Moje miasto Oświęcim:
-Duży rynek z kilkunastoma sklepami firmowymi
-Knajpki
-Pizzerie
-Sąd na środku rynku
-Parkingi
-Ogólnie dużo sklepów
-Sporo szkół
-Kościół Salezjański wraz ze szkołą
-Rzeka Soła wraz z fajnym "deptakiem", gdzie można na spacer się udac
-Baardzo dobre kebaby w barze u turka "Atylia"
-Pyszne koktajle w koktajl barze
-Jest również big targowisko, ale nie chodzę tam, bodobno są fajne ciuchy, ale ja wole centra handlowe
-A podobno już wkrótce mają otworzyć jakieś dwie duże galerie (na które czekam z niecierpliwością)
-No i jeszcze Oświecim słynie z obozu koncentracyjnego
_________________ Gdy patrzę w lustro widzę egoistkę-
Widzę siebie...
Mówią że jesteś Boże-
Więc modlę się do Ciebie ...
po ulicach chodzi pijaczek przebrany za pirata. Atrakcja ulicy
A słynną Babcię Jeżdżącą Szóstką miałaś zaszczyt spotkać? To dopiero atrakcja.
Mówią o niej, że występowała we wszystkich czołowych horrorach i że tylko Goździkowa wie, co kryje się pod tajemniczą płachtą.
Cytat:
Podobno macie bilety na czas? jak sie za nie placi?
Przekleństwo. Ulgowy za godzinę 2,10.
Z Gdańska to polecam Sopot.
I Górę Gradową. I forty (świetne widoki na więzienie). I moją dzielnicę latających siekier. Tylko dla odważnych lub głupich.
_________________ Słowem do krwi - jak tasakiem w głowę!
O, słowa! Słowa ostre i złote!
Słowa prężne i drapieżne,
Jak lwy! Jak lwy!
A słynną Babcię Jeżdżącą Szóstką miałaś zaszczyt spotkać? To dopiero atrakcja.
Mówią o niej, że występowała we wszystkich czołowych horrorach i że tylko Goździkowa wie, co kryje się pod tajemniczą płachtą.
Nie, nie spotkałam, bo rzadko jeżdżę 6.
Fryne napisał/a:
I moją dzielnicę latających siekier. Tylko dla odważnych lub głupich.
Mieszkasz tam? Uu...już wiem czemu jesteś taka okrutna w łóżku. Ja mieszkam w dzielnicy 14-letnich fanatyków Lechii Gdańsk.
BYDGOSZCZ.. miasto nad Brdą xD
Co w Bydgoszczyjest (mniej więcej):
- bydgoska Wenecja
- przechodzący przez rzekę ;d
- kościół farny ^^ (kolorowy)
- Salezjanie w Fordonie (dzielnica Bydgoszczy gdzie mieszkam )
- dużo szkół xD fakt.. ;d
- można popłynąć tramwajem wodnym ;d
- Opera Nova
- Teatr i Filharmonia
- duuuużo sklepów, galerii (Galeria Pomorska, Focus Park, Drukarnia)
- Stary Fordon, a tam kościół przy którym Hitler rozstrzelał niewinnych generałów i oficerów
- Dolina Śmierci
- fordońskie górki ^^ bardzo ciekawe xD
- Savoy ^^
- i takie tam różne..
_________________ Nic nie dzieje się przypadkiem, wszystko jest zawsze z jakiegoś powodu
Pomogła: 6 razy Wiek: 15 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 337 Skąd: z dziury . o!
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 10:58
e tam. XD . Moje miasto to wieś. ;]
_________________ Moje oczy są oczami wariata,
kiedy spotykają się z Twoimi oczami. Kochać...
W tym słowie jest kolor nieba,
ale także rdzawy pył gorzkich dni.
Białystok - miasto wojewódzkie położone na wyżynie.
Szczególnie w Białymstoku podoba mi się centrum i kościół w stylu neogotyckim.
Oprócz kościoła w niedalekiej odległości można zwiedzić Pałac Branickich wraz z ogrodami które także przyciągają uwagę turystów. Nieopodal wspomnianego już kościoła możemy przejść się zabytkową uliczką Lipową gdzie widzimy stare kamienice i ratusz. Co prawda nie jest to centrum takie jakie ma Gdańsk ale ono też ma w sobie to "coś".
Mogę się pochwalić , że jest to jedno z miast najbezpieczniejszych w Polsce.
Ogólnie rzecz biorąc są to zielone płuca polski.
