Pomógł: 1 raz Wiek: 15 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 248 Skąd: Giżycko
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 18:59
Więc tak....
Czyste i świeże powietrze,dużo zieleni (ale nie od razu że ),jeziorka , i jest spokojnie dobre miejsce do odpoczynku, a atrakcje turystyczne to:
-Wieża Ciśnień
-Twierdza Boyen
-Zamek krzyżacki
-Most obrotowy
-Kanał łuczański
A jeśli chcecie zobaczyć foto to w googlach szukajcie
_________________ "Keczap to mój przyjaciel, dawaj mi ten k**wa keczap, człowieku!"
Zabytki:
*Muzeum Historyczno-Archeologiczne znajdujące się w budynku starego Gimnazjum (wystawa 'Truso' jest w orginalnych piwnicach zamku krzyżackiego, który niegdyś stał w tym miejscu i po którym zostały jednynie te piwnice i marmurowa kolumna na podzamczu)
*Brama Targowa- jedyna zachowana część fortyfikacji miejskich
*Gotycki kościół podominikański NMP (obecnie Galeria "El")
*Gotycki kościół katedralny p.w. św. Mikołaja
*Zespół szpitalnego Świętego Ducha (obecnie Biblioteka im. Norwida)
*Kilka starych kamieniczek na Starówce- większość zniszczona i rozebrana podczas II wojny światowej, teraz jest odnawiana
*Szachulcowy kościół p.w. Bł. Doroty z Mątów
*Ścieżka kościelna łącząca 3 kościoły Starego Miasta
*Gotycki kościół p.w. Bożego Ciała
*Pałac Augusta Abbega w Bażantarnii (obecnie siedziba Nadleśnictwa Elbląg)
*Synagoga
*Różne pomniki, obeliski, tablice m.in. Tezeusz, Obelisk Romualda Traugutta, Obelisk Ofiarom "Sprawy Elbląskiej", tablice upamiętniające elbląskie cmentarze, Pomnik Odrodzenia, Obelisk żołnierzy AK, Czołg, Pomnik Jana Pawła II, Pomnik Ofiar grudnia '70
*Fontanna na Placu Słowiańskim
*Budynek Poczty Głównej
*"Pałacyk"
* Lapidarium
* Budynek sądu
*Pałac Adolfa Neufeldta
*Cmentarz żołnierzy radzieckich
*Chata wikingów na podzamczu (Są plany do odbudowania całej osady na Wyspie Spichrzów)
*Kanał Elbląski
I wiele wiele innych budynków i miejsc w całym mieście.
Na zakupy można iść do CH 'Ogrody'/CH 'Zielone Tarasy'- firmowe sklepy, Gildii Kupców Żuławskich i Hali 'Elzam'- różne stoiska lub na pasaż.
Na spacer/rower/ognisko do Bażantarnii. Mamy też inne parki: Kajki, Traugutta, Dolinkę czy Modrzewia.
Jeżeli chodzi o kluby to nie bywam, ale słyszałam, że najlepszy jest Iclub i BowlingClub.
W czasie wolnym można iść do Multikina, Kina "Światowid" lub Teatru im. Aleksandra Sewruka. Mamy 2 kryte pływalnie i jeden basen na świerzym powietrzu, lodowisko. W zeszłym roku otwarto nową halę widowiskowo-sportową, na której odbywają się różne koncerty i imprezy.
W moim mieście jest dużo imprez cyklicznych. Najbardziej popularne to:
*Dni Elbląga
*Elbląskie Noce Teatru i Poezji
*Ogólnopolski Festiwal Sztuki Słowa "...czy to jest kochanie?"
*Międzynarodowy Festiwal Tańca "Baltic Cup"
*Elbląskie Święto Chleba
*Dni Hanzy
Moje miasto może pochwalić się też pochodzeniem kilku popularnych osób:
*Ryszarda Rynkowskiego
*Wandy Kwietniewskiej
*Dominika Figurska
*gen. bryg. Bolesław Nieczuja Ostrowski
*Helena Pilejczyk
*ks. Mieczysław Józefczyk
*babcia Angeli Merkel
I jeszcze kilka ciekawostek (przyznam kilka z wikipedii choć nie wszystkie ):
*Elblag jest najstarszym miastem w województwie warmińsko-mazurskim
*Elbląg był pierwszą siedzibą wielkiego mistrza zakonu krzyżackiego w Polsce, aż do czasu przeniesienia jej do Malborka
*Elbląg jest najlepiej przebadanym pod względem archeologicznym miastem w Europie
*Gimnazjum Elbląskie było pierwszym polskim gimnazjum humanistycznym
*Elbląg był drugim miastem w Polsce po Wrocławiu, w którym wprowadzono do eksploatacji tramwaj elektryczny
*Na Łuku Triumfalnym w Paryżu jest wyryta nazwa Elbląg na cześć zwycięstwa w tym mieście wojsk napoleońskich nad Rosją
*W Elblągu zlokalizowany jest największy w Europie odkryty basen
*W Elblągu powstał pierwszy w Polsce okręt wojenny– Galeona Smok
*W Elblągu mieściła się jedna z 13 drewnianych wież Bismarcka
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 13:58
hmm, Łódź, Łódź... nie lubię tego miasta i mimo wszystko, co mówią tutejsi przewodnicy bądź miłośnicy tego miejsca - uważam, że mało ma do zaoferowania. Dziwny prezydent martwiący się tylko o żydowskie tyłki, szarość na ulicach, niekiedy bród - trzeba wiedzieć, gdzie i kiedy trafić do Łodzi, by tego uniknąć.
