Wysłany: Pon Gru 11, 2006 12:06 Zmarł Augusto Pinochet
W dniu wczorajszym, w wieku 91 zmarł były chillijski dyktator - Augusto Pinochet.
Nienawidzony przez tych, którzy nic o nim nie wiedzą - twórca potęgi chilijskiej gospodarki, twórca najskuteczniejszego w Ameryce Płd. systemu emerytalnego i zdrowotnego (niezmieniony od 1973r do teraz). Augusto Pinocheta zawsze będziemy sobie kojarzyć z człowiekiem, który uchronił Chile od losu Kuby czy Związku Radzieckiego skutecznie przepędzając socjalistów.
Pinochet nie jest osobą lubianą medialnie, przypisuje mu się 3000 ofiar śmiertelnych nie rozumiejąc tego iż więszość z tych ofiar to samosądy ludności cywilnej na oprawcach z czasów rządu Salvatore Allende. Sam Pinochet osobiście nikogo nie mordował. Osobą kochaną miedialnie jest znany morderca i przywódca komunistów kubańskich - Che Guevara. Dziesiątki ludzi nosi koszulki z jego podobizną nie wiedząc nawet że o wielki Che bez najmniejszych skrupułów strzelał w tył głowy starcom i kobietom. Dodam jeszcze, że Fidel Castro odpowiedzialny jest za 40 000 morderstw, za Stalina ginęło niekiedy i 60 000 dziennie, przewrót w Chile kosztował życie 3000 socjalistów - jak wygladłoby Chile gdyby Pinochet nie zdecydował się na przejęcie władzy - mozemy się jedynie domyślać. Moim subiektywnym zdaniem liczba 3000 zdecydowanie nie opisałaby liczby zabitych.
Jeżeli byłyby jakieś pytania odnośnie Augusto Pinocheta z checią pomogę odpowiedzieć.
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 20:03
"By zwyciężyło zło wystarczy , że dobrzy ludzie nie będą nic robić" - W Chile znalazł się dobry człowiek , który zrobił akurat to co było konieczne do powstrzymania "zła".
Osobiście oddaje hołd Pinochetowi i pomodle się za niego.
Pozdrawiam.
_________________ "Zaciśnij pięść nim skończy się bój
Najgrubszą z krat nie zamkną Twych ust
Z najmniejszej z cel ucieknie Twój krzyk
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi
Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"
Swoją drogą nie dziwią mnie tematy w prasie "zmarł jeden z najbardziej krwawych dyktatorów XX wieku" - śmiech na sali... + porównania z Fidelem Castro - jacy ludzie potrafią byc niewdzięczni... Heh tak to jets jak w kraju reżym obejmuje łapskami prasę ;]
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 20:33
Wiesz jak jest Bęsik " salon" jak to mówi Łysiak czy też "michnikowszczyzna" jak to mawiają Ziemkiewicz z Michalkiewiczem , wyznaczają jedyną słuszną linie myślenia ups... przepraszam wyznaczają linie NIEmyślenia - Salon będzie myślał za ciebie i "powie" ci jakie są jedyne słuszne poglądy. Kogo salon okrzyknie zbrodniarzem ten jest zbrodniarzem a kogo "człowiekiem honoru" ten jest człowiekiem honoru i basta ! A fakty...? Kto by się przejmował szczegółami.
Pozdrawiam.
P.S zwrot "człowiek honoru" użyty został NIEprzypadkowo.
Nie pozwól złamać się!"
Gdybyś wyjaśnił jeszcze co bardzo dobrze... Bo jesli nie zauważyłeś każdy poprzedni uczestnik dyskusji używał jakichs rzeczowych argumentów, dodał cos od siebie. A po twoim poscie nawet nie idzie skumać czy chodzi ci o to że bardzo dobrze że zmarł pinochet czy np. chodziło ci że bardzo dobrze że wspominamy go jako dobrego człowieka ?
