forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Obrzezywanie kobiet w krajach Afryki
Autor Wiadomość
Mili 
Początkujący

Pomogła: 2 razy
  Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:26   Obrzezywanie kobiet w krajach Afryki

Zakładam ten temat pod wpływem książki którą dziś przeczytałam. Wielu ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jak straszne rzeczy dzieją się gdzieś tam daleko, w krajach Trzeciego Świata, poza zasięgiem cywilizacji. Chociażby taki barbarzyński zwyczaj okaleczania małych dziewczynek, zwany obrzezaniem. Polega on na wycinaniu dziewczynce (na żywca) zewnętrznych narządów płciowych. Zazwyczaj odbywa się to w jakichś prowizorycznych warunkach, a robi to jakaś znachorka przy użyciu tego co ma akurat pod ręką, to jest: żyletka, nóż, kawałki szkła, ostre kamienie, a w niektórych rejonach ten "zabieg" jest wykonywany nawet zębami! I po co to wszystko?- A po to żeby kobietę raz na całe życie pozbawić jakiejkolwiek przyjemności wynikającej z uprawiania seksu i żeby jej przyszły małżonek miał pewność że ona go nie będzie zdradzać. Nieobrzezane kobiety (jeśli się takie trafią) często nie mają żadnych szans na wyjście za mąż. A taka kobieta (jeśli uda jej się w ogóle przeżyć ten zabieg, bo ten straszliwy ból który mu towarzyszy, jak i pózniejsze powikłania często kończą się śmiercią) cierpi już potem przez całe życie i to nie tylko podczas seksu ale też podczas każdej czynności fizjologicznej, a nawet podczas chodzenia! To wręcz niewyobrażalne i gdy tylko o tym przeczytałam poczułam nieodpartą chęć żeby o tym napisać. Bardziej zainteresowanych odsyłam do wspaniałej książki Waris Dirie "Kwiat pustyni" opowiadającej historię właśnie takiej kobiety. Naprawdę polecam. A Wy co myślicie o takich praktykach? Zwracam się tu też do facetów: Czy chcieli byście mieć dziewczynę/żonę która przy każdym zbliżeniu z Wami tak strasznie by cierpiała?

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:30   

Mili napisał/a:
A Wy co myślicie o takich praktykach? Zwracam się tu też do facetów: Czy chcieli byście mieć dziewczynę/żonę która przy każdym zbliżeniu z Wami tak strasznie by cierpiała?

Myślę, że to jest okropna krzywda i szlag mnie trafia jak widzę co ludzie sobie nawzajem potrafią zrobić.
A z czego to wynika? Dlaczego nie chcą, żeby one nie odczuwały przyjemności? Tradycja? Religia?
Bo jedna z nich, nie wiem czy nie islam, każe mężom gwałcić swoje żony, żeby te nie odczuwały przyjemności, bo to jest grzech.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 21:26   

Aż mnie ściska, jak coś takiego czytam.

Ale to pewnie kwestia tradycji, w wielu niecywilizowanych miejscach na ziemi dochodzi do rytuałów, na myśl o których Europejczykowi chce się wymiotować. Któregoś razu na religię katecheta przyniósł książkę, z której cytował fragmenty tego, jak w niektórych plemionach miejsc niecywilizowanych w świecie chłopcy stają się mężczyznami. Szczegółów nie pamiętam, ale polegało to na tym, że grupę chłopców poddawano okrutnemu torturowaniu, związywano ich a następnie wieszano na suficie chaty i bito kijami, aż do utraty przytomności, następnie wyciągano ich z chat i przebijano mięśnia drewnianymi palami, do których przywiązywano liny. Liny przywiązywano do drzewa a młody człowiek musiał wspinać się na drzewo i skakać z niego do chwili, w której drewniane kołki wyrwały się z jego mięśni a ten spadł na ziemię. Dopiero po takich torturach chłopak stawał się mężczyzną. Dla Europejczyka jest to w ogóle nie do pomyślenia, ale dla ludzi żyjących w tamtym czasie i miejscu był to zaszczyt stania się mężczyzną w męski sposób i mimo, że przynosiło to ogromny ból a słabsi wręcz umierali. Z resztą ból wcale nie musi oznaczać, że coś jest nieprzyjemne, często w przypadku niektórych zachowań seksualnych, odrobina bólu działa wręcz pobudzająco. ;-)
Mili napisał/a:
Czy chcieli byście mieć dziewczynę/żonę która przy każdym zbliżeniu z Wami tak strasznie by cierpiała?
Dla mnie takie coś w ogóle nie ma racji istnienia, ale nie należy porównywać razem ludzi z tak odmiennych kultur.

