to nie synonim do przynajmniej, prosze o tym pamietac. Zabijcie mnie za moj lekki kosmopolityzm, ale nie jestem przeciwnikiem UE i naszego don wejscia. Sadze, ze latwiejsze podrozowanie to w dzisiejszych czasach wielki skarb. Co do waluty, nie bede sie madrzyc- zupelnie sie na tym nie znam, na pewno tezsze od mojej glowy sto razy to rozpatrywaly.
mr.Radek napisał/a:
szabntaże w stronę Polski
wiesz, jak nie od sowietow, to od Ameryki albo UE. I tak beda nas gnebic, bo lizac tylek (bo tutaj nawet d.. to przeklenstwo) to lubimy jakimis tarczami antyrakietowymi itd., przez co pokazujemy nasza zaleznosc od innych. Zeby jednak nadazyc za innymi, weszlismy do Unii i, z wieloma narzuconymi nam zasadami, w niej siedzimy.
Uwazam, ze w ostatecznym rozrachunku, wiecej w tym dobrego.
Uwazam, ze w ostatecznym rozrachunku, wiecej w tym dobrego.
Młoda jeszcze UE jest nie ma tam elit nazwisk. Jak się wykształcą, a zarazem spełni się państwo Europejskie, to korupcja zakwitnie i zad, a nie lepiej....
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
czyli tak źle i tak niedobrze. nigdy nie bedzie pięknie. taka już natura Polaków, że narzekają jakby nie było......
Przynajmniej możliwości swobodnego podróżowania i pracy poza granicami cieszą niezmiernie.
_________________ Jesteśmy tym, kogo udajemy, i dlatego musimy bardzo uważać, kogo udajemy.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 21:58
Dobra, ale może powiedzmy, co szczególnie nam na obecną chwilę się w UE podoba, a co nie. Póki co, znaczna większość z nas się uczy, a nie pracuje i jest na utrzymaniu rodziców, a nie własnym. Zatem do jazdy po ustroju gospodarczym są jeszcze chyba... jak dla nas przedwczesne. Do czasu, jak przyjdzie każdemu z nas żyć na własną rękę jeszcze 10 razy się wszystko zmieni. Pomyślmy lepiej, co nam Unia daje i odbiera teraz, w naszym życiu codziennym.
Ja dla siebie jestem najlepszym przykładem. Za 2 tygodnie jadę motocyklem do Grecji i:
Jadąc nie przez Unię, czeka mnie:
Ukraina, Rosja, Rumunia i Bułgaria. W Polsce są złotówki, na Ukrainie Chrywny, w Rumunii Leje, a w Bułgarii Lewy. No i Euro w Grecji. 5 walut. Dodatkowo do Rosji są potrzebne wizy, a na przejściach granicznych kolejki często przekraczają dobę.
Jadąc krajami Unii, czeka mnie (opcjonalnie):
Niemcy w których jest Euro, Austria, w której jest Euro, Włochy, w których jest Euro i Grecja, gdzie jest Euro. Nie są potrzebne żadne wizy, zezwolenia i dodatkowe ubezpieczenia. Odprawa trwa 10 minut, a między Niemcami i Francją nie ma jej w ogóle.
I ja, przeciętny młody człowiek, jakich tysiące - którą drogę bym wybrał?