forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Egzorcyzmy, opętania. Kwestia wiary?
Autor Wiadomość
ridiculous 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 14:16   Egzorcyzmy, opętania. Kwestia wiary?

No właśnie?. Kiedyś obejrzałam film 'Egzorcysta'. Zastanawiałam się (gdyż przez kilka miesięcy nie umiałam spokojnie zasnąć:P) czy takie rzeczy mogą się zdarzyć? Dziwnie mi się do tego przyznać - ale fascynuje mnie to. To co się dzieje z tymi ludźmi 'opętanymi'? Wiem - jestem katoliczką, która powinna potępiać tego typu rzeczy, ale nie potrafię. Szczerze? (trudno - pójdę się smażyć), ale bardziej wierzę w opętania udokumentowane przez egzorcystów, niż w cuda typu 'przejście przez Morze Czerwone' pokazywane w coraz to nowszej wersji na ekranach TV (teraz to nawet Bruce Wszechmogący potrafi spowodować rozstąpienie się pomidorowej;]).

Jakiś czas temu na ekranach kin pojawił się film 'Egzorcyzmy Emily Rose', jak wiemy - oparty na faktach.
W samej telewizji ukazuje się dużo filmów dokumentalnych nakręconych amatorską kamerą.

Niedawno ksiądz na religii opowiedział mojej klasie sytuację z przed roku, która miała miejsce w jednym z kościołów w dzielnicy mojego miasta. Kiedy kobieta podchodziła do komunii, włosy stanęły jej dęba - podobno wyglądała jakby miała grzywę lwa, czy coś takiego. I prosto z oczu wylały się dwa strumienie wody w stronę księdza.

Przerażające?.

Dominikana 
Zaawansowany
Przodownik TP

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 14:29   

A tak właściwie to jakie jest pytanie? :PP

Jeśli chodzi o opętania i egzorcyzmy to tez mnie to strasznie interesuje. Filmy o egzorcyzmach są jedynymi horrorami jakie oglądam.
Oglądałaś "Egzorcystę" czy "Egzorcystę-początek"? Ja widziałam to drugie i moim zdaniem świetne :P Jeżeli chodzi o Emily Rose to film jako taki fajny, ale jakoś do mnie nie trafił. Kuzynka ma mi załatwić od księdza ze swojej parafii film dokumentalny na podstawie, którego powskawały "Egzorcyzmy Emily Rose". Tam są pokazywane i puszczane prawdziwe kasety nagrywane w czasie odprawiania egzorcyzmów i podobno jest przerażający :P
Bom turystą się urodził..."

"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France

mikal
Początkujący
Szef Sf. SZPLOK

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:11   

hehehehe egzorcyzmy Emily Rose ? ;] Obejrzyjcie sobie oparte na faktach Egzorcyzmy Anneliese Michel. To na tej historii powstał film Egzorcyzmy Emily Rose. Nasz katecheta puścił nam to ostatnio na religii.

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Dominikana 
Zaawansowany
Przodownik TP

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:34   

mikal napisał/a:
Obejrzyjcie sobie oparte na faktach Egzorcyzmy Anneliese Michel. To na tej historii powstał film Egzorcyzmy Emily Rose.
O tym filmie własnie mówiłam.
Bom turystą się urodził..."

"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France

kOpEr 
Praktykant
W obronie...

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:49   

To nie tylko zależy od wiary w Boga, ale też w wiarę w prawdziwość danych nagrań czy zdarzeń. Nie wierzący w Boga, będzie się upierał, że to jest fikcja, i / lub dana osoba jest chora psychicznie. Ja wierzę w egzorcyzmy i opętania. Wierzę w ich realność, no bo, np. widziałem film nakręcony amatorską kamerą, na którym dziewczyna siedziała na kanapie i mówiła płynnie po hebrajsku wychwalając szatana. Może się tego nauczyła? Albo to była choroba psychiczna, tak? No więc...
Poza tym, nie obchodzi mnie zdanie innych, jeśli ktoś nie wierzy w tożsamość opętań i egzorcyzmów, niech tak sobie myśli, a ja, mam to w nosie.
Na pewno padną komentarze typu, że to katolicy wymyślają historyjki (kłamią) albo jest wszystko wyreżyserowane, a dla mnie takie zdanie jest zerem.
To moje zdanie ;)

Czysta satysfakcja - nieprawdaż Gość?

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 16:53   

ridiculous napisał/a:
Wiem - jestem katoliczką, która powinna potępiać tego typu rzeczy, ale nie potrafię.

