Nie, to był mój pierwszy. Wczoraj mi się nudziło i tak sobie napisałam;)
Z chęcią "stworzyłabym" cos jeszcze ale jak na razie nie mam pomysłu.. Jak na coś fajnego wpadnę to wkleję tutaj.
[ Dodano: Wto Sie 05, 2008 16:40 ]
I cieszę się, że Ci się podoba
Pomogła: 40 razy Wiek: 19 Dołączyła: 09 Lip 2008 Posty: 790 Skąd: z horroru
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 18:15
Ja przeczytałam i ocenię profesjonalnie
Cytat:
Wakacje 2008.
Tego unika się w opowiadaniach. Wszystkie daty i liczby pisze się słownie. Wakacje dwa tysiące ósmego roku. Przynajmniej ja jeszcze sie nie spotkałam z książką, w której byłoby napisane: 2008, 456 itp.
Cytat:
15 minut.
Piętnastu minut
Cytat:
Ale te Jego oczy..
"Jego" z małej litery, to nie list. Poza tym, nie ma czegoś takiego, jak dwie kropki na końcu zdania. albo wstawiasz jedna kropkę, albo wielokropek, czyli: "..."
Cytat:
20 lipca.
i
Cytat:
2 tygodnie
Dwudziesty lipca i dwa tygodnie.
Cytat:
Rozgościłam się w swoim pokoju i ruszyłam zwiedzić okolicę.
Błąd logiczny.
Cytat:
Ostatnio w ogóle się nam nie układało, a kiedy oświadczyłam mu że zamierzam wyjechać na wakacje sama
Przed "że" stawia się zawsze przecinek. wyjątek: wyraz "mimo że". Np. Poszłam do sklepu, mimo że padał deszcz. Wtedy przecinek jest przed wyrazem "mimo".
Cytat:
- Cześć.. a ten czy my się przypadkiem nie znamy z kursu języka francuskiego? – powiedział i wyszczerzył zęby w pięknym uśmiechu.
rozwaliło mnie to zdanie z dennej reklamy! wybacz, ale takiego bezmyślnego tekstu dawno nie słyszałam.
Cytat:
15-minutowej
Piętnastominutowej.
Cytat:
W ciągu mojej 15-minutowej drogi do pensjonatu tak mnie zauroczył, żeby pożegnaliśmy się, kiedy miał mój numer zapisany na kartce w ręku.
to zdanie nie ma sensu, styl leży. Budujesz za długie zdania i dlatego później wychodzą takie błędy i brak spójności. mistrzem długich zdań był Żeromski, a tobie jeszcze do niego daleko, więc dla swojego dobra pisz krócej. Ja bym to napisała tak: "Zdążył mnie zauroczyć w czasie piętnastominutowej drogi do pensjonatu. Kiedy się żegnaliśmy, miał już zapisany mój numer telefonu na kartce."
Cytat:
Za 20 minut
Ech... Od groma jest takich błędów. Już nawet nie mam siły cytować. Chyba się sama domyślasz, co mam na mysli.
Cytat:
O naszej wczorajszej namiętnej nocy na plaży? Tak, tak, dobrze widzicie. W sobotnią noc oddałam Mu siebie całą. Kochaliśmy się pod rozgwieżdżonym niebem, a ja wtedy zapomniałam o całym świecie. Było mi tak dobrze… co ja gadam, byłam cudownie!
O nie! Opis niczym z jakiegoś tandetnego romansidła.
Cytat:
No jak? Zdradziłam go… Już w pociągu, kiedy łzy kapały mi ciurkiem po twarzy, poczułam okropne wyrzuty sumienia. Mój chłopak był cudowny. To, że przechodziliśmy mały kryzys, wcale nie usprawiedliwia mojego zachowania. Jeszcze podlej poczułam się, kiedy na peronie zobaczyłam Krzysia z bukietem moich ulubionych kwiatów.
Takie to oklepane. Główna bohaterka- sierotka Marysia, która zdradza chłopaka, a poźniej zdanie sobie sprawę z tego, że jest łatwą idiotka i ma wyrzuty sumienia.
Cytat:
W końcu nadszedł ten długo wyczekiwany moment. Niepewnie patrzę na test i… o boże! Nie jestem w ciąży! Co za ulga.. nie jestem, nie jestem!!! Z tej radości chce mi się śmiać i płakać na przemian. Następnego dnia dostałam okres…
Im bliżej końca, tym gorzej. czuję się, jakbym czytała jakieś opowiadanie since-fiction, w którym wszystko może się zdarzyć.
