forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
anarchizm

czy da się żyć w anarchii?
tak
34%
 34%  [ 9 ]
nie
65%
 65%  [ 17 ]
nie mam zdania
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 26
Wszystkich Głosów: 26

Autor Wiadomość
liberto 
Nowicjusz
<<lol>>

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 17:59   

Nie rozumiem, jak można żyć w anarchii??!! Przecież na początku dziejów ludzkości musiała być anarchia, no bo skąd niby wzięła by się tak od razu władza? Ale jednak ludzie dążyli do wprowadzenia władzy. Chcieli mieć przywódców, którzy by ich reprezentowali. Nie uważam wcale, że nasz dzisiejszy ustrój Polski jest idealny. Ale bez ustroju raczej nie byłoby nic... To tak jak szkoła bez nauczycieli- niby fajnie :/ , ale po co taka szkoła??

hansen 
Amator

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 18:18   

liberto napisał/a:
Ale jednak ludzie dążyli do wprowadzenia władzy. Chcieli mieć przywódców, którzy by ich reprezentowali
desole! przywódcy się nie sprawdzili! w krajach afrykańskich nadal funkcjonują małe społeczności, bez przywódców, nie potrzebują ich
liberto napisał/a:
Ale bez ustroju raczej nie byłoby nic
bez? anarchia to też ustrój
liberto napisał/a:
To tak jak szkoła bez nauczycieli- niby fajnie , ale po co taka szkoła??
dziwne porównanie.

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 19:14   

hansen napisał/a:
w krajach afrykańskich nadal funkcjonują małe społeczności, bez przywódców, nie potrzebują ich

I gnój pod łóżkiem uważają za rzecz normalną :P :P

Jeżeli chcesz anarchii to musiałbyś zniweczyć inteligencję, a wtedy postęp nie miałby racji bytu...

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 19:49   

Cytat:
Jeżeli chcesz anarchii to musiałbyś zniweczyć inteligencję, a wtedy postęp nie miałby racji bytu...
bzdura na kolach.
1. Jesli masz na mysle inteligencje jako grupe spoleczna- bzdurzysz. Inteligentow znajdziesz nie jedynie u swoich konserwuchow. (i pol liberalow, jak tam smiesz dodawac)
2. Anarchia nie przeczy ani nie przeciwstawia sie inteligencji jako cesze, totez w ogóle nie widze sensu tego zdania skladowego.
Cytat:
a wtedy postęp nie miałby racji bytu...
plakac czy sie smiac? Inteligencja ostalaby sie i miala dobrze, jedynie nie bylaby pod batem.

"ale kasia wam dosrała a wiedzieli że szymon mi się podobał" amen.

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:02   

Vanilla Ice napisał/a:
1. Jesli masz na mysle inteligencje jako grupe spoleczna- bzdurzysz. Inteligentow znajdziesz nie jedynie u swoich konserwuchow. (i pol liberalow, jak tam smiesz dodawac)

Oczywiście nie przeczę...

Vanilla Ice napisał/a:
2. Anarchia nie przeczy ani nie przeciwstawia sie inteligencji jako cesze, totez w ogóle nie widze sensu tego zdania skladowego.

Tak, a społeczeństwa to się same zorganizowały, rozwinęły etc.

Zawsze była jakaś siła (w postaci grupy, albo jednego człowieka) przywódcza obdarzona talentem organizacyjnym, przywódczym wiedzą etc. to ona doprowadzała do zorganizowania społeczeństw i w konsekwencji do ich rozwinięcia.

Chodziło tu o inteligencję, jako warstwę, która jest w stanie mądrze rządzić i pchnąć społeczność do rozwoju...

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:48   

Cytat:
Chodziło tu o inteligencję, jako warstwę, która jest w stanie mądrze rządzić i pchnąć społeczność do rozwoju...
Chyba mylisz pojecia. Nie oskarzalbym nam rzadzacych o przynaleznosc do inteligencji. Czy to tych glownych, czy w opozycji sie znajdujacych- nieliczni wsrod nich wszystkich moga sie rozumkiem pochwalic.
Misha napisał/a:
Zawsze była jakaś siła (w postaci grupy, albo jednego człowieka) przywódcza obdarzona talentem organizacyjnym, przywódczym wiedzą etc. to ona doprowadzała do zorganizowania społeczeństw i w konsekwencji do ich rozwinięcia.
byla i najblizsze lata wciaz bedzie. W dniu, kiedy 51% (demokratycznym utargiem) ludzi bedzie oswieconych, nastanie anarchia.

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:57   

Vanilla Ice napisał/a:
Chyba mylisz pojecia. Nie oskarzalbym nam rzadzacych o przynaleznosc do inteligencji. Czy to tych glownych, czy w opozycji sie znajdujacych- nieliczni wsrod nich wszystkich moga sie rozumkiem pochwalic.

Na wszystko patrzysz przez pryzmat dzisiejszego rządu RP. Mania jakaś, czy jak?

Vanilla Ice napisał/a:
byla i najblizsze lata wciaz bedzie. W dniu, kiedy 51% (demokratycznym utargiem) ludzi bedzie oswieconych, nastanie anarchia.

I wtedy (wynika to dobitnie z twojego posta) ludzkość się zatrzyma w rozwoju. Mniejszość będzie w konflikcie z większością (bo taka przecież rola opozycji, sam to napisałeś) W ten sposób większość będzie starała się narzucić swoją wolę mniejszości.