Moje miasto, wioska właściwie. Nudne, jednna pizzeria, zero klubów, jedna kawiarnia. Dwa parki, przypominające bardziej melinę. Mamy dużą i nową halę sportową, kręgielnie. Dwie fontanny, plac zabaw dla dzieci i duuuuże lotnisko. Ale ogólnie samo w sobie nie jest złe, ładne uliczki i w ogóle.
Moje drugie miasto, gdzie chodzę do szkoły: Zielona Góra.
Piękne miasto, ładny deptak, winnice, fajne sklepy, dużo fajnych i miłych kawiarnii, niedługo otwarty będzie Focus Park, czyli ogromne centrum handlowe z cinemacity. Fajne kluby. Uniwersytet nawet jest. Co roku we wrześniu wielka kilkudniowa impreza - Winobranie. Lub jak kto woli: winochlanie.
Pomogła: 5 razy Wiek: 14 Dołączyła: 14 Sie 2008 Posty: 471
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 15:20
Łask -moje miasto to zadupie 30 km do Łodzi. kino czynne tylko w wakacje, dwie pizzerie i jeden kebab. teoretycznie w naszym mieście jest czysta woda, ale realia są zupełnie inne. jedyną atrakcją to piękne lasy i F16 co mają do nas przyleciec w najbliższym czasie
oraz gimnazjum numer 2 im. (tu są dwie propzycje Jana Pawła II i Lotników Łaskich)
dodam jeszcze, że w Łasku utworzono getto. mamy kilka nieodnawianych kamienic (w łódzkim mało rzeczy się odnawia). zabytki to dwa kościoły i kamienice.
Mielec - miasto na podkarpaciu, niedaleko Rzeszowa. Wielkość to około 50 km², a ludzi jest ponad 60 tysięcy. Jak dla mnie jest tu trochę zbyt nudno. Są pizzerie, jest kilka klubów (dyskotek), ale jak przyjdzie co do czego to nie ma gdzie wyjść . Mamy bardzo ładny plac z fontanną przy Domu Kultury i obecnie tez mają jakieś plany co do remontu Starówki. Kilka ładnych parków, pomników, Pałac Oborskich. Przez Mielec przepływa pięknie brudna i zasyfiona rzeka Wisłoka. Sklepy są, całkiem przyzwoite, w budowie jest galeria handlowa. Dawniej Mielec słynął z budowy samolotów, teraz na lotnisku odbywają się mieleckie imprezy .
_________________ So you think you can stone me and spit in my eye?
So you think you can love me and leave me to die?
Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 30 Sie 2008 Posty: 82 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 21:24
Warszawa, mieszanka i zlepek rożnych kultur i zachowań. Każda dzielnica ma swój niepowtarzalny styl i architekturę. Setki klubów, kawiarni, dziesiątki kin i centr handlowych, nie ma szans się człowiek nudzić. Komunikacja miejska dobrze rozwinięta i autobusy kursują bardzo punktualnie i wygodnie się w nich jedzie nawet w upały.
Najładniejsze miejsca to bez wątpienia Centrum, Stare Miasto, Park Łazienkowski, widok z Pałacu Kultury, Aleje Ujazdowskie. Z takich pojedynczych punktów to pokazałbym przyjezdnemu Stadion X-lecia (jak jeszcze stoi, bo był kiedy ostatnio przejeżdżałem), kilka budynków nad wałem miedzeszyńskim, poligon wojskowy w Rembertowie, lasy w Międzylesiu, Belweder i Sejm (przepustkę można zdobyć, a ochrona i tak da się obejść, wystarczy pewnym krokiem w garniaku przejść). Pomijam kluby i dyskoteki, bo to pewniak
Wygląda różowo wszystko, ale czas płynie tutaj znacznie szybciej i odległości robią swoje. W porannych porach nie sposób przebić się przez Śródmieście samochodem, a ceny adekwatne co do zarobków. Jeżeli chodzi o upodobania piłkarskie, to oczywiście Legia Warszawa cieszy się największą popularnością, ale inne równie często wymienia się Wisłę i u osób starszych Polonię.
_________________ Najpiękniejszy mój świat, najpiękniejsze dni, zostawiłem tam kolorowe sny. Kiedyś zatrzymam czas i na skrzydłach jak ptak, będę leciał co sił tam gdzie moje sny.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Paź 03, 2008 14:59
Zapomniałam dodać, że moje miasto - Łódź - ma także swoją romantyczną stronę. Kamieniczki, piękne pałace fabrykanckie, czy zaułki na Pietrynie. Podsumowując: Łódź da się lubić.