forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapłodnienie "in vitro"
Autor Wiadomość
Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 19:00   

Olla napisał/a:
Szymm, jakie morderstwo? Sądziłam że dzięki in vitro ludzie mogą mieć dzieci a nie je zabijają.

dokładnie to:
Aniołek napisał/a:
Pewnie chodziło mu o to, że przy tym zabiegu wykorzystuję się tylko kilka zapłodnionych komórek, a resztę się niszczy.

a dla nie których to jest już człowiek
Aniołek napisał/a:
Tak samo niezgodna z naturą jest antykoncepcja..

No tak, i jedzenie widelcem i gotowanego a nie surowego mięsa.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Aniołek 
Maniak
Optymistka xD

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 19:12   

Szymm napisał/a:
Aniołek napisał/a:
Tak samo niezgodna z naturą jest antykoncepcja..

No tak, i jedzenie widelcem i gotowanego a nie surowego mięsa.

Nie porównuj zabijania bakterii w mięsie, do marnowanie plemników. Patrz, za każdym razem kiedy się zabezpieczasz, zabijasz plemniki, dzięki którym być może powstałoby nowe życie. Z zapłodnieniem in vitro jest tak samo.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 19:19   

Aniołek napisał/a:
Nie porównuj zabijania bakterii w mięsie, do marnowanie plemników.

Chodziło mi o to, że natura nie stworzyła mięsa gotowanego, ani widelców, więc powinniśmy żyć w zgodzie z naturą.
Aniołek napisał/a:
Patrz, za każdym razem kiedy się zabezpieczasz, zabijasz plemniki, dzięki którym być może powstałoby nowe życie. Z zapłodnieniem in vitro jest tak samo.

To jest dla mnie śmieszny argument. To za każdym razem kiedy nam chce się seksu a odmawiamy sobie czy komuś innemu to popełniamy grzech bo z tego mogłoby powstać życie. Poza tym w zapłodnieniu in vitro zabijane nie są plemniki, tylko zapłodnione komórki, zygoty.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Aniołek 
Maniak
Optymistka xD

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 19:45   

Szymm napisał/a:
Chodziło mi o to, że natura nie stworzyła mięsa gotowanego, ani widelców, więc powinniśmy żyć w zgodzie z naturą.

I to dla mnie jest śmieszne. W takim razie nie powinniśmy żyć jak ludzie kilka tysięcy lat temu.

Szymm napisał/a:
To jest dla mnie śmieszny argument. To za każdym razem kiedy nam chce się seksu a odmawiamy sobie czy komuś innemu to popełniamy grzech bo z tego mogłoby powstać życie.

Przy odmawianiu sobie? Pierwsze słyszę. Czy wtedy marnujesz plemniki? Nie.
Grzechem również nie są naturalne metody zapobiegania ciąży.
Skoro patrzysz na to z aspektu grzechu, to te argumenty które podałeś również są bez sensu. Chcesz nie grzeszyć? Nie uprawiaj seksy przed ślubem, nie stosuj antykoncepcji.

Patrząc z moralnego punktu widzenia, uważaj sobie co chcesz. Dla jednych jest to bulwersująca sprawa, innych to nie rusza.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 19:57   

Aniołek napisał/a:
Przy odmawianiu sobie? Pierwsze słyszę. Czy wtedy marnujesz plemniki? Nie.
Odpowiedź bez sensu tak samo, jak pytanie. Nawet podczas uprawiania seksu w celu spłodzenia dzieciaka, do komórki jajowej trafia tylko jeden plemnik. A tysiące, czy nawet miliony innych i tak giną.
Aniołek napisał/a:
Patrząc z moralnego punktu widzenia, uważaj sobie co chcesz. Dla jednych jest to bulwersująca sprawa, innych to nie rusza.
Bulwersująca ze względu na ingerowanie nauki w życie, które powinno powstać naturalnie. Dla mnie in vitro jak najbardziej ale jedynie w wypadku, gdy zapłodnienie w tradycyjny sposób jest niemożliwe, lub niesie ze sobą pewne, niepożądane konsekwencje. W ten sposób, aby ta metoda pomogła w życiu a nie zastępowała jego naturalne elementy.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:06   

Aniołek napisał/a:
I to dla mnie jest śmieszne. W takim razie nie powinniśmy żyć jak ludzie kilka tysięcy lat temu.

