Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2868 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 21:18
Oczywiście.
Na sam ten temat powstała nawet książka, której tytułu - niestety - nie pamiętam.
A więc, także i w Europie w dzisiejszych czasach dokonuje sie zabiegu obrzezania wśród emigrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu... Tam, gdzie znajdują się ich największe skupiska (Wielka Brytania, Francja, Niemcy, Włochy) powstały nawet organizacje, starające się pomóc młodym kobietom, tak okaleczonym.
[ Dodano: Nie Mar 23, 2008 22:22 ]
PS - sprawa polega także na tym, iż w tych krajach obrzezanie jest zabronione. A więc dokonanie czegoś takiego na obywatelu np. Francji - także. A więc młoda dziewczyna, urodzona we Francji i posiadająca francuskie obywatelstwo, choć wychowana wśród somalijskiej rodziny, ma jeszcze większą szanse na interwencję władz w tej sprawie, jeśli zostanie poddana zabiegowi.
co do tytułu książki to nawet nie jedna ja czytałam dwie "Kwiat Pustyni","Okaleczona"..jednak "Kwiat Pustyni" jest o wiele ciekawszy polecam wszystkim...
bellamuerte, no tak, ale która dziewczyna się do tego przyzna? Większośc albo się boi, albo nie ma nic do gadania i wręcz wymusza się na nich to, by się nie wypowiadały. Znęcanie psychiczne.
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Mar 2008 Posty: 117 Skąd: Z daleka
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 10:39
Jenova napisał/a:
Kiedyś gdzieś nawet było tak że jak kobiecie umarł mąż to jego ciało poddawali kremacji, a żona musiała leżeć u jego stup, okładano ich drewnem i..spalano. Mąż przynajmniej nic nie czuł bo już nie żył, ale żonę palili na żywca.
Ja widziałam takie coś w telewizji, konkretnie to w filmie historycznym "Stara Baśń". Naprawdę kompletna głupota takie praktyki... Ja rozumiem że to może u nich jakaś tradycja, ale po co to komu?!
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 10:51
Wazelina napisał/a:
Mentalnośc. Wszystko jest pod mężczyzn. W tamtejszej kulturze kobieta nie ma prawie żadnych praw i jest traktowana jak podczłowiek.
Nie do końca. Wiele ludów dokonujących obrzezania kobiet, zwłaszcza w Afryce robi to nie dlatego aby mężczyzna miał pewność że żona go nie będzie zdradzać, tylko est to częścią tradycji. Coś w stylu samooczyszczenia. Jest to tak samo bolesne, lecz jest to rytuał tak samo 'zwyczajny' jak chocby nasze wielkanocne święcenie pokarmu.
Wazelina napisał/a:
To jest zakorzenione w kulturze. Facet jest kimś, kobieta tylko do dogadzania mężczyźnie i do rodzenia dzieci. Proste...
Znów się nie zgodzę z Tobą Wazelino. Jest pewien lud (może ktoś skojarzy po opisie - nie pamietam Jego nazwy) gdzieś na wyspach Indonezji czy Malezji, mniejsza z tym gdzie dokładnie, w którym kobieta jest czczona jako bóstwo. To kobieta dobiera sobie męża, to Ona decyduje kiedy dochodzi do współżycia itp. Wydawałoby się że jest to raj na ziemi dla tamtych kobiet, ale kobiety muszą nosic coś w rodzaju obręczy na szyi, co powoduje nie tylko choroby kręgosłupa itp. ale wydłuża szyję do niewyobrażalnych proporcji do reszty ciała. I mimo tego że kobiety jako bóstwa mogłyby ten zwyczaj znieśc - nie robią tego, bo dla nich jest to normalne. Więc może obrzezanie jest bolesne dla kobiet, ale nie mają One wyjścia nie dlatego że że są zmuszane, ale dlatego że to jest czymś pożądanym i normalnym dla samych kobiet? Radziłbym nie oceniac zbyt pochopnie tych ludzi jako bestie, bo to inna kultura któręj tradycja jest całkowicie odmienna niż nasza.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Mar 2008 Posty: 117 Skąd: Z daleka
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 06:43
zytakita napisał/a:
co do tytułu książki to nawet nie jedna ja czytałam dwie "Kwiat Pustyni","Okaleczona"..jednak "Kwiat Pustyni" jest o wiele ciekawszy polecam wszystkim...
