Wysłany: Sob Gru 09, 2006 13:40
Sonia G, pomyśl sobie że policji nie ma na drogach .... ktoś jedzie za szybko drugi wyprzedza na drodze na której nie powinien tego robić ..... inni jeździli by po pijanemu i bez prawa jazdy ile osób by straciło przez to życie ? . Dalej myślisz że policja nie powinna wlepiać mandatów
_________________ Każdy z was chciałby chociaż być [automat-cenzura] frajerem.
A ja nie znam tej wizji... z takimi pomysłami to bardzo proszę do sejmu!
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. A nie siedzieć na forum. Takich pomysłów w sejmie nie akceptują, gdyż żyjemy w państwie socjalnym, a libertarianizm to skrajna forma rzadów liberalnych.
Królewna napisał/a:
Sonia G, pomyśl sobie że policji nie ma na drogach .... ktoś jedzie za szybko drugi wyprzedza na drodze na której nie powinien tego robić ..... inni jeździli by po pijanemu i bez prawa jazdy ile osób by straciło przez to życie ? . Dalej myślisz że policja nie powinna wlepiać mandatów
Koleżanko jestem w pełni świadomy że nie masz najmniejszego pojęcia o motoryzacji, jeżdżeniu autem itp, ale proszę nie wypisuj mi tu takich rzeczy!! W większości krajów arabskich nie ma przepisów ruchu drogowego i co zapewne cię zdziwi - w przeliczeniu na 1000 mieszkańców ginie tam na drogach mniej ludzi niż u nas...
A u nas dostaniesz 100zł za jeżdżenie bez pasów - co ci to da? Powiesz sobie "o mój Boże ależ dostałam lekcję, jakaż byłam głupia od tej pory zawsze będę jeździć w pasach!" czy też powiesz "piepszona psiarnia, nienawidzę ich" ??
Aha i jeszcze jedna rzecz. Niezależnie czy jest policja na drodze czy nie, to i tak wszyscy łamią przepisy...
PS: Znowu napisałem piepszona, zamiast pieprzona, mam nadzieję że cię to nie urazi i doczytasz spokojnie do końca. pozdrawiam!
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 02 Sie 2006 Posty: 662 Skąd: Toruń
Wysłany: Sob Gru 09, 2006 14:19
Ale jednak rochę racji też macie...Sama zostałam spisana za siedzene na oparciu ławki...kumpla spisali za kopnięcie kapsla od butelki leżącego na chodniku...a jak są gdzies potrzebni, to rzeczywiście często ich nie ma
_________________ Gwiazdy nie spadają, one tylko wychodzą na spacer.
Ale jednak rochę racji też macie...Sama zostałam spisana za siedzene na oparciu ławki...kumpla spisali za kopnięcie kapsla od butelki leżącego na chodniku...a jak są gdzies potrzebni, to rzeczywiście często ich nie ma
To jest light... Mój kumpel dostał 2 lata w zawieszeniu na pięć za posiadanie narkotyków - to jest dopiero absurd! Ale tu mniej mam do policji a więcej do polskiego prawa...
Mnie trzepali jak kupowałem bułki w nocnym, tak od niczego podeszli i "rece z kieszeni, dokumenty..." itd... Ogólnie czepiają się wszystkiego, spróbuj mieć np. w portfelu symbol listka konopii - haha przeszuskają cię jeeszcze dokładniej. nie robią nic żeby ci życie ułatwić, tylko utrudnić.
Wysłany: Sob Gru 09, 2006 15:06
Bęsik napisał/a:
istnieje wizja braku policji i armii, porzadek odbywał by się na zasadzie prywatnych firm ochroniarskich.
Muszę tutaj zaprotestować , podaj mi przynajmniej jeden przykład państwa o zbliżonej do Polski liczbie ludności oraz rozwiniętego cywilizacyjnie na podobnym poziomie w którym taka metoda się sprawdza. Najistotniejsze w tym wszystkim jest słowo którego sam użyłeś , a mianowicie "wizja" , bo to tylko wizja ... przynajmniej na razie. Następną sprawą jest to że prywatne firmy ochroniarskie mają tendencje to chronienia prywatnych interesów ich właścicieli , ale to już całkiem inny temat.
