Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:10 Energetyka jądrowa w Polsce
Coraz częściej pojawiają się głosy, iż w Polsce powinny powstać elektrownie jądrowe. Zapotrzebowanie na energie cały czas wzrasta, jak i ceny węglowodorów. Ocenia się, że w przyszłości nie będziemy wstanie pokryć zapotrzebowania Polski z elektrowni opalanych węglem brunatnym. Jako ciekawostkę można dodać, że we Francji ponad 60% energii elektryczne pochodzi z siłowni jądrowych. Jaki jest wasz stosunek do energetyki jądrowej zarówno w Polsce jak i na świecie? [/quote]
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 187 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 12:45
Jestem za, pod warunkiem, że zajmą się tym odpowiedzialni ludzie. Energia jądrowa nie stanowi większego zagrożenia dla środowiska. Istnieje oczywiście groźba wybuchu reaktora i skażenie środowiska, ale jeśli zajmą się tym odpowiedni ludzie, to jest to bezpieczne.
eśli to będzie bezpieczne i nie dojdzie do drugiego Czarnobyla to ja jestem ZA
Spoko na świecie pracuje około 500 reaktorów dolicz do tego jeszcze badawcze, wojskowe na okrętach itp i nie było powtórki z Czarnobyla. Zresztą tam był specyficzny typ reaktora, których już obecnie się nie wprowadza. Pracuje jeszcze kilka tego typu elektrowni na terenie byłego ZSRR.
Wg. mnie nie za bardzo jest inne wyjście, które nie zrujnowałoby nas ekonomicznie. Nie mam nic przeciwko, ale zastanawiam się, jak będzie wyglądać utylizacja odpadów nuklearnych.
_________________ ::Nie masz po co żyć? Żyj na złość innym!::
Jak najbardziej za! Jeżeli nie będzie się eksperymentować na sprzęcie jak ruscy to będzie dobrze. Mamy wspaniałych profesorów na politechnikach, uniwerkach, którzy robią w energetyce jądrowej, damy radę!
_________________ " Jeśli ktoś zada Ci pytanie: 'Jaki jest chrześcijanin?'
'Popatrz na mnie!' To jedyna odpowiedź godna zaakceptowania."
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1653 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 18:19
Tak, ale nie dla zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego, a dla prestiżu i to tylko pod warunkiem, że znajdziemy jakiegoś idiotę który za odpowiednią opłatą kupi odpadki. Wstyd się przyznać, ale tylko dwie potęgi europejskie mogą sobie pozwolic aby nie korzystać z energii atomowej: Polska i Albania.
A nasze zapotrzebowanie może pokryc litewska elektrownia w Ignalinie. Energia będzie tylko troszkę droższa niż w przypadku gdyby to miała byc elektrownia atomowa w Polsce, a wszystkie problemy związane z utrzymaniem będą mieli Litwini. Idealna sytuacja.
_________________ Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW
ak, ale nie dla zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego, a dla prestiżu i to tylko pod warunkiem, że znajdziemy jakiegoś idiotę który za odpowiednią opłatą kupi odpadki
Odpadów radioaktywnych jest niewiele. Są odpowiednie i bezpieczne metody ich składowania. Zatapia się je w szkle itp. W porównaniu z setkami ton popiołów, które zawierają wiele trujących związków
Cytat:
ale tylko dwie potęgi europejskie mogą sobie pozwolic aby nie korzystać z energii atomowej: Polska i Albania.
Jeszcze Austia
Cytat:
nasze zapotrzebowanie może pokryc litewska elektrownia w Ignalinie
Ignalina nie będzie wstanie pokryć naszego zapotrzebowania, jej zadaniem jest i będzie pokrycie prawie 80% zapotrzebowania Litwy. Elektrownię czeka OGROMNA modernizacja łącznie z wymianą reaktorów?, i związanej z nimi całej infrastruktury. Obecnie pracują tam jeszcze radzieckie reaktory RBMK czyli typ, który znajdował sie w Czarnobylu. Polska miałaby rzekomo pokryć jakąś część tej inwestycji. Uważam chociaż mogę sie mylić, że zbyt dużej ilości energii nie odprowadzimy do naszej sieci elektroenergetycznej. Tak więc, żeby sie nie okazało, że szukają frajera. Zresztą od innych też w sumie można kupować prą d nasz system elektroenergetyczny jest połączony z Niemcami, Szwecją Czechami, Słowacją itp tylko po co ? Trzeba inwestować we własny sektor energetyczny !
Może i problem z odpadami będzie po stronie Litwinów, ale za to sami załatwimy sobie zależność energetyczną od drugiego państwa. A utrata niezależności to wg. mnie gorsza sprawa.
_________________ ::Nie masz po co żyć? Żyj na złość innym!::
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1653 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 18:32
Kermit napisał/a:
Może i problem z odpadami będzie po stronie Litwinów, ale za to sami załatwimy sobie zależność energetyczną od drugiego państwa. A utrata niezależności to wg. mnie gorsza sprawa.
