forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bić czy nie bić dzieci?
Autor Wiadomość
Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Maj 31, 2008 14:25   Bić czy nie bić dzieci?

Jakie jest wasze zdanie?
Ostatnio bowiem rozgorzała dyskusja wśród polityków i wszystkich Polaków, po znanej sprawie śmierci Bartka. Czy według was powinno się karać dzieci karami cielesnymi, tzw. klapsami?
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Oska
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 31, 2008 14:35   

Nie.

Kara93 
Początkujący

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 14:52   

Nie ani w szkole ani w domu ani nigdzie.. Rozmawialam z rodzicami na temat ten gdy to Oni chodzili do szkoly i wolno bylo nauczycielowi uderzyc ucznia to czesto ahh prawie zawsze naduzywano tego prawa.. Mysle ze bylo by to najgorsze co mogli by zrobic z drugiej strony to bezstresowe wychowanie tez ma wady i to spore ale nie bede off topa robic..

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Maj 31, 2008 15:58   

Szymm napisał/a:
Czy według was powinno się karać dzieci karami cielesnymi, tzw. klapsami?
Karać tak ale nie karami cielesnymi. Zawsze uważałem to za denną prostotę kategorii społecznej klasy taboru kolejki do monopolowego, która z racji ograniczonego umysłu nie potrafi wymyślić nic innego i stosuje tylko jedno - wlać w dupę. Jest masa innych sposobów w jakie można przemówić do dziecka i pokazać mu że coś zrobiło źle a nawet zaszyć to w jego sumieniu niż prowadzić politykę "bo ja tak mówię".

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Maj 31, 2008 17:15   

Tak, ale do pewnej granicy. Dziecku 5letniemu nie wytłumaczysz że robi żle, że robi Ci na złość - poprosisz aby przestało, a ono z jeszcze większym zacietrzewieniem będzie to robiło nadal. Tłumaczenie możesz sobie wsadzic w buty. Wychowawczy klaps w tyłek na pewno nie zaszkodzi. Nie mylić tylko z stosowaniem przemocy. Sam zresztą widzę różnicę pomiędzy mną a siostrą 8 lat młodszą wychowaną 'bezstresowo' ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

KinKa 
Maniak
Halucynka^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 18:30   

Myślę, że są lepsze metody wychowawcze niż bicie. Można dać jakąś karę, nie trzeba bić.
Konrad napisał/a:
Wychowawczy klaps w tyłek na pewno nie zaszkodzi.

Ale takie wychowawcze klapsy to tylko w ostateczności moim zdaniem.

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Maj 31, 2008 19:25   

Konrad napisał/a:
Dziecku 5letniemu nie wytłumaczysz że robi żle
A jak mu wlejesz to tym bardziej nie zrozumie, dlaczego robi źle. Wtedy odbiera to jako Twój kaprys.

Z resztą nie o "tłumaczeniu" pisałem.

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 19:27   

Bicie dziecka? Nie, nigdy. To trafia tylko do skóry, nie do rozumu. Jestem za rozmową, przetłumaczeniem, w poważnym sytuacjach - może i krzykiem. Ale bicie własnego dziecka to jak dla mnie poniżenie samego siebie.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 10:40   

Mnich napisał/a:
A jak mu wlejesz to tym bardziej nie zrozumie, dlaczego robi źle. Wtedy odbiera to jako Twój kaprys.

Uważasz że dziecko myśli w ten sam sposób jak dorosły a tak nie jest. Przykładowo: dziecko coś przeskrobało w miejscu publicznym i nie możesz je ukarac bo nie ma sposobu. Wrócisz do domuj i wtedy dasz mu zakaz na komputer czy co tam nie wymyślisz. Dziecko właśnie to będzie uważało za znęcanie się i pokazywanie kto tu jest panem. zapomniało już o przewinieniu a Ty je karzesz za nic (w jego mniemaniu).

