forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Tarcza Antyrakietowa

Czy popierasz pomysł zainstalowania części amerykańskiej tarczy antyrakietowej na terenie Polski?
tak
43%
 43%  [ 25 ]
nie
50%
 50%  [ 29 ]
nie mam zdania
6%
 6%  [ 4 ]
Głosowań: 58
Wszystkich Głosów: 58

Autor Wiadomość
hansen 
Amator

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 15:09   Tarcza Antyrakietowa

Nasz rząd bezkrytycznie popiera plany militarne Stanów Zjednoczonych, największego agresora na globie. Mało tego, zgodził się, by na terenie Polski umieścili swoje wyrzutnie rakietowe. Amerykanienie nie kryją przy tym, że ''tarcza antyrakietowa'' ma chronić jedynie wschodnie (zachodnie? nie bijcie) wybrzeże ich kraju, nie nas, przed ewentualnym atakiem. Kraj ten, ze względu na prowadzoną przez siebie politykę w wielu regionach swiata, jak żaden inny może obawiać się reakcji ze strony tych których atakował w przeszłości jak i obecnie. Zgodziliśmy się przyjąć ciosy ich wrogów na siebie. Na początku czerwca do Polski przyjedzie prezydent George Bush, będzie rozmawiał o ''wzmocnieniu bezpieczeństwa Polski''. Co wy sądzicie na temat ''tarczy''?

Leydzin 
Praktykant
Leydżin!

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 15:14   

Kij im w dupe! Nie beda nas wykorzystywali po to aby sie obronic... Polska i tak jest wystarczajaco slabym krajem pod wzgledem militarnym... A jeszcze ma przyjmowac na siebie jakies ataki!? No bez jaj... -.-

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 15:51   

Ta cała afera z Tarczą Antyrjakietową jest mocno nagłośniona, i niepotrzebnie. Wielkie halo, będzie jakiś obiekt wojskowy, jakich pełno na całym świecie. Tylko że ktoś mądry zrobił z tego aferę.
Jakie jest moje zdanie? Tarcza wzbudza wiele niepotrzebnych kontrowersji, jednak uważam, że raczej nic nie zepsuje, a kto wie, może kiedyś się przyda. Jestem za.

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 16:29   

Niech Gw stawia sobie swoje tarcze na wlasnej klacie, jak mu tak straszliwie zalezy na bezpieczenstwie jego panstwa. Lizac tylek Ameryce, niczego nie osiagamy, a jedynie osmieszamy sie i ponizamy. Nie mam bladego pojecia, czemu wspolpracujemy z najwiekszymi terrorystami swiata i jeszcze sa tacy, ktorzy sa z tego dumni.

"ale kasia wam dosrała a wiedzieli że szymon mi się podobał" amen.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 16:35   

Vanilla Ice, nie masz racji. Nie wiem, czemu tak nie lubicie Ameryki, ale to właśnie ta tarcza ma w założeniu zadbać o Światowe Bezpieczeństwo ze strony prawdziwych terrorystów. Poza tym podobno Ameryka chce znieśc wizy, bo za mało Polaków do nich przyjeżdża, więc niby to z wdzięczności zniosą nam wizy za tarczę. Tak podobno ma być. :)

Leydzin 
Praktykant
Leydżin!

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 16:37   

mr.Radek napisał/a:
podobno

Podobno to maja byc glosniki w plasterkach... Nie mow co ma byc podobno bo nie ma sensu :P Jezeli naprawde bedzie z tego jakas korzysc dla Naszej Ojczyzny to bede na 'tak' ale jak na razie o zadnych profitach dla Polski nie slyszalem...

hansen 
Amator

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 16:46   

mr.Radek napisał/a:
podobno Ameryka chce znieśc wizy, bo za mało Polaków do nich przyjeżdża
może mam przestarzałe informacje, ale chyba raczej za dużo i nas tam nie chcą
Leydzin napisał/a:
jak na razie o zadnych profitach dla Polski nie slyszalem...
i nie usłyszysz, a raczej usłyszysz właśnie o zniesieniu wiz, co przy pomaganiu ''światowemu żandarmowi'' w gnębieniu innych krajów i narażaniu się na ich ataki, jest niczym
mr.Radek napisał/a:
Światowe Bezpieczeństwo
światowe bezpieczeństwo leży w rękach krwio i ropopijcy

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 16:59   

hansen napisał/a:
światowe bezpieczeństwo leży w rękach krwio i ropopijcy
hansen napisał/a:
Leydzin napisał/a:
jak na razie o zadnych profitach dla Polski nie slyszalem...
i nie usłyszysz, a raczej usłyszysz właśnie o zniesieniu wiz, co przy pomaganiu ''światowemu żandarmowi'' w gnębieniu innych krajów i narażaniu się na ich ataki, jest niczym

Pfff. Co Wy chcecie od Ameryki? Zaraz zaczną mi tu bronić bin-Ladena, który to w proteście przeciwko "kapitalistycznym psom" rozwalił, zresztą słusznie Dwie Wieże światowego globalizatora i uciskacza uciskanych. Bez przesady, USA nie robi wcale tak wiele złego, jak Wam się zdaje. Wszak któż obalił dyktatora Iraku?
to, że w Iraku ginie nadal wielu ludzi, to już inicjatywa terrorystów z Al-Kaid i innych ugrupowań. Może i na razie żadnych widocznych korzyści nie ma i przez pewien czas nie będzie, ale tak samo nie ma żadnych widocznych strat i też ich nie będzie przez długi czas, jeśli będą w ogóle.

