Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 184 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 18:10 Dostęp do broni palnej
Problem będący na pewno w cieniu takich spraw jak aborcja, czy homoseksualizm, ale myślę, że warto o nim podyskutować.
Jesteście za, czy przeciw, oczywiście z uzasadnieniem.
Polska ma jedną z dosyć restrykcyjnych (choć w porównaniu z Anglią to bardzo liberalną) i absurdalnych ustaw regulujących dostęp do broni palnej dla zwykłych szaraków. Policja twierdzi, iż broń nie jest potrzebna obywatelom, bo bezpieczeństwo wzrasta. Nic tylko czekać, aż wzrośnie tak, że policja wyjdzie na ulice z pustymi kaburami. Przeciwnicy dostępu do broni mówią: „spójrzcie na Amerykę, będziemy tacy sami!”, idę więc za ich radą i patrzę za ocean. Cóż widzę? Miasta takie jak Nowy Jork i Waszyngton, w których zniesiono powszechne pozwolenie na broń cieszą się dużą, wcale nie malejącą, przestępczością. Tymczasem w innych stanach, gdzie każdy może iść do sklepu po spluwę, ulice są spokojne, a policjanci nudzą się za biurkami. Ale zostawmy w spokoju jankesów, powszechne prawo do broni to za dużo jak na Polskę, u nas wystarczy zwykłe poluźnienie restrykcji. Krew mnie zalewała, jak kiedyś widziałem w telewizji schorowanego taksówkarza, który miał nocne kursy w nieciekawych miejscach i z powodu podwyżki opłat za posiadanie broni, musiał zrezygnować ze swojego pistoletu, który był dla niego jakąś szansą obrony. Państwo może się nie opiekować swoimi obywatelami, ale już na pewno nie może stawać im na drodze, gdy sami chcą się bronić.
Niestety zwykli ludzie jak i politycy wciąż postrzegają broń jako coś, co służy wyłącznie krzywdom, może nie rozumieją, że mają prawo się bronić, że to włamywacz, a nie właściciel, powinien trząść gaciami ze strachu, że trzymając w rękach pistolet nie staną się potworami i nie wybiją wszystkich wokoło. Że radiowóz z najlepszymi policjantami świata stojący za rogiem ulicy może nie uratować życia bezbronnego napadniętego. Jak ktoś kogoś postrzeli, to jest to oczywiście wina broni, a nie strzelającego. Czekam aż ktoś uzna, że broń jest wytworem szatana (o ile już takie argumenty nie padły). Myślę, że kiedyś zmieni się rozumowanie ludzi i polityków, a przynajmniej mam taką nadzieję.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 19:47
Przecież to i tak martwy przepis. Zresztą jak wiele innych. Kto chce, to i tak będzie miał broń. Policja i Prokuratura niby to ściga, ale kary są śmieszne. Więc sam jestem raczej za zniesieniem tych ograniczeń. Nie jesteśmy jak na razie narodem tak sfrustrowanym jak Amerykanie, więc masakry szkolne 'typu' amerykańskiego Nam nie grożą.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 184 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 08:38
Cytat:
Przecież to i tak martwy przepis
Skąd Ci to przyszło do głowy? To prawda, policja nie kwapi się z poszukiwaniem nielegalnej broni, ale jak już ją znajdzie, to przechlapane ma właściciel.
Broń kupiona na czarno nadaje się tylko do powieszenia na ścianie, albo napadu na bank, bo jeśli jej użyjesz w samoobronie, od razu rzucą na Ciebie paragraf za jej nielegalne posiadanie, a wtedy sędzia inaczej spojrzy na to, co wcześniej nazwałby obroną konieczną i jeszcze z Ciebie zrobią napastnika.
PS. Notabene, jesli chodzi o broń, martwy przepis dotyczy jedynie kusz, których, zgodnie z prawem, nikt w Polsce mieć nie może, a jest inaczej.
Skąd Ci to przyszło do głowy? To prawda, policja nie kwapi się z poszukiwaniem nielegalnej broni, ale jak już ją znajdzie, to przechlapane ma właściciel.
Jeżeli postrzelisz kogoś z broni palnej a będzie to nielegalna broń to idziesz siedzieć i to na długo bez względu na to czy napastnik chciał Cię poćwiartować na kawałki itp Takie mamy prawo niestety. Działasz w swojej obronie a idziesz siedzieć. Z drugiej strony łatwy dostęp do broni może spowodować podobne akcje jak w USA. Oczywiście dostęp do nielegalnej broni jest ale nie każdy ma takie dojścia to raz, dwa że jeśli jednak ktoś już zamierza użyć pistoletu nielegalnie musi sie liczyć z tym, że pójdzie po prostu siedzieć. A ludzie są różni komuś coś odpali i zacznie latać z gnatem.Oczywiście nie mowie tutaj o jakiś bandziorach itp. Jeszcze jest kwestia trzymania broni w domu do ochrony mienia a noszenie jej przy sobie bo to jednak jest spora różnica
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 16:17
wesołek napisał/a:
Cytat:
Przecież to i tak martwy przepis
Skąd Ci to przyszło do głowy?
Bo w porównaniu z narkotykami, sutenerstwem, prostytucją - ściganie posiadaczy nielegalnej broni to ubogi krewny wcześniejszych przestępstw. Oczywiście jesli ma cynk że tam i tam ktoś może miec nierejestrowaną broń to zareagują, ale to raczej margines.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą