aha, świetny temat, gratuluję
moim zdaniem te całe halo o Dolinę Rospusty, przepraszam Rospudy jest zbędne. jacyć ekologowie, którzy widocznie nie mają co robić, i urzędasy z unii, patrzące tylko, jak nas okraść, wymyśliły sobie, że skoro ta dolina ma jakąkolwiek wartość przyrodniczą, absolutnie nic tam nie można zrobić, bo jest to zbyt niebezpieczne dla środowiska. ciekawe, że nikt nie pomyśli o ludziach, którym ciężarówy 24/dobę smrodzą i hałasują pod oknami, ale przecież środowisko jest najważniejsze i to, ile wynosi kara za złamanie wymogów unijnych.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2868 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 14:14
zachować. Polska może pochwalić się unikatowymi krajobrazami, pięknem natury, różnorodnością fauny i flory...
Nie rozumiem, dlaczego wszystko musi być zniszczone. Szczególnie, jeśli Unia daje kasę na budowę drogi w innym rejonie.
Sądzę, iż po stracie Rospudy cały rząd będzie płakał, iż już zbyt późno na ratunek...
jacyć ekologowie, którzy widocznie nie mają co robić, i urzędasy z unii
Powiem twoim typowym tekstem - bez ironii mi tu proszę. To jest zbyt poważna sprawa. Nie powinno się niszczyć takich miejsc, ale z drugiej strony ludzie też muszą mieć jakieś przecież warunki życia. Możliwe, że wyperswadowałoby się jakiś kompromis, gdyby nie nasz rząd, który na ministra środowiska powołał typowego partyjniaka, który się na tym nie zna i tylko odstawia przed Unią jakieś cyrki Jestem zdecydowanie za ekologami, to co robią, jest dobre. Mr.Radek krytykujesz ich jak LPR, który kazał ich wyrzucić ze szkół - w końcu jak można przyrodę chronić... Ten problem jest bardziej wielowymiarowy, dlatego trzeba go było poprowadzić delikatnie i z wyczuciem. A polski rząd jak zwykle spartolił sprawę...
_________________ Trzy resorty dla Ligi, którą Roman wiedzie,
pięć dla Samoobrony z Lepperem na przedzie,
dziewięć dla PiS-u pod władzą Kaczora,
jeden dla Władcy - Ojca Dyrektora.
moim zdaniem te całe halo o Dolinę Rospusty, przepraszam Rospudy jest zbędne.
Ach świetny żart.
Cytat:
jacyć ekologowie, którzy widocznie nie mają co robić, i urzędasy z unii, patrzące tylko, jak nas okraść
Tak wszyscy chcą cie okrasc z twoich podatków, wyadają je na głupoty. Ekologowie to banda durni i jeszcze te urzedasy
pomyślałeś o tym, że takich miejsc jest coraz mniej na świecie a są one jednak potrzebne. Wiesz, drzewka produkuja tlen. A poza tym jest to miejsce choronione, na które zakaz powinien byc budowania jakichkolwiek autostrad.
CO do ludzi, a bo to oni jedni będą zyc w takich warunkach.
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Powiem twoim typowym tekstem - bez ironii mi tu proszę.
mówię całkiem poważnie. moim zdaniem wszyscy szukają dziury w całym. na całym świecie są całe hektary lasów, z przyrodą wcale nie jest jeszcze tak źle. te wszystkie zagrożenia ekologiczne podobno są wyssane z palca i tylko nas ci wszyscy geolodzy straszą, kiedy nie ma się czego obawiać. a że przy okazji unia przewidziała za "niszczenie środowiska" kary, i to jakie, to mnie martwi podwójnie. nie ich interes, nie ich lasy. nasze lasy, nasza dolina, nasza obwodnica.
Szeche napisał/a:
Tak wszyscy chcą cie okrasc z twoich podatków, wyadają je na głupoty. Ekologowie to banda durni i jeszcze te urzedasy
gdyby to nie było takie ironiczne... ale niestety, tak właśnie jest.
