Wysłany: Czw Lip 31, 2008 14:30 Coś nie tak z komputerem.
Ostatnio psuje mi się komputer. Strasznie długo się włącza i wydaje dziwny odgłos, jakby takie wycie Blokują mi się hasła do gadu gadu. Mam już 3 numer gg w tym miesiącu. Coś dzieje się z grafiką (tz. zmiast misia na tapecie mam takie niebieskie tło). Co to może być i jak to naprawić?? Da rade sama czy raczej nie. Oddać do reperacji. Pomóżcie, ja sie na tym nie znam. Ciągle pojawia mi się napis:
" Wystąpił nieobsługiwany wyjątek w składniku aplikacji. Kliknij przycisk Kontynuuj, aby aplikacja zignowowała błąd i podjeła próbę kontynuacji.
Odnowanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpieniu obiektu
Szczegóły Kontynuuj"
Gdy naciskam szczegóły albo kontynuuj to komputer nie reaguje.
_________________ chcialabym poczuc ze na Ziemi sa dobrzy ludzie, ze nie wszyscy mysla tylko o sobie...
Pomógł: 27 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1860 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 14:34
Prawdopodobnie przez błąd jakiegoś programu (bądź wirus, ale to mniejsze prawdopodobieństwo) widzisz taki komunikat.Jaki program instalowałaś w najbliższych dniach?Z GG każdy ma problemy ostatnimi dniami wiec na to nie zwracaj uwagi.Według mnie przydałby sie (czego nie propaguje i nigdy nie robię, jednak na odległość za dużo nie pomożemy) format
Według mnie przydałby sie (czego nie propaguje i nigdy nie robię, jednak na odległość za dużo nie pomożemy) format
Nigdy nie formatujesz dysku? Tylko to pomoże. Po jakimś czasie gdy instalujemy i odinstalowujemy(?) różne programy system się gubi i trzeba robić format.
maybachmaster napisał/a:
Z GG każdy ma problemy ostatnimi dniami wiec na to nie zwracaj uwagi.
Jakoś ja nie miałem żadnego problemu więc to też będzie już pewnie wina jakiegoś wirka albo cos.
Pomógł: 27 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1860 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 14:43
Cytat:
Jakoś ja nie miałem żadnego problemu więc to też będzie już pewnie wina jakiegoś wirka albo cos.
Ty może nie, ale połowa użytkowników tak
Cytat:
Nigdy nie formatujesz dysku? Tylko to pomoże. Po jakimś czasie gdy instalujemy i odinstalowujemy(?) różne programy system się gubi i trzeba robić format.
A patrz.Zaskoczenie.Mój system nie ma z tym najmniejszych problemów.Od kilku lat nie miałem poważniejszej awarii komputera.Wszystko pod kontrolą
Sama sobie chyba nie poradzisz. Jak masz dobrze ustawione w biosie to tak. Wkładasz płytę z windowsem i restartujesz kompa. Pokaże się napis "Aby spodować rozruch z płyty CD..." naciskasz byle co a potem już cię sam poprowadzi. Jak otworzy się taki niebieski ekran to będziesz już miała napisane co robic.
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 14:46
Nie wiem, nie posiadam od długiego czasu XP a Ty pewnie tak, ale znalazłem takie coś:
http://www.it-ce.pl/readarticle.php?article_id=42
Najlepiej jednak jakbyś poprosiła jakiegoś kolegę I pamiętaj o ponagrywaniu wszystkich programów na płytę.
Bredzisz. Od 4 lat nie miałem ŻADNEGO problemu z gg.
Co do diagnozy - na odległość nikt ci raczej nie pomoże. Zwłaszcza, że nie podałaś jaki masz komputer i z jakiego systemu operacyjnego korzystasz. Mogę jedynie doradzić kilka czynności standardowej procedury, czyli:
1. Skanowanie programem antywirusowym. A najlepiej ze dwa-trzy.
2. Tak jak napisał mbm - sprawdź co ostatnio instalowałaś (nowym program, sprzęt). To może powodować konflikt.
3. Możesz spróbować przywrócić system do poprzedniego, stabilnego stanu, o ile korzystasz z XP lub Visty (co do tego drugiego, to niech się Maybach wypowie, bo ja z niego nie korzystałem i nie wiem czy takie coś ma na pokładzie).