Kara musi być szybka, musi byc szybko wykonana i proporcjonalna do popełnionego czynu. Dziecko musi wiedziec za co dostaje klapsa. I nie jest to jakieś znęcanie się, a najlepszy sposób aby do dziecka dotarło co zle zrobiło.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 11:01   

Sporadyczny klaps, to nie jest bicie. Nie może stanowić sam w sobie metody wychowawczej, ale może byc jej częścią. Nie chodzi o to, żeby bolało, ale kiedy dzieciak poczuje na tyłku dłoń rodzica, to ma się mu automatycznie zapalić w głowie lampka z napisem "coś źle zrobiłem" Poza tym nie dramatyzujmy- klapsy jakie wymiarzają normalni rodzice w ogóle nie bolą.

złOśn!Ca 
Początkujący
SaSaSaSa

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 11:34   Re: Bić czy nie bić dzieci?

Szymm napisał/a:
Jakie jest wasze zdanie?
Ostatnio bowiem rozgorzała dyskusja wśród polityków i wszystkich Polaków, po znanej sprawie śmierci Bartka. Czy według was powinno się karać dzieci karami cielesnymi, tzw. klapsami?

Moje zdanie na ten temat jest następujące: Według mnie nie powinno się stosować w stosunku do dzieci kar cielesnych. Dlaczego? A to dlatego, że klapsem nie załatwi się problemów wręcz przeciwnie pogorszy się sytuacje, a dziecko w ten sposób zniechęci się np. do mamy czy do taty za te klapsy czy inne kary cuelesne. Zamiast tych klapsów sto razy lepszym rozwiązaniem jest przeprowadzenie z dzieciakiem rozmowy i wytłumaczenie mu że np. źle robi i powinien się poprawić, a nie od razu klapsy :zly:

urke93 
Dyskutant
Tańcząca z wilkami

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 11:57   

A ja jestem zwolenniczką niewinnych klapsów. Oczywiście nie za często i nie mocno, ale tak, żeby przemówić dziecku do rozumu. Notoryczne znęcanie się zupełnie nie wchodzi w grę, a tzw. bezstresowe wychowanie nie przynosi żadnych owoców tylko umacnia dziecko w przekonaniu, ze jest ono bezkarne przez co często staje się rozkapryszone, knąbrne i samolubne. Także nie przygotowuje do późniejszego życia, bo przecież komu będzie się chciało z nim potem cackać? No i czy takie dziecko będzie szanowało rodziców, czy będzie czuło przed nimi jakikolwiek respekt. Oczywiście nie można na dziecku wyładowywać swoich frustracji, ale też nie można przeginac w druga stronę (chcąc komuś nieba przychylić można nie raz zagłaskać na smierć).

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 12:59 ]
Klaps powinien zapalić w głowie dziecka czerwoną lampke "Przegiąłem, muszę sie wziąć w garść!" , klaps jest ostrzeżeniem a nie karą.

Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Nie Cze 01, 2008 12:24   

Konrad napisał/a:
Dziecko musi wiedziec za co dostaje klapsa. I nie jest to jakieś znęcanie się, a najlepszy sposób aby do dziecka dotarło co zle zrobiło.
Może i najlepszy sposób aby dotarło, że źle zrobiło ale najgorszy aby zrozumiało, dlaczego źle zrobiło.

Z tego co widzę, Ty prowadzisz politykę: Nie wychodź na ulicę, bo dostaniesz lanie. Owszem, dziecko wie, że przy mamie dostanie lanie. Ale jak mamy nie będzie, to lania nie dostanie, jak na ulicę wyjdzie.

Siłą i biciem nie wyuczysz w dziecku dobrych nawyków a prędzej niechęć do ich stosowania. I udając, że wiesz, że dziecko myśli inaczej powinieneś też wiedzieć, że argumentacja rodzica jest bardzo istotna. Chociażby to, że uderzy go samochód, będzie go bardzo bolało, będzie miał krew i nie będzie mógł się bawić w odniesieniu do przykładu z ulicą.

Olla 
Zaawansowany

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 14:54   

Jeśli sobie za wiele pozwala to mały klaps nie zaszkodzi...

Aguś 
Moderator
Księżniczka.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 15:42   

Nie bić.

dla mnie bicie jest oznaką słabości,desperacji. Oznacza,ze rodzic sama ma problem i nei wei jak się za dziecko "zabrać"
Karać, być w tym konsekwentnym i przede wszystkim duuzo z dzieckiem rozmawiać, nie ignorować jego problemów, nawet jeśli wydają się głupie i błahe,ale nie bić. I nie wyśmiewać. Z zakompleksionego dzieciaka nic dobrego nie wyrośnie.
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Notatki.

Odpowiedz do tematu