forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Stan wojenny
Autor Wiadomość
*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Wto Gru 12, 2006 16:37   Stan wojenny

Na wstępie chciałem tylko powiedzieć , że przygotowywałem spory tekst o stanie wojennym ,ale po sugestii jednego z moderatorów tego zacnego forum , żebym szedł z nim do diabła ( na inne forum ) w połowie gotowy tekst trafił do kosza. Mimo wszystko nie wyobrażam sobie nie poruszyć tak ważnego tematu w dzień okrągłej rocznicy ... Postanowiłem więc skupić się jedynie na najistotniejszej sprawie: mianowicie czy wprowadzenie stanu wojennego można usprawiedliwić , czy były jakieś zasadne przesłanki ku temu by stan wyjątkowy wprowadzić ? Oraz czy winnych sądzić ,nagradzać , a może zapomnieć ? Tyle tytułem wstępu.

Noc z 12 na 13 grudnia 1981 roku.
"...Ogłaszam , że w dniu dzisiejszym ukonstytuowała się Wojskwa Rada Ocalenia Narodowego. Rada Państwa w zgodzie z postanowieniami konstytucji wprowadziła dziś o północy stan wojenny na obszarze całego kraju." - Wojciech Jaruzelski I sekretarz KC PZPR

Zaprezentowałem tutaj tylko kluczowe zdanie z tego przemówienia , oczywiście było ono poprzedzone jakimiś demagogicznymi bredniami co zresztą było charakterystyczne dla wystąpień wszystkich komunistycznych kacyków.

Po 25 latach od tego zdarzenia , nadal nie mamy historycznej wykładni jak to oceniać , spierają się między sobą politycy , spierają sie redakcje najpoczytniejszych gazet w końcu spierają się także osoby aspirujące do miana autorytetów moralnych.
Jedni mówią to była wojna Polsko - Jaruzelska , inni w tym sam Jaruzelski: to było mniejsze zło , jeszcze inni nazywają to jedynym wyjściem by poskromić "jaskiniowych antykomunistów. Jedni chcą osądzenia winnych , inni ich egzekucji , następni z koleji nazywają towarzyszy Kiszczaka i Jaruzelskiego "ludźmi honoru" i każą "odpieprzyć się od generała".
Skoro spierają sie wszyscy to możemy i my "nastolatkowie". Zapraszam wszystkich użytkowników forum do dyskusji , jak oceniacie to co się stało ? Do której z zaprezentowanych wizji się przychylacie ? A może macie swoje własne wizje na temat tamtego jakże smutnego dla Polski czasu...

Pozdrawiam.
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi

Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"

Justi. 
Przyjaciel forum
szczęśliwa. ^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 14:38   

Tak ..
Ale chyba lepiej było wprowadzić stan wojenny niż pozwolić żeby Litwa nas zaatakowała .
Jaruzelski jak sam już mówił , wybrał : "mniejsze zło" .

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Czw Gru 14, 2006 19:29   

Elastynka napisał/a:
Tak ..
Ale chyba lepiej było wprowadzić stan wojenny niż pozwolić żeby Litwa nas zaatakowała .
Jaruzelski jak sam już mówił , wybrał : "mniejsze zło" .

Kurcze Elastynka, powiem szczerze , ze mnie zagielas calkowicie. Caly czas zylem w przekonaniu o swej sporej wiedzy z tego czasu. Jednak nic nie slyszalem o mozliwosci zbrojnej napasci Litwy na Polske. Bede bardzo wdzieczny jesli zechcesz troche rozjasnic mrok niewiedzy spowijajacy moja glowe.
Pozdrawiam.

Nie pozwól złamać się!"

Carla
[Usunięty]

Wysłany: Czw Gru 14, 2006 19:36   

Elastynka napisał/a:

Aha.. Litwa..

Tez bym z checia sie dowiedziala czegos wiecej na ten temat, ja wiem, ze i tak zostane glupia, ale dodatkowe informacje sie zawsze przydadza...

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Czw Gru 14, 2006 22:31   

Elastynka, wnioskuje ,że chodziło Ci o interwencje armi radzieckiej... Jeżeli tak, to są już odtajnione dokumenty mówiące o tym. Wynika z nich jasno , że nie bylo mowy o interwencji zbrojnej . Mało tego ,można z nich wywnioskować jeszcze że Jaruzelski sam prosił o pomoc sowietów. Jeżeli będzie Ci się chciało to poszukaj w internecie , jeśli nie będzie Ci się chciało lub nie będziesz mogła znaleźć to chetnie przytocze tutaj wypisy z nich.
Pozdrawiam.

P.s. chyba że nie chodzi Ci o rzekomą możliwość interwencji Kremla. W takim przypadku , prosze wyjasnij co miałaś na myśli.

Nie pozwól złamać się!"

Mia 
Dyskutant
SZAJBUSKA

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 10:01   

Nieoficjalnie wprowadzenie stanu wojennego było skierowane przeciwko "Solidarności"
Co sądzicie o corocznych manifestach przed domem gen. Jaruzelskiego ?
Uważam, że jest to całkowicie bezsensowne - tymbardziej że generał ma już ponad 80 lat i jako staremu człowiekowi należy mu się spokój i szacunek.

