forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
autostop na wakacje
Autor Wiadomość
Freya 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 23:20   

ja bym się chętnie wybrała w taką podróż, ale na pewno nie sama, boję się niewyżytych gwałcicieli :confused:
mój przyjaciel natomiast w tym roku dotarł do Iranu stopem, zaś rok temu do Bośni :-) odważny kozak ;) jak znajdę adres jego bloga z tegorocznej wyprawy to wkleję link ;)

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 23:38   

Niedawno słyszałem, że w Niemczech "łapanie stopa", w klasyczny sposób jest... zabronione. :| Wg. policji "zbyt niebezpieczne".

Warto przynajmniej mieć to na uwadze. ;-) Z resztą lepiej i dla prawa i dla nas samych, jak takie okazje łapie się na parkingach, gdzie można poobserwować i porozmawiać, zamiast tak pchać się na żywioł.

[ Dodano: Sro Gru 12, 2007 22:40 ]
Choć najbardziej w podróżach autostopem podoba mi się to, że ze sobą bierze się... tylko plecak. ;-)

jeal 
Amator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 22:08   

po pierwsze jak juz wczesniej było pisane ludzie niechetnie sie zatrzymują, mozesz nie trafic na osobe, ktora zmierzałaby w tym kierunku w ktorym ty bys chciała.Pozatym istnieje duze zagrozenie teog,ze moze Ci sie cos stac.Ja tam nieufna i ostrozna jestem.Autostopem nie mam zamiaru zwiedzac Polski :)

pesca 
Praktykant
sfacciato.

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 19:09   

Mnie się marzy podróż stopem po Europie. Jak będę pełnoletnia, to na pewno to zrobię... ;)
Ogólnie podróże stopem są zayebiaszcze. Zawsze śmiechowo i w ogóle. ^^

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 19:12   

pesca napisał/a:
Mnie się marzy podróż stopem po Europie

oj, też prawda. :) jak stop, to po Stanach, Ameryce bądź Europie. ;]

pesca 
Praktykant
sfacciato.

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 19:36   

Najgorzej zebrać ekipę, bo nie każdy chce sobie zorganizować wakacje w ten sposób... ;)

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 19:41   

pesca napisał/a:
bo nie każdy chce sobie zorganizować wakacje w ten sposób... ;)

oj niestety. :(
ale na szczęście, poglądy się zmieniają. ;p

pesca 
Praktykant
sfacciato.

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 19:48   

Heh właśnie. A poza tym, to przecież dużo ciekawsze niż jeżdżenia na stopa nad jeziorko... ;P Oglądał ktoś film 'żyć szybko umierać młodo'? Był pokazany motyw, jak chłopak wybrał się właśnie w taką podróż. Super przygoda moim zdaniem ;)

Joanna92 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 17:04   

Oooooooooj tak. Temat idealnie wpół gra z moimi planami na przyszłość. Za dwa lata, w wakacje (kiedy będę miała już 18-stke) zamierzam zebrać jakąś małą ekipę i ruszyć w Polskę. Stopem, jeśli nie będzie szło to autobusem, pociągiem... Na te dwu miesięczne życie mama zamiar zarabiać np. grając na ulicy na gitarze, bębnach. Plan wyjazdu oczywiście jeszcze nie sprecyzowany, bo i planowana data odległa. Raz się żyje. Ktoś wstępnie zainteresowany? :>

Ps. A tak w ogóle to Witam :peace:

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 20:34   

Joanna92 napisał/a:
Stopem, jeśli nie będzie szło to autobusem, pociągiem... Na te dwu miesięczne życie mama zamiar zarabiać np. grając na ulicy na gitarze, bębnach. Plan wyjazdu oczywiście jeszcze nie sprecyzowany, bo i planowana data odległa. Raz się żyje. Ktoś wstępnie zainteresowany? :>
Jakiś czas temu myślałem o czymś podobnym, nawet znalazłem odpowiednie wiosło i przegrałem repertuar na Warszawskich ulicach, mieliśmy jechać na takie turne w dwie osoby, włócząc się po Polskim wybrzeżu. Grając publicznie w miasteczkach, w których sezonowo 500% mieszkańców to turyści, można się utrzymać bez problemu, mieszkając w namiocie, od święta w jakimś domku. W efekcie z przyczyn różnych wyjazd nie doszedł do skutku ale nie wykluczone, że być może w przyszłości taką samowystarczalną partyzantkę wyruszę, zawsze mnie ten koczowniczy styl życia pociągał.

Dziewczyna_Indianina 
Początkujący
Rüzgar

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 10:44   

W tym roku jeszcze nie, ponieważ tegoroczne wakacje w większości chcę spędzić u taty w Stanach, ale w przyszłym roku już na pewno razem z przyjaciółmi wybieram się autostopem do Francji, może jeszcze o jakieś państwo się "zahaczy";) Taki "Francuski numer" :lolek: Po za tym zawsze marzyłam przejechać Stany Zjednoczone od wybrzeża do wybrzeża...Mam nadzieję że już wkrótce uda mi się te plany zrealizować. Pozdrawiam wszystkich autostopowiczów;) :respekt:

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 12:46   

pesca napisał/a:
Najgorzej zebrać ekipę, bo nie każdy chce sobie zorganizować wakacje w ten sposób... ;)

http://www.polskieradio.p...nosci/?id=55486
Radiowa Trójka umożliwia taką podróż. Nic tylko wysyłać tego SMS'a i w drogę ;)

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Wysłany: Pią Cze 20, 2008 14:14   

Dziewczyna_Indianina napisał/a:
Po za tym zawsze marzyłam przejechać Stany Zjednoczone od wybrzeża do wybrzeża

oj mnie się marzy podróżować po stanach samochodem i zatrzymywać się w motelach a la dziki zachód. ;)

Morituri 
Dyskutant

Wysłany: Pią Cze 20, 2008 18:04   

pesca napisał/a:
Najgorzej zebrać ekipę, bo nie każdy chce sobie zorganizować wakacje w ten sposób...

Ekipa do Autostopu ? Bezsens, jak wakacje na stopie to max 3 osoby. Pomyslcie sami, przeciez nikt nie weźmie na stopa 6 czy 5 osób. A Autostopami zdarzyło mi sie juz pare razy jechać. 4 udane na 6 prób :) Ludzie w gruncie rzeczy pomagają :)
I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

dominika17
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 03, 2008 00:19   

pesca napisał/a:

strony poswiecone podrozowaniu autostopem maja dzialy, w ktorych ludzie poszukujacy ekipy zglaszaja sie :)

ostatnio tyle czytalam o podrozach autostopem, marze o Balkanach! :)
czasami chcialoby sie ruszyc w nieznane, bez pieniedzy czy cos takiego :D

ale fajne sa takie podroze, mozesz przezyc wspaniala przygode, zwiedzic tyle krajow niewielkim kosztem (pomyslcie o kosztach w biurach podrozy!)
mysle ze takie podrozowanie daje szanse na blizsze poznanie kultury, kraju, takie "wczucie sie" :P

Odpowiedz do tematu