forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Globalizacja
Autor Wiadomość
Adam71989 
Nowicjusz
Adam

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 19:25   Globalizacja

Cytat:
Globalizacja jest pojęciem używanym aby opisać zmiany w społeczeństwach i gospodarce światowej, które wynikają z gwałtownego wzrostu międzynarodowej wymiany handlowej i kulturowej. Opisuje zwiększenie wymiany informacyjnej, przyspieszenie i spadek cen transportu, a także wzrost handlu międzynarodowego oraz inwestycji zagranicznych spowodowanych znoszeniem barier oraz rosnących współzależności między państwami. W ekonomii termin ten oznacza głównie zjawiska związane z liberalizacją wymiany handlowej lub “wolnym handlem”. W szerszym znaczeniu odnosi się do rosnącej integracji i współzależności między jednostkami działającymi globalnie, czy to na platformie społecznej, politycznej czy ekonomicznej.

Czy nie uważacie, że globalizacja powoduje "Amerykanizację" całego świata? Chociaż w przypadku Holandii to była w sumie "Muzułmanizacja" chyba...
Dla mnie juz teraz w Polsce za malo jest Polski... Nie podoba mi się globalna jednakowa kultura..

pyzy 
Amator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 00:04   

wiec skoro w polsce mamy za mało polaków to odmówic mamy uchodźcom którzyw swoich krajach sytulącje maja tak ze szkoda gadac chiny ( partia komunistyczna) wietnam, Korea( w której jeszcze nie dawno nie wiem jak teraz polnoc i poludnie prowadzily zaciekła wojne) a moze Kurdowie, nie wspominajac o kraajch sasiednich bialosrus która zapomiala co demokracja, z welu krajów z całego swiata przyjezdzaja do polski ludzie bo we własnych krajach nie maja za co wyzywic rodziny, i nie moga czuc sie bezpiecznie. Czy ich mamy powyrzucac. a moze uciekinierów bo w ich krajach np. muzlmanskich sa zbrrodnie honorowe czy FGM. Nie zawsze polska jest miesjscem docelowym ale bywa przezutowym. Tyle zła i cierpienia jest na swiecie, chyba tylko ludzie bez serca wiec urzednicy nie pozwalaja wjezdzac do kraju takim ludzom

Justi. 
Przyjaciel forum
szczęśliwa. ^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 06:48   

pyzy, Czy globalizacja jest związana z tym, że nie pozwalamy wjeżdżać do kraju innym ludziom ? :|

To są przecież te wielkie przedsiębiorstwa, supermarkety typu Lidl, Real, Champion, które przecież powstały w innych krajach i na skutek globalizacji znalazły się w Polsce. Duże supermarkety wybijają konkurencję Polską czyli innymi słowami: kupując w hipermarketach, zabijamy własną gospodarkę i nie pozwalamy na rozwinięcie się mniejszych, POLSKICH sklepów.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Lis 20, 2007 21:23   

Adam71989 napisał/a:
Czy nie uważacie, że globalizacja powoduje "Amerykanizację" całego świata?

Dlaczego od razu 'Amerykanizację'?

Adam71989 napisał/a:
Chociaż w przypadku Holandii to była w sumie "Muzułmanizacja" chyba...

Holandia? Czemu Holandia? Francja chyba miało byc ;)

Justi. napisał/a:
To są przecież te wielkie przedsiębiorstwa, supermarkety typu Lidl, Real, Champion, które przecież powstały w innych krajach i na skutek globalizacji znalazły się w Polsce.

Nie mylcie proszę globalizacji z otwarciem naszego rynku na zachodnie głównie firmy i korporacje. Te firmy wspomniane przez ciebie nie byłyby w Polsce, gdyby nie otwarto naszego rynku. proces globalizacji może wspomóc ten proceder, ale nie jest jego skutkiem ;)

Globalizacja sama w sobie jest dośc dziwnym zjawiskiem. Niby w dzisiejszych czasach jest postrzegana jako zło konieczne, choc są również plusy.
Główne plus to możliwośc nieograniczonej migracji. Nic mnie nie trzyma, więc włączam internet, zamawiam bilety lotnicze, rezerwuję hotel i w ciagu 24h jestem w Australii czy Japonii. Plusem jest też dostęp do informacji. Dośc duzy dostęp. jak pisał jakis Francuz "Co dzieje się tam, ma znaczenie tutaj" (chyba jest to plus).

Minusów jest od groma.
Przede wszystkim pogłębiająca się różnica. Dzięki globalizacji państwa bogate stają się jeszcze bogatsze, a ubogie uboższe. Skrajna globalizacja może spowodowac zanik przynależności narodowej. Kiedys i tak to się stanie, lecz globalizacja przyspiesza ten proces. Za kilkanaście/kilkadziesiąt lat Polacy nie będą Polakami. Bedą czuc się Europejczykami. Ale idziemy dalej. Rozszerzający się terroryzm. To także zasługa globalizacji. Islamizacja Europy (o zgrozo, we Francji więcej jest już muzułmanów niż chrześcijan). mozliwośc manipulacji przez te koncerny, czy przez media. to również jest możliwe.

Kończąc, chcemy, nie chcemy - bierzemy udział w tym procederze. Robimy ze świata globalną wioskę, w której brak jest państw, a liczy się coraz bardziej informacja i sensacja. Przerażające, a jednak prawdziwe...
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

pyzy 
Amator

Wysłany: Sro Lis 21, 2007 22:14   

a czy potrafiłbys zabrac prace tym ludziom co pracują w tych sklepach, nie raz sa to ich jedyne dochody. To polityka panstwa gdyby panstwo zajmowało sie budowa własnych duzych sieci sklepowych to by gospodarka nie upadała

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Czw Lis 22, 2007 11:10   

pyzy napisał/a:
a czy potrafiłbys zabrac prace tym ludziom co pracują w tych sklepach, nie raz sa to ich jedyne dochody.

Nie widzę żadnego związku z tematem. Może ktoś mnie oświecic?

pyzy napisał/a:
To polityka panstwa gdyby panstwo zajmowało sie budowa własnych duzych sieci sklepowych to by gospodarka nie upadała

Po pierwsze: gdyby państwo się wzięło za budowę państwowych sieci hiper czy supermarketów, to gwarantuję, że nie chciałabyś życ w takim kraju.

A po drugie: Od kiedy to sytuacja w którejm państwo przejmuje cokolwiek, to wynikiem jest rozwijająca się gospodarka? jakiś przykład może? Z tego co wiem, to raczej własnośc prywatna jest motorem silnie rozwijającej się gospodarki.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

pyzy 
Amator

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 16:27   

Justi. napisał/a:
To są przecież te wielkie przedsiębiorstwa, supermarkety typu Lidl, Real, Champion, które przecież powstały w innych krajach i na skutek globalizacji znalazły się w Polsce. Duże supermarkety wybijają konkurencję Polską czyli innymi słowami: kupując w hipermarketach, zabijamy własną gospodarkę i nie pozwalamy na rozwinięcie się mniejszych, POLSKICH sklepów.

wielu polaków wyjezdza zagranice, a taka powiedzmy " wymiania" w efekcie czesto wyglada tak, ze jesli juz wracamy to troche sie zmieniamy. Mówicie ze złe ze w polsce sa te hipermarkety. Ale wiekszosc z nas tak czy ta donich chodzi na wieksze zakupy, gdyz chocby w selgrosie kupujac hurtowo jest znacznie taniej niz tych małych naszych polskich sklepikach. Dajemy zarobic na sobie- włascicielom tych duzych sklepów. Ale spojrzmy w prawdzie w oczy. Wielu polaków ledwo co wiaze koniec z koncem i robiac zakupy chca jak najmniej wydac. Wiec traci na znaczeniu to kto na nas zarabiac. Jakby nie patrzec zarobki wiekszosci polaków sa marne, i liczymy sie przez to z kazdym groszem. Jesli jest szansa zaoszczedzic to bez wyrzutow sumienia to zrobimy.

Nie bede cytowac kolejnej osoby, ale moze sie źle wyraziłam. Powiedzmy zarówno migracja nasza wpływa na społeczenstwa zarówno amerykanskie jak europejskie. Tak samo jak obcokrajowcy przyjezdzaja chocby na chwile do nas to tez to wpływa na nasza kulture, gospodarske czy spoleczenstwo. Jedni chca na nas zarobic inni zaoszczedzic bo w ich krajach za podobny towar albo nawetten sam znacznie wiecej sie płaci.

co do własnosci prywatnej jestem zaa- tylko dlaczego włascicielami tych sklepów nie sa polscy własciciele prywatni tylko holenderscy, francuscy itd bo wg mnie jesli polacy otwieraja sklepy to nie na taka gigantyczna skale po prostu u nas nie ma az tak wielu miliarderów.

mówimy ze te hipermarkety sa złe bo miedzyinnymi zamiast tego ze pnieniadze ida do naszego panstwa, czy do polskich włascicieli prywatnych, to ida głównie go włascicieli zagranicznych którzy inwestuja je w swoich krajach. ale i co z tego. Mamy je zlikwidowac?- to nie mozliwe. Oczywiscie ze nie raz przez nie bankrutuja małe sklepy- ale coz zrobic. Tak czy owak polak wybierze to co najbardziej bedzie sie mu opłacało. i chyba nic z tym dziwnego

Anamorf0za 
Początkujący

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 21:05   

Nie wiem czy globalizacja powoduje amerykanizacje, ale napewno wspomaga jej.

atos napisał/a:
Adam71989 napisał/a:
Czy nie uważacie, że globalizacja powoduje "Amerykanizację" całego świata?

Dlaczego od razu 'Amerykanizację'?

Bo Ameryka jest teraz jednym z najsilniejszych krajow na swiecie. I jest wszedzie... idz do supermarketu, ile masz amerykanskich firm ? Gdyby nie globalizacja, to Ameryka nie bylaby tak obecna jak teraz. Widac obecnosc innych krajow na dzisiejszym rynku, ale nie sa tak potezne jak Ameryka. I to nie tylko na rynku. Wlacz telewizor, czy nawet radio. Ile jest amerykanskich seriali, filmow, ile jest puszczonych amerykanskich piosenek ? I mozna by tak dlugo pisac...

atos napisał/a:
Adam71989 napisał/a:
Chociaż w przypadku Holandii to była w sumie "Muzułmanizacja" chyba...

Holandia? Czemu Holandia? Francja chyba miało byc

Ale Holandia tez, i wiele innych europejskich krajow. Ale czy emigracja ma cos wspolnego z globalizacja ? Czy emigracja nie byla wczesniej ? I czy nie jest to na innej zasadzie... ?

atos napisał/a:
Kończąc, chcemy, nie chcemy - bierzemy udział w tym procederze. Robimy ze świata globalną wioskę, w której brak jest państw, a liczy się coraz bardziej informacja i sensacja. Przerażające, a jednak prawdziwe...

Dzisiejsze spoleczenstwo, spoleczenstwo konsumentow, tego potrzebuje. To sprawia, ze "kreci sie swiat".

Sorry za wszelkie bledy, z Francji jestem.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 22:35   

Anamorf0za napisał/a:
Nie wiem czy globalizacja powoduje amerykanizacje, ale napewno wspomaga jej.

Z tym się zgodzę ;)

Anamorf0za napisał/a:
Bo Ameryka jest teraz jednym z najsilniejszych krajow na swiecie. I jest wszedzie... idz do supermarketu, ile masz amerykanskich firm ? Gdyby nie globalizacja, to Ameryka nie bylaby tak obecna jak teraz

Amerykanie mają taką siłę przebicia, że nawet bez globalizacji daliby sobie radę w dzisiejszym świecie. Amerykański rynek jest przesycony rodzimymi produktami i oni juz dawno wpadli na pomysł eksportu wszędzie tam gdzie tylko jest to mozliwe. I to wczesniej niż ktokolwiek pewnie rozumiał słowo globalizacja ;)

Anamorf0za napisał/a:
Wlacz telewizor, czy nawet radio. Ile jest amerykanskich seriali, filmow, ile jest puszczonych amerykanskich piosenek ? I mozna by tak dlugo pisac...

Spójrz na fotel/krzesło na jakim siedzisz. Spójrz na metkę na swterku który masz teraz na sobie. Wszędzie pisze 'Made in China'. Zabawki, elektronika itp. to wszystko w przeważającej ilości pochodzi z Chin/Japonii czy coraz częsciej Ameryki Południowej czy wschodniej Europy.

Wiec co do 'amerykanizacji' mam odmienne zdanie ;)

Anamorf0za napisał/a:
Ale Holandia tez, i wiele innych europejskich krajow. Ale czy emigracja ma cos wspolnego z globalizacja ? Czy emigracja nie byla wczesniej ?

Według mnie tak. Masz rację - emigracja miała miejsce już w starozytności, ale dzisiejsze ogromne migracje są skutkiem globalizacji. Dostęp do przewozników, mozliwośc szybkiego sprawdzenia informacji itp.

Anamorf0za napisał/a:
Sorry za wszelkie bledy, z Francji jestem.

Więc tam skutki globalizacji powinnaś widziec najlepiej ;)

Anamorf0za 
Początkujący

Wysłany: Czw Gru 13, 2007 19:06   

atos napisał/a:
Spójrz na fotel/krzesło na jakim siedzisz. Spójrz na metkę na swterku który masz teraz na sobie. Wszędzie pisze 'Made in China'. Zabawki, elektronika itp. to wszystko w przeważającej ilości pochodzi z Chin/Japonii czy coraz częsciej Ameryki Południowej czy wschodniej Europy.

Tak, ale tam chodzilo o kulture. Na krzesle siedzisz, a jak ogladasz film (nawet nie wiedzac ze to amerykanski) to moze miec wplyw na Ciebie, nawet minimalny, np. dzieci ktore ogladaja typowo amerykanskie filmy z jakimis tam bohaterami, to potem chca byc tak jak glowny bohater. To wplywa tez na mentalnosc ludzi. A na krzesle tylko siedzisz.

atos napisał/a:
Amerykanie mają taką siłę przebicia, że nawet bez globalizacji daliby sobie radę w dzisiejszym świecie. Amerykański rynek jest przesycony rodzimymi produktami i oni juz dawno wpadli na pomysł eksportu wszędzie tam gdzie tylko jest to mozliwe. I to wczesniej niż ktokolwiek pewnie rozumiał słowo globalizacja

Z tym sie zgadzam ;)

atos napisał/a:
Więc tam skutki globalizacji powinnaś widziec najlepiej

Tak, choc dzisiaj we Francji jest duzo antyamerkanskich ludzi.

Hollywood 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 16:42   

Według mnie globalizacja jest dobrym wyjściem gdyby na świecie doszło do tego że istniał by jeden kraj a reszta stała by się np. Stanami o zrównoważonej gospodarce i ekonomii choć różnej kulturze to ludziom żyło by się lepiej ;)

Odpowiedz do tematu