I anarchii nie ma.

Aurora 
Nowicjusz
Zła kobieta.

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 23:18   

Anarchia to jeden wielki syf i burdel.
Niee, ja nie kupuję.
Mam znajomego anarchistę. Należy do jakiejś anarchistycznej partii. Lol.

Życie bez władzy nie ma sensu. Zawsze musi być ktoś, kto trzyma ludzkość za pysk i mówi jej co ma robić. Patrząc na anarchizm bardziej metaforycznie Bóg też powinien odejść do lamusa.

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 11:15   

Misha napisał/a:
Na wszystko patrzysz przez pryzmat dzisiejszego rządu RP. Mania jakaś, czy jak?
A co, nie wstydzisz sie za nich? Patrze przez pryzmat dzisiejszego demokratycznego rzadu, bo jego znam najlepiej.
Misha napisał/a:
Mniejszość będzie w konflikcie z większością (bo taka przecież rola opozycji, sam to napisałeś)
Alez bez zwatpienia. Smiem nawet twierdzic, ze anarchia to system Chrystusa i odsylam do tekstu http://www.geocities.com/...dbud_piekla.htm . Ludzie nauke Jezusa odtracili i sie mecza. Przyzwyczaili sie do kolejnych Pilsudkich i Dmowskich, a potem gadaja tego typu basnie
Aurora napisał/a:
Zawsze musi być ktoś, kto trzyma ludzkość za pysk i mówi jej co ma robić.
Aurora napisał/a:
Patrząc na anarchizm bardziej metaforycznie Bóg też powinien odejść do lamusa.
bo?

hansen 
Amator

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 11:19   

Aurora napisał/a:
Patrząc na anarchizm bardziej metaforycznie Bóg też powinien odejść do lamusa
są anarchiści, dla których wiara jest fundamentem ich ideologii, i nie można się z tym nie zgodzić (uważam tak, chociaż jestem ateistą, długo by tłumaczyć...)
Aurora napisał/a:
anarchistycznej parti
a to nowość! partia anarchistyczna. chyba chodzi o Federację Anarchistyczną
Aurora napisał/a:
Życie bez władzy nie ma sensu
z czymś takim jeszcze się nie spotkałem...

[ Dodano: Pon Kwi 30, 2007 17:21 ]
Vanilla Ice napisał/a:
Smiem nawet twierdzic, ze anarchia to system Chrystusa
śmiem potwierdzić

liberto 
Nowicjusz
<<lol>>

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 13:52   

Hansen, skoro ty masz 7 lat, to co ty możesz wiedzieć o świecie??!! Skoro jednak nadal podoba ci się anarchia to może wyjedziesz sobie do tych krajów afrykańskich i pomieszkasz w małych społecznościach, o których piszesz... Tylko po powrocie napisz mi maila jak było!!
:lolek:

RalfNight 
Nowicjusz

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 17:01   

Nieda sie zyc, kiedys tak było i był chaos, wielka przepasc miedzy bogatymi i biednymi, wieksza niz teraz.

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 20:25   

Vanilla Ice napisał/a:
A co, nie wstydzisz sie za nich? Patrze przez pryzmat dzisiejszego demokratycznego rzadu, bo jego znam najlepiej.

Ja się nie wstydzę.

Co do anarchii to krótko : "pluję" na anarchie i anarchistów.
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi

Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"

Aurora 
Nowicjusz
Zła kobieta.

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 20:38   

Vanilla Ice napisał/a:
bo?

ad.1 Bo człowiek nie jest w stanie kontrolować do końca sam siebie i bez ustalonych granic nie potrafiłby z czystym sumieniem utworzyć ich sobie sam.
ad.2 Bo Bóg ma nad nami władzę, nasze życie zależy od niego. Modlimy się dla niego, chodzimy do kościoła dla mniego, spowiadamy się dla niego. On dał nam przykazania i my musimy je przestrzegać, bo będziemy z tego rozliczani.

hansen napisał/a:
a to nowość! partia anarchistyczna. chyba chodzi o Federację Anarchistyczną

Chyba nie. W tym cały absurd, nieprawdaż :crazy: ?

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Pon Kwi 30, 2007 21:15   

Aurora napisał/a:
Modlimy się dla niego, chodzimy do kościoła dla mniego, spowiadamy się dla niego.
To jakies niuanse, tak? Ja tam slyszalem, ze modlimy sie DO Niego, chodzimy do kosciola dla SIEBIE, spowiadamy sie (hehehehe, tak w ogóle, to) KSIEDZU.
Aurora napisał/a:
Bo człowiek nie jest w stanie kontrolować do końca sam siebie i bez ustalonych granic nie potrafiłby z czystym sumieniem utworzyć ich sobie sam.
Trabie jerychonsko, ze z pewnoscia nie dzisiejszy jelopski czlowiek, co sie dla Boga modli i przyznaje racje. Natomiast istota rozumna umie i potrafi.
*NumberOne* napisał/a:
Ja się nie wstydzę.
A ja owszem. Zamiast pokazywac, co dobrego zrobili dla kraju- wciaz staja w szranki z opozycjonistami i propaganduja, wywolujac usmieszki na twarzach.
Aurora napisał/a:
Należy do jakiejś anarchistycznej partii.
To musi byc niezly mlot.

Odpowiedz do tematu