forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Samolot czy autokar?
Autor Wiadomość
bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 19:06   

charlie napisał/a:
Zawsze można się gdzieś zatrzymać.. wątpię żebyście spędzili 3 dni ciągle w autokarze.

mimo to, nie jestem za. ;) taka wyprawa może kosztować nawet więcej, niż samolot.

charlie 
Początkujący

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 19:10   

Bo dużo paliwa... Jakbym ja takie cos na lekcji miała rozważać to cała klasa już robiłaby drzewo decyzyjne ;)

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 19:13   

charlie napisał/a:
Jakbym ja takie cos na lekcji miała rozważać to cała klasa już robiłaby drzewo decyzyjne

haha. ;)

u nas, bądź co bądź, temat został poruszony pierwszy raz dokładnie tydzień temu.. na wychowawczej... więc zobaczymy, co jeszcze z tego wyniknie.

ja jednak nastawiam się na samolot.
za pomoc Wam wszystkim dziękuję. poczekam jeszcze, może ktoś inny wyrazi swoje zdanie... ja jednakże nastawionabym była na tego cholernego skrzydlaka. ;)

charlie 
Początkujący

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 19:14   

mnzc :) i powodzenia :)

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 20:38   

Cytat:
Jak sobie pomyślę o 3 dniach spędzone w autokarze, gdy jechałam do Francji to aż mi się niedobrze robi. Przez całe kolejne 9 dni miałam wrażenie, że nadal jestem w autobusie i jadę.. nie mogłam się tego uczucia pozbyć.
Ehhh... nie ma to, jak luksusowy hotel Gołębiowski... Gdzie strach się czegoś dotknąć, aby nie popsuć... :P ;-)

W przypadku takiej trasy, spędza się kilka dni w autokarze, ale oczywiście są przystanki, postoje a sam autokar jest przystosowany do spędzania w nim kilku dni i ma takie bajery, jak łazienki czy miejsca do spania. ;-) <luksus> no nie? :P Więc to nie jest tak, że wsiadamy tu, a wysiadamy po 3 dniach w Paryżu, kisząc się w bezruchu. ;-)

No, ale mimo to znacznie wygodniej jest podróżować samolotem. Z Warszawy do Aten jest 2500 km. Autokarem jedzie się 3 dni (w dzień i w noce) a samolotem leci się 2 godziny. W dodatku rezerwując lot na 2 miesiące wcześniej, bilet kosztuje podobnie, a rezerwując pół roku wcześniej - nawet taniej.

Ja mimo to wybrałbym autokar bez dwóch zdań. O ile samolotem w życiu nie leciałem i przeleciałbym się chociażby z samej ciekawości, to podróżowanie nim na duże odległości nie robi żadnej frajdy. Wsiadasz tu i wysiadasz tam a po drodze same chmury i ślady lądu z wysokości 10 kilometrów. W przypadku jazdy autokarem jedzie się przez państwa, miasta, różne stolice, pustkowia, góry. Widzi się wszystko, co jest po drodze, innych ludzi, inne miasta, domy, inne życie, inne światy. Często taka podróż jest bardziej wartościowa, niż sam pobyt w miejscu docelowym. Wiele ludzi to mówi. A skoro wycieczka jest planowana, to nie jedziecie do lasu, a pewnie do jakiegoś hotelu, gdzie będzie można bez problemu się odświeżyć. ;-)

Dlatego ja bym wsiadł w autokar.

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 16:14   

Mnich, co do tego masz rację - podróż autokarem bywa bardziej interesująca i 'integrująca'. ;) ale mówiąc szczerze, koszt takiego transportu może czasem wynieść tyle samo, co bilety lotnicze. mimo to, jadąc np. autokarem na 10 dni, tracisz ze 4 dobry na sam przejazd.. czego nie można powiedzieć o samolocie.
sądzę więc, że czasem nie opłaca wydawać się ponad 1 000 zł, by pojechać na 6 wycieczkę, męcząć się w drodze, przemierzając całą Europę. bądźmy szczerzy, 2 dniowa podróż bywa męcząca. ;)

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 16:46   

Mnich napisał/a:
Cytat:
Jak sobie pomyślę o 3 dniach spędzone w autokarze, gdy jechałam do Francji to aż mi się niedobrze robi. Przez całe kolejne 9 dni miałam wrażenie, że nadal jestem w autobusie i jadę.. nie mogłam się tego uczucia pozbyć.
Ehhh... nie ma to, jak luksusowy hotel Gołębiowski... Gdzie strach się czegoś dotknąć, aby nie popsuć... :P ;-)
Ty już tak nie wybrzydzaj. Powinieneś być dumny, że Cię do niego zaprowadziłam i pan ochroniarz Cię od razu przy wejściu nie wywalił :P

A może by tak na nogach do Hiszpanii? Ja bym chętnie się wybrała na takie piesze 'cuś'.

