Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4307 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 18:53
vorissa napisał/a:
nie do końca
Jak to nie?
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Osobiście może i wierze w Boga sama już nie wiem , ale do kościoła nie chodze... bo wkurzają mnie księża , którzy ostatnie grosze od ludzi ciągną.. niedość , że maja niewiadomo jakie auta to i domy maja piekne... Jedynym wysłannikiem boga tak moge to ująć był Jan Paweł II płakałam za nim i to bardzo , bo moim zdaniem był zajebisty:]
_________________ GrZeCzNe dZiEFFcZyNkI IdĄ dO NieBa... nIEgRzEcZnE maJą NIeBo Na zIeMi... ;D;D
Osobiście może i wierze w Boga sama już nie wiem , ale do kościoła nie chodze... bo wkurzają mnie księża , którzy ostatnie grosze od ludzi ciągną
A ktoś tych lujdzi zmusza? Poza tym chyba nie biorą ostatnich pieniędzy od biednych rodzin, tylko własnie biednych wspomagają. Tak samo zakonnice. A uwierz mi, że bycie księdzem nie oznacza od razu "skąpego bufona - ciulacza, co od każdego kasę wyciągnie".
Kościół jak kościół - jedna z wielu, wielu organizacji religijnych i już. Wniósł wiele pozytywnych rzeczy do świata, wyrządził też wiele krzywd - każdy inaczej to oceni. A papież? Nie płakałem, ciężko mnie wzruszyć i jego śmierć też nie dała rady, ale nie wiem po co negować tego człowieka, skoro zrobił tyle dobrego.
_________________ Kiedy zapada noc
pokrywa ona świat
nieprzeniknioną ciemnością
Chłód wschodzi nad ziemią
i przenika powietrze
Nagle...
Życie nabiera nowego znaczenia
kościół katolicki zwłaszcza w Polsce to kopalnia pieniędzy dla politykow.....wtsraczy zasponsorować ołtarzyk i już babcia leci i głosuje bo to są świeci ludzie przecież....Kościół tumani ludzi....wprowadza ciemnote....kieruje się zyskiem...powinien zostac opodatkowany ciekawe czy wtedy byloby tyle samo powołan. Księża płaczą ze dzieci podczas komunii patrzą na prezenty.........bo przeciez nie na pana Boga...normalna sprawa co ma w głowie takie dziecko...żenada...najlepiej jakby prezenty dawano także zakonnica i księżą.... Ja czekam tylko na czasy aż wrócą płatne odpusty
kościół katolicki zwłaszcza w Polsce to kopalnia pieniędzy dla politykow.....wtsraczy zasponsorować ołtarzyk i już babcia leci i głosuje bo to są świeci ludzie przecież....Kościół tumani ludzi....wprowadza ciemnote....kieruje się zyskiem...powinien zostac opodatkowany ciekawe czy wtedy byloby tyle samo powołan. Księża płaczą ze dzieci podczas komunii patrzą na prezenty.........bo przeciez nie na pana Boga...normalna sprawa co ma w głowie takie dziecko...żenada...najlepiej jakby prezenty dawano także zakonnica i księżą.... Ja czekam tylko na czasy aż wrócą płatne odpusty
Popadanie w skrajności też jest, jak dla mnie, oznaką ciemnoty.
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
Fanatykiem? Fanatyzm to też skrajność, a skrajności są tym czego nienawidzę. I niby czego miałbym być fanatykiem? Owszem, mieszkam w Polsce, i też widzę co i jak, różowo nie jest. Ale z tym opisem jak dla mnie mocno przesadzasz.
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
przesadzam? co myślisz, że gdyby ksiądz płacił podatki za kase z kolędowania to czy nadal tak chętnie chodziłby po domach? Jedynie wyjątki....księża wykorzystuja zakonnice nie seksualnie;p ale materialnie....mam kumpla ktory tam lata po kościołach i zna sytuacje, mówił mi ostatnio ze kazdy ksiądz ma laptopa a zakonnice 1 kompa na spółke...i co, na co mu laptop? no przeciez nie na układanie kazań....
Ostatnio pierwszy raz od dawien dawna bylem w kościele na mszy i ksiądz mówił do dzieci , że modlić można się tylko w kościele bo tylko tutaj możemy ofiarować Bogu swoją pracę czyli pieniążki na tace...