A więc, hmm, polecam:
- ulica Piotrkowska. Za całokształt twórczości oraz (nie)chlubny tytuł najdłuższego deptaka w Europie, pełnego pubów, restauracji, spożywczaków, sex shopów, biur turystycznych - czego tylko dusza zapragnie - a w lato także i ogródków, które wystawiane przez lokale gastronomiczne, czekają tylko na koniec sezonu, kiedy to organizowany jest konkurs na najładniejszy ogródek Pietryny. Do tego wszystkiego dochodzi także urok łódzkiej secesji (który tak naprawdę zaczęłam z przyjemnością dostrzegać dopiero dwa lata temu), pełnej pastelowych kolorów. Najlepsza pora na wizytę? Właśnie taka, jak teraz + noc. Ach, te iluminacje. ^^
- Manufaktura. Centrum handlowo - rozrywkowe, pomieszanie nowoczesności z architekturą przemysłową. Moim zdaniem nowa wizytówka miasta, w której dzieje się naprawdę dużo - koncerty, wystawy. Najdłuższa (podświetlana) fontanna w Europie, fajne ściany wspinaczkowe, podobno niezła dyskoteka, najdroższa restauracja w Łodzi oraz taka, której właścicielami są członkowie zespołu Blue Cafe ( ) latem - plaża, zimą - lodowisko bądź górka do zjeżdżania na jabłuszkach. Jest co robić, ale to też zależy, co kto lubi. ^^
- Las Łagiewnicki. Wielokrotnie słyszałam opinię, iż brak naturalnych wód (rzek, jezior, brak dostępu do morza) rekompensowany jest w Łodzi dużą ilością terenów zielonych. I taka prawda. Tak czy owak, Las Łagiewnicki to moje ulubione miejsce EVER. Właściwie jest to park krajobrazowy, ale do tego się nie przyznajemy. Ważne, w swojej dziedzinie największy w Europie. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój Dwa piękne stawy - co lato pełne kąpielowiczów, zabytkowy, barokowy klasztor, szlaki rowerowe..
Bajer, nie?
A teraz miejsca, których NIE polecam:
- Radegast. Fakt, wywozili z tego miejsca Żydów do obozu w Auschwitz, fakt. Ale teraz zrobiło się to miejsce komercyjne, przereklamowane, nasz "kochany" prezydent zrobił z niego wręcz drugi obóz koncentracyjny, gdzie w lato przyjeżdża kilka autokarów z młodymi Żydami a gdy przechodzisz obok nich, policja patrzy na Ciebie jak na gwałciciela, mordercę i alfonsa w jednym. Pamiętam, że gdy jeszcze chodziłam do podstawówki, stacja była w opłakanym stanie, nikt jej praktycznie nie widział zza kępy drzew... a teraz? uff. 'miejsce kultu'.
- Cmentarz żydowski. Wiele hałasu o nic. Bo pijaczkom nawet porozbijane butelki na murze nawet nie przeszkodzą.
No niech jakiś łodzianin doda coś do pierwszej kategorii jeszcze, żeby nie było. xD
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 990 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 14:24
Co jest ciekawego i takiego unusual w Rudzie Śląskiej?
Nic.
Dobrze, a co jest ciekawego na Śląsku i ew. Zagłębiu (druga strona Przemszy, heh ;>)?
Poza ilomaśtam Ępikami, największą liczbą kin różnorakich (chyba nawet więcej niż w Łodzi i W-wie ;>), Rondem Sztuki, Spodkiem, WPKiW, centrum Dąbrowy Górniczej, fajnym komisem płytowym koło dworca PKP w K-cach, fajnymi klubami pokroju Cogi i takimi tam, to absolutnie nic ciekawego.
PS A z tym "nic" a propos Rudy to żartowałem, mamy Pana Wesołe Wakacje, który mieści się w pierwszej trójce najlepszych polskich żuli.
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 990 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 15:34
bellamuerte napisał/a:
może i tutaj rządzicie, ale co do liczby super / hipermarketów nas nie pobijecie.
Pewna? Tylko w mojej dzielnicy są 3 i ew. czwarty na granicy z Bykowiną (Żabek nie liczę :F). Moje miasto ma tych dzielnic siakieś dziesięć, coś tak około. 30-35 na miasto przyjmijmy, a teraz pomnóżmy przez liczbę miast GOPu... ;>>>
no to jeśli Ty liczysz na cały gop, to my możemy liczyć jeszcze całą aglomeracje łódzką, w moim mieście(15 km na południe od Łodzi) jest okolo 20 marketow + centra handlowe, Konstantynów też nie jest łysy, Aleksandrów także, Zgierz, Ozorków, i reszta miast i miasteczek w obrębie Łodzi
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 18:51
Miśka, Cejrowski z Elbląga był:)
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus