forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Opisz swoje miasto.
Autor Wiadomość
Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 20:57   

Miśka napisał/a:
To ja dodam, że Elbląg jest podobno najbardziej ekologicznym miastem w Polsce :P
a ja dodam, ze po dzisiejszym spacerze, nie powiedziałabym;p
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

Kondzio
Nowicjusz

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 08:51   

Wolbrom – miasto w woj. małopolskim, w powiecie olkuskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Wolbrom. W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do woj. katowickiego.

Miasto leży na źródliskowym obszarze Białej Przemszy nad Pokrzywianką i Centarą w obniżeniu, zwanym od tego miasta Bramą Wolbromską. Samo miasto zostało lokowane na cyplu wapiennym na wysokości 375-380 m n.p.m.

Według danych z 31 grudnia 2005, miasto miało 9569 mieszkańców.

Wolbrom to ważny ośrodek przemysłu gumowego, ponadto przemysłu drzewnego i metalowego. Ma wysoki poziom informatyzacji. Posiada kościoły z XVII wieku. W okolicy są atrakcyjne tereny leśne i wypoczynkowe.

Zabytki
* Kościół św. Katarzyny
* Kościół Matki Boskiej Niepokalanego Poczęcia (zwany Kościółkiem Mariackim)
* Synagoga (obecnie magazyn), ul. Krótka
* Kapliczka w pobliżu Kamiennej Góry (ul. Łukasińskiego)
* Kapliczka Jezusa Frasobliwego (ul. Miechowska)
* pomnik Jana Kilińskiego (ul. Rynek)
* pomnik upamiętniający ofiary holokaustu (ul. 20 Straconych)
* żołnierzom polskim ze wszystkich frontów i partyzantom
* cmentarz żydowski
* wieża strażnicy OSP

Jeśli was to zaciekawiło zapraszam tutaj ;)

MJ Dream-Walker 
Amator

Wysłany: Pon Cze 02, 2008 23:05   

Od dwóch lat już tu nie mieszkam, ale...
Szczecin
Miasto wojewódzkie w zachodnio-pomorskim, teoretycznie znajdował się przez większość czasu na terenie Niemiec, ale po II Wojnie Światowej wszyscy uciekli w obawie przed barbarzyńcami pod dowództwem Stalina ze wschodu.

Pod względem architektury miasto zostało zaprojektowane przez architekta Paryża, dlatego przez (naprawdę, naprawdę) nielicznych jest nazywany Paryżem wschodu, większość ludzi nazywa go po imieniu Szczecin, a tubylcy z Warszawy mówią na "to": "prowincja Warszawy". Budynki warte zwiedzenia to Zamek Książąt Pomorskich, Wały Chrobrego, Muzeum Morskie, Teatr "Pleciuga", bar "Turysta", Katedra św. Jakuba oraz inne fajne rzeczy.

Miejsce warte zwiedzenia to port rozciągający się przez niemal całe Śródmieście, w którym ludzka kloaka pływa swobodnie w wodzie, z tej wody łapie się ryby i potem się je sprzedaje w Carrefourze albo na Turzynie (bazar tuż przy Centrum) oraz promy, statki, pontony i podupadającą stocznię Szczecińską.
Szczecin to ładne miasto i nie mam do niego (zbyt wielu) zarzutów, jest co robić, od trzepaków na każdym podwórku, poprzez boiska i place zabaw, a na olbrzymiej ilości zieleni, kin, centrów handlowych skończywszy.

Czego nie lubię w tym mieście to fakt, że jest to druga co do wielkości w Europie Nekropolia z cmentarzem wielkości średniego miasta, gdzie sataniści, pedofile, zboczeńcy, moherowe berety i geje spotykają się w celu... no właśnie nie wiem... występują w grupach tylko po zmroku i czają się na świeże mięsko w zaroślach.