To wiele wyjaśnia...

ridiculous napisał/a:
Szczerze? (trudno - pójdę się smażyć), ale bardziej wierzę w opętania udokumentowane przez egzorcystów, niż w cuda typu 'przejście przez Morze Czerwone' pokazywane w coraz to nowszej wersji na ekranach TV

LOL! Za takie coś będziesz się smażyc? Jaa... nie no rozwaliło mnie to osobiście. Nie chcę poruszac tego tematu, ani naruszac Twego wyznania, ale taki bełkot jest jak dla mnie strasznie skrajny i daje żywy przykład na manipulację Kościoła. Religia ogłupia, ale mniejsza z tym tematem. Polemika za duża się zrobi i będzie jak zwykle na mnie. :P
ridiculous napisał/a:
Przerażające?.

Jak dla kogo. Trzeba miec podejście na takie rzeczy.
Miśka napisał/a:
eżeli chodzi o Emily Rose to film jako taki fajny, ale jakoś do mnie nie trafił. Kuzynka ma mi załatwić od księdza ze swojej parafii film dokumentalny na podstawie, którego powskawały "Egzorcyzmy Emily Rose". Tam są pokazywane i puszczane prawdziwe kasety nagrywane w czasie odprawiania egzorcyzmów i podobno jest przerażający

Wpisz w youtube "egzorcyzmy" i poszukaj filmików o Annelise Michele. Będzie bodajże 5/6 części.
mikal napisał/a:
hehehehe egzorcyzmy Emily Rose ? ;] Obejrzyjcie sobie oparte na faktach Egzorcyzmy Anneliese Michel. To na tej historii powstał film Egzorcyzmy Emily Rose. Nasz katecheta puścił nam to ostatnio na religii.

Niedawno był program na tvp2 o tym. O 23 się zaczynał. Filmiki na Youtube, to właśnie pocięty w kawałki program z Dwójki.

Brasillia 
Nowicjusz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 17:03   

Nam facet od religi powiedział że filmy o egzorcystach są podrabiane, bo ząden ksiądz podczas opętania czy coś nie zgadza sie na nagrywanie. Nie wiem jak wam to wytłumaczyć

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 17:23   

Cytat:
Nam facet od religi powiedział że filmy o egzorcystach są podrabiane, bo ząden ksiądz podczas opętania czy coś nie zgadza sie na nagrywanie. Nie wiem jak wam to wytłumaczyć

No raczej opętany ksiądz nie ma własnej woli hehe.

Brasillia 
Nowicjusz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 19:58   

ale tu nie o księdza chodzi :hihi: :hihi: :hihi: tylko ten co ulecza z tego opętania ;p

mikal
Początkujący
Szef Sf. SZPLOK

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 20:42   

Brasillia napisał/a:
bo ząden ksiądz podczas opętania czy coś nie zgadza sie na nagrywanie.

I dobrze ci powiedział. Tyle że są dwie formy nagrwania ;] Filmowe i dźwiękowe. Filmowanie czegoś takiego jest jak najbardziej zabronione. Inna sprawa z nagrywaniem dźwięku. Z egzorcyzmów tej niemki nagrano 51 kaset magnetofonowych igłowych ( takich kółek z taśmą, na których jest nagrany dźwięk, odtwarza się to w specjalnych urządzeniach ). Dźwięku z czegoś takiego nie da rady podrobić.

ghandi
[Usunięty]

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 21:00   

ridiculous napisał/a:
Wiem - jestem katoliczką, która powinna potępiać tego typu rzeczy, ale nie potrafię.

nie powinnaś potępiać. to jest związane przecież z wiarą, wiec wręcz przeciwnie. nie rozumiem, skąd Ci to przyszło do głowy..?

nagrywanie egzorcyzmów jest zabronione, ale są wyjątki. na nagrywanie trzeba uzyskać zgodę Watykanu. znam mężczyznę, który filmował 'Egzorcyzmy Anneliese Michel'. wierzę w opętania. i wiem, że zdarzaja się one na porządku dziennym, choć może nie zawsze w takim stopniu jak Anneliese.

no i na pewno przerażające. przerażająca jest siła szatana. to jak może się bawić ludzką duszą i to jaki człowiek jest słaby..

pozdrawiam ciepło:).

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 21:25   

Brasillia napisał/a:
ale tu nie o księdza chodzi :hihi: :hihi: :hihi: tylko ten co ulecza z tego opętania ;p

Wiem, ale to Ty nie zrozumiałaś o jaki aspekt mi chodziło...
Cytat:
no i na pewno przerażające. przerażająca jest siła szatana. to jak może się bawić ludzką duszą i to jaki człowiek jest słaby..