Szeche napisał/a:
pomyślałeś o tym, że takich miejsc jest coraz mniej na świecie a są one jednak potrzebne.
powtarzam: mamy całe hektary lasów. sam mieszkam pod lasem, i mam piękne zakątki. z przyrodą - powtórzę - nie jest jeszcze tak źle. a co złego może zrobić ta autostrada? nic. tylko rozładuje ruch. może pare drzew się wytnie, ale gdyby przyroda była taka delikatna, że wystarczy wyciąć kilka drzew, a ekosystem się sypnie, bylibyśmy dawno po zagładzie.
Szeche napisał/a:
CO do ludzi, a bo to oni jedni będą zyc w takich warunkach.
no pewnie, bo drzewka są ważniejsze. moja droga, ludzie muszą sobie jakoś ułatwiać życie. gdyby to Tobie jeździły pod oknem non stop ciężarówy...
Salami napisał/a:
ale z drugiej strony ludzie też muszą mieć jakieś przecież warunki życia.
właśnie tym się powinni kierować wszyscy ludzie. ale nie, zapewne ci wszyscy ekolodzy mieszkają se pod miastem, z dala od hałasu, jak są zamożniejsi, to w jakiejś willi z bajorkiem, gdzie mają ciszę i spokój. tym łatwo marudzić.
Szeche napisał/a:
mr.Radek napisał/a:
moim zdaniem te całe halo o Dolinę Rospusty, przepraszam Rospudy jest zbędne.
Nie jest źle!?
Słyszałeś o efekcie cieplarnianym? Moze tych dzrzew nie jest tak mało ale spalin, wszelkich zanieczyszczeń jest sporo więcej i nie mów że probemy są wyssane z palca, bo własnie przez nieumiejętnośc czy też brak chęci w ochronie przyrody spotykają ludzi coraz większe kataklizmy, większe powdzie, większe susze, większe huragany.
tak, słyszałem. niektórzy naukowcy twierdzą, że to bzdura, a ja jestem skłonny im, uwierzyć. co właściwie się stało? zalał nas lodowieć? rośnie nam w Polsce pustynia? nie. zresztą tu nie można wydać jednoznacznej opinii, jedni twierdzą tak, drudzy tak, a trzeci jeszcze inaczej. jednakże faktem jest, że wcale tak dużo dwutlenku węgla w atmosferze nie przybyło, więc jestem skłonny wierzyć raczej tym, co mówią, że to teoria wyssana z palca.
moim zdaniem ludzie są w gorszym stanie niż te badyle. dlatego należy zostawić władze w spokoju, niech zaczną, a potem skończą tą nieszczęśną budowę.
tak, słyszałem. niektórzy naukowcy twierdzą, że to bzdura, a ja jestem skłonny im, uwierzyć. co właściwie się stało? zalał nas lodowieć? rośnie nam w Polsce pustynia? nie. zresztą tu nie można wydać jednoznacznej opinii, jedni twierdzą tak, drudzy tak, a trzeci jeszcze inaczej. jednakże faktem jest, że wcale tak dużo dwutlenku węgla w atmosferze nie przybyło, więc jestem skłonny wierzyć raczej tym, co mówią, że to teoria wyssana z palca.
moim zdaniem ludzie są w gorszym stanie niż te badyle. dlatego należy zostawić władze w spokoju, niech zaczną, a potem skończą tą nieszczęśną budowę.
Nie no faktycznie jak będziesz myślał tylko o własnym tył*u to nie dziwie się że dla ciebie efekt cieplarniany jest wyssany z palca.
A tssunami, coraz mocniejsze i bardziej niebezpieczne?
A serja tornad w Ameryce w ostatnim czasie?
To oczywiście nic nie znaczące błahostki.
prawie na każdym forum jest rozmowa na ten temat. pozwolicie, iż przytoczę tu słowa kolegi z innego forum pod którymi podpisuję się rekami i nogami. jest to najmądrzejsza wypowiedz jaką czytałem w temacie doliny. być może użytkownicy którzy odwiedzają tamte forum już to czytali.
Cytat:
Dawno tu nie zaglądałem. Macie Augustowiaka;P
...