4. Jeśli nic z powyższych rzeczy nie rozwiąże problemu pozostaje sformatowanie dysku twardego i instalacja systemu od nowa. Warto jednak wcześniej zrobić kopię zapasową ważnych danych (np. na pendrive).
Oczywiście niekoniecznie ostatnie wyjście jest najlepsze, bo format może nie być konieczny. Ale bez zobaczenia usterki na własne oczy trudno coś orzec.
Natomiast 'wycie' podczas uruchomienia może być spowodowane kurzem wewnątrz obudowy. Zalecam przeczyszczenie wiatraków i delikatne odkurzanie. Poradnik jak się do tego zabrać, powinnaś znaleźć w Sieci.
Aha - zwróć też uwagę, czy tuż po wciśnięciu przycisku power, a przed wyświetleniem ekranu startowego BIOS nie sygnalizuje jakiejś usterki poprzez serię pisków. Jeśli tak, to zapisz sekwencję tych sygnałów na forum wraz z modelem płyty głównej, a najlepiej wersją BIOSu na niej.
_________________ Last.fm I used to roll the dice
Feel the fear in my enemies eyes
Listen as the crowd would sing:
"Now the old king is dead! Long live the king!"
A patrz.Zaskoczenie.Mój system nie ma z tym najmniejszych problemów.Od kilku lat nie miałem poważniejszej awarii komputera.Wszystko pod kontrolą
No to ogromne gratulacje.
[ Dodano: Czw Lip 31, 2008 15:47 ]
maybachmaster napisał/a:
I pamiętaj o ponagrywaniu wszystkich programów na płytę.
Ściągnie sobie później. A jak zrobi kopię plików a później je wrzuci z powrotem to jest duże prawdopodobieństwo, że może wrzucić z powrotem wirusa bo nie jest wykluczoone że go teraz nie ma.
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 14:47
Cytat:
Bredzisz. Od 4 lat nie miałem ŻADNEGO problemu z gg.
Ty patrz, ale zaskoczenie.A moja siostra nie może sie połączyć z GG, moich kilku znajomych też często miewa ten problem od jakiś kilku tygodni Na podstawie jednego osobnika nie osądzaj sprawy.
Wkładasz do napędu płytkę z Windą. Ustawiasz w BIOSie, żeby startował z danymi z płytki (Prosze mnie poprawić, jeżeli źle mówię, bo nie potrafiłem tego ująć, a dokładnej nazwy opcji nie pamiętam). Resteujesz komputer. Na dole pojawi się w pewnym momencie zapytanie, czy chcesz otworzyć dane z płyty. Klikasz ENTER. Dalej, jak po maśle.
Formatowanie jest fajne. Potem jest tak ładnie, czysto i zas można psuć
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Bzdury piszesz. Po raz kolejny. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Format nie jest wcale koniecznością w 99% przypadków. Wystarczy na bieżąco dbać o dysk twardy, raz na miesiąc defragmentować pliki itp.
Odnośnie formatowania - wkładając płytę z Windowsa dobrze jest mieć sformatowane pozostałe partycje (czyli inne niż C:). Robi się to przez naciśnięcie prawym przyciskiem myszy na ikonę partycji i wybranie z menu opcji formatuj. Można też przez wiersz poleceń, ale to już trochę bardziej skomplikowane.
Bo ty sam jesteś jedno wielkie zaskoczenie. Jakoś ja i moi znajomi nie mamy żadnych problemów z gadu. Bo może twoi znajomi tak jak ty nie robili formata hoho "bo wszystko jest pod kontrolą?" Haha
[ Dodano: Czw Lip 31, 2008 15:50 ]
Epi napisał/a:
Bzdury piszesz. Po raz kolejny. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Format nie jest wcale koniecznością w 99% przypadków. Wystarczy na bieżąco dbać o dysk twardy, raz na miesiąc defragmentować pliki itp.
Wiem, że nie trzeba formatować ale to najprostsza metoda
maybachmaster, ty nie osądzaj sprawy na podstawie kilku osób. Nie wiem jak macie nachrzanione w kompach, ale przy normalnym użytkowaniu nie stwierdzam żadnych problemów.
EDIT: Odradzam postępowanie według poradnika Maybachmastera.