_________________ "Zaciśnij pięść nim skończy się bój
Najgrubszą z krat nie zamkną Twych ust
Z najmniejszej z cel ucieknie Twój krzyk
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi
Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"
Troskliwy Miś [Usunięty]
Wysłany: Sob Gru 09, 2006 15:25
Cytat:
Koleżanko jestem w pełni świadomy że nie masz najmniejszego pojęcia o motoryzacji, jeżdżeniu autem itp, ale proszę nie wypisuj mi tu takich rzeczy!! W większości krajów arabskich nie ma przepisów ruchu drogowego i co zapewne cię zdziwi - w przeliczeniu na 1000 mieszkańców ginie tam na drogach mniej ludzi niż u nas...
A u nas dostaniesz 100zł za jeżdżenie bez pasów - co ci to da? Powiesz sobie "o mój Boże ależ dostałam lekcję, jakaż byłam głupia od tej pory zawsze będę jeździć w pasach!" czy też powiesz "piepszona psiarnia, nienawidzę ich" ??
Aha i jeszcze jedna rzecz. Niezależnie czy jest policja na drodze czy nie, to i tak wszyscy łamią przepisy...
Coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu że masz tendencję do wymądrzania sie nad mniej doświadczonymi od siebie...
Właśnie powiedz na ilu arabów przypada tam jeden samochód? Jaka u nich jest w ogóle sytuacja na drogach?
Gdzieśtam wypowiadałeś sie że palisz ganję czy co tam... i co nie masz nic na sumieniu? To źle że Cię przeszukują?
Jak sie jest na bakier z prawem.. to sie będzie czepiać...
Pomógł: 1 raz Wiek: 9 Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 916 Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: Sob Gru 09, 2006 16:54
Podpinam się do posta wyżej.
Facet...a jakie ty masz, kurde, pojęcie o motoryzacji? Powiedz, ze w wieku 12 lat jeździłeś sobie samochodem po k-c. Alem się uśmiał...
Pokaż mi wiarygodne żródło, które mówi, ze w takich krajach ginie mniej osób.
Chociaż-to możliwe. Widziałeś choć raz w necie traffic Rumunii? Tam nie ma przepisów. Oprócz jednego-prawa klaksonu. Dlatego tam korek to pół miasta. Nie mówię o stolicy.
A własnie...pojedź w centrum egiptu. Do największych miast. Jak zobaczysz brak prawa i bezpieczeństwo, zrócę honor. Filmik "bobo". Kto oglądał, ten wie, o co chodzi. Araby sobie śmigają białą Kią po ulicach. O mało co nie przejechali jednego człowieka, podjeżdżają do radiowozu i przez okno go pałują. Bezpieczeństwo. Googluj dokładniej przed napisaniem kolejnego posta.
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”
Moje zdanie na temat policji jest takie:
Kiedyś w domu miałam taka akcje rodzinna,że potrzebna była policja.Oczywiście przyjechali.Zaczęli cos tam pisać,potem z każdym porozmawiali i pojechali.Nic zadnej rady,upomnienia,no nic. Policja zadziałała by wtedy gdyby stała sie jakaś tragedia,a nie tam jakies wizyty w domu.
Ja po prostu policji nie wierze,no nie umiem im zaufać,no bo jak mam to robić,jak byli w domu i zaraz pojechali?
Dobra postaram się odpowiedzieć na wszystkie posty skierowane w moją stronę. Nie wiem jak wyobrażacie sobie świat arabski, chyba nazasadzie że jest pustynia, sfinks, piramida i dwa wielbłądy. Np. miasto Teheran jest przynajmniej dwa razy większy od Warszawy toteż nie patrzcie na to sterotypowo. Specjalnie napisałem na 1000 mieszkańców zebyście nie pisali w tens sposób... I jest tak naprawdę, że jest o wiele mniej wypadków śmiertelnych, jest natomiast więcej stłuczek i zarysowań aut itp.
