Wysłany: Sro Maj 07, 2008 23:29 Zniesienie 10 pkt prawa harcerskiego
10. Harcerz jest czysty w myśli, w mowie i uczynkach; nie pali tytoniu i nie pije napojów alkoholowych
Instruktorzy ZHP chcą znieść ten punkt prawa. Od dawna wiadomo, że w ZHP źle się dzieje począwszy od korupcji a skończywszy na obozach harcerskich prowadzonych przez gg. Drużynowi, którzy bycie w harcerstwie traktują jako drugie źródło kasy, nie chą być w żaden sposób ograniczani. Wpajają młodym ludziom wartości jakie niesie prawo harcerskie, a sami nie mają ich w sobie ani kszty.. Przecież harcerz to osba "czysta" pod każdym względem..
Moja znajoma jest harcerką i akurat ona jest wyjątkiem - nie pije, nie pali a nawet zabrania palic innym i pic.
Może nie jest wyjątkiem. Zdarzają się nawet w dzisiejszych czasach porządni harcerze. Chociaż z tego co widzę to w mniejszości.
Jeżeli chodzi o przepis, "róbta se co chceta" i tak mnie to nie dotyczy, ale myślę, że osoby które zapisują się do harcerstwa dla prawdziwej idei tej instytucji wolałby żeby to prawo zostało- przynajmniej będa miały podpórkę do walki z nałogiem wśród znajomych z drużyny .
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Pomogła: 1 raz Wiek: 18 Dołączyła: 06 Maj 2008 Posty: 65 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 14:21
Greog napisał/a:
Tak widziałem w ZHR. Sam jestem harcerzem w ZHR i otaczający mnie tam ludzie są "porządni". ZłyHaxorSadysta nie przesadziłeś trochę ze swoją wizją?
Zgadzam się w zupełności, mój brat i moi kuzyni są w ZHR i przestrzegają tego, podobnie większość ich kolegów [nie mówię "wszyscy", bo nie wiem] Natomiast już nie raz słyszałam o tym, że w ZHP rzeczywiście ten przepis jest omijany. Jeśli ktoś chce posmakować prawdziwego harcerstwa, to moim zdaniem ZHP już się do tego nie nadaje - więc niech robią co chcą. Ważne, że jest miejsce na prawdziwe harcerstwo i można wybrać. Zawsze zostaje jeszcze Zawisza, SH... Podobno trzymają się tam w miarę tych podstawowych ideałów
_________________ "Jak ziemia miała by być okrągła?!
przecież wtedy wszyscy ludzie by z niej pospadali i wszystkie oceany spłynęły by na dół!"
Nie wierzysz w ich przesłanie? Organizację tworzą ludzie, i to od nich zależy jak będzie postrzegana organizacja. Harcerstwo ma piękne idee, idee, które powinny być powszechnie stosowane wśród społeczeństwa... Chciałem zauważyć, że robi sie off-topic. Jestem ciekaw opinii na temat zniesienia tego pkt a nie wymieniania kto tam z waszych znajomych rzekomych harcerzy pije, pali
Pomogła: 6 razy Wiek: 18 Dołączyła: 11 Maj 2008 Posty: 251 Skąd: Mazury
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 08:39
Jestem harcerzem, ponieważ nim się jest całe życie.
Kiedyś uczestniczyłam w tych spotkaniach. Jeździłam na "Zjawy", "Dni Myśli Braterskiej", stałam pół nocy 11 listopada pod pomnikiem i wtedy czułam, że jestem harcerką. Zjeżdżali się harcerze z różnych miast i czuliśmy się jako jedna wielka rodzina. Nawet nie myślałam o paleniu czy piciu. Byłam szczęśliwa tym co mam...
Ale po pewnym czasie nasza zastępowa, nie miała już pieniędzy na opłacanie nam lokum, żebyśmy mogli się spotykać a sama musiała wyjechać do pracy zagranicę. I tak się skończyła moją przygoda z harcerstwem.
Z nudów zaczęłam palić i popijać.
Do dzisiaj palę i piję ale to drugie to raz na jakiś czas.
Moim zdaniem to jest dobry przepis do lat 18 a powyżej powinno się go zlikwidować.
A zresztą powinno oceniać się harcerza po tym czy kocha swój kraj i czy potrafi być tolerancyjny, pamięta o najgorszych chwilach narodu i o osobach które za niego ginęły...
A nie po przez pryzmat czy pali czy też pije.
Ale to już tylko moje zdanie.
Pozdrawiam:*
_________________ Bądź takim, abyś nie musiał czerwienić się sam przed sobą...- Wiktor Hugo