No według niektórych tak, według mnie nie. Według mnie powinniśmy korzystać z rozwoju cywilizacji. Powinniśmy korzystać z prezerwatyw w celu ochrony przed AIDS. itd.
Grzechem również nie są naturalne metody zapobiegania ciąży.
Seks przerywany jest grzechem, a to jest jakaś nienaturalna metoda?
Aniołek napisał/a:
Chcesz nie grzeszyć? Nie uprawiaj seksy przed ślubem, nie stosuj antykoncepcji.

Chcę żyć zgodnie z sumieniem. Stosuję antykoncepcję i uprawiam seks przed ślubem. I nie uważam, bym komukolwiek tym krzywdę robił, wręcz przeciwnie. A jeżeli mój Bóg uważa to za grzech i skarze mnie za to na wieczne cierpienie, to ja nie chcę z takim Bogiem mieszkać w jednym wymiarze (niebie).
Mnich napisał/a:
Bulwersująca ze względu na ingerowanie nauki w życie, które powinno powstać naturalnie. Dla mnie in vitro jak najbardziej ale jedynie w wypadku, gdy zapłodnienie w tradycyjny sposób jest niemożliwe, lub niesie ze sobą pewne, niepożądane konsekwencje. W ten sposób, aby ta metoda pomogła w życiu a nie zastępowała jego naturalne elementy.

Powinno się stosować i zapłodnienie in vitro i aborcję tylko w wyjątkowych sytuacjach (według mnie). Niestety zawsze znajdą sie idioci którzy to prawo nadużyją. Tak jak w Ameryce kobieta 70letnie około, urodziła bliźniaki, bo zapłaciła za zabieg in vitro bo była bezpłodna. To jest grzech, a nie spełnienie marzeń o rodzinie bezpłodnym rodzicom.

NANAEL 
Nowicjusz
Rest in pain..

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:28   

Ehh..

Za dużo naczytałem się tu bzdurnych argumentów żeby kogoś popierać..
Szymm pisze że komórka zapłodniona to nie człowiek bo nie ma świadomości..
..wiele osób o upośledzeniu umysłowym też nie ma świadomości, choroba alzheimera też w pewnym momencie czyni z człowieka brzydko mówiąc "warzywko"..
Tak na pewno nie można powiedzieć.

Nie można też powiedzieć że KK to niepotrzebna instytucja, bo bardzo wielu ludzi których spotykasz i są dla Ciebie mili, jest wyznawcami tegoż właśnie kościoła, byćmoże nawet dzięki niemu stali się tacy.

Nie można też powiedzieć że KK ma rację podsuwając adopcję zamiast zapłodnienia in vitro, bo taka tragedia ( niemożliwość posiadania potomstwa, to jednak zdecydowanie tragedia) dla małżeństwa nigdy nie będzie zrozumiana tak jaką jest w rzeczywistości dla tej pary.

Nie można powiedzieć że in vitro to grzech tylko dlatego że tak sobie wymyślono i umierają jakieś komórki.. Te komórki w normalnych warunkach rozwoju stałyby się dzidziusiem..

Teoretycznie składanie nasienia męskiego poza macicą kobiety w celu uzyskania potomstwa to grzech..

Ciężko jest się pogodzić z kościelnymi doktrynami tymbardziej, że Kościół staje się coraz bardziej niepodobny do takiego jaki sobie wyobrażamy..

Coraz to słyszy się że księża molestują itp. w średniowieczu księża byli bardziej skorumpowani od dzisiejszej policji.
Niemożna jednak uogólniać..

Niewątpliwie Kościół jest potrzebny ludziom jako miejsce gdzie mogą się pomodlić i wysłuchać Słowa Bożego..

In Vitro to temat rzeka dla KONTROWERSJI ataków i obron..
To zależy od człowieka czy jest tak głęboko wierzący że czyni wszystko co Kościół przykaże, nakaże, zabroni albo zleci..
ehh możnaby długo o tym mówić a i tak dojdziemy do wniosku, że IN VITRO jest potrzebne i pożyteczne aczkolwiek sprzeczne ze zdaniem Kościoła..

Pozdrawiam wszystkich.. ( tylko błagam nie piszcie rażących głupot)

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:35   

Aniołek napisał/a:
Nie porównuj zabijania bakterii w mięsie, do marnowanie plemników. Patrz, za każdym razem kiedy się zabezpieczasz, zabijasz plemniki, dzięki którym być może powstałoby nowe życie. Z zapłodnieniem in vitro jest tak samo.

Idąc za twoim tokiem myślenia to każda menstruacja jest formą morderstwa.
Zresztą, jak to ładnie jeszcze Mnich powiedział ;-)
Mnich napisał/a:
Odpowiedź bez sensu tak samo, jak pytanie. Nawet podczas uprawiania seksu w celu spłodzenia dzieciaka, do komórki jajowej trafia tylko jeden plemnik. A tysiące, czy nawet miliony innych i tak giną.

Co do mnie jak ktoś nie czuje się na siłach zaopiekować się dzieckiem z domu dziecka, a bardzo chce posiadać własne dziecko, choć nie może niech się invitryzuje. (słowotwórstwo ;-) )
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sob Mar 22, 2008 20:36   

NANAEL napisał/a:
Szymm pisze że komórka zapłodniona to nie człowiek bo nie ma świadomości..
..wiele osób o upośledzeniu umysłowym też nie ma świadomości, choroba alzheimera też w pewnym momencie czyni z człowieka brzydko mówiąc "warzywk

Ale taki człowiek czuje ból, ma wszystkie narządy w 100% rozwinięte.
A Ty jaki masz mądry argument czy teze? kiedy człowiek jest człowiekiem? jak plemnik dotknie komórki jajowej to nagle - pyk, człowiek? Bo dla mnie to się dzieje na etapie ewolucji i dopiero bardzo dobrze rozwinięty płód to dizecko - człowiek.
NANAEL napisał/a:
Nie można też powiedzieć że KK to niepotrzebna instytucja, bo bardzo wielu ludzi których spotykasz i są dla Ciebie mili, jest wyznawcami tegoż właśnie kościoła, byćmoże nawet dzięki niemu stali się tacy.

Co nie oznacza, że bez niego nie potrafiliby tacy być. Poza tym można tak mówić. Wolność słowa.
NANAEL napisał/a:
Te komórki w normalnych warunkach rozwoju stałyby się dzidziusiem..

I jedna z nich się staje. I przynosi szczęście i spełnienie marzeń.

Mili 
Początkujący

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 09:46   

Byłam dziś w kościele i ksiądz znów mówił o tym sztucznym zapłodnieniu. Tak to rzeczowo wyjaśnił że chyba sama zaczęłam już być przeciw.

niunia16
Praktykant

Wysłany: Nie Mar 23, 2008 11:11   

Co do in vitro to jestem jak najbardziej za.. jeżeli małżeństwo nie moze mieć dzieci w normalny sposób to jest to dla nich szansa :)

NANAEL 
Nowicjusz
Rest in pain..

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 10:34   

Szymm napisał/a:
Co nie oznacza, że bez niego nie potrafiliby tacy być.

Nie masz tego jak udokumentować przecież..

Szymm napisał/a:
Poza tym można tak mówić. Wolność słowa.

Ho ho. Cóż ta wolność słowa z nas robi. Co chwilę ktoś się odwołuje do wolności słowa, a ktoś z drugiej strony zgłasza się do odpowiednich organów ze skargą o obrażaniu jego uczuć religijnych, naturalnie ja się skarżyć nie mam zamiaru na takie rzeczy, aczkolwiek powiedziałem "Nie można mówić.." w kontekście czysto teoretycznym..
Wszystko przcież można.. Wolność Woli..
Zabić można ?
Pewnie że można wystarczy umieć i wiedzieć czym i jak.
A czy powszechnie stawiając pytanie czy można zabić?
Sądzę że nie uzyskasz takiej odpowiedzi..

Oczywiście dla czytających pospiesznie i niechlujnie.. Nie stawiam na równi wypowiadania zdania o kościele z zabójstwem, tylko podaję przykład różnego znaczenia słowa "można", bądź "niemożna"

Nie pyk i nagle człowiek, tylko jakby tego pyk nie było to raczej nie byłoby tej ewolucji.. Jak sądzisz..
Pozdrawiam..

Dlugasek 
Praktykant
Black Angel

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 12:47   

bog dal nam podobno wolna wole, a rzad prawo bysmy zabardzo nie pozwalali sobie. Wolsnosc slowa to jednak nalezy tylko do prawa moralnego.
Co do in vitro, czemu nie... sa przeciez pary ktore z roznych przyczyn nie moga miec dziecka

Szymm 
Znawca

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 17:47   

NANAEL napisał/a:
Nie pyk i nagle człowiek, tylko jakby tego pyk nie było to raczej nie byłoby tej ewolucji.. Jak sądzisz..

Sądzę, że masz rację, tylko czego jak nie wiemy co to jest, to wierzmy w to, że to: Bóg.

mya89
Nowicjusz

Wysłany: Wto Mar 25, 2008 21:37   

Popieram ową metodę. Jest ona szansą dla ludzi, którzy mają problemy z płodnością i daje im szansę na stworzenie rodziny.

Odpowiedz do tematu