Number One, właśnie po to istnieją firmy ochroniarskie i policja - by chronić prywatne mienie obywateli!! Kiedyś robilem obliczenia i wyszło mi że gdyby każdy na moim osiedlu dał 5zł na miesiąc na ochronę w prywatnej firmie ochroiarskiej poziom ochrony wzrósłby kilkukrotnie. A o państwie tej wielkości nie mówię, gdyż jestem zwolennikiem mniejszych obszarów administracyjnych (np. większe prawa gmin itp.).
Trosliwy Misiu. To źle że mnie przeszukują, gdyż szukają narkotyku, którym mam zamiar samemu się naćpać i jedyną osobą której wyrządzę jakąkolwiek (potencjalną) krzywdę jestem ja sam. Idąc analogicznie mogliby mnie zapuszkować za posiadanie żyletek które kupiłem w celu podcięcia sobie żył. jakim prawem alkohol, który powoduje większe spustoszenie organizmu, silniej uzależnia od marihuany jest legalny? Marihuanę i haszysz robi się z konopii indyjskich, alkohol np. z pszenicy - jakim prawem jedna roślina jest legalna w spożyciu, a dlaczego inna nie jest i kim jest człowiek który mówi mi jaką roślinę mam prawo spożywać a jakiej nie?
Vibe w wieku 12 lat nie, troszkę jeszcze musiałem poczekać;]
Dla mnie wiarygodnym źródłem jest pani pracownik polskiego konsulatu w Tunezji, nazwiska niestety nei pamiętam, tobie nikt wierzyć nie każe...
kasiula609822 to dobry przykład ale są o wiele większe rażące przykłady braku jakiejkolwiek reakcji ze strony policji. Na ostatnim meczu na jakim byłem (GKS Katowice - GKS Jastrzębie) była haja - w połowie meczu wbiła się ekipa z jastrzębia. Haja trwała poza stadionem, ale większość ludzi oglądała spotkanie. Gdy mecz się skończył i usiłowaliśmy wyjść policja zamknęła nam bramę wyjściową i zaczęła strzelać z armatek wodnych i plastikowych kulek - jak zwykle niewinni ludzie potracili oczy itp.
pozdrawiam
_________________ F A N A T Y K
Troskliwy Miś [Usunięty]
Wysłany: Nie Gru 10, 2006 13:21
Cytat:
Trosliwy Misiu. To źle że mnie przeszukują, gdyż szukają narkotyku, którym mam zamiar samemu się naćpać i jedyną osobą której wyrządzę jakąkolwiek (potencjalną) krzywdę jestem ja sam. Idąc analogicznie mogliby mnie zapuszkować za posiadanie żyletek które kupiłem w celu podcięcia sobie żył. jakim prawem alkohol, który powoduje większe spustoszenie organizmu, silniej uzależnia od marihuany jest legalny? Marihuanę i haszysz robi się z konopii indyjskich, alkohol np. z pszenicy - jakim prawem jedna roślina jest legalna w spożyciu, a dlaczego inna nie jest i kim jest człowiek który mówi mi jaką roślinę mam prawo spożywać a jakiej nie?
Odpowiem Ci na to pytanie jak kiedyś będę studiował Botanikę czy coś takiego...(czytaj nigdy)
Alkohol czyni mniejsze szkody dla organizmu, wydala sie w 100% na zewnątrz... nie to co THC(ten dodatkowo łączy sie z tłuszczami) więc nie pie[beeeeep] mi tu... bo chyba prawo tworzyli ludzie mądrzejsi od Ciebie czy mnie... Gdyby tak nie było to w jakim niby celu mieli by to zabraniać?
Polski skun to nie to samo co holandzki stuff.
Ogólnie chyba jest tak.. że palenie tego świństwa powoduje nieodwracalne zmiany zachodzące w mózgu...
Już nie będę wymyślał tutaj scenariuszy tak jak wy w innych tematach.. na temat tego jak twoje zażywanie narkotyków może wpłynąć na Twoje otoczenie...
Kupując żyletkę... to może do golenia nie do samobójstwa...
Poza tym offtopem popatrz....
