Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:40 Haker... co robić... ?? ;/
Ostatnio siedze sobie w nocy przed PC i gadam na gg i nagle do mnie pisze jakiś nie znajomy i mi pisze że jest to jakaś Asia... troche popisałem a później wysłała mi pewien link ja w niego weszłem i tam pokazał mi isę mój nr.ip, gdy ja napisałem że jeśli nie powie wiecej o sobie to ją zablokuje a on nagle mi napisał że jest hakerem komputerowym i moje wszystkie rzeczy ma już zgrane na swoim twardym dysku... troche tam popiasałem bo sięwystraszyłem i mi napisał że mam szczęście że trafiłem akurat na niego i powiedział że nie ma zamiaru nic zrobić . A ostatnio ktoś trzy razy próbował się włamać na moj komputer bo mój antywirus podal mi tką informacje o próbie wlamania się na kompa... i mam pytanko co robić... ?? Bo on zna mój ip i ja wogóle nie wiem co robic... ;/ HELP !!! ;/;/
Ale nie, to dobrze, że przynajmniej starasz się pisać w swoim rodzimym języku
Co do tematu: jeśli ktoś wysyła ci linka i później pisze, że jest wielkim haxxxorem to tak na prawdę jest dwunastoletnim berbeciem z wiecznie wiszącą śliną a nie jakimś Mitnickiem.
Jeśli przyznał, że ma już zawartość twojego twardego dysku na swoim komputerze, to nie zastanowiło cię przez chwile jak długo trwałby taki transfer? Sprawdź ile masz danych na dysku (1GB=1024MB=1048576KB) i podziel to przez przepustowość swojego łącza. Jeżeli czas jaki ci wyjdzie (1h=60min=3600sek) jest dużo mniejsza niż czas w jakim "wielki haxxxor" wcisnął ci bajeczkę, że ma twoje pliki u siebie to wniosek już powinien ci się nasunąć sam.
Tak, dokładnie, ktoś ci wcisnął kit.
Jeśli nawet kliknąłeś w jakiś "niebezpieczny link" to najwyżej jest to jakiś trojan lub robak którego bez problemu usuniesz ogólnie dostępnym programem antywirusowym.
ZłyHaxorSadysta, otóż to. "Wielki haker" nigdy by nie zrobił tak jak Ty to opisałeś. Nie szpanowałby tym, że jest hakerem, a poza tym tacy ludzie nie włamują się z reguły na kompy 14-letnim chłopcom, bo nie mają po co.
"Niema wielkich hakerow sa tylko ich nendzne podrobki "
Mysle ze ten gosciu co to wyslal w 88 % niema pojecia o hakowaniu wiec radze ci sie debilem nieprzejmowac a jak masz watpilwasci palnij formata i po sprawie !!
Pomógł: 4 razy Wiek: 16 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 80 Skąd: Tychy
Wysłany: Nie Maj 04, 2008 12:50
Po pierwsze: jeżeli nic nie ściągałeś na swój dysk, to na pewno nie masz wirusa...
po drugie: na pewno nie był to hacker bo: "hacker nie ma na celu niszczenia, a naprawianie dziur w systemie/sieci itd" właśnie to mnie boli, że hackerzy często są myleni z tzw crackerami którzy swoje umiejętności wykorzystują do złych celów.
po trzecie: cracker/hacker nigdy nie przyznaje się do tego że jest crackerem/hackerem
Pomógł: 4 razy Wiek: 16 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 80 Skąd: Tychy
Wysłany: Pon Maj 05, 2008 11:39
nie ma sprawy, na przyszłość sobie zapamiętaj co tu napisaliśmy, a gdybyś się obawiał dalej ataków z sieci, to po prostu:
1. Zainstaluj dobrego Antyvira
2. Dbaj o jego update
3. Dobry firewall
4. No i nie ściągaj plików z podejrzanych stron.
5. Nie zaszkodzi jakiś anty szpiegowski program.
Dobry antyvir czy firewall nie zawsze wystarczy, aby uniknąć włamania...
hops_c napisał/a:
jeżeli nic nie ściągałeś na swój dysk, to na pewno nie masz wirusa...