Policzcie mniej więcej koszty jazdy autokarem i samolotem, tak oględnie na razie. Wtedy porównanie ceny i zastanowicie się z rodzicami co i jak.
bellamuerte napisał/a:
Neska napisał/a:
albo poszukać jakiegoś dofinansowania

z tym byłoby gorzej. nasza szkoła jest niby pod partonatem hiszpańskiej ambasady, ale wiesz.. oni już dużo fundują, tu stypendia, tu jakieś tam wyjazdy... wątpię nawet, czy oni by się zgodzili.
wszystko trzeba ustalać samemu, i już z góry wiadomo, że taka wycieczka to kosz MINIMUM 1 000 złotych.
Ale mi nie chodziło o dofinansowania z jakiś ambasad. Jak organizowaliśmy wycieczkę do Warszawy, to dużo firm oferowało nam kilka groszy. Wiadomo, że to nie była jakaś duża suma, ale zawsze to coś. Może rodzice któregoś z uczniów mają firmę i dołożyliby coś, popytajcie, rozglądnijcie się. Wymaga to trochę wysiłku i zaangażowania i wiadomo, kokosów z tego nie będzie, ale jednak.

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Dakar 
Amator

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 17:25   

... Skoro tyle wypadków ostatnio z autokarami w roli głównej... to wybrałbym samolot... a ponieważ samolot dosyć drogi, wybrałbym autokar. (zawsze jakaś kasa do tej Hiszpanii)

agusia_93 
Maniak
Nieoryginalnie.

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 17:38   

My w czerwcu mamy jechać do Anglii. Wiadome jest, że pojedziemy autokarem.

#Plusy samolotu:
większa wygoda i swoboda,
szybszy od autokaru,
luksus

#Minusy:
większy koszt,
jakaś awaria (coś czego boję się najbardziej)

*Plusy autokaru:
taniej,
przy okazji można coś zwiedzić, zatrzymać się, obejrzeć po drodze inne miejsca,

*Minusy autokaru:
dłuższa podróż,
mniejsza wygoda,
bardziej męcząca podróż.

Ja mimo wszystko wybrałabym chyba samolot, a to dlatego, że nigdy nim nie leciałam ;) Jednak tak na prawdę, za lepszy środek transportu uważam autokar.
jednak wciąż pragnę Cię mocno tak
tamtych dni mi brak
z Tobą chwil mi brak
zabijasz mnie kiedy zabierasz moje marzenia

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 17:59   

samolot zdecydowanie, szybciej, bezpieczniej< tak, jest to dowiedzione, ze wypadki autokarowe o wiele częściej się zdarzają od samolotowych> no i w ogóle wygoda, wiem co to znaczy jechać autokarem czy pociągiem 15 godzin... i powiem jedno słowo... nie skomentuję... ale plusy pociągu i autokaru to fakt ze można wysiąść gdzie się chce, więcej sie widzi miejsc, ludzie z autokaru jakoś się zżywają ze sobą, tworzą jedność, tańsze bilety są.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 18:12   

no właśnie. mam za sobą m.in. tegoroczny wyjazd AUTOKAREM bo Włoch {bo z rodzicami, ich przyjaciółmi i ich dziećmi... samolot chyba dla nas zbyt mały :P }. wiem, że takie podróże bywają męczące... a co do ceny, sprawdziłam, iż nie zawsze musi wyjśc drożej! ale cholera, same loty do Barcelony odbywają się np. z Wawy; musielibyśmy albo lecieć czarterem z Łodzi, albo spotkać się w "stolycy"...

Anjali 
Amator
Pozytywnie. ^^

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 19:08   

Osobiście postawiłam bym na samolot. Szybciej i zaoszczędzicie trochę czasu. :jezor:

IstnySzatan 
Zaawansowany
wściekła krowa

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 08:08   

Ja spędziłam dwa dni w autokarze :D I źle nie było..

Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don't just say
And nothing else matters

bobsley222 
Nowicjusz
!@RULES@!

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 09:15   

Z samolotem to masz racje nic nie widzisz oprócz chmur ale szybciej zalecicie na miejsce(jeżeli macie ograniczony czas podróży), a autokarem co fakt więcej się zwiedzi ale bywa to męcząca podróż w jednej pozycji najczęściej siedzącej.

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 14:27   

bobsley222 napisał/a:
a autokarem co fakt więcej się zwiedzi

właśnie mam pytanie: co się zwiedzi? ;) autostrady? przejścia graniczne? toalety na stacjach benzynowych? wątpię, że zatrzymamy się gdzieś podczas drogi do Hiszpanii...

Odpowiedz do tematu