forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pro Ana.
Autor Wiadomość
Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pią Lut 29, 2008 16:20   

Już od dawna takowe nie jest.

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Sob Mar 01, 2008 00:07   

ple ple ple

<klapie rekami o uszy>

nie slysze Cie, pusty babsztylu bla bla bla

"ale kasia wam dosrała a wiedzieli że szymon mi się podobał" amen.

Dzadzczko 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Mar 01, 2008 00:37   

Pro ana zaprzecza głównemu odruchowi kazdego gatunku istot - mianowicie chodzi o przetrwanie. No bo w sumie nie jedzac - umieramy z glowu.

Wazelina napisał/a:
tym się odróżniają od anorektyczek, które nic nie jedzą. One jedzą w małych porcjach, będąc na dietach.

Jedzac tyle-o-ile zeby dozyc wieczora, oslabiamy sie. Wyobrazcie sobie cale pokolenie oslabionych i wychudzonych w ten sposob kobiet. Wyobrazcie sobie, jak zachodza w ciaze - polowa zapewne jej nie donosi. Druga polowa urodzi oslabione, chorowite dzieci, przy czym same matki zemrą przy porodzie. Ludzie, litosci, nie promujcie tego, bo sami siebie wykonczymy.
Z reszta wydaje mi sie, ze to po prostu kolejne podle wcielenie anorekcji. Nawet jesli na poczatku tak nie jest, to potem tak-czy-siak skonczy sie anoreksja. Dziewczyny, nie bądzcie az takie glupie.

Cytat:
CO MNIE ŻYWI, TO MNIE ZABIJA.

Co cię nie zabije, to cie wzmocni.

PS. Kocham czekoladke xD I waże bajeczne 54 kilo ^^ Haha od kilku lat staralam sie osiagnac to osiagnac, jedzac wszystko co mi wpadlo w lapki ^^

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 12:38   

Wazelina napisał/a:
One jedzą w małych porcjach, będąc na dietach.
a czy organizm moze byc w pełni zdrowy będąc ciągle na dietach? NIe zastanawiało Cię to, że dieta powinna trwac jakis okres, potem musi nastac przerwa, żeby organizm odżył.

Wazelina, moze tak nie nabijaj durnymi tekstami postow?;/
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 11:35   

http://emmanuelle.pinger.pl/

dla miłośniczek Any... po prostu... brak słów odda temu charakter.
A.Camus

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 17:00   

Monique napisał/a:
a czy organizm moze byc w pełni zdrowy będąc ciągle na dietach? NIe zastanawiało Cię to, że dieta powinna trwac jakis okres, potem musi nastac przerwa, żeby organizm odżył.

Wiem o tym doskonale.
Monique napisał/a:
Wazelina, moze tak nie nabijaj durnymi tekstami postow?;/

Nie zależy mi na postach, dzięki nie musisz się troszczyc.
Cytat:
dla miłośniczek Any... po prostu... brak słów odda temu charakter.

Ee, znam gorsze blogi. Ten jest bardzo cienki. Kobitka, która to pisze nie osiągnęła jeszcze żadnych 'sukcesów' w swych poczynaniach. Blogi dziewczyn, które nie raz widziałam były o wiele gorsze.

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 23:35   

ale ogolem, pro ana to nic innego jak ciągła dieta. jak zjedzą cos ponad limit jest skłonna do wielu głupich zachowań.
A.Camus

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Czw Mar 06, 2008 11:05   

To sie nazywa ProAnal, slyszalem o tym w filmie "Virtua sex withTera Patrick", polecam bez wzgledu na wiek i plec, wybitne dzielo.

"ale kasia wam dosrała a wiedzieli że szymon mi się podobał" amen.

KiCe 
Początkujący

Wysłany: Czw Mar 06, 2008 12:13   

Nawet nie wiecie ile kosztuje mnie nie klniecie w tym poscie... Takich przypadków, jaki postaram się opisać poniżej jest na pewno wiele... Oczywiście nie wątpię, że spotkam się za chwilę z komentarzami typu "to juz skrajna skrajność" więc, żeby nikt nic mi nie zarzucił za chwilę: Pro ana jest to styl życia, który traktuje anoreksję i inne zaburzenia odżywiania nie jako chorobę, lecz jako alternatywny sposób odchudzania będący po części świadomym wyborem.

