Wysłany: Pią Cze 01, 2007 17:15
wraith napisał/a:
A z Twojej fascynacji "Mein Kampf" wnioskuję, że lepiej popierać segregację rasową i uznać wyższość jednych ludzi nad innymi,
Przestań pitolić , nie jestem zafascynowany " Mein Kampf ". Według mnie po prostu ta książka wywarła większy wpływ ( niestety ) na dzisiejszy stan świata niż wszystkie przez Ciebie wymienione razem wzięte.
wraith napisał/a:
masz rację kilku z tych lektur jeszcze nie przeczytałam, bo kończę drugą klasę LO dopiero, ale potrafię docenić ich wpływ na naszą kulturę już dzisiaj.
A ja czytałem wszystkie , a także wszystkie wymienione przeze mnie wcześniej tytuły , więc mnie nie pouczaj do cholery , o ich zawartości , bo to śmieszne trochę jest.
_________________ "Zaciśnij pięść nim skończy się bój
Najgrubszą z krat nie zamkną Twych ust
Z najmniejszej z cel ucieknie Twój krzyk
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi
Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"
Dal ciebie do jasnej cholery, wszystko jest śmieszne! A to jest w końcu forum młodzieżowe, czy forum Szanownego #1, który jest Wszechwiedzący i Wszechumiejący, a reszta to tumany, bo nie są za nacjonalistami. Gratuluję, ale to nie jest Twoje forum, mądralo i nas nie pouczaj, czy to jest śmieszne, czy nie.
_________________ Trzy resorty dla Ligi, którą Roman wiedzie,
pięć dla Samoobrony z Lepperem na przedzie,
dziewięć dla PiS-u pod władzą Kaczora,
jeden dla Władcy - Ojca Dyrektora.
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 167 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 17:24
Nie pouczam Cię o ich zawartości, do cholery. Takie stwierdzenie nie padło, czy ja narzucam Ci jakieś interpreatcje?? Nie, więc nie wiem o co chodzi, a do właściwego rozumienia wielu z lektur wyrzucanych teraz z kanonu potrzebna jest pomoc. W większości opinii z jakimi się spotkałam nt. "Ferdydurke" wynika, że jest to tak trudny utwór, że bez pomocy w interpretacji nauczyciela dzieło zdaje się niedorzeczne. Dlatego właśnie takie lektury muszą zostać.
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 18:12
wraith napisał/a:
Nie, więc nie wiem o co chodzi, a do właściwego rozumienia wielu z lektur wyrzucanych teraz z kanonu potrzebna jest pomoc. W większości opinii z jakimi się spotkałam nt. "Ferdydurke" wynika, że jest to tak trudny utwór, że bez pomocy w interpretacji nauczyciela dzieło zdaje się niedorzeczne. Dlatego właśnie takie lektury muszą zostać.
Właśnie może powinny wylecieć dlatego ? Każdy sobie przeczyta jak będzie gotowy , żeby sam zrozumieć. Po co na siłę ?
Nie pozwól złamać się!"
" Mein Kampf ". Według mnie po prostu ta książka wywarła większy wpływ ( niestety ) na dzisiejszy stan świata niż wszystkie przez Ciebie wymienione razem wzięte.
hahaha . Panie *NumberOne*! Apeluje o nieupolitycznianie kazdego aspektu zycia. "mein Kampf" wplynal na swiat, ale nie literatury- inne przypadki nas nie interesuja. Co do Milosza i Szymborskiej- mam w nosie, kim sa. Liczy sie dla mnie wylacznie ich talent.
*NumberOne* napisał/a:
Właśnie może powinny wylecieć dlatego ? Każdy sobie przeczyta jak będzie gotowy , żeby sam zrozumieć. Po co na siłę ?
Tak... O ile lecisz, ze zrozumie to niewielki odsetek doroslych Polakow?
Twoje argumenty sa nieadekwatne do sytuacji.
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 18:45
Vanilla Ice napisał/a:
Co do Milosza i Szymborskiej- mam w nosie, kim sa. Liczy sie dla mnie wylacznie ich talent.
Mam prawo nie chcieć , by moje dzieci się uczyły o " stalinistach " ? Mam i będę bronił tego poglądu.
Vanilla Ice napisał/a:
Tak... O ile lecisz, ze zrozumie to niewielki odsetek doroslych Polakow?
Ja uważam , że lepiej czytać i wysnuwać własne wnioski niż , być z góry skazanym na interpretację osób trzecich z powodu, niemożności zrozumienia tekstu. Proste.
Nie pozwól złamać się!"
1. Ta ksiazke przeczyta teraz dwadziescia razy osob mniej, niz wtedy, gdy byla standartem.
2. Czesto nie godze sie z interpretacja nauczyciela, a mimo to nie skaczemy sobie do gardel, bo powiem Ci sekret. Intrepretowac mozna na wiele sposobow, a pedagog ma za zadanie jedynie dac kilka wytycznych, dzieki ktorym sami mozemy odkryc droge do rozumienia. Dobry pedagog. Ale poziom nauki to zupelnie inny temat, a ja zakladam, ze kazdy nauczyciel jest dobry, tak jak podejrzany niewinny.
Masz prawo nie chciec. Na szczescie, sa jeszcze tacy, ktorzy nauczaja zarowno o wrogach, jak i przyjaciolach- uwazam, ze to sluszniejsze niz tylko gloryfikowanie jednej ze stron.