Cytat:
Mam nadzieję, że mój przyszły mąż nigdy nie dowie się o mojej „przygodzie”.
a ja mam nadzieję, że dotrwam do konca tego "opowiadania".
Cytat:
Nie zniósł by tego, a ja tak go kocham. Nie mogę go stracić. Zachowam moją tajemnicę dla siebie. Tak będzie lepiej dla nas, kochanie.
Jakie to wzruszające, chyba się rozpłaczę zaraz...
Podsumowując, to...nie wiem, w jaki sposób napisac, żeby ciebie nie urazić, ale zawsze jestem szczera do bólu, więc i tym razem będę- to jest beznadziejne. ale nie martw się, też tak zaczynałam. Jak mnie na takim jednym forum skrytykowali, to przez całą noc płakałam. Krytyka boli, wiem. ale to jedyne sposób, żeby uczyć sie na błędach i dalej rozwijać. Zawsze trzeba patrzeć na lepszych i uczyć się od nich. Nie przerażaj się moją opinią i twórz dalej. Jeżeli tego zaniechasz, to znaczy, że nie tworzysz z prawdziwej potrzeby, tylko pod publiczkę i dlatego, żeby inni to podziwiali. Jeszcze daleka droga ciebie czeka, ale może dasz radę. Czytaj dużo książek, odwiedzaj fora, na których możesz rozwijać swój talent. Tam ludzie na pewno ci pomogą i doradzą. Bardzo duzo jest tego w internecie. zyczę powodzenia. Jakbyś miała jakies pytania, to pisz do mnie smiało. Pozdrawiam!
_________________ "Na razie" pisze się osobno!!!
"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość..."
Ostatnio zmieniony przez Mroczna Sadystka Wto Sie 05, 2008 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Faktycznie Twoja ocena jest szczera aż do bólu... ale dzięki za krytykę.
Czasem lubię czytać romansidła, więc pewnie dlatego moje opowiadanie jest takie, a nie inne. Wiem, że jest tandetne i banalne ale to moje pierwsze opowiadanie Nie miałam skąd wziąć pomysłu, więc posłużyłam się starym jak świat schematem.
A pisanie dwóch kropek zamiast trzech to mam już w nawyku.. xD
Następnym razem bardziej się przyłożę i mam nadzieję, że będzie mniej błędów.
Pozdrawiam
Pomogła: 40 razy Wiek: 19 Dołączyła: 09 Lip 2008 Posty: 790 Skąd: z horroru
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 19:05
Biała_Czekolada, w końcu chcę zostać w przyszłości krytykiem literackim więc wiesz...jak mus to mus. No to twórz i pisz dalej, czytaj i kształć się, a zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jak napiszesz cos jeszcze, to smiało zamieszczaj na forum, mysle, że juz powinno być coraz lepiej.
_________________ "Na razie" pisze się osobno!!!
"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość..."
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 19:18
Faktycznie, może było trochę błędów i oklepany pomysł, ale poza paroma wyjątkami piszesz ciekawie, przynajmniej ja nie usypiałam :]
I za to duży plus
_________________ "Żyje się tylko chwilę
a czas -
jest przezroczystą perłą
wypełnioną oddechem
a meble są kanciaste
a ciało - delikatne
a ziemia wszędzie płaska
a niebo nieosiągalne"
O, jak fajnie, że ktoś umieścił na forum swoje opowiadanie. Pozwól, że wyrażę swoje zdanie
Historyjka ogólnie bardzo naiwna i banalna, więc od strony merytorycznej jej wartość jest raczej niska, ale jednak coś sprawiło, że doczytałam do końca i to z pewnego rodzaju zainteresowaniem Masz ładny styl, nie zauważyłam żadnych rażących błędów stylistycznych (to co mi się osobiście najbardziej nie spodobało to sporo wyrazów potocznych i nieumiejętne dobranie słów w paru przypadkach). Ogółem ładnie sklecasz zdania, trafnie opisujesz emocje, myśli bohaterki. Pisz więcej, a na pewno się wyrobisz, powodzenia
_________________ Girl, you'll be a woman soon. last.fm!
Jak ziemia kocha deszcz i słońce,
Jak góral kocha góry swe,
Jak Ty Mamusiu kochasz mnie,
Tak i ja bardzo kocham Cię.
Jak poranna rosa na źdźbłach trawy lśni,
Tak Twój uśmiech do końca moich dni będzie mi się śnił.
Jak obłoki na niebie mkną przed siebie,
Tak ja bardzo kocham Ciebie.
Jak krzew usycha bez dobrej pogody,
Jak marynarz na lądzie tęskni za morzem,
Jak ja bardzo potrzebuje Twej miłości,
To Ty tylko jedna wiesz!