Prawo zabrania posiadania nie? Czyli policja wypełnia chyba swoje obowiązki, działa zgodnie z nakazami prawa... nie wiem co tu mieć do policji...
Alkohol czyni mniejsze szkody dla organizmu, wydala sie w 100% na zewnątrz... nie to co THC(ten dodatkowo łączy sie z tłuszczami) więc nie pie[beeeeep] mi tu... bo chyba prawo tworzyli ludzie mądrzejsi od Ciebie czy mnie... Gdyby tak nie było to w jakim niby celu mieli by to zabraniać?
Polski skun to nie to samo co holandzki stuff.
Ogólnie chyba jest tak.. że palenie tego świństwa powoduje nieodwracalne zmiany zachodzące w mózgu...
Już nie będę wymyślał tutaj scenariuszy tak jak wy w innych tematach.. na temat tego jak twoje zażywanie narkotyków może wpłynąć na Twoje otoczenie...
Kupując żyletkę... to może do golenia nie do samobójstwa...
Poza tym offtopem popatrz....
Prawo zabrania posiadania nie? Czyli policja wypełnia chyba swoje obowiązki, działa zgodnie z nakazami prawa... nie wiem co tu mieć do policji...
To nie offtop - cały czas piszemy o policji tudzież o prawie i jego egzekwowaniu co podchodzi pod temat.
Nie masz wiedzy na ten temat (albo czerpiesz ją z "Bodek o narkotykach" ) - alkohol NAPRAWDĘ powoduje większe szkody w organizmie niż marihuana. Widzę to po min. po sobie - okresach kiedy więcej piłem i okresach kiedy więcej paliłem. Prawa nie ustalają ludzie mądrzejsi ode mnie hahaha. Żyjemy w demokracji nie ma cenzusów wiedzy ani innych przy docieraniu do władzy. Prawo ustalają ludzie totalnie nie mający do tego kompetencji (Zresztą chyba sam patrząc po rzadzie zastanawiasz się czasem jakie kompetencje ci ludzie mają). "Polski skun to nie to samo co holandzki stuff." - nie wiem co to ma za bardzo znaczyć ale skuna nie paliłem nigdy (jest to miszanka haszyszu z jakimś świństwem - nakrapiane morfiną czy czymś) - generalnie cięzko by mi się pisało takie rzeczy jak ty nie znając terminologii.
"palenie tego świństwa powoduje nieodwracalne zmiany zachodzące w mózgu... " Picie alkoholu natomiast nie powoduje zmian. Znam kolesi co nie potrafią się przedstawić przez to że całe życie chleją. Ci co palą np. od 10 lat dzień w dzień nie mają tego problemu...
proponuję skończyć na tym tą jałową dyskusję bo znowu dostanę ostrzeżenie za offtopowanie mimo że pozornie wydawaołoby się że forum słuzy do tego by się wypowiedzieć.
"Prawo zabrania posiadania nie? Czyli policja wypełnia chyba swoje obowiązki, działa zgodnie z nakazami prawa... nie wiem co tu mieć do policji..."
Oczywiście że tak! napisałem już wyżej że policja działa w świetle legalnego prawa i pod tym wzgledem nie mogę mieć zarzutów. Ale męczące jest to że idąc ulicą widzisz białą Fabię na felach w środku trzech ciemnych typów którzy cie przycinają jadąc 15 na godzinę - tajniaków jest naprawdę sporo i to jest denerwujące, abstrahując oczywiście od paru przykładów które podałem wyżej...
Wysłany: Nie Gru 10, 2006 19:24
Bęsik napisał/a:
Number One, właśnie po to istnieją firmy ochroniarskie i policja - by chronić prywatne mienie obywateli!! Kiedyś robilem obliczenia i wyszło mi że gdyby każdy na moim osiedlu dał 5zł na miesiąc na ochronę w prywatnej firmie ochroiarskiej poziom ochrony wzrósłby kilkukrotnie. A o państwie tej wielkości nie mówię, gdyż jestem zwolennikiem mniejszych obszarów administracyjnych (np. większe prawa gmin itp.).