Do rzeczy:
Byla sobie dziewczyna... Piekna dziewczyna... Ale na nieszczescie owej dziewczyny powstal kiedys internet... W owym "medium" ludzie pisali wiele n/t odchudzania, dążenia do "0", głodówek, poczucia winy po zjedzeniu czegos ponad "norme", udowadniania sobie jaka to ma sie silna wole itp. Bohaterka mojego wywodu miała lekki dołek psychiczny po problemach jakie ostatnimi czasy przechodziła, a te teksty na blogach z czasem stawały się dla niej lekturą, bez której nie wyobrażała sobie dnia. I kiedy tak czytała te bzdury o sukcesach innych dziewcząt powoli zaczynała utwierdzać się w przekonaniu, że jest brzydka, gruba, nieatrakcyjna.. Zaczęła nienawidzić własnego ciała i postanowiła coś z tym zrobić...
Zainspirowana tonami przemyśleń ludzi chorych rozpoczęła wielki program "poprawy siebie". Na początku faktycznie była dieta (zupełnie nie potrzebna) ale z czasem przeradzało się to w manie niejedzenia.. Na początku nikt nic nie zauważał poza tym ze traciła na wadze. Świetnie się kamuflowała ze swoją chorobą np. jedząc obiad powoli czekała tylko, aż w kuchni nikogo nie będzie, żeby napchać w kieszenie bluzy jedzenie z talerza grzecznie dziękując po czym wychodziła na spacer, gdzie pozbywała się wszystkiego, co powinno trafić do jej żołądka. Przez długi długi czas wszyscy myśleli, że się odchudza (nawet ja nie zauważyłem nic na tyle niepokojącego, żeby alarmować kogokolwiek). Jak sie można domyślać dziewczyna marniała w oczach. Z 55 kg na początku było 45, później 40 (wtedy też zorientowałem się co się dzieje), następnie 35, 31,28... Niżej już nie zeszła... Gdy wreszcie dotarło do mnie ze moja przyjaciółka jest poważnie chora zdecydowałem się porozmawiać z jej rodzicami. Nie poszło zbyt łatwo - nie przejęli się za bardzo. Interweniowałem więc u jej dziadków, którzy w końcu pomogli mi przemówić do rozumu rodzicom dziewczyny. Przymusowo była zamykana 3-krotnie w szpitalu, gdzie starano się ją ratować. No ale wiadomo, że żadna terapia nie pomoże, jeśli człowiek sam nie chce się leczyć... Ona wracała ze szpitala i wciąż było to samo... kiedy 4 raz tam trafiła nie miała już nic do powiedzenia. Nieprzytomna, ważąca 28 kg 18-latka nie poradziła sobie ze swoją chorobą. Nie odzyskała świadomości przez 3 dni po czym jej serce przestało bić...

Jeśli ktoś chce ją odwiedzić to zapraszam na cmentarz w Dębicy, przy ul. Wielopolskiej...
[*]
I wanna die with you
Take your hand and walk away

KinKa 
Maniak
Halucynka^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 10:11   

Wazelina napisał/a:
Nie, tu chodzi o to, żeby zaspokoic podstawowe racje żywnościowe. Zdrowo się je, a nie byle co, żeby miało jak najmniej kcal.

Zdrowo się je? Dobry żart. Pro-ana to jest po prostu przedstawienie anoreksji w trochę lepszym świetle, czyli że nie jest to choroba, ale sposób na odchudzanie się. Wyznawanie zasad Any to świadome pakowanie się w anoreksję.

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

Zielona 
Nowicjusz
je trawe

Wysłany: Pon Mar 24, 2008 04:26   

Od zlej strony to jest wszystko przedstawiane:
Zasada #1 [NAJWAZNIEJSZA]: nikomu nie mow.
Ludzie nie rozumieja. I to nie dlatego, ze sa gorsi, lub mniej pojetni, ale dlatego, ze nigdy nie znalezli sie w sytulacji wielu dziewczyn, ktore sa proana.

Ja nie zachecam do Any, bo sama siedze z ed pare lat i czasami ma wrazenie, ze przeszlam juz przez wszystkie znane czlowiekowi psychiczne choroby. To jest wyniszczenie nie tylko ciala, ale rowniez i psychiki. Fakt faktem jednak, jak raz sie w do wdepnie, to juz nie ma powrotu. Na terapie nie ma co liczyc, to juz zostaje do konca zycia.

["Z nurtu tego - to wiedz - ze nie ma powrotow
objety tajemniczym pieknem wiecznosci!
Trwac i trwac. Nie przerywac odlotow
cieniom, tylko trwac
coraz jasniej i prosciej"
K. Wojtyla.

Moze nie bylo pisane na temat, ale slowa mi pasuja... zreszto ja juz jestem taka uzalezniona od poezji]

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 15:05   

Zielona napisał/a:
Zasada #1 [NAJWAZNIEJSZA]: nikomu nie mow.

W dekalogu to jest 10 zasada...

jeal 
Amator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 15:10   

kilka razy podhcodziłam do takiego stylu życia ;P niestety mimo, że b.uparta jestem, tak łakomczuchem jestem przeogromnym i to wyjątkowa sytuacja,kiedy moja słaba wola bierze góre xD
a ogolnie co na ten temat uwazam? lepiej uwazac z tym i uprawiac rownoczesnie jakis sport no i przy tym dobrze sie odzywiac.Latwo powiedziec, nieee;p

Brasillia 
Nowicjusz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 15:50   

Uważam że to w cale nie jest takie głupie. Jednak gdy waży sie 35 kg i nazywa sie siuebie grubasem to jest przesada. ODchudzanie jak najbardziej. Niejedzenie również. Ale namawienie innych do anoreksji to już jest głupota. Sama kiedyś nawet próbowałam, bez sens. Ja moge zjeść 5 kg smalcu i tak nie przytyje ani kilograma ;p

urke93 
Dyskutant
Tańcząca z wilkami

Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 16:26   

To chore!!! Brzmi jak jakaś nowoczesna metoda średniowiecznego umartwiania ciała.

Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...

Odpowiedz do tematu