Teraz słów kilka o mieszkańcach- 3/4 to są- przepraszam za wyrażenie- ale zgeriatryzowane dziadki które nie mają co robić w domu, i przypuszczalnie polowa z nich nie dożyje dnia kiedy będzie cicho. Koniec.
Alternatywna trasa biegnie, bodajże przez środki (!), dziewięciu wsi, z czego nie ma nawet realnych planów alternatywnej trasy, a i tak idzie przez obszar N2000 <nie lubię mówić nieprawdy, ale sam nie znam mapy na pamięć>.
Cała budowa została wstrzymana(UE kazało do czasu rozpatrzenia sprawy).
Przepraszam, ale w poprzednim temacie ktoś kto wie tyle co ja o fizyce mówi że Rospuda jest cennym ornitologicznym punktem? Mogę się śmiać teraz, czy może zaraz?
Nie mówiąc o słynnych "żubrach w bagnie"- Żubr jest dobre 70-80km dalej, i to w linii prostej. Białowieski Park Narodowy i te sprawy.
Za to ptaszki są w BPN- przez której sam środek otuliny jeżdzą tiry, DROGĄ NR.8 i absolutnie NIKT nie protestował przez puszczeniem takiego samego ruchu, ok. 15km dalej od Czerwonych Bagien, albo nad Biebrzą która zaczyna przy moście przypominać ściek...
I co do krzyków obrońców przyrody- kazali nie wycinać turzycowisk. I co? Dupa- ptaki nie przylatują, bo mamy krzaczory zamiast łąk. Ok.
Co do ludzi mieszkających w gospodarstwach które miałybybyć wyburzone- ok. dostanie, ok 240tyś.- a co dalej? Źródło dochodów odcięte, a nie ma domu<a wybudowanie nowego to już troszke kosztuje, więcej niż 240tyś które może być dane...>
Następny wątek- bezpieczeństwo ludzi i status Augustowa:
-Augustów ma status UZDROWISKA- tak, ozdrawiajmy się spalinami
Bezpieczeństwo ludzi: tego bezpieczeństwa nie ma. Powiem że światła tu nie pomogą, tu trzeba setki progów zwalniających- to by było najlepsze. Tir jadący ok. 30km/h zatrzyma się przed <odpukać> człowiekiem który się przewrócił na rowerze.
Tir jadący 90-100 przez środek ul. 29 listopada zaczynając hamować przed mostem i przejściem dla pieszych, zatrzymuje się gdzieś w okolicy połowy kląbów na rondzie...
Ile razy zdarzyło mi się stać 15 minut aż zdam się na żywioł i po prostu przebiegnę w 50metrowej przerwie pomiędzy tirami... Nie liczę.
Ale powiem że i tak jest już lepiej niż było- w zeszłym roku, zanim poprawiono nawierzchnię na całej długości przelotówki, jak tir hamował przed rondem, huczało nie-do-znie-sie-nia, nie mówiąc że pięcioklatkowy, pięciopiętrowy blok się TRZĄSŁ...
I teraz nowa rzecz się pojawiła- most i śluza na kanale- zwyczajnie się psuje. I wygląda że do przyszłego roku może nie wytrzymać... Ale nie mi to osądzać.
Ja tu tylko mieszkam...
Co do budynków naprawde starej daty- cóż- kruszą się.
Moja 80letnia szkoła, która przeżyła II wojnę światową, nie wytrzymuje tirów. I zwyczajnie nie da się siedzieć w salach po stronie ulicy... A jak się da, to to jest w dużej mierze bezproduktywne zabijanie hałasu...
Nie mówiąc o tym, że dwóch uczniów zginęło, właśnie w wypadkach z udziałem tirów. Ale nie będę mówił o tym...
Jestem ZA obwodnicą, ale to tylko w ostateczności.
Dlaczego? Z tego co wiem, to istnieje możliwość wykorzystania ISTNIEJĄCYCH linii kolejowych do przewozu tirów. Ale niestety, komuś się to nie opłaca i pomysl umiera w ciszy... Szwajcaria jakoś nie miala z tym problemu. Finlandia również... Ale Polska- tak.
I ostatni, finalny wątek.
