Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Czw Sty 03, 2008 18:34
w końcu społeczeństwo zaczęło by uważać księży za ludzi a nie za jakieś maszyny do odprawiania mszy i katechizacji.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1233
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 20:58
Oczywiście jestem "za" ale tak się zastanawiam, czy gdyby księża mogli mieć żony, nie zaczęli by traktować swojej służby jako zwykłej, opłacalnej pracy, już bez wyrzeczeń. Mogli by mieć żonę, dzieci, byliby szanowani, Czy aby wtedy za bardzo nie zmniejszyłaby się liczba księży powołania.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Wysłany: Sob Sty 05, 2008 16:40
dziś wujek mój powiedział, ze do siostry jego przyszedł ksiądz w wizycie duszpasterskiej i zaczął macać ją i jej córkę... moim zdaniem gdyby księża mieliby rodzinę, nie byłoby takich niezdrowych zachowań z ich strony.
A.Camus
walker123 napisał/a:
Służyć Bogu i mieć normalną rodzinę, uważam.
właśnie.
Popieram
_________________ When you're gone
The pieces of my heart are missing you
When you're gone
The face I came to know is missing too
When you're gone
The words I need to hear to always get me through the day and make it ok
I miss you
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 16:46
Matthew70, też popieram. Wtedy otoczenie zobaczyłoby że ksiądz to normalny człowiek.
A.Camus
Ksiądz powinien mieć żonę, ale nie powinien mieć dziecka. To dzieci są najbardziej krzywdzone przez każdą religię.
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
A poco kobieta miałaby wychodzić za mąż mając świadomość, że nigdy nie będzie mogła mieć normalnej rodziny?
Może z miłości?
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 16:59
Szymm napisał/a:
Ksiądz powinien mieć żonę, ale nie powinien mieć dziecka.
Gdyby tak było, to wiele kobiet nie wyszła by za mąż za księdza, bo nie mogli by stworzyć normalnej rodziny, a przecież większość kobiet o tym marzy.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 17:11
Szymm napisał/a:
Może z miłości?
Z miłości do mężczyzny skazać się na wieczny celibat? Bo przecież kościół nie popiera antykoncepcji.
Już lepiej, gdyby księża mogli mieć normalne rodziny, funkcjonujące na normalnych zasadach. A gdyby takie związki stały się na tyle popularne, że normalne, dzieci księży niczym by się nie wyróżniały, bo nie byłoby to nic nadzwyczajnego. Pochodziłyby z normalnych, dobrych rodzin.
A jeżeli ktoś chce się oddać Bogu kompletnie, niech wstąpi do zakonu.
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 17:15
Szymm napisał/a:
Przyszły ksiądz idąc do seminarium wiedziałby, że na to jest skazany.
ksiądz idąc do seminarium wie na co jest skazany, ale ja mówię o kobietach.
Mnich napisał/a:
Już lepiej, gdyby księża mogli mieć normalne rodziny, funkcjonujące na normalnych zasadach. A gdyby takie związki stały się na tyle popularne, że normalne, dzieci księży niczym by się nie wyróżniały, bo nie byłoby to nic nadzwyczajnego. Pochodziłyby z normalnych, dobrych rodzin.
Też tak myślę.
Ale toleruje kalendarzyk małżeński.
Nie rozumiesz o co mi z tymi dziećmi chodziło. Księża robiłyby im taką samą krzywdę jaką robi każda religijna rodzina. Dziecku powinno się nauczyć jak, a nie w co wierzyć. Powinno się ich uczyć nie zgadzania się z sobą i dostrzegania faktów.
A nie wmawiać im (bo małe dziecko nie może być katolikiem czy muzułmaninem), bo jest ono za małe by mieć własny osąd na temat jakieś religii. Powinno w dorosłym życiu samo o sobie zadecydować, a nie wynosić z dzieciństwa strachu przed diabłami, chodzenia do kościoła pod jakąś karą, uważania jednej religii lepszej od drugiej. To jest krzywda dla dziecka. To jest molestowanie religijne, które siada człowiekowi na całe życie. Dlatego tutaj zgromadzeni katolicy są tak pewni swego i pewni że ich jest lepsze. Wy swojej wiary nie wybraliście. Została wam ona włożona. Małe dziecko uwierzy we wszystko i przyjmuje to jako najszczerszą prawdę.
A co do celibatu to chyba nie rozumiesz definicji. Celibat to nie wstępowanie w związek małżeński.