Niestety nie mogę się z tym zgodzić... Zawirusować komputer można nawet poprzez samo podłączenie do sieci internet.
hops_c napisał/a:
Dobry firewall
może coś polecisz?
Moim skromnym zdaniem Outpost Firewall sprawdza się w miarę...
Odpycha niechciane połączenia zewnątrz sieci i zapobiega tzw. skanowaniu portów. Oczywiście odpowiednio skonfigurowany
Oczywiście hakerzy potrzebują mnóstwa pracy i czasu aby włamać się do peceta, tak więc wątpię, aby ktoś wpadł na tak idiotyczny pomysł zefirku:) No sytuacja oczywiście mogła z Twojej perspektywy wyglądać groźnie, ale nie masz się czym martwić:)
pozdrawiam:)
_________________ Patrz na życie przez różowe okulary
Z darmowych antyvirów masz wąski wybór. Najlepszym wydaje się Avast home edition.. Firewall również z tych freeware to IMO Ashampo FireWall.. oba programy mają przyjazny interface a obsługa jest raczej na wyczucie, oba programy są w wersjach PL..
Co do samych włamań. Hakerzy nie chodzą po numerach gg i nie robią łapanki.. Poza tym moda na wykradanie haseł z gg i innych komunikatorów już przeszła.. W internecie jest wiele poradników typu - " Jak bronić się przed zagrożeniami z sieci " więc nie będę ich tu kopiował.. Dam tylko kilka wskazówek. Uważaj na podejrzane maile. To w nich najczęściej pojawiają linki do stron ze złośliwymi kodami. Oprogramowanie ściągaj tylko ze sprawdzonych serwisów.. portale o tematyce erotycznej w 45 % są zarażone złośliwymi kodami więc uważaj co przeglądasz.. Nie podawaj na publicznych forach swoich danych osobowych numerów gg czy nawet IP !!!
Nie podawaj na publicznych forach swoich danych osobowych numerów gg czy nawet IP !!!
Zauważyliście że z tym ostatnim może być problem ? Teraz każdy komentarz na blogu itp. jest opatrzony naszym IP ? I gdzie tu do [automat-cenzura] nędzy stara dobra internetowa anonimowość ?
Mia a od czego są proxy? Czy programy maskujące IP,( za pomocą wyznaczonych high anonim proxy ) typu Hide IP, TOR Stengaros. Użytkownicy neo problemu mogą sie pozbyć, po zresetowaniu modemu..
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 23:02
Czytaj uważnie, hakerstwo to jest " zawód ". Nikt za darmo Ci się nie włamie na komputer ( chyba, że jakieś trojany itp. ). Zainstaluj sobie antywirusa oraz firewalla i śpij spokojnie.
Hehe
Rok temu miałam podobnie. Tyle że mi to zrobił młodszy znajomy (13 l.).
Gówniarz myślał że się wystraszyłam
Postraszyłam go z koleżanką i po problemie.
Inni napisali wystarczająco dużo - nie mam co dodawać
Nic się nie martw i nie przejmuj się bo to pewnie jakiś 13latek bawiący się w wysłannika gangu narkotykowego xD
Pomógł: 20 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1627 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 19:52
Po uno jak nie zadziała firewall to odłącz w tym momencie od siecii jak masz zmienne ip to po prostu zrestartuj połączenie.Włamać sie na gg to nie problem.Jest od tego specjalny program.Dzieciak próbował.Ale nic wiecej niż wejść w twój dysk twardy zrobic nie mógł.To , że ktos zna czyiś IP....hmm....co w tym złego?Jak ktos ma zmienne to nie problem.Jak stałe to co?Haker , który wie co z tym zrobic nie będzie się włamywał do kompa 12 latka.