forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bić czy nie bić dzieci?
Autor Wiadomość
Szymm 
Znawca

Wysłany: Sro Cze 04, 2008 15:38   

Wizzard napisał/a:
Nie raz w dupę dostałem jak byłem mały i wcale nie używam przemocy do rozwiązywania problemów ;) .

Ale dostałeś, i teraz też będziesz bił dzieci, bo to nic złego.
Wizzard napisał/a:
Stworzyłeś sobie jakieś mylne wyobrażenie, że dzieci które są karane klapsami w przyszłości używają przemocy do rozwiązywania problemów

Nie napisałem tak nigdzie ;)
Monia* napisał/a:
Uwazasz, ze kazde dziecko, ktore pije, pali, cpa itd. to wina rodzicow?

Rodziców i środowiska w jakim dizecko sie obraca, bo dziecka nie zamkniesz w piwnicy.
Monia* napisał/a:
Kiedys wzorowy uczen, kochany synek mamusi. Pozniej zle towarzystwo, narkotyki, wiezienie itd.

Nic dziwnego, złe wychowanie, przez matkę. To, że jest jej ukochanym synkiem to nie jest dla niego najgorsze.
Konrad napisał/a:
Sugeruję że są dzieci które bez tego bicia się nie obejdą

Nie prawda.
Konrad napisał/a:
a jeśli rodzice w porę nie zareagują i dadzą sobie wejść na głowę to dziecko może całkowicie się zdegenerowac.

Czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego uważacie, że bez bicia dziecko wejdzie rodzicowi na głowę?
Konrad napisał/a:
Nie jest to żaden sposób rozwiązywania konfliktów, ale zwykła kara, tyle że bardziej dotkliwsza. Sytuacja którą przedstawiłeś mogłaby zaistnieć gdyby dziecko było regularnie bite lub maltretowane. Zresztą... rodzina to nie Sejm gdzie decyduje większość, a rodzic jest na równi praw z dzieckiem. Jeśli już to tyrania gdzie jeden ma słuchac drugiego ;)

Powiem tak. Jak rodzice dają klapsy dzieciom, gdy są niegrzeczne i tak jak piszecie, to może i nie zrobi im to większej krzywdy. Mimo to chciałbym, żeby w Polsce wprowadzono zakaz nawet klapsów, żeby bicie było karane, bo wtedy dojdzie do przemocy, bo znajdzie się taki, który bicie dziecka pasem z całej siły, uzna za klapsa.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Cze 04, 2008 16:05   

Szymm napisał/a:
Czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego uważacie, że bez bicia dziecko wejdzie rodzicowi na głowę?

Są po prostu dzieci które na zakazy i nakazy nie reagują w żaden sposób. Które wyzywają rodziców i nie robią tego mając już 18 lat czy więcej, ale zwykłew gówniarze ( widziałem ostatnio któryś z odcinków 'Nianii' ;) ). Do takich dzieci nie dotrą Twoje argumenty bo albo ich nie zrozumieją, albo nie zdąrzysz im nawet ich przedstawic. A klaps to rodzaj straszaka. Tu już nie chodzi o samo bicie, ale sama myśl o klapsie spowoduje że dziecko zastanowi się 2 razy zanim następnym razem coś przeskrobie. Są niestety takie dzieci.

Szymm napisał/a:
, bo znajdzie się taki, który bicie dziecka pasem z całej siły, uzna za klapsa.

I z tym powinno się walczyc, a nie z klapsami ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sro Cze 04, 2008 18:27   

Konrad napisał/a:
I z tym powinno się walczyc, a nie z klapsami ;)

Powinno... nie da się z tym walczyć, bo nie wejdziesz ludziom do domu.
Konrad napisał/a:
Są po prostu dzieci które na zakazy i nakazy nie reagują w żaden sposób.

Takie dzieci to efekt złego wychowania... Dziecko to tabula rasa i ty sprawiasz, jakie będzie przez pierwsze lata swojego życia.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Aguś 
Moderator
Księżniczka.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 19:23   

Bicie dotkliwszą karą? Można zastosować inne kary przecież. nie trzeba bić.

Peniw i tak moje dzieci dostana jakieś klapsy. niestety, ja się czasami nie umiem opanować.
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Notatki.

BadDog
Początkujący

Wysłany: Sro Cze 04, 2008 20:03   

Hm....bijąc dzeci doprowadzomy do tego, że zaczna sie nas bać a to chyba noe oto chodzi :/

-BadDog

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 14:29   

BadDog napisał/a:
Hm....bijąc dzeci doprowadzomy do tego, że zaczna sie nas bać a to chyba noe oto chodzi :/

Ma się bać klapsa nie ciebie.
Szymm napisał/a:
Takie dzieci to efekt złego wychowania... Dziecko to tabula rasa i ty sprawiasz, jakie będzie przez pierwsze lata swojego życia.

