forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Egzorcyzmy, opętania. Kwestia wiary?
Autor Wiadomość
Orkrist 
Początkujący
Sh'ma Israel

Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 16:01   

Szymm napisał/a:

Orkrist napisał/a:
Ech. Ty nie rozumiesz. Dla mnie to właśnie jest konkret

Dla Ciebie...

Tak, dokładnie to napisałem
Szymm napisał/a:
Orkrist napisał/a:
Błogosławieni ci co uwierzą, choć nie widzieli.

Czyli wystarczy, że ktoś inny przed apostołami napisałby dokładnie to samo zdanie odnośnie innej religii i je byś zobaczył pierwszy i wierzyłbyś w nie i w tą religię ślepo? Bo napisane zostało błogosławieni Ci którzy....

No cóż, nie. Ja wierzę, że to są słowa Jezusa, krótko po zmartwychwstaniu.
Szymm napisał/a:
nie ma takiej udokumentowanej sytuacji. jedynie z opowiadań księży i osób wierzących. Nigdy jakoś żaden ateista nie był świadkiem takiego zdarzenia.

Po co szatan ma opętywać lub ujawniać się(opętanie to ujawnienie się szatana) ateistom i złym ludziom? Wszyscy jesteśmy po trochu w jego mocy. Jemu na rękę, że ludzie nie wierzą ani w niego anie w Boga, bo może swobodnie działać, bez większego wysiłku może znieprawiać ludzi.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 07:17   

Orkrist napisał/a:
No cóż, nie. Ja wierzę, że to są słowa Jezusa, krótko po zmartwychwstaniu.

No i co? To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Orkrist napisał/a:
Po co szatan ma opętywać lub ujawniać się(opętanie to ujawnienie się szatana) ateistom i złym ludziom? Wszyscy jesteśmy po trochu w jego mocy. Jemu na rękę, że ludzie nie wierzą ani w niego anie w Boga, bo może swobodnie działać, bez większego wysiłku może znieprawiać ludzi.

Tylko jest pewien problem. Jest wiele ateistów, którzy moralnie na pewno lepiej zachowują się niż nie jeden katolik. Są ateiści dobrzy, którzy pomagają innym. Dlaczego więc ich szatan nie atakuje? Bo dla niego nie jest ważne, czy dobry czy nie, tylko czy chodzi do kościoła bo musi?
Chyba, że każdy ateista jest zły i stoi z diabłem po jednej stronie, a każdy, kto uważa się za katolika jest dobry. Tak wynika z Twojej wypowiedzi.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Majeczka 
Nowicjusz
Uśmiech =]

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 12:34   

Tulio napisał/a:
Kiedyś (chyba w średniowieczu) żył człowiek, który uważał, że widzi złe duchy (szatana) więc go zapytano gdzie jest szatana najwięcej... on wskazał na księży i kościoły. To udowadnia (nawet jeśli to fikcyjna postać - ale przesłanie prawdziwe), że szatan wyje i kłębi się w okół ludzi którzy są oddani Chrystusowi.

Aż sie zdygłam bo mieszkam koło kościoła xD
Ale tak serio mówiąc to ja wierze w opętania. A cy znacie może przykłady opętania u wyznawców religi takich jak np. Buddyzm czsy cos ?

pesca 
Praktykant
sfacciato.

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 14:38   

Zauważcie, że tego typu rzeczy (opętania, stygmaty) zdarzają się ludziom bardzo religijnym. Więc może szatan chce się w ten sposób ujawnić? Że skoro jest Bóg, a oni wierzą, to dlaczego to się im stało?

