowej projekt zostanie przeanalizowany przez ekspertów, a następnie poddany dyskusji społecznej.
Więc, zobaczymy, co będzie za rok.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Tylko że maj i czerwiec to ostatnie terminy popraw ocen, a chciał by ktoś, by twoje wymarzone liceum przeszło ci koło nosa, bo wlepili ci tyle wolnego w środku roku ? Nie mówcie mi, że ma się dużo czasu na poprawy, bo gadać łatwo, ale ja już któryś rok z rzędu widzę jak 3 klasy poprawiają oceny, a i tak mają mało czasu.
chciał by ktoś, by twoje wymarzone liceum przeszło ci koło nosa, bo wlepili ci tyle wolnego w środku roku
Myślisz, że po takich zmianach wszystkie inne terminy zostaną takie same? Koniec roku będzie tydzień później, dwa tygodnie na naukę do poprawek - ja bym nie narzekał.
Moi nauczyciele bardzo chętnie widzieliby takie zmiany w liceach. Przynajmniej większość.
_________________ ::Nie masz po co żyć? Żyj na złość innym!::
Pomógł: 11 razy Wiek: 16 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 762 Skąd: Europa środkowa
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 12:01
Kermit napisał/a:
Koniec roku będzie tydzień później, dwa tygodnie na naukę do poprawek
Szczerze mówiąc to w czerwcu praktycznie już nic nie robimy bo cały materiał jest przerobiony... (przynajmniej u nas w szkole)
Przynosimy jakieś filmy do szkoły i oglądamy a większość już do szkoły nie chodzi bo niema po prostu po co, więc czy wakacje będą zaczynały sie w połowie czerwca czy dopiero od lipca to w moim przypadku obojętne bo i tak nic nie robimy, a nawet jak powiedział Kot, byłoby więcej czasu na to by popoprawiać sobie oceny.
Ja już szczerze mówiąc sam nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
_________________ "Człowiek rodzi się, kocha i umiera nie na próbę."
JPII
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 990 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 19:11
Misha napisał/a:
Pani Kazek, to nie cały świat. Niektórzy za autorskie programy nauczania dostają kasę, a w zwykłych szkołach wielu leci po ministerialnemu
Oboje pieprzycie. Raz - jest ileśtam podręczników i każdy nauczyciel przerabia je po swojemu (popatrz chociażby na nasz angielski - jest wyraźny rozdźwięk między nami i grupą dziewczyn, a mamy ten sam podręcznik, tylko nauczyciele inni). Dwa - wszystko zalezy od nauczyciela. Od jego dyspozycji, od tego czy mu się chce, czy jest wymagający, czy jest kosa. Poza tym, KAŻDY nauczyciel na początku roku składa pismo czy coś w sprawie planu nauczania na ten rok. I nie musi się on kropka w kropkę pokrywać z planem ministerialnym. Prawda jest taka, że MEN wymaga tylko teczek.
Popatrz na nasz francuski, Misha. Czy jest on robiony zgodnie z planem inisterialnym? A biologia? Mamy dodatkowe wiadomości z rozszerzonego, bo nauczyciel inaczej nie umie, do tego podręczniki mieliśmy nie po kolei. Przykłady można mnożyć.
Najśmieszniejsze jest to, że nikt na stary system nie narzeka, a oni, ludzie którzy od 30 lat w szkole nie byli, zmieniają coś, bez kompletnej wiedzy na ten temat... Psychologi podstawa... Spróbujcie zjeść obiad co chwile przerywając. To chodź byście zjedli całą świnie sami, to i tak się nie najecie. Z mózgiem jest jak z ciałem, zauważyliście, że jak ćwiczycie, to robicie to i robicie, i jest dobrze, a potem sobie na chwile odetchniecie, to jak bez postoju byście zrobili 60 tak z postojem zrobicie dużo mniej.
Pomysł. Niektórzy są zachwyceni, u innych wzbudza wiele kontrowersji. Dla mnie jest to obojętne, chociaż pewnie tak byłoby lepiej. Podczas dwumiesięcznych wakacji zapominamy połowę informacji, których nauczylismy się przez rok szkolny.
_________________ Nikt nie jest wart Twoich łez, a ten kto jest ich wart nigdy nie doprowadzi Cię do płaczu!
Niemiecka młodzież niczego tak nie zazdrości polskiej, jak długiej letniej przerwy. W szkołach niemieckich odbywa się to dość dziwnie - juz pod koniec września masz tygodniową przerwę. I praktycznie parę dni zawsze w jakimś miesiącu wypadnie.
Lecz coś kosztem czegoś. Zależnie od kraju związkowego, czas wakacji letnich (najdłuższych) wacha się od 3 do 5 tygodni.
Co jak co, ale w tym wypadku wybieram dotychczasowy model polski. Wiem, ze przerwa wakacyjna rozwaliła mnie i za parę dni nie będzie łatwo, ale to tylko 10 miesięcy z przerwami:D
_________________ "Ameryka jest jak jaśniejące miasto na wzgórzu, którego światło jak latarnia prowadzi zewsząd ludzi miłujących wolność"