Ta niezalezność to fikcja. Zawsze będziemy od kogoś zależni jesli chodzi o energetykę. Nie mamy tyle surowców naturalnych aby zaspokajać 100% naszych potrzeb energetycznych, a nawet jeśli mamy to przy takiej produkcji ucierpią inne działy naszej gospodarki i surowce skończą się po kilku czy kilkunastu latach. Więc lepiej kupować energię z Litwy z którą mamy praktycznie od zawsze braterski stosunek, niż od Rosjan z którymi jest jak jest A aby wybudować własną elektrownię atomową, to chyba jeszcze nie dzisiaj, bo i społeczeństwo lokalne się nie zgodzi, a i taka elektrownia kosztuje pewnie z kilkanaście miliardów złotych, więc nie stać Nas po prostu na to.
_________________ Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW
Jestem raczej przeciw. "raczej" bo moja wiedza bna temat gopodarki i ekonomii jest marna, a "przeciw" ze względów ekologicznych. myślę że w pewnym stopniu kryzys energetyczny jest wynikiem nieudolnośći naszej polityki gospodarczej. w Niemczech byłam kilka razy i gdy widzę całe pola wiatraków wytwarzających energię bez choćby cienia zagrożenia dla środowiska znacznie poprawia mi się chumor. chcieliśmy z rodzinką wybudować nawet taki wiatrak ale niestety, musielibyśmy sprzedawać nasz prąd z elektrowni wiatrowej wybudowanej za nasze pieniądze i dopiero wykupować prąd od energetyki dla mnie to absurd ale właśnie dzięki przez takie absurdalne przepisy, korupcję i nieudolność władz nasz rozwój stoi w miejscu. do elektrowni jądrowych nie mam przekonania ale to pewnie jedyny sposób biorąc pod uwagę naszą sytuację społeczną
A aby wybudować własną elektrownię atomową, to chyba jeszcze nie dzisiaj, bo i społeczeństwo lokalne się nie zgodzi, a i taka elektrownia kosztuje pewnie z kilkanaście miliardów złotych, więc nie stać Nas po prostu na to.
hmmm taką Słowacje było stać, Bułgarie też, która jest biedniejsza od Polski. Zresztą w Polsce też już budowano elektrownie atomową w Żarnowcu budowa jednak została wstrzymana. Nowoczesne elektrownie węglowe też nie nie są tanie. Mówimy tutaj raczej z perspektywy kolejnych dwóch dekad bo wiadomo, że teraz nikt się za to nie zabierze.
Cytat:
Więc lepiej kupować energię z Litwy z którą mamy praktycznie od zawsze braterski stosunek, niż od Rosjan z którymi jest jak jest
No właśnie Rosjanie planują budowe siłowni jądrowej w Kaliningradzie o mocy 2300MW, z tego co mi sie obiło o uszy proponują przyłączenie się beż żadnych kosztów związanych z budową tak mi sie obiło o uszy.
Cytat:
w Niemczech byłam kilka razy i gdy widzę całe pola wiatraków wytwarzających energię bez choćby cienia zagrożenia dla środowiska znacznie poprawia mi się chumor.
Fajnie tylko najpotężniejsze turbiny wiatrowe posiadają moc od 1-3MW a teraz policz ile trzeba wybudować takich wiatraczków aby zastapić elektrownie cieplną o mocy 3000MW. Pozatym u nas tak dobrze nie wieje. Oczywiscie stawianie wiatraków w celu uzupełnienia zapotrzebowania to dobry pomysł. Należy to jednak robić z dala od obszarów zurbanizowanych, ponieważ turbiny te wytwarzają tak zwane infradzwięki, które mogą wywoływać u niektórych ludzi rożne niegatywne skutki jak zmęczenie, zły stan psychiczny, stres i tak dalej. W Niemczech chyba są lepsze warunki jeśli chodzi o wiatry
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 14:08
Jestem w 100% za. Taka elektrownia stanowi o wiele mniejsze zagrożenie dla środowiska niż cieplna, bo do atmosfery jedynie uwalnia niewielkie ilości pary wodnej, a odpady atomowe utylizuje się przez wsadzanie je do specjalnych zbiorników z wodą na 10 lat, dzisiejsza technologia to nie Czarnobyl, ludzie mało wiedzą o dzisiejszej technologi nuklearnej i mówą różne pierdoły że to wielkie niebezpieczeństwo, czarnobylska elektrownia
powstał bodajże w latach 50, a więc jest różnica.
Jestem w 100% za. Taka elektrownia stanowi o wiele mniejsze zagrożenie dla środowiska niż cieplna, bo do atmosfery jedynie uwalnia niewielkie ilości pary wodnej
Owszem para powstaje we wszystkich elektrowniach cieplnych wydobywa sie z tak zwanej chłodni kominowej
Cytat:
dzisiejsza technologia to nie Czarnobyl, ludzie mało wiedzą o dzisiejszej technologi nuklearnej i mówą różne pierdoły że to wielkie niebezpieczeństwo, czarnobylska elektrownia
powstał bodajże w latach 50, a więc jest różnica
Powstała pożniej nie pamiętam dokładnie musiałbym zajrzeć ale tego typu reaktory były testowane jakoś w latach 70. Reaktor ten ma swoje zalety jak i wady typ RBMK, jest o nim sporo w sieci