To chyba pewne w 100% że napisałem że bardzo bardzo dobrze ze umarł .
Poco miałbym wspominać starucha jak nawet go na moje oczy nie widziałem jak bym jak zmarł na pewno by nikt tego tak nie przezywał .
Ty też go na pewno nie znasz dowiedziałeś się od matki lub tv,net i chciałeś nabić tylko posta .
Poco miałbym wspominać starucha jak nawet go na moje oczy nie widziałem jak bym jak zmarł na pewno by nikt tego tak nie przezywał .
Ty też go na pewno nie znasz dowiedziałeś się od matki lub tv,net i chciałeś nabić tylko posta .
HAAAAAAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAA
zakładam że pisałeś to żartem. Jeśli nie jest to najgłupszy post jaki przeczytałem w życiu!! Najbardziej ograniczona umysłowo wiązka przypadkowo poukładanych słów nie majaca najmniejszego sensu, nie poparta żadną myślą.
Postaram ci się odpowiedzieć rzeczowo na twój problem :
Cytat:
Jakim prawem możesz orzekać, że bardzo dobrze że umarł? Nie jest to CHYBA PEWNE W 100% (?!) że to miałes na mysli bo wszyscy twoi poprzednicy pisali że szkoda że zmarł.
Cytat:
Nie wiem syneczku co ćpałeś, ale daj mi numer do tego dila:D Papieża nie widziałeś to co cie on w sumie obchodzi, nie? Dziadek zmarł rok przed twoimi narodzinami to logiczne że kładziesz na nim lachę - co masz z nim wspólnego? Był słaby to zdechł? Twój post to jakaś kpina z normalnych ludzi. Akurat fakt że gdybyś zmarł nikt by tego nie przeżywał - tu akurat nie mam podstaw by zaprzeczyć. Mówię bowiem o ludziach, których warto wspomniec, zrobili coś dobrego dla ludzkości, a nie robili z siebie głupka w internecie
Cytat:
Nieee no co ty! Augusto Pinochet mieszkał na moim osiedlu Tu już nie mam wątpliwości ze to żart bo nie ma możliwości by z pod pióra osoby po 10 roku życia wyszły takie słowa na powaznie. Szczególnie patrząc przez pryzmat mojej wypowiedzi (na ponad pół strony, rzeczowe informacje) a twój:
Cytat:
Bardzo dobrze
teraz zastanów się na spokojnie i zdecyduj czy spamem było to co ja piszę czy to co ty piszesz?
Cytat:
HAAAAAAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAA
zakładam że pisałeś to żartem. Jeśli nie jest to najgłupszy post jaki przeczytałem w życiu!! Najbardziej ograniczona umysłowo wiązka przypadkowo poukładanych słów nie majaca najmniejszego sensu, nie poparta żadną myślą.
W tym poście widać że się bardzo podniecałeś jak to pisałeś (orgazm?) .
Cytat:
Jakim prawem możesz orzekać, że bardzo dobrze że umarł? Nie jest to CHYBA PEWNE W 100% (?!) że to miałes na mysli bo wszyscy twoi poprzednicy pisali że szkoda że zmarł.
Ehhhh człowieku.. nikt nie możesz mi zabronić co mam robić czego nie mam .
"Bardzo bardzo dobrze" że zmarł bo poco ma żyć ? może mu teraz w tej chwili zazdroszczę .
Cytat:
Nie wiem syneczku co ćpałeś, ale daj mi numer do tego dila:D Papieża nie widziałeś to co cie on w sumie obchodzi, nie? Dziadek zmarł rok przed twoimi narodzinami to logiczne że kładziesz na nim lachę - co masz z nim wspólnego? Był słaby to zdechł? Twój post to jakaś kpina z normalnych ludzi. Akurat fakt że gdybyś zmarł nikt by tego nie przeżywał - tu akurat nie mam podstaw by zaprzeczyć. Mówię bowiem o ludziach, których warto wspomniec, zrobili coś dobrego dla ludzkości, a nie robili z siebie głupka w internecie
Jak koleś zmarł rok przed moimi narodzinami to po co go wspominasz ? Go już nie ma i nie będzie
nie potrzebnie to robisz
Cytat:
teraz zastanów się na spokojnie i zdecyduj czy spamem było to co ja piszę czy to co ty piszesz?
to nie spam wyraziłem swoją opinie czyyy to takieee bolesnee ? Czyyy ażżż tak cie to bolllii ? To było 3 zdaniowe słowo ale konkretne .
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 19:12
Bęsik napisał/a:
przewrót w Chile kosztował życie 3000 socjalistów
Można dodać do tego , że w większości nie byli to nawet Chilijczycy , a agenci przywiezieni z Rosji oraz Kuby w celu budowania "lepszego" (czyt. komunistycznego ) Chile.
Pozdrawiam.
Nie pozwól złamać się!"
a więcBęsik,
Van___ ma prawo do wyrażania własnych opinii, a Ty nie umiesz na szczęście czytać w myślach więc nie wiesz dlaczego on tak napisał.
dam Ci kilka przykładów dlaczego dobrze że umarł:
1. miał 91 lat, dłużej nie będzie cierpiał, bo wierz mi, życie w wieku 91 lat na pewno nie jest rozkoszą.
2. umarł bo umiera każdy, dobrze że tak go zapamiętają.
3. kraj ten może po jego śmierci zmienią w republikę
a przy okazji, takiego typu porównania z czyjej ręki zginęło więcej ludzi są nie na miejscu, ponieważ sam fakt iż ktoś zlecił zabójstwo jest już czymś bardzo złym.
wcale nie chodzi o to kto więcej mordował tylko o to że ktoś w ogóle zabił ( czy też kazał zabić )
a więcBęsik,
Van___ ma prawo do wyrażania własnych opinii, a Ty nie umiesz na szczęście czytać w myślach więc nie wiesz dlaczego on tak napisał.
dam Ci kilka przykładów dlaczego dobrze że umarł:
1. miał 91 lat, dłużej nie będzie cierpiał, bo wierz mi, życie w wieku 91 lat na pewno nie jest rozkoszą.
2. umarł bo umiera każdy, dobrze że tak go zapamiętają.
3. kraj ten może po jego śmierci zmienią w republikę
a przy okazji, takiego typu porównania z czyjej ręki zginęło więcej ludzi są nie na miejscu, ponieważ sam fakt iż ktoś zlecił zabójstwo jest już czymś bardzo złym.
wcale nie chodzi o to kto więcej mordował tylko o to że ktoś w ogóle zabił ( czy też kazał zabić )
Sorry że jeszcze kontynuuję skoro nie mam racji ale poświęcenie 30 SEKUND (!) i sprawdzenie czy przypadkiem Chile nie jest już od dawna republiką i sprawdzenie kiedy Pinochet przestał rzadzić to chyba powinna być elementarna sprawa przed napisaniem posta...
heh ja nie umiem czytać w myślach Vana ale ty wiesz czy Pinochet się męczył... Są ludzie którzy dopiero w tym wieku zaczynają się cieszyć życiem... To że umarł bo umiera każdy to chyba nie argument że dobrze że umarł - to tak jakby umarła twoja babcia i byś się cieszył...
Poza tym napisałem już że nie zlecał zabójstw... Wielcy niszczyciele dyktatorów - hiszpanie, kozaki zdecydowali się go schwytać i osądzić dopiero chyba 3 lata temu jak LEŻAŁ W SZPITALU W LONDYNIE! Natomiast Fidel który odpowiada za 20 razy więcej morderstw hasa jakby nigdy nic... Inną sprawą jest że nie zgineli niewinni ludzie, tylko ci którzy dręczyli miejscową ludność za rzadów Allende.
