forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Kiedy człowiek umiera?
Autor Wiadomość
Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 18:42   

Mnich napisał/a:
Ja sam nie uznałbym takiego własnego życia. Nie mam na myśli eutanazji a śmierć w naturalny sposób, bo życie człowieka podłączonego do szafy podtrzymującej mu życie to dla mnie nie życie. A przedłużanie go "na siłę", wbrew fizjologii i nieraz nawet wbrew pacjentowi.

Hm? Czy ja wiem, taki np człwoieka z chorymi nerkami, który chodzi na dializy co drugi dzień. Chodzić musi żeby żyć, w tym wypadku byłoby okrucieństwem zostawić taką osobę "i radź sobie sam".

Wazelina napisał/a:
Ciało ludzkie zaczyna się rozkładac w 4 min. po śmierci...

Oj nie przesadzajmy. Nie rozkłada się po 4 minutach. ;-)

justa napisał/a:
wielu ludzi po śpiączce z której się budzą mówią o tym świetle mój wujek miał to przeżycie

Tak. I jest to oznaka śmierci klinicznej, czy tam stanu dosyć niebezpiecznego dla życia. To "światełko" to tylko efekt świetlny. Tego psikusa robi nam nasz mózg. Zresztą niektórzy świateko widza inni nie. Co do Boga czekającego na końcu tunelu. Nie wiem, ja tam się upieram, że to psikus mózgu.

justa napisał/a:
Moim zdaniem człowiek jak umrze , to po jakimś czasie rodzi się na nowo tylko w całkiem innej rodzinie lub w ogóle pod inną postacią , ale to tylko moja teoria

Tak. Ostatnio się zastanawiałam nad renkarnacją i przeraził mnie fakt, ze mogłabym się urodzić ponownie np jako tasiemiec. Od teraz reinkarnacja kompletnie mi zbrzydła.

Co do tematu myślę, że człowiek umiera gdy umiera jego mózg, bo to taki organ którego sobie nie przeszczepimy i nie zastąpimy go jakimś urządzeniem.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

VonMe 
Dyskutant
żonka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 18:48   

Jeżeli są jakieś szanse to nie powinno się pozbawiać człowieka życia. Jednak jeśli bez respiratorów i tych wszystkich pierdółek(to nie jet ocenzurowane słowo) i jest się swoista roślinką... To dalsze "hodowanie"-bo nie wiem jak to nazwać-raczej nie jest logiczne;)
Trzeba czas oszukać, żeby na prawdę żyć..."

justa... 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Paź 09, 2007 19:02   

mr.Radek:
oświeciłeś mnie

no właśnie coś w tym stylu jak pisałam
"1.ludzie któży idą do światła to ci któży trafiają w całkiem inny świat(są to ludzie którz są znudzeni ziemią)" oni trafjają na inną planetę która jest gdzieś tam w gwiazdach
WYOBRAZNIA DZIAŁA
tylko niewymyśliłam jak to z tym drugim

aaa...lubie takie tematy
szyfrowanie wyobraznią i utrzymywanie tego w niepewności do puki się nie wymyśli czegoś nowego :yahoo:

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Paź 20, 2007 10:50   

Szeche napisał/a:
Hm? Czy ja wiem, taki np człwoieka z chorymi nerkami, który chodzi na dializy co drugi dzień. Chodzić musi żeby żyć, w tym wypadku byłoby okrucieństwem zostawić taką osobę "i radź sobie sam".
Byłoby okrucieństwem, i to w pełnym znaczeniu, ale cały czas mówię o zdaniu samego chorego, bo w końcu jego to dotyczy i on powinien dokonać wyboru. A to już zależy w co wierzy / nie wierzy.

Tak po za tym, to miałem w ogóle co innego na myśli... ;-) Ty napisałaś o
Szeche napisał/a:
np człwoieka z chorymi nerkami, który chodzi na dializy co drugi dzień
To samo możnaby powiedzieć o ludziach chociażby z astmą, którzy regularnie muszą zażywać Foradil, właściwie dozgonnie. Ja mówiłem o skrajnym stanie człowieka, który nie może wykonywać podstawowych funkcji, jak jedzenie, chodzenie do sklepu, rozmawianie, spotykanie się z innymi ludźmi.
Szeche napisał/a:
Oj nie przesadzajmy. Nie rozkłada się po 4 minutach. ;-)
Wazelina miała na myśli chyba nie ciało człowieka a komórki mózgu, które obumierają nieodwracalnie w przypadku braku pulsu. ;-) Ten czas jest inny u każdego człowieka. U jednego może wynieść 4 minuty, u drugiego 8. Są przypadki, gdzie nawet po 15 minutach osoba odzyskała puls i funkcjonowała bez żadnego urazu mózgu.
Szeche napisał/a:
Co do tematu myślę, że człowiek umiera gdy umiera jego mózg, bo to taki organ którego sobie nie przeszczepimy i nie zastąpimy go jakimś urządzeniem.
VonMe napisał/a:
Jeżeli są jakieś szanse to nie powinno się pozbawiać człowieka życia. Jednak jeśli bez respiratorów i tych wszystkich pierdółek(to nie jet ocenzurowane słowo) i jest się swoista roślinką... To dalsze "hodowanie"-bo nie wiem jak to nazwać-raczej nie jest logiczne;)
...i to właśnie mam na myśli. :)

KinKa 
Maniak
Halucynka^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 21:09   

Chyba nie ma sensu zyć jak taka tzw. roślina. Bo i po co i na co? Chyba śmierć jest juz chyba lepsza.