W dalsze dyskusje wplątywać się nie będę, bo jak się zdaje są bezcelowe - ty upierasz się przy swojej negatywnej opinii, ja mam zdanie neutralne. Po mojemu kościół jest jak każda organizacja czy brzydko porównując korporacja: dba o rynki zbytu, szuka nowych klientów (wyznawców konkretniej), ma zaplecze finansowe, dba o swoje dobre stosunki i interesy w kontaktach z innymi. Zrobił wiele złego, ale też wiele dobrego. Patrzenie wyłącznie od tej złej strony to przegięcie.
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
.Kościół tumani ludzi....wprowadza ciemnote....kieruje się zyskiem
Jakoś tego nie zauważyłem, chyba że oślepłem do reszty, a wzrok mam jeszcze niezły.
Kościół musi się z czegoś utrzymywać. Jako że księża głoszą kazania, nawracają (tak!) ludzi, robią tyle dla ogółu, to należy im się coś za to. Bo uwierz mi, to jest jednak wbrew pozorom ciężka praca, a Kościół NIE ZMUSZA do składania ofiar. Ofiary są dobrowolne. Jednak to w dorbym tonie, owszem, dać na tacę, ale dlatego, że tym ludziom - księżom - się to należy.
manban napisał/a:
ormalna sprawa co ma w głowie takie dziecko...żenada
Właśnie, należy przecie tolerować zachłanne umysły nowoczesnego społeczeństwa.
manban napisał/a:
Biedak ale jaka skrajnośc takie są realia polskiego kościoła jeśli tego nie widzisz to albo jestes fanatykiem albo w Polsce nie mieszkasz......
Z tego co napisałeś Ty i kolega Biedak w tym temacie w ogóle jednoznacznie wynika, że jest dokładnie na odwrót.
manban napisał/a:
co myślisz, że gdyby ksiądz płacił podatki za kase z kolędowania to czy nadal tak chętnie chodziłby po domach?
Ja tak myślę.
manban napisał/a:
księża wykorzystuja zakonnice nie seksualnie;p ale materialnie....mam kumpla ktory tam lata po kościołach i zna sytuacje, mówił mi ostatnio ze kazdy ksiądz ma laptopa a zakonnice 1 kompa na spółke...i co, na co mu laptop? no przeciez nie na układanie kazań....
Ale bycie księdzem nei oznacza jeszcze całkowitej rezygnacji z życia doczesnego. Każdy ma prawo się rozerwać i posaidać jakieś "skarby"
Btw skąd wiesz, że wszyscy księża mają laptopy, a wszystkie zakonnice po jednym zlomie na spółkę? Bądź taki miły i podaj mi parametry techniczne.
Cytat:
Ostatnio pierwszy raz od dawien dawna bylem w kościele na mszy i ksiądz mówił do dzieci , że modlić można się tylko w kościele bo tylko tutaj możemy ofiarować Bogu swoją pracę czyli pieniążki na tace...
I co to niby nie jest wyzysk i ociemnianie ludzi?
Słuchaj, to, że jeden ksiądz jest jakiś dziwny nie hańbi całości. Sam nie popieram O.Rydzyka i nie wątpię, iż wielu księży nei postępuje tak, jak powinni. Jednak znacząca większość księży działa dobrze i przestrzega pewnych zasad.
Mnie osobiście śmieszą poglądy ogółu na to, że KK za pomocą Inkwizycji torturował całą Europę, w czasach Refromacji był "tym złym" w przeciwieństwie do "dobrych" protestantów, masowo wybijał Indian, niszczył szkolnictwo a krucjaty były przyczyną jedynie fanatyzmu religijnego i miały za zadanie niszczyć niewinnych muzułmanów.
_________________ "Religia chrześcijańska jest religią społeczeństwa cywilizowanego. Ona podnosi człowieka, głosząc wyższość ducha nad materią. Nie szanować tej religii, to znaczy być pozbawionym zdrowych pojęć moralnych (...)" - Napoleon Bonaparte
Mnie osobiście śmieszą poglądy ogółu na to, że KK za pomocą Inkwizycji torturował całą Europę, w czasach Refromacji był "tym złym" w przeciwieństwie do "dobrych" protestantów, masowo wybijał Indian, niszczył szkolnictwo a krucjaty były przyczyną jedynie fanatyzmu religijnego i miały za zadanie niszczyć niewinnych muzułmanów.
Noż oczywiście, jeszcze śmiesz wątpić w teorie jaśnie oświeconych
I nie zapominajcie, że nasza I RP to zaścianek, kraj pijaków etc.
Ironia jak by co, bo ktoś jeszcze uwierzy
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.