Ale jakby na to spojrzeć z psychologicznego punktu widzenia, mozna by to uznać za pewnego rodzaju... rozdwojenie jaźni?

mad_wordl
Nowicjusz

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 19:29   

ja generalnię, choć teoretycznie jestem chrześcijanką, to odnoszę się sceptycznie do jego zasad. nie wierzę w duszę więc opętanie jest dla mnie niezwykle ciekawym fenomenem. wyjaśnienie go jest bardzo trudne, może być to po prostu zaburzenie w funkcjonowaniu mózgu. siła fizyczna wbrew pozorom nie jest specjalnym fenomenem-podczas skurczu u normalnego, średio wytrenowanego człowieka pracuje jedynie pewna część mięśnia. na poziomie komórkowym wygląda to tak, że nie wszystkie komórki ulegają skurczowi. zdolność skórczu wszystkich komórek jednocześnie następuje albo przy długotrwałych ćwiczeniach przy regularnym intensywnym wysiłku, bądz pod wpływem dużej dawki chormonów.duża ilość chormonów może spowodować taki efekt, może być też powodem nietypowego zachowania. dlaczego akurat egzorcyści sobie z tym radzą to niewiem, ale chyba po prostu naukowcy nie mieli oazji się tym zająć.

pesca 
Praktykant
sfacciato.

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 19:37   

mad_wordl, jesteś chrześcijanką, a nie wierzysz w to, że człowiek ma duszę? Ciekawe...

mad_wordl
Nowicjusz

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 19:46   

napisałam że teoretycznie jestem chrześcijanką. teoretycznie czyli mam specjalną karteczkę o odbytym bez mojej woli chrzecie. nie postępuje jednak zgodnie z zasadami kościoła ani nie wierzę w jego założenia.

Hollywood 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 16:33   

Cóż opętani zawsze zostają ludzie wierzący którzy w ten sposób mają odwrócić się od Boga ja jestem zawziętym kabalistą więc mi to nie grozi ;)

Lady_Hate 
Maniak
Czarnobiała.

Pomogła: 17 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 19:12   

ridiculous napisał/a:
'Egzorcyzmy Emily Rose'

Oglądałam to.

Egzorcyzmy to dla mnie zjawisko niesamowite...
Tak samo jak stygmaty .
Kiedyś się tym próbowałam zainteresować, ale te wszystkie historie wydają mi się nieprawdopodobne i anormalne. Nie jestem znawcą w tej kwestii, jestem tylko zwykłym śmiertelnikiem. Szczęśliwie, nigdy mnie nie spotkała żadna z tych rzeczy {opętanie, stygmaty} i mam nadzieję, że nie spotka, więc co ja mogę o tym wiedzieć?
Pozostaje mi tylko zastanawiać się dlaczego to istnieje i po co.

W duszy każdego z nas biel miesza się z czernią. Zależnie od sytuacji.
Wolę być czarnobiała.

Leo
Nowicjusz

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 15:15   

Hollywood napisał/a:
Cóż opętani zawsze zostają ludzie wierzący którzy w ten sposób mają odwrócić się od Boga ja jestem zawziętym kabalistą więc mi to nie grozi ;)
a tu szatan Ci zrobi psikusa i Cię opęta hehe... Kto wie... tak też może być ;]
Lady_Hate napisał/a:
Nie jestem znawcą w tej kwestii, jestem tylko zwykłym śmiertelnikiem.
zabrzmiało to tak jakbyś uważała że znawcy takich rzeczy to nieśmiertelni bogowie ;p
Lady_Hate napisał/a:
Pozostaje mi tylko zastanawiać się dlaczego to istnieje i po co.
Tutaj na Ziemi toczy się walka o nas między dobrem a złem. Codziennie!

Ciekawią mnie takie sprawy... Ale na zostanie egzorcystą jest już trochę za późno lol...

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 19:22   

pesca napisał/a:
Zauważcie, że tego typu rzeczy (opętania, stygmaty) zdarzają się ludziom bardzo religijnym. Więc może szatan chce się w ten sposób ujawnić? Że skoro jest Bóg, a oni wierzą, to dlaczego to się im stało?