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

jennifer 
Początkujący

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 21:20   

Myślę, że ze śmiercią najtrudniej pogodzić się bliskim danej osoby, dlatego utrzymują ją przy "życiu" tak długo jak się da. Żyją nadzieją, że być może kiedyś się obudzi/ wróci do zdrowia. I jak tu odbierać nadzieję??

Orkrist 
Początkujący
Sh'ma Israel

Wysłany: Sro Sty 30, 2008 17:39   

Ja uważam, że nie ma sensu trzymać takie ciało na siłe przy życiu, skoro i tak nie ma w nim duszy, albo jest uwięziona bo mózg nie pracuje do końca tak jak powinien. Ja bym nie chiał żeby mi wyrządzono taką krzywde. Zamiast tego wolałbym żeby ocalono czyjeś życie moimi organami.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Wto Lut 12, 2008 17:42   

Z medycznego punktu widzenia o śmierci mówi się, gdy umiera pień mózgu.
Zatem eutanazja jest pozbawieniem życia, ale jestem jej zwolennikiem. Ale nie, gdy jest nadzieja. Jeżeli jest ona tak mała, że jest tylko teoretyczna, to powinno odłączyć się człowieka od aparatury.
Mam wielką ochotę skomentować w tym momencie stanowisko KK i zwolenników aborcji, ale wyrażanie mojego zdania zaczyna być nazywane na tym forum atakami :mur:
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

wanilia 
Nowicjusz
GirL caN RoCk

Wysłany: Pią Lut 15, 2008 20:49   

Myśle, ze nadzieja jest zawsze, a jesli nawet jej nie ma to ja wierze w cuda więc jestem całkowicie przreciwna odłączeniu człowieka od aparatury. Jesli nawet jest w śpiączce. Ile jest przypadków wybudzeń z takiego stanu, nawet w sytuacjach gdzie lekarze nie dawali szans.
Poza tym nie wyobrazam sobie zdecydować o tym gdyby w grę wchodził ktoś bliski.
Szymm napisał/a:
Zatem eutanazja jest pozbawieniem życia, ale jestem jej zwolennikiem.

Ciekawe co byś powiedział gdyby do tej aparatury podłączona była najbliższa Ci osoba, (oczywiscie czysto hipotetycznie bo nikomu tego nie życzę) -,,proszę ją odłączyć, to już nie ma sensu". Wątpie
którzy nie widzą świata?" W.Sz.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Lut 16, 2008 22:34   

wanilia napisał/a:
Ciekawe co byś powiedział gdyby do tej aparatury podłączona była najbliższa Ci osoba, (oczywiscie czysto hipotetycznie bo nikomu tego nie życzę) -,,proszę ją odłączyć, to już nie ma sensu". Wątpie

Ja za nikogo bym nie decydował, ale gdybym sam się miał męczyć, poprosiłbym o odłączenie mnie.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Nie Lut 17, 2008 15:33   

Szymm napisał/a:
gdybym sam się miał męczyć, poprosiłbym o odłączenie mnie.
Wydaje mi się, że po odłączeniu od aparatury podtrzymującej życie, męczyłbyś się jeszcze bardziej.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pon Lut 18, 2008 09:52   

Cytat:
Wydaje mi się, że po odłączeniu od aparatury podtrzymującej życie, męczyłbyś się jeszcze bardziej.

No to tylko Ci się wydaję. Jesteś wtedy nieprzytomny ale masz świadomość. Czujesz ból, cierpienie, ogromny ból. Po odłączeniu tracisz świadomość, nie męczysz się, nie wiesz, że Cię boli nie czujesz, po prostu odpływasz.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Pon Lut 18, 2008 13:03   

Szymm napisał/a:
No to tylko Ci się wydaję.
Gdyby tylko mi się wydawało, to eutanazja w postaci zastrzyku czy śmiertelnej dawki tabletek nasennych by nie istniała. A niestety istnieje, bo ortotanazja oznacza porzucenie człowieka, aby wykończył się sam, często przy pełnej świadomości.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pon Lut 18, 2008 14:50   

Dobrze. Wytłumaczę Ci jak nie rozumiesz. Gdyby to miało skrócić moje cierpienie. Zgodziłbym bym się na pomoc mi w śmierci. Tyle? Czy jeszcze coś wymyślisz ?:)

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Pon Lut 18, 2008 15:46   

Szymm, czy Ty masz rozdwojenie jaźni? :P

Tutaj piszesz tak:
Szymm napisał/a:
Zgodziłbym bym się na pomoc mi w śmierci.

A tutaj tak:
Szymm napisał/a:
poprosiłbym o odłączenie mnie.

"Pomoc w śmierci" to eutanazja czyli zastrzyk. A odłączenie to zaprzestanie podtrzymywania życia. Wtedy śmierć przychodzi naturalnie, nikt jej nie pomaga.

Nie tłumacz nam więc swoich poglądów, gdy są zależne od warunków atmosferycznych. :P

Odpowiedz do tematu