forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezdomni
Autor Wiadomość
Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 11:20   Bezdomni

Co sądzicie o bezdomnych? Jak ich traktujecie? Pomagacie im, czy wręcz przeciwnie przechodzicie obojętnie? Większość ludzi sądzi że są to żule, bez wykształcenia - wbrew pozorą większość z nich to mądrzy ludzie, którzy pokończyli szkoły wyższe, ale jakaś sytuacja zmusiła ich do prowadzenia takiego "życia"...

hansen 
Amator

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 11:30   

Angel napisał/a:
wbrew pozorą
:D

nie, wbrew pozorom większość z nich to żule, którzy są klejącymi się od brudu alkoholikami. smutna prawda. ale są bezdomni uważani za bezdomnych jedynie w świetle prawa, mieszkający na ''squatach'', czyli, jedynie formalnie nieistniejących, domach kultury. są to ludzie, którzy nie uznają władzy państwa i jego złodziejskiej polityki, mieszkający bez zameldowania, ''za darmo''. to są jedyni porządni ''bezdomni'' jakich spotkałem (może nie miałem szczęścia)

Judi 
Zaawansowany
normalniacha!!!

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 11:35   

No wiesz jak idę sobie i podchodzi do mnie jakiś który ledwo co się na nogach trzyma bo taka faza to mam mu pomóc jeszcze no sorry
kiedyś dałam jednemu kasę i potem widziałam jak se zamiast coś do jedzenia to browca kupił
nie cierpię jak czasem na dworcu siedzę w zimie zwłaszcza, jak muszę chwilkę poczekać i właśnie oni tam siedzą zapach od nich taki fuj ;/ nie no ja rozumiem nie każdemu się w zyciu poszczęściło

"And all I know is I don't regret
That life has brought me here, where I am
And all I know is I don't regret
That life has brought me here, where I am"

ankamal 
Znawca
SP lover :P

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 11:35   

hansen napisał/a:
brew pozorom większość z nich to żule, którzy są klejącymi się od brudu alkoholikami. smutna prawda

Też mi się tak wydaje.
W każdym razie jedna z moich nauczycielek bardzo pomaga bezdomnym. Wzięła kiedyś całkowicie pijanego bezdomnego,który leżał na jej klatce do domu. Nakramiła,dała się wykąpać,kupiła ubranie itd. Zabrała go do ośrodka dla bezdomnych. Koleś był tam kilka dni,ale nie wytrzymał rygoru(zakaz picia alkoholu) i zwiał. Kobieta chciałą mu pomóc, a on...
Dlatego popieram zdanie hansena.
If it takes you forever I want you to know"

27.04 Koncert SP w Pradze! <3 Belief in dreams :)

Bęsik 
Przyjaciel forum
fAn PoKeMoNóW

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 12:14   

Ja nie popieram zdania Hansena, bo temat jest o bezdomnych, a nie o dzieciakach, którym rodzice nie pozwalali jarać szlugów w pokoju przez co obrazili się na cały świat i uciekli do squotu bo tam jest lepszy świat;] Tak oczywiście ironicznie, bo wiem że jest troszeczkę inaczej, ale powiedzmy sobie szczerze, że większość osób mieszkających na squocie to bezdomni z wyboru.
Bezdomność to ciekawy temat, najciekawsze w nim to ustalenie liczby bezdomnych - bo niby jak to zrobić?

Królewna 
Maniak
poza kontrolą

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 12:48   

Cytat:
Co sądzicie o bezdomnych?

Każdy ma to na co zapracował :P

Cytat:
Jak ich traktujecie?

Są mi obojętni

Cytat:
Pomagacie im, czy wręcz przeciwnie przechodzicie obojętnie?

Zależy ....czasem pomge czasem wyraże swoje zdanie na temat danej osoby.

Cytat:
większość z nich to mądrzy ludzie, którzy pokończyli szkoły wyższe, ale jakaś sytuacja zmusiła ich do prowadzenia takiego "życia"...
pssss mądrzy ludzie? Upaprani od góry do dołu ,śmierdzący alkoholem ? Dlatego właśnie wole być głupia...

