Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 16:40
Mimo, że się na poezji kompletnie nie znam, skomentuję, a co!
Po pierwsze, tekst trochę mniej chaotyczny od tego wcześniejszego- to dobrze. Po drugie, starałaś się chyba, aby ogólnie brzmiał mądrze. Przesadziłaś jednak z metaforami, które czynią utwór mało zrozumiały. OK, wiadomo, metafory/epitety/porównania są fajne, ale tylko wtedy, gdy używa się ich w dostatecznej ilości i gdy są mało wyszukane. Po trzecie w końcu, dużo powtórzeń. Nie wiem, czy takie miało być zamierzenie, ale np.
Cytat:
Latem
Jak trawa w milczeniu wzrastały...
Jak trawa
ścięta zimną ręką
bezwzględnego człowieka.
Najpierw piszesz o wzrastaniu, potem nagle o ścięciu, a czyta się to na jednym wydechu. Niepotrzebnie się zlewa wg mnie. I jeszcze:
Cytat:
Zabrał mi Cię
silny podmuch wiatru.
tu powinno być chyba "Ciebie", a tak przynajmniej mi się wydaje. Lepiej by brzmiało wtedy.
Dobrze, że piszesz, ćwicz swoje umiejętności, czytaj wiele, wiele wierszy i fajnie, że je publikujesz, bo to oznacza, że chcesz przyjmować krytykę. Ja, jak wcześniej mówiłam, nie znam się na poezji, w ogóle mnie ona nie rusza i zinterpretowanie wiersza to dla mnie czysta męczarnia, dlatego możesz się całkowicie z moim komentarzem nie zgadzać. A w ogóle, to ja bym zrobiła tak, że wplotłabym resztę pór roku w ten wiersz, nie zatrzymując się tylko na wiośnie i lecie. Ot, coś w rodzaju takich Chłopów
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 16:41
A mnie tam się podoba :]
foxxystar napisał/a:
I troche dziwnych metafor używasz:)
To prawda, ale lepsze takie niż te oklepane, występujące w 2/3 wierszy.
_________________ "Żyje się tylko chwilę
a czas -
jest przezroczystą perłą
wypełnioną oddechem
a meble są kanciaste
a ciało - delikatne
a ziemia wszędzie płaska
a niebo nieosiągalne"
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 14 Lip 2008 Posty: 367
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 17:04
Odnośnie 'dziwności' metafor...
Faktycznie są dziwne , ale po prostu mają związek z osobą, o której ten wiersz był pisany.
Co do trawy- że najpierw o wzroscie, potem o ścięciu...było tak, że mieliśmy takie swoje miejsce, na początku wiosną ta trawa rosła, była prawie większa ode mnie w końcu a później już w środku lata przyszliśmy i po prostu ktoś skosił tą łąkę.
Po prostu takie osobiste... i rozumiem , że dlatego komuś z boku cięzko jest to dobrze odebrać.
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 17:10
stelline napisał/a:
Po prostu takie osobiste... i rozumiem , że dlatego komuś z boku cięzko jest to dobrze odebrać.
Zwłaszcza dla kogoś, kto z interpretacji wierszy ma przeważnie dostateczne i nadrabia prozą
I ważne, że Tobie sie podoba, zawierasz w nim wspomnienia, swoje osobiste refleksje, że pisanie sprawia Ci radość oraz pozwala się cieszyć z waszych wspólnie spędzonych chwil.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 40 razy Wiek: 19 Dołączyła: 09 Lip 2008 Posty: 797 Skąd: z horroru
Wysłany: Pią Sie 08, 2008 07:53
A mnie sie bardzo pdooba i ostatnio bardzo pasuje do mojej sytuacji. Mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz, jak zamieszcze sobie fragment w opsie gg, bo idealnie pasuje teraz do mnie.
_________________ "Na razie" pisze się osobno!!!
"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość..."