Justi. 
Przyjaciel forum
szczęśliwa. ^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Gru 15, 2006 11:38   

*NumberOne*, Mi tak facet na historii powiedział, więc może to on się nie zna, bo właśnie przedwczoraj mieliśmy o tym lekcje :P

Carla
[Usunięty]

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 12:05   

Cytat:
pojutrze mieliśmy o tym lekcje :P

ja nie wiem czy ja mam problemy ze wzrokiem, czy ..

Mia napisał/a:
przed domem gen. Jaruzelskiego ?

Tez uwazam, ze nie jest mu to potrzebne do szczecia, nie przed jego domem..
Ale nie mowie, ze w ogóle nie mialyby sie takie manifesty odbywac, ale moze w innym miejscu ?

Mia 
Dyskutant
SZAJBUSKA

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 12:22   

Carla napisał/a:
Ale nie mowie, ze w ogóle nie mialyby sie takie manifesty odbywac, ale moze w innym miejscu ?

Ale przecież nie można generała Jaruzelskiego obwiniać o stan wojenny. Przecież sam nie mógł by go wprowadzić. A mówi się o nim i obwinia tylko jego.

Carla
[Usunięty]

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 12:25   

Mia napisał/a:
A mówi się o nim i obwinia tylko jego.

Bo reszta dzialala w bialych rekawiczkach, do teraz tak sie dzieje..

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 17:21   

Mia napisał/a:
Ale przecież nie można generała Jaruzelskiego obwiniać o stan wojenny. Przecież sam nie mógł by go wprowadzić. A mówi się o nim i obwinia tylko jego.

Mia, bardzo chętnie posłucham kogo Ty obwiniasz za stan wojenny. Chyba że według zasady nie ma zbrodni nie ma winy nie obwiniasz nikogo hmm ? Chętnie wysłucham co masz do powiedzenia na ten temat.

P.s. W sprawie demonstracji pod domem genseka także zabiore głos , jednak to w późniejszym czasie , by nie wywoływać tutaj kłótni już na początku dyskusji.
Pozdrawiam.

Nie pozwól złamać się!"

Mia 
Dyskutant
SZAJBUSKA

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 18:23   

Można za to obwinić wiele osób - ale nie można powiedzieć że za stan Wojenny powinien odpowiadać wyłącznie generał Jaruzelski. Tak jak powiedziała Carla, - reszta działała w "białych rękawiczkach" Ja nie mam prawa nikogo obwiniać ponieważ mnie stan wojenny nie dotknął. Obwiniać mogą tylko ludzie, którzy go przeżyli i których ta sprawa bezpośrednio dotyczy.

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Pią Gru 15, 2006 18:58   

Mia napisał/a:
Można za to obwinić wiele osób - ale nie można powiedzieć że za stan Wojenny powinien odpowiadać wyłącznie generał Jaruzelski.

Kogo ? Konkretnie...PRL w całej swojej śmieszności był strasznie sformalizowany , tym samym nie może być tutaj mowy o działaniu w "białych rękawiczkach"na tak wysokim szczeblu.
Zamiast zabawiać się w quasi-filozoficzne rozważania na temat tego co komu sądzić , odpowiedz na postawione wyżej pytanie. Chyba ,że nie masz pojęcia o sprawie w której zabierasz głos.
Pozdrawiam.

Edit.
Jeszcze jedno - bardzo chętnie wdam się z Tobą w dyskusje na temat tego czy można oceniać coś co nas nie dotyczy w bezpośredni sposób , ale załóż odpowiedni ku temu temat. Tylko nie myśl , że tym samy przyznaje iż nie dotyczył mnie stan wojenny , bo dotyczył.

Nie pozwól złamać się!"

Mia 
Dyskutant
SZAJBUSKA

Wysłany: Sob Gru 16, 2006 11:10   

*NumberOne* napisał/a:
Kogo ?
Odpowiedziałam ci już - można obwiniać WIELE OSÓB A NIE TYLKO JARUZELSKIEGO - który tutaj robi za kozła ofiarnego. Prawda że WRON-em kierował gen. Jaruzelski ale nie można tylko jego oskarżać bo w skład WRON-u wchodziło wiele innych osób. Nie mówię że gen. Jaruzelski jest bez winy ale NIE JEST JEDYNYM WINNYM.

Temat założę.

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Sob Gru 16, 2006 11:53   

"13-tego grudnia, roku pamiętnego wykluła się wrona z jaja czerwonego..."
Skład WRONy nie jest tajemnica , wszyscy jej czlonkowie sa znani z imienia i nazwiska ,a takze pelnionej funkcji. Naprawde mozna sprawdzic kto mial na co wplyw , wiec przestan mi mowic ogolnikami w stylu "WIELE OSÓB". Podaj konkretne nazwiska , bedzie wtedy pole do dyskusji.
Pozdrawiam.

Nie pozwól złamać się!"

Odpowiedz do tematu