Estakada nad doliną- założmy że to będzie mialo te 500m<chociaż pewnie przesadziłem>, to wiedzcie że przez 2km otulinę Biebrzańskiego Parku Narodowego jeżdzą tiry. W takiej samej ilości. I to nie jest żaden most, tylko zwykły usypany wał pokryty warstwą bitumiczną...
I próbuję sobie przypomnieć, tak żeby nie skłamać, jak powstało Bagno Rospudzkie. I z tego co przypominam sobie- to są one efektem ubocznym wybudowania Kanału Augustowskiego...
Coś jeszcze przedstawić z perspektywy mieszkańca ?
zarówno jak i w tamtym temacie dodam, iż ekolodzy to zwykła szumowina której zależy tylko na kasie. o obwodnicy wiedzieli od samego początku i tylko czekali na odpowiedni moment by wyrwać kasę. zapewne miało to wyglądać tak samo jak z budową złotych tarasów w warszawie. gdzie przed samym rozpoczęciem prac inwestycja została zablokowana przez ekologów, którzy po przelaniu przez inwestora 2 milionów złotych na konto organizacji odstąpili od protestu. brak słów.
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 16:52
mr.Radek napisał/a:
tak, słyszałem. niektórzy naukowcy twierdzą, że to bzdura, a ja jestem skłonny im, uwierzyć. co właściwie się stało?
oo, jeden z moich ulubionych tematów.
A więc, nie zauważyłeś efektu cieplarnianego? Przypomnij sobie tegoroczną zimę. Dziura ozonowa powoduje, iż przez atmosfersę przedostaje się szkodliwe dla nas promieniowanie. Temperatura wzrasta (brak śniegu podczas zimy! - poświęcony był temu nawet pewien artukuł w Newsweeku), kwaśne deszcze niszczą wiele zabytków oraz pomników przyrody, na wyspach pacyfiku zauważono znaczne podniesienie się poziomu wód.
Jeśli wytniemy drzewa, raczej nie spowolni to owego procesu...
Znam paru ekologów, którzy naprawdę znają się na przyrodzie, lubią ją i dbają tak jak może, a nawet powinien każdy z nas: segregując śmieci, dokarmiając zwierzęta, oddając bezdomne zwierzaki do leśniczych, lub schronisk. Ponad to wszyscy jeżdżą konno, bądź są alpinistami, podróżnikami, fotografami. Mam do tych ludzi ogromny szacunek i ich poniekąd podziwiam.
Paradoksalnym trafem żaden nie pojechał nad Ropsudę...
Via Baltica przez Unię może stać się najdroższą drogą na świecie, bardzo to zresztą możliwe, ale zamiast się dzielić kłócić i marudzić to wzięli by i zebrali się razem, aby podebatować. Bo rozmowa to polega na tym, że TV przeprowadzała wywiady z ekologami, którzy mówili, że rząd jest do zada. Na odwrót sytuacja analogiczna. Raz doszło do bezpośrednich rozmów, które niestety przerodziły się w burdę niczym na meczu Ruch vs. Zagłębie.
A teraz punkt widzenia inżyniera mostowca, którym jest mój dziadek (którego bardzo podziwiam za jego dokonania i wiedzę, a poza tym za to, że nigdy z UB nie współpracował). Od czasu wejścia Polski do UE wiele norm budowlanych zostało pozmienianych, a raczej przerzucone zostały tu normy ze szkoplandii i żabolandii. Większość kosztów budowy idzie na to, aby strumyczek, do którego wpływają tylko ścieki miał osobne odprowadzenie co zmusza do zmian we wszystkich fazach projektowych, a wierzcie mi jest tego od groma i wiem, że to wstrętna i nudna robota. Zauważcie teraz, że Ci miłujący przyrodę Rospudy nie mieli wcześniej pretensji, a mają prawo do wglądu w te projekty. Ba nawet pożądana jest ich konsultacja przy wcześniej wspomnianych etapach. Ponad to wszyscy tak miłują technikę i widzą jej wszelki zastowania, ekolodzy też, w końcu mają kurtki z Alpinusa z termowęglanoszklanoturbohiperextracyjano wywietrznikami pod kolanami, laptopiki, komóreczki Nokia N xxx, liny alpinistyczne. Widzę, że biedni to nie są, a może to Ci osławieni znudzeni życiem bogacze. Ale wracając do techniki, to w budownictwie też możliwości są potężne i naprawdę ekologiczne. Nie będzie tam władowane 100 ton betonu, przęsła średnicy kilku metrów itd.