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 167 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 20:37
*NumberOne* napisał/a:
Ja uważam , że lepiej czytać i wysnuwać własne wnioski niż , być z góry skazanym na interpretację osób trzecich z powodu, niemożności zrozumienia tekstu. Proste.
W takim razie czysto hipotetycznie szykuj się na to, że po przeczytaniu "Mien Kampf" ludzie wysnują sobie własne wnioski i przez wielu z nich będziemy mieli powtórkę z historii.
*NumberOne*, całkowicie nie rozumiem twoich argumentów. Mein kampf nie ma żadnej wartości literackiej, poza tym propaguje rasizm i nietolerancję, która może być źle interpretowana przez uczniów szkół średnich. Przez to nie może zostać dopuszczona do kanonu lektur szkolnych.
Za przeproszeniem, to co proponuje Giertych to nie literatura przez duże "L" tylko jedna wielka kupa. W dodatku brakuje tutaj urozmaicenia - wracam do tego, bo w tym przypadku wykpiłeś moje zdanie jak jakiś fanatyk, zupełnie nie wiem dlaczego. Chodzi o to, że wyrzuca się z kanonu lektury, które zostały napisane przez autorów o różnym światpoglądzie, prezentujących wiele punktów widzenia, a wprowadza się "książki patriotyczne". Przez to zamyka się głębia przedmiotu jakim jest język polski, spłyca się zarys, traci się równowagę.
MEN po prostu idzie w złym kierunku - widzą to i uniwersytety, i nauczyciele, i uczniowie. Decyzja jest po prostu niesłuszna, idiotyczna i nie wnosi nic dobrego.
Na koniec, mam prawo mówić, że nie rozumiesz o czym mówisz, gdy uważam, że nie rozumiesz, a było tak w przypadku twojej informacji jakoby cała akcja była spowodowana przez media i zgraję zbuntowanych nastolatków - co nie jest prawdą, o tym już mówiłem. Twój komentarz natomiast jest prześmiewczy.
Piszesz o Miłoszu jak o oddanyn działaczu partyjnym. Faktycznie, początkowo był zafascynowany kominizmem, jednak gdy poznał o co chodzi zmienił zdanie. Pisał na przekór władzy, jego wiersze przemycano do podziemia i drukowano w tajemnicy. Tego już nie widzisz - bo widzieć nie chcesz.
pedagog ma za zadanie jedynie dac kilka wytycznych
często nie spełnia swego zadania, np. WPIERA, że homoseksualizm to choroba i że ojciec rydzyk to święty człowiek
Vanilla Ice napisał/a:
Intrepretowac mozna na wiele sposobow
zwykły, szary uczeń niby o tym wie, ale podświadomie przyjmuje wersję nauczyciela, który ''zapomina'' dodać końcówki ''moim zdaniem'' albo sugeruje, że ''zdaniem wszystkich'' i masz prawo sądzić inaczej, ale będziesz alienem.
*NumberOne* napisał/a:
Mam prawo nie chcieć , by moje dzieci się uczyły o " stalinistach " ? Mam i będę bronił tego poglądu
masz, ale tym samym skazujesz innych.
mi w ogóle nie odpowiada model naszej szkoły, ale to już inna bajka, nie będę offtopował, zresztą byście mnie ukamieniowali
Kochany minister dał do szkół książkę Karola Wojtyły.
Proszę państwa. Śmiech na sali po prostu nie chwalebny pomnik tylko profanacja. Jego książki są świetne, ale nie do omawiania w szkołach, gdzie obecnie obowiązuje sławietne równamy w dół, bo oni się wcale nie nie uczą tylko mają z tym problemy. Pomysł stawiania za "Pamięć i Tożsamość" i ocen jest conajmniej spaczony.
Usunięcie Goethego mówi samo za siebie. (Niestety)
Wstawienie Kapuścińskiego, to bardzo dobry krok.
Generalnie jednak ten nowy kanon to krok w tył i to znaczny, bo zamiast usuwać trywialne książki Musierowicz to usuwamy mistrza Grudzińskiego. Dlaczego "Romeo i Julia", a nie na przykład "Juliusz Cezar". Dlaczego czytamy jakiego Chucka Finna, a starożytni mistrzowie leżą odłogiem. Polskiej szkole jeszcze bardzo wiele niestety brakuje. Co to za szkoła z nędznym programem z polskiego, gdzie o filmie nie mówimy nic, a tylko fragment "Wesela", z którego nic nie wynika omawiamy przez 2 lekcje. Dlaczego nie ma programu z WOSu (nie mówcie mi, że jest bo to co się omawia to śmiech na sali).
Bogu dziękuję za nauczycieli, którzy mi się trafili.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 11:43
ale czego wy się spodziewacie po tych debilach z góry? banda idiotów którym się wydaję że znają się na edukacji... mi to w sumie zwisa bo i tak nie czytam książek... ale z tego co pisaliście to jednak z każdym dniem mam coraz większą ochotę wlecieć tam z kałachem...
_________________ ...nie pytaj kim jestem to zbyt trudne pytanie...
...powiedzą kiedyś WWE tu byli...prawdę mówili...
...najbardziej przeszkadza mi to że dla wielu z was mądrość to UTOPIA...