Na zakończenie powiem, że ludzie są nieco apatycznie nastawieni, nie mieszają się w nie swoje sprawy i mają dość dziwne nazwiska. I moja mama robiła zakupy w Pasmanterii.

ankamal 
Znawca
SP lover :P

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 11:21   

Czyżby Bydgoszczy jeszcze nie było? :)
hmmm
Zabytków to my za dużo nie mamy. Bydgoszcz słyne głownie z medalistów olimpijskich, stąd jest ich aż 14, a zdobyli oni razem 17 medali w tym:4 złote,5 srebrnych i 8 brązowych. Nie wspomnę już o medalsitach mistrzostw świata czy Europy bo jest ich zbyt wielu. Ale trzeba wspomnieć na pewno że w bydgoskiej Zawiszy szkolił się Zbigniew Boniek :P Nie ma co jesteśmy polską stolicą żużlu i lekkoatletyki,a w wioślarstwie przodujemy w ogóle na świecie. W wioślarstwie zdobyliśmy 7 medali olimpijskich! Ponadto odbywały się u nas takie imprezy jak:
-Młodzieżowe mistrzostwa świata w lekkoatletyce do lat 18
-Puchar Europy SPAR
a co roku
Mistrzostwa Polski, Puchar Europy Seniorów, Mistrzostwa Europy do lat 23, Europejski Festiwal Lekkoatletyczny, Mityng Lekkoatletyczny Elite Cafe Cup
No a w lipcu odbywają sie u nas mistrzostwa świata juniorów w lekkoatletyce. Ogolnie zapowiada się bardzo ciekawie. Drugą naszą dumą to szkołą muzyczna. Bo wiecie, u nas uczył się Rafał Blechacz :P No i na pewno jakimś wyróznieniem jest to ,że jesteśmy drugim miastem w Polsce, po Warszaiwe, o największej ilości parków i miejsc zielonych :P
Ponadto Centrum Onkologiczne od wielu lat jest uznawane za najlepszy szpital w Polsce.
A teraz sfera kulturalna. Hmmm zabytkami to zdecydowanie przebija nas Toruń. Aczkolwiek jest kilka miejsc wartych zobaczenia
*Wenecja Bydgoska
*Katedra Bydgoska
*Opera Nova-budowana przez 30lat!
*Myślęcinek
*figura przechodzącego przez rzekę, nad Brdą wisi figura stojąca tylko an linie. Nie jest ona wa żaden sposób przemocowana.
*Kanał Bydgoski

Z Bydgoszcz pochodzi wielu sportowców ale nie tylko
np aktorzy
-Grażyna Szapołowska
-Leon Niemczyk
prezenterzy tv
-Paulina Chylewska
-Marzena Słupkowska
-Wojciech Reszczyński
-Mariusz Max Kolonko
dziennikarz Tomasz Sekielski
Politycy:
Radosław Sikorski,Mieczysław Wachowski, Janusz Zemke
Pisarz Jerzy Sulima-Kamiński
czy Marian Rejewski, matematyk i kryptolog, który złamał kod Enigmy.

I to chyba na tyle. :)
If it takes you forever I want you to know"

27.04 Koncert SP w Pradze! <3 Belief in dreams :)

Olla 
Zaawansowany

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 13:04   

Sierpc

Teraz napiszę nieco więcej.
Wiec moja mieścina znajduje się w województwie mazowieckim. Sierpc jest Stolicą Kulturalną Mazowsza.
Posiada niewiele zabytków takich jak:
*gotycki kościół pw. świętych Wita, Krescencji i Modesta, zwany farą, z XIV lub XV w., wnętrze barokowe, ołtarz z elementami rokokowymi, w murach kościoła zachowały się fragmenty wcześniejszej romańskiej świątyni, według podania miejscowego wybudowanej na ruinach świątyni pogańskiej.
* gotycki (z elementami barokowymi) kościół pw. św. Ducha z końca XV w., wewnątrz późnogotycka polichromia z lat 1519-1529
*zespół klasztorny na wzgórzu zwanym dawniej Loret:
-gotycki kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny z XVI w., wewnątrz gotycka rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem z XIV w. w neogotyckim ołtarzu głównym.
-barokowy klasztor benedyktynek z pocz. XVIII w. murowany z cegły z kaplicą z barokowym wnętrzem. W pomieszczeniach przyziemia sklepienie krzyżowe, na piętrze stropy. Wewnątrz wiele cennych obrazów
-barokowa dzwonnica murowana z końca XVIII w
*poewangelicki kościół pw. św. Stanisława Kostki, zwany potocznie kościołem szkolnym, wybudowany w stylu neogotyckim, z wieloma cennymi elementami architektonicznymi (polichromie, kropielnice, konfesjonały, zdobione żyrandole), obecnie znacznie przebudowany (dodana poprzeczna nawa)
*ruiny kościoła pw. św. Krzyża z XIV w.
*pozostałości po cmentarzu żydowskim z drewnianą bożnicą
* klasycystyczny ratusz z 1841 r., obecnie siedziba Muzeum Wsi Mazowieckiej
*klasycystyczna cerkiew z drugiej poł. XIX w., obecnie pozbawiona kopuł i znacznie przebudowana – zachował się ciekawy kolumnowy portyk; obecnie siedziba sądu
*Muzeum Wsi Mazowieckiej – skansen na obrzeżach miasta
*jatki miejskie z 1830 r.
*drewniana zabudowa najstarszej części miasta
*cmentarz parafialny z zabytkowymi XIX-wiecznymi nagrobkami - m.in. Ludwika Bytnera (zm. 1848 r.), Wojciecha Chrzanowskiego (zm. 1848 r.) i wielu innych....
Znani ludzie z Sierpca:
* Jerzy Adamski – polski bokser
* Jakub Chojnacki – prezes TNP
* Czesław Kaczmarek - polski duchowny, biskup
* Zbigniew Girzyński – polski polityk
* Anna Jagodzińska – polska modelka
* Marek Jagodziński – polski archeolog
* Piotr Jarecki – polski duchowny, biskup
* Abraham Neuman – malarz, grafik
* Andrzej Nowakowski - polski polityk
* Tadeusz Paciorkiewicz - kompozytor
* Bartosz Paprocki - polski i czeski heraldyk
* Jaśko Pilik- szlachcic
* Jan Rolbiecki - polski konstruktor
* Wiktor Stryjewski - żołnierz AK i NSZ

dr IKE 
Nowicjusz

Wysłany: Nie Cze 08, 2008 19:56   

Wazelina napisał/a:
opisujemy atrakcje, jakie można spotkac w mieście, w którym mieszkamy (niekoniecznie te pozytywne).

moje miasto jest male i raczej nc ciekawego w nim spotkac nie mozna ...ale jak dobrze traficie to zobaczycie tam mnie terroryzujacego po kolei glowne ulice :D
najczesciej wyglada to tak:
kurtka, rekawice i kilka s. na dogrzanie silnika, jedynka i powoli jeszcze na niskich obrotach podjezdzam do STOPu, prawy kierunek i ognia w dol ulicy! w polowie troche wolniej bo dzieciaki biegaja, kolejny STOP mozna olac cieplym moczem bo z daleka widac ze nic nie jedzie :D skrzyzowanie z wylotem na Szczytno: chwila przerwy bo z lewa nadjezdza TIR, sprzeglo jedynka i slychac tylko swist w kasku..dwa ...trzy ...-piekarnia, zaraz zakret- cztery - koleiny jak jasny ch*- ale zlozenie na lewe kolano jest :) na horyzoncie widac dwie puszki wiec trzeba docisnac moto i ogien lewym pasem !..cos mignelo przy lewym krawezniku...f* ! zgonilem pieszych z przejscia, czyli po mojemu ..grunt ze psow nie bylo :P kolejny luk tym razem w prawo i zza zakretu wylania sie 40 w czerwonej obwodce...trzeba zwolnic chociaz kilka km bo czesto ludzie z przedszkola, sklepu(jedynego calodobowego) i szkoly wybiegaja na ulice nie zwracajac uwagi na jadace pojazdy. szkola zostala w tyle, na glownej ulicy miasta mozna odwinac nic ciekawego tu niema ale ciezko lyka sie puszki bo wszedzie przejscia i krzyzowki..:( jakos poszlo dojazd do glownego skrzyzowania prawy kierunek i 90 stopni zebrane prawie domknieta opona! jeden, dwa i mijam monopolowy, dalej przychodnia, TESCO i lekki luk przy wylotowce na Olsztyn. powoli dohamowuje, przed samymi torami w lewo na Kolejowa(uwaga na tym skrzyzowaniu jest czesto luzny piasek) tu jest prosta i pusta ktorej mi starcza na okolo 170kmh i hamowanie :D przed dworcem w lewo i ogien ale troche mniejszy - z prawa jest kino(nie wiem czy jeszcze czynne) za kinem budynek sadu i szkoly wiec czesto mozna zlapac sie na niebieska astre albo nieoznakowana meganke, widac wieze XIVw kosciola :P dalej szybki przelot do ronda i....hampel! rondo i caly rynek wylozone kocimi lbami :/ kit...na rondzie w prawo, zaraz w lewo i prosta...1,2,3 i tylek do gory bo kolo biedry sa takie dziury ze mozna wyleciec z siodla :D dalej juz pusto i rowno wiec mozna odwijac ile sie da :D po prawej fabryka mebli a zaraz za nia skrzyzowanie z wylotowka na Wielbark, lewy kierunek i trzeba ustapic...:/ w koncu pusto! ogien na tloki i leym pasem oblatuje puszki ktore przed chwila przepuszczalem :D zaraz redukcja o dwa i powoli bo zbliza sie szpital a za nim psiarnia, jednoczesnie po lewej znajduje sie zamek z XIVw w ktorym jest hotel restauracja i jakies muzeum :P dalej skrzyzowanie wiec prawy kierunek i powoli przed siebie bo zaraz skrzyzowanie glowne( w miedzyczasie; jedna z lepszych w miescie restauracji, szewc i sklep komputerowy),
90stopni w prawo i znow ogien! mijaja poczta i sklep z farbami, znow dojezdzam do szkoly - trza nieco zwolnic bo palkarze nie spia tu nigdy ;) , przy szkole delikatnie w pawo i bez pospiechu przed siebie, mijam niewidoczny zakret przez ktory kiedys prawie przefrunalem i ogien pod gorke! swiezy asfalt- tu sie mozna bujnac :D lewy zakret i kawalek prostej, na skrzyzowaniu w lewo i jestem na swoim osiedlu- tu powoli zeby sasiedzi mi potem nie ryczeli, najblizsza w prawo i jestem w garazu ;D czas: 5:40 -maly ruch wiec wynik do przyjecia :)