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 21:53   

Mili napisał/a:
Zakładam ten temat pod wpływem książki którą dziś przeczytałam. Wielu ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jak straszne rzeczy dzieją się gdzieś tam daleko, w krajach Trzeciego Świata, poza zasięgiem cywilizacji.

Zdają sobie, ale nie reagują bo to jak walka z wiatrakami. Tam jest to wpisane w ich zwyczaje i kulturę. Jeżeli z zachodu przyjdą ludzie i będą kazac im zaprzestac ich czynów, to ci ludzie tak naprawdę to oleją. To tak jakby nam zakazano naszych rodzimych zwyczajów, które powtarzamy od pokoleń. Ktoś by zaprzestał? Nie sądzę...
Mili napisał/a:
Chociażby taki barbarzyński zwyczaj okaleczania małych dziewczynek, zwany obrzezaniem. Polega on na wycinaniu dziewczynce (na żywca) zewnętrznych narządów płciowych.

Wycina się tylko łechtaczkę, najczęściej wtedy, kiedy dziewczynka dostanie 1 okres.
Mili napisał/a:
Nieobrzezane kobiety (jeśli się takie trafią) często nie mają żadnych szans na wyjście za mąż. A taka kobieta (jeśli uda jej się w ogóle przeżyć ten zabieg, bo ten straszliwy ból który mu towarzyszy, jak i pózniejsze powikłania często kończą się śmiercią) cierpi już potem przez całe życie i to nie tylko podczas seksu ale też podczas każdej czynności fizjologicznej, a nawet podczas chodzenia! To wręcz niewyobrażalne i gdy tylko o tym przeczytałam poczułam nieodpartą chęć żeby o tym napisać.

To nic nie da. Możemy sobie o tym rozmawiac, ale tych czynności niestety się im nie zakaże. A jeśli tak, to i tak ludzie będą na to lac, bo 'oni wiedzą lepiej, a takie rzeczy wykonują od pokoleń'.
Szymm napisał/a:
A z czego to wynika? Dlaczego nie chcą, żeby one nie odczuwały przyjemności? Tradycja? Religia?

Mentalnośc. Wszystko jest pod mężczyzn. W tamtejszej kulturze kobieta nie ma prawie żadnych praw i jest traktowana jak podczłowiek.

NANAEL 
Nowicjusz
Rest in pain..

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 23:44   

To okropne.. chociaż prawdziwe.
Moim zdaniem zadaniem mężczyzny podczas stosunku jest dostarczać jaknajwiększą (możliwą) ilość przyjemności kobiecie, bo to tak na prawdę daje satysfakcję, a Ci mężczyźni z Afryki chyba widać zawsze myśleli o sobie, skoro powstała taka tradycja.

Co do męczarni na codzień tych kobiet..
Szczerze współczuję :|

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 01:21   

NANAEL napisał/a:
a Ci mężczyźni z Afryki chyba widać zawsze myśleli o sobie, skoro powstała taka tradycja.

To jest zakorzenione w kulturze. Facet jest kimś, kobieta tylko do dogadzania mężczyźnie i do rodzenia dzieci. Proste...

pinker 
Dyskutant
Lokalny Patriota.!

Wysłany: Nie Mar 23, 2008 09:28   

Wazelina napisał/a:
do rodzenia dzieci.
no to chyba nie w takim przypadku, hm? bo raczej bez narzadow wewnetrznych kobieta nie ma szans na zajscie w ciaze.

Mili 
Początkujący

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 09:51   

pinker napisał/a:
bez narzadow wewnetrznych kobieta nie ma szans na zajscie w ciaze.

Nie bez narządów wewnętrznych, tylko bez zewnętrznych. I to nieprawda że wycinają im tylko łechtaczkę bo to już zależy od konkretnego plemienia. W niektórych wycinają mniej a w niektórych więcej. Zgadzam się z tym że my nic nie możemy na to poradzić, ale to takie smutne...

[ Dodano: Nie Mar 23, 2008 10:54 ]
Mnich napisał/a:
grupę chłopców poddawano okrutnemu torturowaniu, związywano ich a następnie wieszano na suficie chaty i bito kijami, aż do utraty przytomności, następnie wyciągano ich z chat i przebijano mięśnia drewnianymi palami, do których przywiązywano liny. Liny przywiązywano do drzewa a młody człowiek musiał wspinać się na drzewo i skakać z niego do chwili, w której drewniane kołki wyrwały się z jego mięśni a ten spadł na ziemię. Dopiero po takich torturach chłopak stawał się mężczyzną.

To po prostu makabryczne! Pierwszy raz o czymś takim słyszę, ale naprawdę, to się w głowie nie mieści... :olaboga:

niunia16
Praktykant

Wysłany: Nie Mar 23, 2008 11:10   

To jest straszne!! Ja sobie nie wyobrażam jak można zadawać taki ból małym bezbronnym dziewczynkom!! Obrzezanie to dla mnie najgorzej prymitywny i głupi zwyczaj jaki mogła wymyślić ludzkość!!

Jenova 
Początkujący

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 15:45   

Jak się to czyta to aż się smutno robi, a zarazem cieszę się że u nas taki zwyczaj nie istnieje. Rzeczywiście to kwestia tradycji jaka tam panuje. Od wieków tak robiono i niestety pewnie dalej tak będą robić. Szkoda tylko tych młodych dziewczyn które są skazane na takie cierpienie :( Kiedyś gdzieś nawet było tak że jak kobiecie umarł mąż to jego ciało poddawali kremacji, a żona musiała leżeć u jego stup, okładano ich drewnem i..spalano. Mąż przynajmniej nic nie czuł bo już nie żył, ale żonę palili na żywca. Głupota :(
W takich plemionach kobieta ogólnie nie może decydować sama o sobie, nie ma zdania. Nie może sama sobie wybrać męża, to facet ją wybiera i ona nie ma nic do gadania. Kobiety są nawet sprzedawane przez własną rodzinę :/ Ech kobiety w niektórych zakątkach świata mają naprawdę trudne szczęście. My w porównaniu z nimi mamy bardzo dużo, możemy same decydować o tym z kim będziemy i mamy facetów którzy nigdy nas nie skrzywdzą ;-)

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 17:36   

pinker napisał/a:
no to chyba nie w takim przypadku, hm? bo raczej bez narzadow wewnetrznych kobieta nie ma szans na zajscie w ciaze.

łechtaczką dzieci sie nie rodzi.
Mili napisał/a:
To po prostu makabryczne! Pierwszy raz o czymś takim słyszę, ale naprawdę, to się w głowie nie mieści... :olaboga:

Oglądałam o tym program. Widziałam na czym to się opiera. Nie wygląda to tak okrutnie jak brzmi.

Gwiazdka 
Nowicjusz

Wysłany: Nie Mar 23, 2008 18:15   

OMG! Okropne! Jak tak można.. I po co im to?! :/

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 19:24   

Gwiazdka napisał/a:
I po co im to?! :/

Jest w temacie wyjaśnione, do cholery czytaj ze zrozumieniem.

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 19:51   

Powiem krótko: dla mnie obrzezanie równoznaczne jest z okaleczaniem ciała i - jeśli chodzi o islam - niezgodne z religią.
I przypominam, że ten proceder znany jest także w Europie... i nie rzadziej praktykowany.

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 21:04   

Cytat:
I przypominam, że ten proceder znany jest także w Europie... i nie rzadziej praktykowany.

Kiedyś okaleczano podczas inkwizycji. Teraz nie jest mi znane okaleczanie w imię honoru, czy też wydumanych przesądów. Przybliżysz ten temat Bella?

Odpowiedz do tematu