forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Polska - Terra Felix??

Czy jesteś dumny z naszego kraju?
Tak
55%
 55%  [ 11 ]
Nie
45%
 45%  [ 9 ]
Głosowań: 20
Wszystkich Głosów: 20

Autor Wiadomość
Biedak 
Praktykant
Bradypodidae ;*

Wysłany: Nie Mar 25, 2007 19:03   

Dumny jestem z historii mojego narodu, jego tradycji i wielkich Polaków. To starczy mi aby olewać wszystkie NOPy, LPRy, SOy, PISy, Platformy, kretyńskie ustawy, pomysły i inne bzdety.
Chłód wschodzi nad ziemią
i przenika powietrze
Nagle...
Życie nabiera nowego znaczenia

Fabian 
Dyskutant
rhc bez p

Wysłany: Nie Mar 25, 2007 19:37   

- wynalezienie lampy naftowej :P

[ Dodano: Nie Mar 25, 2007 19:37 ]
- Jako jedne z niewielu państw obaliło komunizm!

[ Dodano: Nie Mar 25, 2007 19:47 ]
Jan Kochanowski, Ignacy Krasicki, Adam Mickiewicz, Henryk Sienkiewicz, Bolesław Prus, Władysław Reymont, Stefan Żeromski, Stanisław Wyspiański, Jarosław Iwaszkiewicz, Witold Gombrowicz, Bruno Schulz, Zygmunt Krasiński, Stanisław Przybyszewski, Witkacy, Zbigniew Herbert, Wisława Szymborska, Czesław Miłosz i Stanisław Lem.
Fryderyk Chopin, Witold Lutosławski, Henryk Mikołaj Górecki, Stanisław Moniuszko, Karol Szymanowski, Krzysztof Penderecki, Henryk Wieniawski, Krzysztof Komeda.

[ Dodano: Nie Mar 25, 2007 19:48 ]
GROM :D (takie polskie Delta Force czy Special Air Service :P )

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Pon Mar 26, 2007 06:01   

Fabian napisał/a:
- wynalezienie lampy naftowej

To akurat jedno z mniej ważnych w szerszej persoktywie, wystarczy podać, chociażby to, że Ignacy Łukasiewicz odkrył metodę dystylacji ropy naftowe, dzięki czemu powstała nafta. Krótko mówiąc to on dowiódł, że ropa naftowa może być wykorzystana z zyskiem na skalę światową. Otworzył również pierwszą rafinerię.

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Fabian 
Dyskutant
rhc bez p

Wysłany: Sob Mar 31, 2007 09:39   

Bitwa pod Grunwaldem - największa bitwa średniowiecza.
Bitwa pod Kirholm - 3000 Polaków rozgromiło 8300 szwedów.
Polska Husaria uważana przez historyków jedną z najlepszych kawalerii świata, oraz po wybitnych osiągnięciach husarii wiele narodów zaczęło sobie "zapożyczać" styl Husarii.
Misha, z demokracją szlachecką nie mówiąc o jej skutkach na losach Polski można na plus powiedzieć, że byliśmy jednym z pierwszych demokratycznych krajów świata, zaraz po Atenach, Rzymie, Anglii, i kimś tam.
Bitwa pod Wiedniem, wygraliśmy z Turcją, która nie podniosła się już po tym uderzeniu i przestała stanowić zagrożenie dla Europy,( poszukajcie jakąś mapę z tego okresu (1683r.) jaka Turcja była wielka i potężna)
Polska razem z Austrią zabezpieczyli Bałkany, przez co raz na zawsze wygonili potem Turcję z Europy
Byliśmy największym państwem Europy (prócz Rosji)
konstytucja 3 maja, 2 na świecie
Bitwa pod Warszawą a 1920 roku, która jest na 18 miejscu najważniejszych bitew świata.
Uzyskanie Niepodległości którą zawdzięczamy
Józefowi Piłsudskiemu
Westerplatte 1939 r, gdzie Polacy bronili się przed niemieckimi psami 7 dni
182 Polaków w II wojnie światowej broniło się przed 3700 niemcami, nie wygraliśmy, ale sęk w tym że zabiliśmy 3000-4000 niemców a straciliśmy jedynnie 15 własnych(!)
POLSKA :respekt:

keraj 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 14:16   

A moze cos ze sportu ??

3 miejsce w piłce nożnej na MŚ 1974 ( ale okrzyknięto nas najlepszymi co pokazaliśmy na Olimpiadzie- mistrz :D więc dodaje tez postać K. Górskiego; lekkoatlyka- tu tez mozemy sie troche pochwalic :) .