aaa! chodzi of korz o nidzice :P

FreeStyle 
Praktykant
barking girl

Wysłany: Wto Cze 10, 2008 17:32   

Ostrołęka, jedna wielka brudna dziura z tak samo brudną rzeką. xD

[ Dodano: Wto Cze 10, 2008 23:34 ]
tylko plażę mają za kilka lat ładną zrobić. :P

ZupkaPomidorowa 
Nowicjusz
Złodziejka myśli

Wysłany: Sro Cze 11, 2008 15:24   

Nibylandia - zielone miejsce z różowymi i niebieskimi chmurkami.
Niewielka - nie ma tutaj zbyt wielu ludzi. Piratów oswoiłam, chłopcy znaleźli swoje dziewczęta i przyprowadzili. Mojego dawnego Piotrusia już nie ma. Umiera, tak jak powoli umiera moje beztroskie dzieciństwo. Dlatego też owinęłam go szalikiem, nóżki wsadziłam mu do ciepłej wody i zaaplikowałam Aspirynę. Może kiedyś wyfrunie z chatki ze swoim "Kukuryku!"
Dzwoneczek się wyniósł.
I tylko ja zostałam sama w swojej chatce z drzewa wiśniowego. I w sumie tak jest dobrze.
Cóż można tu robić? Latać całymi dniami, oglądać życie robaczków, zwierzaczków; słuchać zrzędzenia Piratów lub głaskać Piotrusia.
Nic więcej do życia nie jest potrzebne.

Przeprowadza się ktoś do mnie?

Dziewczyna_Indianina 
Początkujący
Rüzgar

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 14:50   

Moje miasto? Hm...aktualnie mieszkam na śląsku, w niewielkim dość przytulnym miasteczku, aczkolwiek nie na tyle fascynującym że chciałabym tu zostać na zawsze :lolek: Jeszcze 3 lata będę się nim cieszyła, tylko 3 lata...No ale konkretnie:) Moje miasto jest miastem przygranicznym, z sympatycznymi parkami i jeszcze sympatyczniejszymi ludźmi. Rynek nie jest zbyt atrakcyjny, troszkę zaniedbany jak na moje oko, ale zawsze mogło być gorzej;) W moim mieście w lecie można pójść na odkryty basen w Polsce lub ten za granicą, zaledwie 20 minut drogi od centrum;) Obydwa nie są specjalnie prestiżowe, aczkolwiek lubię spędzać na nich wakacyjny czas od rana do wieczora...Jesienią można wybrać się do jednego z parków o których już wspominałam i gapić się na wścibskie gołębie bądź wróble, naprawdę fascynujące :peace: ;P Wiosną moje miasto zachęca do długich spacerów do pobliskich wsi, zimą natomiast wszyscy chętnie korzystają z pobliskiego wyciągu narciarskiego:) Osobiście preferuję snowboard. Ogólnie rzecz biorąc moje miasto nie jest dla mnie jakimś specjalnie magicznym miejscem, może dlatego że często zmieniam miejsce pobytu, mimo to jest miejscem całkiem przyjemnym. Tyle że mi już się znudziło...cała ja:)

ZupkaPomidorowa - cudowny opis miasta:) Chętnie zamieszkałabym w tej Nibylandii...jestem jak Piotruś pan, pewnie szybko bym się zadomowiła :slonko:

atiwoJ 
Nowicjusz
zakochana w życiu;)

Wysłany: Czw Cze 12, 2008 15:17   

ZupkaPomidorowa napisał/a:
Przeprowadza się ktoś do mnie?