U mnie wśród znajomych po obejrzeniu tego, jedna osoba pokusiła się o pewną teorię, jakoby Szatan pod postacią Maryi przyszedł do Anneliese, aby potem zamieszkac w jej ciele i czynic jej krzywdę. Osobiście średnio w to wierzę, bo słuchając tych kaset, był jeden fragment, kiedy to demony krzyczały "Sie kommen". To miało nawiązywac się do Maryi.

mikal
Początkujący
Szef Sf. SZPLOK

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 23:48   

Wazelina napisał/a:
Osobiście średnio w to wierzę, bo słuchając tych kaset, był jeden fragment, kiedy to demony krzyczały "Sie kommen". To miało nawiązywac się do Maryi.

A to przypadkiem nie chodziło o to że ona ( Analise ) wracała ?

ridiculous 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 07:52   

Cytat:
Oglądałaś "Egzorcystę" czy "Egzorcystę-początek"?

Obydwie części, chociaż 'Egzorcysta' jest starszą wersją i moim zdaniem bardziej przerażającą.

mikal napisał/a:
hehehehe egzorcyzmy Emily Rose ? ;] Obejrzyjcie sobie oparte na faktach Egzorcyzmy Anneliese Michel. To na tej historii powstał film Egzorcyzmy Emily Rose.

Też to będziemy oglądać na religii, słyszałam, że jest straszne..

kOpEr napisał/a:
Może się tego nauczyła? Albo to była choroba psychiczna, tak?

Tak samo jak w 'Egzorcyzmach Emily..' mówiono, że choruje na epilepsję. Bezsensu! Dlaczego normalni ludzie nie potrafią uwierzyć, że coś takiego może poważnie dziać się z człowiekiem?

Wazelina napisał/a:
LOL! Za takie coś będziesz się smażyc? Jaa... nie no rozwaliło mnie to osobiście. Nie chcę poruszac tego tematu, ani naruszac Twego wyznania,

Hehe, to była ironia:) Mam strasznie zakręconego księdza z religii, który o wszystko nas oskarża i mówi "Będziecie się smażyć!". Podając przykłady typu: "Nie możecie całować się dłużej niż 3sec." :PP . Jestem wierząca, ale nie mam jopla na tym punkcie ;) (to tak w woli wyjaśnienia:))

Brasillia napisał/a:

Oni muszą kręcić te zdarzenia, żeby mieć potem dowody na to, że niczego nie zmyślają. Podobno dostęp do tych nagrań mają tylko egzorcyści, którzy dokonywali tych 'obrzędów'.

[ Dodano: Sob Kwi 12, 2008 08:58 ]
A właśnie, jak myślicie, z czym związany jest 'wybór' demonów do opętania danej osoby?
W 'Egzorcyście' dziewczyna nie praktykowała wiary chrześcijańskiej, znowu Emily była praktykująca. Kobieta, którą została opętana w dzielnicy mojego miasta również należała do różnego rodzaju organizacji kościelnych. Z drugiej strony podobno poddawała się bioenergoterapii, a to (jak mówili w kościele) ma ogromny wpływ na przyciąganie 'złych dusz'.

Co Wy na to?

Nie używamy bez potrzeby kolorowej czcionki-Wizzard

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 10:49   

mikal napisał/a:
A to przypadkiem nie chodziło o to że ona ( Analise ) wracała ?

Ta dupa a nie wracała. Przecież jej duszę opętały demony, więc skąd mogła wrócic? Z wakacji? Haha :D "Sie kommen, Sie kommen ... aus Sommer Ferien !"
Cytat:
Obydwie części, chociaż 'Egzorcysta' jest starszą wersją i moim zdaniem bardziej przerażającą.

A Omen oglądałaś? Też fajny.
ridiculous napisał/a:
Hehe, to była ironia:) Mam strasznie zakręconego księdza z religii, który o wszystko nas oskarża i mówi "Będziecie się smażyć!". Podając przykłady typu: "Nie możecie całować się dłużej niż 3sec." :PP . Jestem wierząca, ale nie mam jopla na tym punkcie ;) (to tak w woli wyjaśnienia:))

A to soreczka, starzeję się...
Cytat:
A właśnie, jak myślicie, z czym związany jest 'wybór' demonów do opętania danej osoby?
W 'Egzorcyście' dziewczyna nie praktykowała wiary chrześcijańskiej, znowu Emily była praktykująca. Kobieta, którą została opętana w dzielnicy mojego miasta również należała do różnego rodzaju organizacji kościelnych. Z drugiej strony podobno poddawała się bioenergoterapii, a to (jak mówili w kościele) ma ogromny wpływ na przyciąganie 'złych dusz'.

Co Wy na to?

Jeżeli praktykujesz jogę medytacyjną, bioenergoterapię, czy inne takie, w których dużą rolę odgrywa umysł, wtedy można przyciągac wiele złej energii. Kiedy już ów przyciągniesz, demony same mogą wejśc. Tu nie ma oczywiście reguły, że każdy tak ma. Ale są bardziej podatne dusze i mniej.

Odpowiedz do tematu