Bęsik , prywatne firmy ochroniarskie istnieją po to żeby chronić tego i tylko wyłącznie tego za czego ochrone im się zapłaci. Policja istnieje po to aby pilnować przestrzegania prawa , jeżeli prawo zakłada ochrone prywatnego mienia obywateli to oczywiście też , a jeśli nie ( pomijając że to żle prawo , ale rozpatrując czysto hipotetycznie ) to nie ! Jeśli chodzi o "zrzutke" ma ochrone to zadziwiające , ale robiłem podobne obliczenia tylko że w kontekście osiedlowego posterunku policji i wnioski są podobne do twoich. Jednakże wyobrażmy sobie , że jednak ma to być firma ochroniarska i ( czysto abstrakcyjny przykład ) na osiedlu domków zamieszkałym przez 50 osób , 42 osoby godzą się płacić za usługi tejże firmy , a 8 osób nie płaci i co wtedy ? Czy te 8 osób można bezkarnie okradać ? Mają być wyjete spod prawa ? Zmuszenie ich do płacenia jakimkolwiek aktem prawnym jest niezgodne z zasadami skrajnego liberalizmu prawda ?
Czyli "państwo" nie będzie w stanie spełnić jeden ze swoich podstawowych funkcji , mianowicie zagwarantowanie wszystkim obywatelom równości wobec prawa ( nie twierdze też , że w obecnym systemie jest to zagwarantowane ). Co do punktu numer 3 ( umownie ) to też jestem za zwiększeniem kompetencji władzy lokalnej. Ogólnie to mimo , że nie zgadzam się z twoimi poglądami ( to troche dyskusja skrajnego konserwatysty ze skrajnym liberałem ) to jednak doceniam zarówno twoją wiedze jak i poziom oraz kulture wypowiedzi i uważam , dyskusje z toba za przyjemność.
Pozdrawiam
_________________ "Zaciśnij pięść nim skończy się bój
Najgrubszą z krat nie zamkną Twych ust
Z najmniejszej z cel ucieknie Twój krzyk
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi
Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"
Miło mi bardzo usłyszeć takie ciepłe słowa:)
Obecnie firmy ochroniarskie chronią również tylko te domy, które płacą im te 100zł na miesiąc (sąsiad ma wykupione), w sytuacji gdyby okradano mój dom a oni akurat przejeżdżali jestem w stanie się założyć że nie kiwnęli by nawet palcem, być może nawet nie zadzwonili by na policję. W jak podkreślam czysto hipotetycznej sytuacji, o której mówimy faktycznie istnieje taka możliwość że część nie będzie płacić. Nie ma tu oczywiście mowy o zmuszaniu kogokolwiek do płacenia!! Tzn. jest taka możliwość np. jeżeli rada osiedla domków postawi jako warunek "wprowadzasz się - płacisz 5zł za ochronę", ale mówiac o odgórnym narzucaniu nie ma takiej możliwości. Bezkarnie napewno okradać ich nie można, gdyż istnieje prawo które wydaje mi się jasno określa czy została dokonana kradzież czy nie, a jak zapewne wiesz w systemie, o którym mówię prawo własności jest święte! Te 8 osób o których mówisz świadomie decydują się na to że nikt nie chroni ich mienia - moga oczywiście tak uczynić bo np. w domu mieszka 8 chłopów i każdy ma gnata i chcą się bronić sami, spróbuj teraz zrezygnować z policji - żeby ci państwo oddało podatek bo umiesz samemu obronić własne mienie W sytuacji o której mówisz faktycznie nikt nie będzie bronił mienia osób, które za to nie płacą... Oczywiście naturalne, że powinny się podnieść lamenty (oczywiście nie ze strony NumberOna) ze ludzi nie stać na 5zł miesięcznie - toteż wyjaśniam iż sytuacja o której mówimy dzieje się w troszkę innej wizji państwa niż ta którą widzimy za oknem. Dla przykładu byłem na stronie ministerstwa finansów i obliczyłem że w roku 2007 rząd z każdego polaka (liczyłem z noworodkami itd.) ściągna miesięcznie ponad 420zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W wizji o której ja mówię ściąga kilkukrotnie mniej...