A ja mogę? :)

W Wałbrzychu nie jest ciekawie... Szaro, ponuro, patologicznie. Lubię to miasto tylko ze względu na moją szkołę i piękny, niedoceniany krajobraz. Krótko, zwięźle i na temat. Mniemam, że w Nibylandii będzie ciekawiej. ^^

Mrówka 
Przyjaciel forum
Z aparatem

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 15:45   

Moje miasto nie różni się od innych. Miasto moje się śpieszy, przecina swoje ulice szynami tramwajów, a codziennie ulicami przemykają miliony istot. Nie jest zawiłe, wystarczy poznanie go. Gliwice są piękne, a jednocześnie się nie różnią się od innych miast. Nie są duże, posiada kilka centrów (dobrze odmieniam? jeśli nie, to przepraszam) handlowych, rozwiniętą komunikację, a jego najsłynniejsza ulica powoli przeistacza się w ulicę banków. Gliwice operują dobrymi klubami, z czego najlepszy ostatnio zamknęli. Wieczorami weekendów centrum cieszy się powodzeniem, a na obrzeżach jest cicho. Jedna strona zamknięta jest polami, gdy dojdzie się 3 km od głównej ulicy, dostrzeże się większość dzielnic Gliwic. Tutaj mieszkają różni ludzie - studenci (mamy pełno wydziałów Politechniki Śląskiej), starsi, turyści, młodzi. Wszystkich dopadło jedno - choroba cywilizacyjna zwana brakiem czasu. Po ulicach brzdękają obcasy, eleganccy panowie, a wszystko dzieje się szybko. W tramwajach ludzie są tacy sami, jak w każdym innym mieście. Czasem ludzie zwalniają. Dla tych powstały parki, kawiarnie i różne inne centra wypoczynku. Są przystosowane. Do koncertów na Placu Krakowskim i Lotnisku, do wernisaży i wystaw mamy budynki Fabryki Drutu. Zburzyliśmy dawny budynek huty, żeby mieć Focus Park. Generalnie, Gliwice są (dla mnie) najwspanialszym miastem Polski. A kiedy się już znudzą, mamy blisko (40 minut autobusem) do ZOO, WesoUego Miasteczka w Chorzowie (i tacy jak ja, czasem pałętają się po Chorzowie), a za chwilę za Chorzowem mamy obskurne Katowice (nie trawię). Dzięki A4 szybko docieramy do Krakowa, a trochę dłużej do Wrocławia. Ale i tak, zacytuję moich drogich kolegów z okolic Krakowa: Gliwice są zaje*iste.

ZupkaPomidorowa 
Nowicjusz
Złodziejka myśli

Wysłany: Czw Cze 12, 2008 17:18   

Dziewczyna_Indianina, Piotruś Pan tak jak mówiłam choruje na dorosłość. W trakcie kuracji jest. I o.
atiwoJ, no wiesz... generalnie nikt nie zabrania, ale masz wziąć ze sobą 5ton szaleństwa, 10 ton śmiechu i odkurzacz do smutku. Mieliśmy ten ostatni, ale się cham zepsuł.

Co do przygód - tych jest pod dostatkiem ;)

elbartek 
Amator
Master of Disaster

Wysłany: Pią Cze 13, 2008 16:44   

Elbląg - syf i gnój

atiwoJ 
Nowicjusz
zakochana w życiu;)

Wysłany: Pią Cze 13, 2008 16:48   

ZupkaPomidorowa napisał/a:
atiwoJ, no wiesz... generalnie nikt nie zabrania, ale masz wziąć ze sobą 5ton szaleństwa, 10 ton śmiechu i odkurzacz do smutku. Mieliśmy ten ostatni, ale się cham zepsuł.

I tylko to? To ja bardzo chętnie. ^^

ZupkaPomidorowa 
Nowicjusz
Złodziejka myśli

Wysłany: Sob Cze 14, 2008 09:40   

atiwoJ, więc zapraszam.
łóżeczko z chmurek przygotowane ;)

Odpowiedz do tematu