Może, a może fanatyzm religijny prowadzi do choroby psychicznej? Dopóki nie pozwolą tego badać, można tylko spekulować.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

.mst 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 20:54   

kOpEr napisał/a:
To nie tylko zależy od wiary w Boga, ale też w wiarę w prawdziwość danych nagrań czy zdarzeń. Nie wierzący w Boga, będzie się upierał, że to jest fikcja, i / lub dana osoba jest chora psychicznie. Ja wierzę w egzorcyzmy i opętania. Wierzę w ich realność, no bo, np. widziałem film nakręcony amatorską kamerą, na którym dziewczyna siedziała na kanapie i mówiła płynnie po hebrajsku wychwalając szatana. Może się tego nauczyła? Albo to była choroba psychiczna, tak? No więc...
Poza tym, nie obchodzi mnie zdanie innych, jeśli ktoś nie wierzy w tożsamość opętań i egzorcyzmów, niech tak sobie myśli, a ja, mam to w nosie.
Na pewno padną komentarze typu, że to katolicy wymyślają historyjki (kłamią) albo jest wszystko wyreżyserowane, a dla mnie takie zdanie jest zerem.
To moje zdanie ;)

Podsumowując fakty na które nikt nie znajdzie argumentów aby je przebic, Anneliese była opętana i nie było to przyczyną epilepsji co wyjaśnia nam autorka książki prof. Goodman.

Badania prof. Felicitas D. Goodman
Powyższe fakty zostały udokumentowane w sposób wiarygodny w oparciu o setki zebranych materiałów dowodowych w tej sprawie przez amerykankę prof. Felicitas D. Goodman, antropologa kultury, religioznawcę i językoznawcę.
W swojej książce przeprowadziła gruntowne badania naukowe tej sprawy, potwierdzając fakt opętania Anneliese i demaskując przy tym dotychczasowe błędy, przesądy i fałszywe pseudonaukowe opinie w ocenie tego zjawiska. Według opinii Felicitas D. Goodman, Michel zmarła nie wskutek średniowiecznych przesądów religijnych, a oświeceniowych przesądów naukowych. Prof. Goodman posiadała jedną z największych na świecie dokumentacji na temat opętań, religijnych transów i stanów mistycznych, zebraną wśród szamanów, czarowników i wyznawców religii animistycznych.

Jak wcześniej wspomniałem taśmy z nagrań egzorcyzmów w Brazylii, Włoszech i Francji.

Lektura prac prof. F. Goodman zainspirowała do badań także szwajcarskiego naukowca dr Theo Weber-Arma. Zajął się on analizą przebiegu choroby z medycznego punktu widzenia. Odkrył on, że badania EEG robione w 1969, 1972 i 1973 r. nie wykazały u Anneliese śladów epilepsji, natomiast wycieńczenie organizmu podane jako przyczyna jej zgonu jest identyczne ze skutkami zatrucia wywołanymi długotrwałym przyjmowaniem leków antyepileptycznych.
Doszedł do wniosku, że na ławie oskarżonych powinni zasiąść nie egzorcyści, lecz lekarze, którzy błędnie zdiagnozowali religijny stan wyjątkowy jako padaczkę. Twierdził, że "nie sposób za objawy epilepsji uznać wstrząsania głową w prawo i w lewo z taką szybkością, że świadkowie mieli wrażenie, jakby oglądali film na przyspieszonych obrotach".

Mam przeczytane ponad 200 stron książki (skończyłem rozdział o egzorcyzmach) i dalej czytac nie mogę. Po prostu nie mogę... Gdy widzę te zdjęcia to mi się strasznie robi źle. Gdy czytam nie jestem w najlepszym nastroju. Ogólnie książkę bardzo polecam. Są podane wyniki EEG, zdjęcia, mnóstwo informacji i dialogów. Cytaty z egzorcyzmów i cytaty z rozmów pomiędzy Zbawicielem i Maryją a Anneliese.

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 21:32   

opętania są rzeczą normalną, w takim sensie, że istnieją. z nimi walczą egzorcyści.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

Odpowiedz do tematu