ja bym się chętnie wybrała w taką podróż, ale na pewno nie sama, boję się niewyżytych gwałcicieli
mój przyjaciel natomiast w tym roku dotarł do Iranu stopem, zaś rok temu do Bośni odważny kozak jak znajdę adres jego bloga z tegorocznej wyprawy to wkleję link
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 23:38
Niedawno słyszałem, że w Niemczech "łapanie stopa", w klasyczny sposób jest... zabronione. Wg. policji "zbyt niebezpieczne".
Warto przynajmniej mieć to na uwadze. Z resztą lepiej i dla prawa i dla nas samych, jak takie okazje łapie się na parkingach, gdzie można poobserwować i porozmawiać, zamiast tak pchać się na żywioł.
[ Dodano: Sro Gru 12, 2007 22:40 ]
Choć najbardziej w podróżach autostopem podoba mi się to, że ze sobą bierze się... tylko plecak.
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 261 Skąd: krk
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 22:08
po pierwsze jak juz wczesniej było pisane ludzie niechetnie sie zatrzymują, mozesz nie trafic na osobe, ktora zmierzałaby w tym kierunku w ktorym ty bys chciała.Pozatym istnieje duze zagrozenie teog,ze moze Ci sie cos stac.Ja tam nieufna i ostrozna jestem.Autostopem nie mam zamiaru zwiedzac Polski
Mnie się marzy podróż stopem po Europie. Jak będę pełnoletnia, to na pewno to zrobię...
Ogólnie podróże stopem są zayebiaszcze. Zawsze śmiechowo i w ogóle. ^^
Heh właśnie. A poza tym, to przecież dużo ciekawsze niż jeżdżenia na stopa nad jeziorko... ;P Oglądał ktoś film 'żyć szybko umierać młodo'? Był pokazany motyw, jak chłopak wybrał się właśnie w taką podróż. Super przygoda moim zdaniem
Oooooooooj tak. Temat idealnie wpół gra z moimi planami na przyszłość. Za dwa lata, w wakacje (kiedy będę miała już 18-stke) zamierzam zebrać jakąś małą ekipę i ruszyć w Polskę. Stopem, jeśli nie będzie szło to autobusem, pociągiem... Na te dwu miesięczne życie mama zamiar zarabiać np. grając na ulicy na gitarze, bębnach. Plan wyjazdu oczywiście jeszcze nie sprecyzowany, bo i planowana data odległa. Raz się żyje. Ktoś wstępnie zainteresowany?
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 20:34
Joanna92 napisał/a:
Stopem, jeśli nie będzie szło to autobusem, pociągiem... Na te dwu miesięczne życie mama zamiar zarabiać np. grając na ulicy na gitarze, bębnach. Plan wyjazdu oczywiście jeszcze nie sprecyzowany, bo i planowana data odległa. Raz się żyje. Ktoś wstępnie zainteresowany?
Jakiś czas temu myślałem o czymś podobnym, nawet znalazłem odpowiednie wiosło i przegrałem repertuar na Warszawskich ulicach, mieliśmy jechać na takie turne w dwie osoby, włócząc się po Polskim wybrzeżu. Grając publicznie w miasteczkach, w których sezonowo 500% mieszkańców to turyści, można się utrzymać bez problemu, mieszkając w namiocie, od święta w jakimś domku. W efekcie z przyczyn różnych wyjazd nie doszedł do skutku ale nie wykluczone, że być może w przyszłości taką samowystarczalną partyzantkę wyruszę, zawsze mnie ten koczowniczy styl życia pociągał.
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 172 Skąd: Türkiye
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 10:44
W tym roku jeszcze nie, ponieważ tegoroczne wakacje w większości chcę spędzić u taty w Stanach, ale w przyszłym roku już na pewno razem z przyjaciółmi wybieram się autostopem do Francji, może jeszcze o jakieś państwo się "zahaczy";) Taki "Francuski numer" Po za tym zawsze marzyłam przejechać Stany Zjednoczone od wybrzeża do wybrzeża...Mam nadzieję że już wkrótce uda mi się te plany zrealizować. Pozdrawiam wszystkich autostopowiczów;)
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Pomógł: 2 razy Wiek: 17 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 568 Skąd: Nie chcesz wiedzieć
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 18:04
pesca napisał/a:
Najgorzej zebrać ekipę, bo nie każdy chce sobie zorganizować wakacje w ten sposób...
Ekipa do Autostopu ? Bezsens, jak wakacje na stopie to max 3 osoby. Pomyslcie sami, przeciez nikt nie weźmie na stopa 6 czy 5 osób. A Autostopami zdarzyło mi sie juz pare razy jechać. 4 udane na 6 prób Ludzie w gruncie rzeczy pomagają
_________________ I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.
dominika17 [Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 00:19
pesca napisał/a:
Najgorzej zebrać ekipę, bo nie każdy chce sobie zorganizować wakacje w ten sposób...
strony poswiecone podrozowaniu autostopem maja dzialy, w ktorych ludzie poszukujacy ekipy zglaszaja sie
ostatnio tyle czytalam o podrozach autostopem, marze o Balkanach!
czasami chcialoby sie ruszyc w nieznane, bez pieniedzy czy cos takiego
ale fajne sa takie podroze, mozesz przezyc wspaniala przygode, zwiedzic tyle krajow niewielkim kosztem (pomyslcie o kosztach w biurach podrozy!)
mysle ze takie podrozowanie daje szanse na blizsze poznanie kultury, kraju, takie "wczucie sie"