hansen 
Amator

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 17:21   

mr.Radek napisał/a:
Pfff. Co Wy chcecie od Ameryki?
zaśmialem się czytając to. :D serio. mr.Radek, to nie jest żaden atak, nie obrażaj się :P no więc, co od nich chcemy? zapłaty za Hiroszimę i Nagasaki, eksterminację cywili na Faludży, za zamordowanie dziennikarza piszącego o zbrodniach CIA, za same zbrodnie CIA(znaleziono podręczniki do tortur), odrzucanie decyzji międzynarodowego trybunału sprawiedliwości, terrorystycznej wojny przeciwko kubie, za mieszanie się w sprawy innych państw, kradzież... pierwsze które wpadły mi do głowy.
mr.Radek napisał/a:
Zaraz zaczną mi tu bronić bin-Ladena, który to w proteście przeciwko "kapitalistycznym psom" rozwalił, zresztą słusznie Dwie Wieże światowego globalizatora i uciskacza uciskanych.
dobrze wiesz, że tego nie zrobimy :P

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 17:32   

Tak samo każdy kraj po kolei może się chwalić swoimi "osiągnięciami". Ameryka nie jest zła i 100% krainą terroru, jest może trochę kontrowerysjna, ale na pewno nie więcej niż Rosja czy rzeczona Kuba, a co do Hiroszimy i Nagasaki to wytłumacz sobie sam, dlaczego tak się stało, bo ja nie mam czasu. To nie jest żaden powód. A to, że dba teraz o bezpieczeństwo świata, to miłe z jej strony :)

hansen 
Amator

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 18:01   

mr.Radek napisał/a:
Tak samo każdy kraj po kolei może się chwalić swoimi "osiągnięciami".
ale nie na taką skalę i raczej już nie dzisiaj
mr.Radek napisał/a:
Ameryka nie jest zła i 100% krainą terroru, jest może trochę kontrowerysjna, ale na pewno nie więcej niż Rosja czy rzeczona Kuba
tam ludzie przyzwyczajeni są do rządów silnej ręki. tu do komuny, tam do dyktatury i nie robią halo. tyle o warunkach życia, topic o polityce militarnej. OBECNIE to stany są największym agresorem.
mr.Radek napisał/a:
a co do Hiroszimy i Nagasaki to wytłumacz sobie sam, dlaczego tak się stało, bo ja nie mam czasu.
szanujmy siebie nawzajem, ok? jesli masz napisać coś takiego to nie pisz nic, bo pokazałeś że masz mnie za nic.
mr.Radek napisał/a:
A to, że dba teraz o bezpieczeństwo świata, to miłe z jej strony
niee, nie ma na to emota. ich bezpieczeństwo = kordon sojuszniczych państw chroniących ich w razie czego przed zemstą.

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 18:07   

hansen napisał/a:
zapłaty za Hiroszimę i Nagasaki,

Sprawa wielce kontrowersyjna. I wiele na ten temat złego napisano, ale ponad to najczęściej ten argument podajemy bez szerszego kontekstu, otóż gdyby Amerykanie najechali Japonię po prostu straty byłyby nieporównywalnie większe, ponad to najpierw planowano atak chemiczny "spryskanie, aby się pochorowali". Bano się odwetu, gdyż Japończycy mieli mnóstwo broni bakteriologicznej.

Wystarczy policzyć ile konwencjonalna wojna zabrałaby ofiar i o ile przedłużyłaby wojnę.

W tym patrzeniu niektórzy dopatrują się "humanitaryzmu" bomby atomowej...

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Bęsik 
Przyjaciel forum
fAn PoKeMoNóW

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 18:12   

Buahahahahahahahahaha.
Kto pisał ten tekstttttttttttt aaaaaaaahahahahahahaha.
Poczułem się jak w pięknych czasach terroru stalinowskiego. Ta czysta nowomowa, wartościowanie ukryte w tekście, wieloznaczności. Cud miód i orzeszki. Ministerstwo propagandy ZSRR byłoby z ciebie Hansen dumne.

hansen 
Amator

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 18:13   

Misha napisał/a:
W tym patrzeniu niektórzy dopatrują się "humanitaryzmu" bomby atomowej...
myślę że w tej kwestii nigdy nie dojdziemy do porozumienia, ale to chyba mało humanitarne zabijać wszystkich - kobiety i dzieci, cudzoziemcow, narażać ich na chorobę popromienną. ale bez off topu. tarcza. jakie korzyści dla nas?

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 18:22   

hansen napisał/a:
OBECNIE to stany są największym agresorem.

Zastanówmy się, czy sytuacja nie jest patowa. Amerykanie starają się stłamsić wszelkie objawy ewentualnej agresji, ze strachu przed nową wielką wojną, czy też "arabską krucjatą" na Demokrację. Udało im się w Korei, ale im dalej tym gorzej. Oczywiście spoglądając na Irak postawili bardziej na dyplomację. Zresztą metoda utrzymywania w niepewności stosowana przez Iran jest skuteczna i to jest ich agresja, a że Stany są jedynym państwem, który jest w stanie utrzymywać opór wobec Bliskiego Wschodu to nie ma innego wyjścia na tej linii muszą być spięcia.

Europa nie może zaprotestować, a tym bardziej prowadzić polityki zagranicznej tak agresywnie, jak chociażby Iran.

Tarcza w żadnym razie nie jest elementem obronnym stanów zjednoczonych, ani lizaniem dupy Stanom przez Polskę. To jest oficjalne uproszczenie podawane przez media. Tarcza dla Polski ma takie zalety, że wzmacnia się na arenie międzynarodowej i może zamanifestować swój indywidualizm w Unii. Jeżeli mówimy o podlizywaniu to to czynią Czesi, którzy zawsze potrafią się ustawić.

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Odpowiedz do tematu