Wysłany: Sob Maj 03, 2008 08:41 Wicca, pogaństwo...
Co do tematu, wiem, że Wicca i pogaństwo to jest to samo, ale nie wiedziałam jak to napisać w temacie.
Za co chrześcijanie tak nienawidzą i nienawidzili pogan? A może chrześcijanie wcale nie są lepsi od nich...
Może ktoś mi odpowiedzieć? Moja katechetka stwierdziła, że dlatego, że oni nie mieli chrztu. I nadal nie rozumiem. Wiara jak każda inna.
Powiem tak. Krucjaty jeżeli spojrzeć na nie z historycznego punktu widzenia to nie przestępstwo Kościoła, a przestępstwa polityczne do których władcy średniowiecznej Europy manipulując Rzymem wykorzystali imię Kościoła. Cezar podbił Rzym, obstawił papieża w Watykanie na takiego, co mu będzie pod władzą i wykorzystał Kościół do podbojów dalszych lądów pod pretekstem szerzenia chrześcijaństwa.
Dziś władze Kościelne pokazują, że chcą dialogu i przepraszają, chociaż przecież to nie oni za zachowanie "Kościoła" w średniowieczu. Przykładem tej wielkiej tolerancji jest chociażby zorganizowanie zebrania modlitewnego przywódców kilkuset religii świata w Asyżu przez Jana Pawła II i to dwukrotnie!
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Cóż, ja uważam, że Kościół od zawsze tępił ludzi 'niewygodnych', bądź takich, nad którymi nie może miec władzy, pod pozorem nawracania wiernych i różnych takich bajek. Przykładem jest chociaż Inkwizycja, czy też palenie na stosie...
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:36
Bóg w czasach kiedy mordowano pogan był postrzegany jak potężne, niemiłosierne bóstwo które żądało bezwzględnej wierności (plusy średniowiecza i baroku). Więc duchowni, głownie jezuici zapatrzeni w ten obraz, nawracali ich siłowo. Znali prawdę na wyłączność, więc poganin zapatrzony w Światowida czy inne bóstwa nie był szczęsliwy w ich mniemaniu, bo zył bez Boga. Moralnie nie tyle nie czuli wstydu, co uważali że postepują zgodnie z wolą Boga.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Z tego co wiem to poganie byli politeistami. Początkowo chrześcijanie nawracali pogan pokojowo, jednak zawsze znakleźli sie tacy, którzy stosowali ten termin jako pretekst do mordowania, grabieży, gwałtów i Bóg wie czego jeszcze. Potem nastąpił okres krucjat, w których niektórzy popadali już pod fanatyzm. I tak coś dobrego, za sprawą nieodpowiednich ludzi, przekształciło się w coś złego i można nawet powiedzieć,że karygodnego. I moim zdaniem, każdy prawdziwy chrzescijanin powinien przyznać przed samym sobą, że był to okres największego błędu kościoła katolickiego, i że można było tę sprawę rozwiązać inaczej.
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...
No właśnie kościół był od zawsze jakąś częścią polityki i tak naprawdę jego zdania politycznego nikt nie podważał, tak więc mogli mordować ludzi dla pozyskania terytorium, twierdząc, iż to jest zgodne z wolą Boga. W ogóle po co oni chcieli nawracać tych ludzie? Przecież poganie, o to nie prosili. Nie chcieli zmieniać wiary i nie uważali, że się zagubili, po prostu żyli. A chrześcijanie dziwią się, że poganie zabili buskupa Wojciecha i oskarżają ich o wszystko, co najgorsze, ale wracając jeszcze w dalszą przeszłość, gdy jeszcze byli słowianie wschodni, zachodni i południowi. W końcu książę Rościsław w 863 roku zgodził się na przyjazd dwóch misjonarzy Cyryla i Metodego. Jednak nie spodobała się im chrześcijańska wiara i ich wygnali. Czy to nie był wystarczający dowód na to, że oni są ściśle powiązani ze swoimi bóstwami? Jeszcze jednym dowodem braku szacunku były kroniki Thietmara. Z wielką pogardą opisywał ich świątynie. W końcu zburzono wszystkie. Państwo Wielkomorawskie zostało zrównane z ziemią a na jego terenie zbudowano państwo chrześcijańskie. Na którym postawione zostały jeszcze okazalsze świątynie. A to, że Otton III w 1000 roku ofiarował diadem cesarski wręczył Mieszkowi I nie jest głupotą?
Po za tym ludzie w dawnych czasach, z resztą jak i do dziś modlili się do jakiś dajmy na to gwoździ z krzyża Pańskiego. Czy to nie powinno dziwić? Poganie się modlili do kwiatów, a chrześcijanie do rzeczy materialnych.
Ale nie osądzajmy dziś za to Kościoła jako wspólnoty ludzi wierzących ówcześnie, a Kościół hierarchiczny w średniowieczu, którym rządzili władcy największych imperiów i ich zaufani ludzie. Kto kiedyś zdobył Watykan miał świat w ręku... No i cóż, biegu historii i poczynań głupawych ludzi, a raczej przebiegłych, którzy wykorzystali imię Chrystusa żeby podbijać lądy nie zmienimy.
A tu artykuł, który napisałem na innym forum (teraz jak widać wrzuciłem na to forum) jako felieton Wielkiego Czwartku, może będziecie zainteresowani. Jest to zobrazowanie strachu Chrystusa w Ogrójcu:
No i cóż, biegu historii i poczynań głupawych ludzi, a raczej przebiegłych, którzy wykorzystali imię Chrystusa żeby podbijać lądy nie zmienimy.
Np nieomylnych papieży... którzy zawsze mieli rację, rzucając klątwy na uczonych i wspomagając i nawołując do wojny z... a zresztą, czy to ważne z kim? do wojny.
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.