Na początku panowania Jagielonów byliśmy najwieksza potęga dysanstyczną w Europie :D .. Habsburgowie mogli nas..... :P
Ale nie byliśmy jedybym narodem, ktory podbił Moskwe (Napoleon) lecz jedynym, który tam rządził :D
Wspomniec nalezy tez naszych władców juz od Chrobrego zaczynajac. Ledwo państwo powstało a juz Czechy, Ruś i szwaby portkami trzęsły :D
dalej paru pomine i przejde do Kazimierza Wielkiego - kto by potrafił bez stoczenia praktycznie ani jednej bitwy powiekszyc państwo 2 razy ??!! dalej przez Jagiełlo ( moze troche Litewski władca :P ) do Sobieskiego skocze i wojenka pod Wiedniem :D pózniej Kościuszko i Piłsudski i wolność. :D . II wojna światowa i POLAKÓW pełno w całej europie.
Napewno możemy sie pochwalić najwaleczniejszym narodem na świecie. Nie damjemy sobie w kasze dmuchać :D

Denerwuje mnie tylko nasza zazdrość!! Nie wiem po czym to nam zostało? :D I najgorsze ze przenosi sie to na posłów :( , którym ciagle jest mało. Chociaz teraz to moze troche ustaje, bo za czasow Kaczorów trwa wielka czystka :)
Jak to jeden Żyd w USA powiedział - Wy potraficie i umiecie wszystko. Gdybyscie nie byli tacy zawistni i bardziej "wspólpracujacy ze soba" to rządzilibyscie światem. Duma mnie rozparła gdy to usłyszałem ale tez ma racje.. nasza wina ze jeszcze nie jestesmy od morza do morza. Najbardziej martwiace jest ze gdy w USA zobaczyłem jacy polacy sa dla siebie- jak psy, byle tylko dostac wieksza kość. Załamałem sie. :(
I dlatego rządza mniej zdolni żydzi :(

może gdyby szlachty nie było to byśmy teraz rządzili EUROPA ? :D

Powodow do dumy niezliczenie wiele i trzeba by ksiazke napisac a nie na forum sie wypowiadac.

I moze dlatego Taki ten post długi :PP

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 14:18   

keraj, szkoda, że napisałeś tylko 10 postów :) powinieneś napisać więcej równie długich :)

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 14:18   

Fabian napisał/a:
Bitwa pod Wiedniem, wygraliśmy z Turcją, która nie podniosła się już po tym uderzeniu i przestała stanowić zagrożenie dla Europy,( poszukajcie jakąś mapę z tego okresu (1683r.) jaka Turcja była wielka i potężna)

Mniej chwalebne niż demokracja szlachecka, przecież nic nam nie dało, ale chwała jest i to się liczy :P

[ Dodano: Pią Kwi 13, 2007 20:24 ]
keraj napisał/a:
I dlatego rządza mniej zdolni żydzi :(

Prawda, ale przeca hollywood założył żyd z Polski.

Fabian 
Dyskutant
rhc bez p

Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 15:22   

Jak to powiedział jakiś kolo z Borata:
Cytat:
Jesteś w mniejszości masz władzę

:P prawda...

*NumberOne* 
Przyjaciel forum
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 02:39   

keraj napisał/a:
może gdyby szlachty nie było to byśmy teraz rządzili EUROPA ? :D

Czyś Ty się chłopcze na łby ze .... ślimakiem ( no co ?! ) pozamieniał ?! W czasach demokracji szlacheckiej w POLSCE zostały sformułowane prawa , które po upływie ! setek ! lat i przyjęciu ich w innych państwach ochrzczono FUNDAMENTAMI wolnego państwa ! Jeżeli ktoś się będzie strasznie upierał [ i będzie na tyle leniwy , że nie zechce mu ( taa wiem , muu to krowa robi ) się zajrzeć do książki ] to wymienię te prawa specjalnie dla niego. ( Przynajmniej podam jedno , które jest obecnie fundamentem demokracji USA )
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi

Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 13:52   

*NumberOne* napisał/a:
( Przynajmniej podam jedno , które jest obecnie fundamentem demokracji USA )

Ot na przykład prawo do niezbywalnej własności prywatnej.
Równość w przywilejach i prawach bez względu na majętność.

Konstytucję 3 Maja radzę poczytać, bo w tej kwestii potwierdziła wcześniejsze prawa.

Leydzin 
Praktykant
Leydżin!

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 14:13   

Z czego mozemy byc dumni? hmm... Napewno z naszych polskich pisarzy, z Kopernika, z naszych sportowcow, mamy dobrych zlodzieji ;]
Jakby nie bylo Giertycha to po prostu Polska byla by rajem!

aLfa 
Nowicjusz

Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 18:27   

taak. jestem dumna. tak jak wyżej już napisaliście z powodu naszej pięknej historii.

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:06   

Dżizys!!

Jak to możliwe, że nie wymieniłem dwóch gratisowych "dziadków" każdego Polaka :P :P

Józef Piłsudski i Roman Dmowski...

hansen 
Amator

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:14   

historia, wspaniale. bliski wschód także ma wspaniałą historię. ważne, jak skończył.

żulik 
Nowicjusz
System Failure

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:15   

aLfa napisał/a:
taak. jestem dumna. tak jak wyżej już napisaliście z powodu naszej pięknej historii.

Dobrze, że chociaż historię mamy piękną...

Odpowiedz do tematu