Nie miało specjalnie sensu co napisałeś, ale i tak szacunek dla ciebie że miałes odwagę się wypowiedzieć - oby więcej osób zechciało...
nie mam ochoty pisać z osobą która ma zbyt wysokie mniemanie o sobie ( bez urazy )
więc napisze tylko umarł i nasze spory życia mu nie zwrócą.
nie mam ochoty sie z tobą użerać bo kiepsko sie czuje więc wybacz że mało napisałem.
Bęsik napisał/a:
szacunek dla ciebie że miałes odwagę się wypowiedzieć
eeeh a co to ma znaczyć??
jesteś jakimś bogiem czy coś w tym rodzaju że mamy sie bać wypowiadać, każdy ma prawo do własnej opini, nawet jeśli ta opinia jest bezsensowna ( co wcale nie wskazuje na mnie )
a co do
Bęsik napisał/a:
sprawdzenie czy przypadkiem Chile nie jest już od dawna republiką i sprawdzenie kiedy Pinochet przestał rzadzić to chyba powinna być elementarna sprawa przed napisaniem posta
przepraszam ale nie orientuje sie w w sprawach zagranicznych, każdy jest lepszy w czymś innym, np ty możesz nie wiedzieć co to za ciąg liczb:
11235813213455... itd do nieskończoności.
nie chciało mi sie czytać z innych źródeł, a swą wypowiedź ująłeś tak że wnioskować można było że jest inaczej.
naprawde nie jestem w humorze dzisiaj więc nie chce mi sie starać .
Uncle Fucker, dzięki tobie i Vanowi dochodzę do jednego wniosku:
TRZEBA ZLIKWIDOWAĆ GIMNAZJA!!!
Po prostu nie mam słów. Zniszczyłeś mnie w tym momencie. Powiedz dlaczego coś piszesz skoro NIE MASZ NA TEN TEMAT NAJMNIEJSZEGO POJĘCIA ?? "Nie chciało mi się czytać" - dlaczego? Szkodziło ci coś dowiedzieć się czegoś nowego? Nie masz wewnętrznej chęci odgryzienia mi się w sensowny sposób? Zagięcia mnie jakimś faktem?
Aha i jedna rzecz, która powinienem Ci zdradzić - nie piszę tego co czytasz po to żeby się wywyższać. Piszę to by ciebie poniżyć. Może to cie zmusi cię do jakiegoś myślenia i doczekam się w tym temacie jakiegoś składnego i logicznego postu z twojej strony.
koniec offtopa:)
Żeby nie było ze ten post to całkowity offtop podam odnośnie Augusto Pinocheta fakt, że ostatnio gdzieś przeczytałem zestawienie jego i generała Jaruzelskiego - i co dziwo w tym świetle wyszedł korzystniej gen. Jaruzelski. Szkoda tylko że autor porównywał fakty takie jak "krój okularów" a pominął np. tak mało istotne jak "gospodarka". Jak wiadomo Chile jest bowiem jednym z najbogatszych krajów ameryki południowej. Polska jednym z najbogatszych krajów Europy nie jest;]
_________________ F A N A T Y K
Troskliwy Miś [Usunięty]
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 12:56
Cytat:
Szkoda tylko że autor porównywał fakty takie jak "krój okularów" a pominął np. tak mało istotne jak "gospodarka". Jak wiadomo Chile jest bowiem jednym z najbogatszych krajów ameryki południowej. Polska jednym z najbogatszych krajów Europy nie jest;]
Szkoda tylko że ameryka południowa to nie europa...
Jeśli twierdzisz że wszystko jest nastawione przeciwko niemu... to nie chce mi sie szukać wiarygodnych źródeł na jego temat... Szczerze mówiąc... nie znam gością, nie wiele wiem i Chile... ale jeśli to co mówisz jest prawdą no to chyba zrobił troche dobrego...
Umarł ze starości... może to nawet lepiej, jak powiedział ankelfaker