Wszystko da się zrobić, a Europa dać pieniądze może tylko z nich trzeba się rozliczyć co do cenciaka, a jak państwowe to ukraść dla siebie można z 99%.
Poza tym tekst powyższego postu pokazał konieczność budowy obwodnicy dobitnie.
A dlaczego nie wariant alternatywny, bo po prostu poprzedni oprócz wykonawstwa był zrobiony, wycena też, a przetargi również. Wszystko trzeba by tworzyć od nowa, a potężne przedsiębiorstwo, które wygrało przetarg też zażąda odszkodowania, a zaliczka już zapłacona.
Rozumiem kwiatki, sratki i bociany, ale czemu nie chcemy się dogadać, dlaczego Europie tak zależy, aby tej drogi nie było? A korzyści są duże, przy obwodnicy, już na polach daleko od rzeczki można rozwijać infrastrukturę turystyczną, ożywić przemysł etc. Rozumiem Rospuda jest piękna, tylko kto na nią popłynie, gdy będzie musiał wcześnie stać 30 godzin w korku, bo Francuskie ciężarówki muszą nowe ślimaki do Rosji zawieść?
Podobną sytuację miałem obok domu, bo mieszkam praktycznie na wylocie z A4 do Chorzowa i co tu dużo mówić Tir za Tirem, przez Kochłowice, Batory i dalej, a do Katowic to pomimo 3 km. drogi jechało się jak dobrze pójdzie 30 minut. Teraz nic nie jeździ ul. Oświęcimską, przy której znajduje się moja szkoła, a kiedyś tam szaro od Tirów było. Ekolodzy protestowali, a jakże. Tylko tu poszli na stary, dobry i sprawdzony obyczaj. Dali w łapę, a "ekolodzy" jak za dotknięciem magicznej różdżki zapomnieli o jelonkach z pobliskiego lasu.
A Ja? Gdy panowie i panie w kurtkach z Alpinusa pokrzykiwali z drzew na wściekłych mieszkańców Augustowa byłem w pobliskim lesie i rzucałem z mamą jedzenie dla zwierząt, o które tak niedawno Ci sami ludzie się tak 'martwili'...
Hehe pierwszy raz taki długi tekst na forum, niemalże wypracowanie .
PS. Kiedyś widziałem program na TVN24 z jakimś tam profesorem i on twierdził, że dwutlenek węgla ma duży wpływ na klimat tylko zapominamy o fazach słonecznych, których nasilenie powoduje różne wysyłanie substancji odpowiedzialnych za dziurę ozonową i to właśnie to jest w 90% przyczyną, a że teraz faza jest w wysokim koszmarnie momencie nic dziwnego.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
A więc, nie zauważyłeś efektu cieplarnianego? Przypomnij sobie tegoroczną zimę.
Polska jest znana ze swych wybryków pogodowych, nawet niedawno mieliśmy o tym lekcje na geografii. swoją drogą ciekawe - w innych krajach panował siarczysty mróz, a i w Polsce trochę go było. zły przykład. tegoroczna zima ma się nijak do sytuacji atmosfery. to po prostu jedno z wielu w historii naszego kraju tzw. anomalii pogodowych.
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 19:23
mr.Radek napisał/a:
Polska jest znana ze swych wybryków pogodowych
jest znana. moim zdaniem chodzi tu przede wszystkim o różnice pomiędzy 'zimą' a 'latem', no ale cóż.
rok temu takiej sytuacji nie mieliśmy. tegoroczna zima przyniosła zmiany, o których to wielokrotnie mogliśmy usłyszeć. a mnie się coś wydaje, że także w przyszłości usłyszymy o nich ponownie.
rak skóry, szybka opalenizna... brrr, przeraża mnie to.
Wracając do tematu - wycinka drzew także się do tego przyczyni.