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 1004 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 17:38
NANAEL napisał/a:
Ci mężczyźni z Afryki chyba widać zawsze myśleli o sobie, skoro powstała taka tradycja.
Niekoniecznie. Masajowie np. seks traktują zupełnie inaczej niż my - zbliżenia są krótkie, wrażenia niemalże żadne. Nie traktują stosunku jako przyjemności.
atos napisał/a:
I mimo tego że kobiety jako bóstwa mogłyby ten zwyczaj znieśc - nie robią tego, bo dla nich jest to normalne.
I to bardzo ważna kwestia. Dla nas takie obrzezanie to coś szokującego, ale w Afryce to norma. Może im się to nie podobać (ba! wszystkim może się nie podobać), ale wiele z nich nawet nie pomyślałoby o tym, żeby tego nie zrobić.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2868 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 15:42
Obrzezanie dokonywane jest przede wszystkim po to, by dziewczyna mogła zachować dziewictwo aż do ślubu. Od dnia, kiedy taka mała np. 12 - letnia panienka dostanie pierwszej miesiączki, traktowana jest jak kobieta i pilnowana, by nie utrzymywała 'poważniejszych' kontaktów z mężczyznami, a swój pierwszy stosunek odbyła właśnie z mężem..
{Którego w dni ślubu zobaczy pewnie po raz pierwszy w życiu, no ale to tak na marginesie}.
Co do samego praktykowania... To wszystko zależy także od grupy społecznej, do której się należy. W jednym mieście mogą mieszkać różne plemiona, ale tylko niektóre z nich dokonują obrzezania dziewczynek. I faktycznie, nie zwraca się uwagi na okropne konsekwencje tego czynu... To, co zostaje wycinane podczas obrzezania uważane jest za 'nieczyste', nie zwraca się uwagi na ból towarzyszący np. podczas seksu, bo sama kobieta odczuwać przyjemności podczas stosunku seksualnego nie musi - ważniejsze, by mężczyzna czuł się zaspokojony.
Cici napisał/a:
Masajowie np. seks traktują zupełnie inaczej niż my - zbliżenia są krótkie, wrażenia niemalże żadne. Nie traktują stosunku jako przyjemności.
Dokładnie.
[ Dodano: Pią Mar 28, 2008 16:44 ]
Wazelina napisał/a:
bellamuerte, no tak, ale która dziewczyna się do tego przyzna?
Problem w tym, że żadna. "Bo taka tradycja".
O Boże... . Tak, słyszałam o tych praktykach, o książce też i zamierzam ją przeczytać. Jak czytałam Twój temat, wyobraziłam sobie ten ogromny ból... To musi być straszne, ja bym chyba umarła w bólu. Przerażające.
_________________ Wszystko co czarnobiałe w człowieku jest piękne.
Bo nigdy nie jest czarne i nigdy nie jest białe.
To czyni go wyjątkowym. W duszy każdego z nas biel miesza się z czernią. Zależnie od sytuacji. Wolę być czarnobiała.
Religia?
Bo jedna z nich, nie wiem czy nie islam, każe mężom gwałcić swoje żony, żeby te nie odczuwały przyjemności, bo to jest grzech.
zwalasz wszystko na religię... ale pamiętaj że powinna być tylko jedna. Religie które powstały przez wymysł innego człowieka są idiotyczne a efekty widzimy przy takich np obrzezaniach kobiet lub gwałtach. Może stworzymy nową religię co? Bedize się nazywać np Budda Extra (lol) i będzie obowiązywała w niej tradycja kastrowania mężczyzn... Ehh...
Ehh to jest straszne... ale zauwazcie ze w niektórych krajach kobiety są strasznie traktowane... kobieta przezywa straszny ból i juz na to niestety nic nie poradzimy ehh ...
Szymm chciałbym sie wiecej dowiedziec na ten temat jezeli mogłbys mi pomodz to bylbym wdzieczny ;]