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 12:59   

Królewna napisał/a:
Co sądzicie o bezdomnych?

Każdy ma to na co zapracował

Nie każdy miał szczęście, cieszyć się dobrym zdrowiem, dobrą rodziną. Nie wszyscy z nich to obleśni alkoholicy. Są bezdomni pokrzywdzeni przez los.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Kasilas
Nowicjusz

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 14:10   

Królewna napisał/a:
Pomagacie im, czy wręcz przeciwnie przechodzicie obojętnie?

Babcia i starym dziadka pomagam ;]

Marzenie: Zostać ninja i mieć... przyjaciela, chociasz jednego...

Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 14:59   

Cytat:
pssss mądrzy ludzie? Upaprani od góry do dołu ,śmierdzący alkoholem ? Dlatego właśnie wole być głupia...

A co im pozostaje?

Cytat:
nie, wbrew pozorom większość z nich to żule, którzy są klejącymi się od brudu alkoholikami.

A rozmawiałes chociaż z jednym z nich? Jak nie wiesz, to nie gadaj

[ Dodano: Nie Cze 10, 2007 15:03 ]
Owszem niektórzy są alkocholikami ale nie wszyscy!!!

hansen 
Amator

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 15:12   

tak, rozmawiałem, nieraz, podawałem nawet rękę, potem nie mogłem rozkleić palców

Angel napisał/a:
Owszem niektórzy są alkocholikami ale nie wszyscy
nikt czegoś takiego nie napisał

Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 15:23   

To przeczytaj sobie swój pierwszy post w tym temacie

hansen 
Amator

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 15:32   

większość to nie wszyscy

Aniołek 
Maniak
Optymistka xD

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 18:16   

niektorzy na to sobie zasluzyli (np. alkocholicy itd.)
ale sa tez normalni ludzie ktorzy stracili prace i nie mogli przez dluzszy czas jej znalesc no i znalezli sie na dworcu...
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

Mała_Pe 
Moderator
Piotruś ;* !

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 19:12   

Wczoraj miałam przyjemność a może i też nieprzyjemność uczestniczyć w rozmowie mojego ojca z bezdomnym.Jesteśmy w supermarkecie... Lumpek podchodzi koło auta...
I mówi : Dałby mi pan na chleb.. Ojciec : Nawet mnie nie denerwuj...
On: Przepraszam, nie chciałem pana zdenerwować.. bardzo przepraszam..
Ojciec : Ja cię tu nie pierwszy raz widzę, jesteś młody, chwyciłbyś się jakiejś roboty..
Nie wstyd ci tak chodzić i żebrać ?
On: Ale ja szukam pracy, a później chodzę i zbieram na chleb..
Ojciec - parsknął śmiechem ..... On : Dobrze, przepraszam jeszcze raz.. i poszedł..
Ja nie wiedziałam, czy mam się śmiać czy płakać..

Osobiście mam obrzydzenie do bezdomnych, lumpów, meneli i takich.. innych śmierdzieli.. Nienawidzę tego zapachu. Fujjjjjj... Ja sądzę, że dla chcącego nic trudnego..
I tek, kto sobie umie w życiu poradzić.. znajdzie byle jaką pracę, choćby za te 400 zł..
Ale cóż.. zawsze to coś.. I przeżyje nie będąc bezdomnym... Poza to są ośrodki..

Nigdy nie dałam NIC żadnemu takiemu... Ja pieniędzy nie zarabiam.. Mam od rodziców..
A oni nie dają.. to ja też.. To ich pieniądze.. Zresztą nie pozwalają mi..

Choć czasem mi jest żal bezdomnych.. ale to np. facet bez nogi.. czy babka z dzieckiem..
Zawsze przechodzę.. Ale i tak im nie daję kasy... Moje nerwy nie wytrzymują tego.. Zresztą gdybym miała się przejmować każdym takim człowiekiem, to zapomniałabym chyba o sobie..

Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Nie Cze 10, 2007 19:31   

Łatwo rozpoznać czy jest to jakiś nierób i alkocholik, czy człowiek pokrzywdzony przez los...

Odpowiedz do tematu