Bullshit, w takim razie jakby wychowywać wszystkie dzieci według jednej słusznej metody, to przez pierwsze lata życia byłyby bandą klonów. Każde dziecko już od małego ma inny temperament, a niektórych się nie da inaczej okiełznać niż spuścić im manto ;) .

Szymm 
Znawca

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 14:46   

Wizzard napisał/a:
Ma się bać klapsa nie ciebie.

A biciem doprowadzamy do tego, że boi się rodziców.
Wizzard napisał/a:
Każde dziecko już od małego ma inny temperament, a niektórych się nie da inaczej okiełznać niż spuścić im manto ;) .

Oczywiście możesz mieć własne zdanie, ja jednak wierzę bardziej psychologom.

BadDog
Początkujący

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 16:31   

Szymm napisał/a:
biciem doprowadzamy do tego, że boi się rodziców.

Racja...
Wizzard, Chyba jesteś w błędzie bo bicie dzieci w "pysk" to jednak nie jest dobra metoda wychowawcza. Myślę, że lepiej jest pogadać dzieckiem.
No ale każdy wie lepiej :respekt:

-BadDog

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 16:47   

BadDog napisał/a:
Wizzard, Chyba jesteś w błędzie bo bicie dzieci w "pysk" to jednak nie jest dobra metoda
A gdzie Sebastian napisal o biciu dzieci w pysk? Przestancie pisac takie glupoty. Jak nie widzisz roznicy miedzy swoim tylkiem, a pyskiem to wspolczuje :P

BadDog napisał/a:
Myślę, że lepiej jest pogadać dzieckiem.
Tak, ale takim kolo 10 lat. Male dzieci mala rozumieja.

Szymm napisał/a:
Oczywiście możesz mieć własne zdanie, ja jednak wierzę bardziej psychologom.
To niech psychologowie napisza instrukcje wychowywania dzieci i wtedy nasz kraj bedzie skladal sie z samych grzecznych geniuszy.

BadDog
Początkujący

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 16:54   

Monia* napisał/a:
swoim tylkiem, a pyskiem to wspolczuje

Kultura języka godna pogratulowania jak na 22letnią osobę-powinnaś dawać przykład młodym a nie odwrotnie.

Monia* napisał/a:
A gdzie Sebastian napisal o biciu dzieci w pysk?

Chyba powinnaś lepiej patrzeć - słowo PYSK było w cudzysłowiu " PYSK " (moze teraz jest to widoczne)

-BadDog

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 16:58   

BadDog napisał/a:
Chyba powinnaś lepiej patrzeć - słowo PYSK było w cudzysłowiu " PYSK " (moze teraz jest to widoczne)
no tak, bo 'pyska' ludzie nie maja, wiec dlatego cudzyslow. A Ty za to niezle porownania dajesz.

BadDog napisał/a:
Kultura języka godna pogratulowania jak na 22letnią osobę-powinnaś dawać przykład młodym a nie odwrotnie.
Ojej, chyba sie zapadne pod ziemie. Nic takiego strasznego co by innych zgorszylo nie napisalam i odczepcie sie od mojego wieku. Posluchajcie ludzi duzo starszych ode mnie.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 18:47   

Monia* napisał/a:
Gdy dziecko ma 4 lata i dostanie klapsa za wychodzenie na te ulice to bardziej do Niego dotrze niz to jak z Nim zaczniesz rozmawiac.
Tym samym pozbawisz go umiejętności samodzielnego myślenia. Dlaczego nie wolno? Bo dostaniesz klapsa. A dlaczego dostanę? Bo niewolno. Dlaczego nie wolno? Jeszcze słowo.

I dziecko same sobie jak odpowie, dlaczego tak na prawdę nie wolno?
Konrad napisał/a:
Do takich dzieci nie dotrą Twoje argumenty bo albo ich nie zrozumieją, albo nie zdąrzysz im nawet ich przedstawic.
Albo po prostu tego nie potrafisz i widzisz jedyne rozwiązanie w biciu. Rozmawiać umieć trzeba i z dzieckiem, nie każdy temu sprosta więc idzie wtedy po najmniejszej linii oporu, bez względu na psychikę dziecka.

Giacobbe 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 18:50   

Po pierwsze - trzeba odróżnić klaps od bicia.
Wtedy dopiero można się zastanawiać.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 20:44   

Giacobbe napisał/a:
Dla dziecka nie ma znaczenia jak Ty to sobie zdefiniujesz. Podnosisz na niego rękę, a to na wstępie razi jego obraz kochającego rodzica.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Czw Cze 05, 2008 21:23   

Giacobbe napisał/a:
Wtedy dopiero można się zastanawiać.

Klaps to jest bicie

Odpowiedz do tematu