Pomogła: 4 razy Wiek: 16 Dołączyła: 06 Cze 2008 Posty: 93 Skąd: Z Gór:P
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 22:33 Komputer z za granicy...
Może pytanie które zadam, jest dla was banalne, ale naprawdę nie wiem, a chcę wiedzieć....
Ostatnio denerwuje mnie mój komp, a od zawsze chciałam mieć laptopa. Mój tata pracuje w Anglii i ostanio poprosiłam go, żeby kupił mi tam laptopa (chyba są tańsze ) No i teraz zastanawiam się czy jakbym zmieniła mu oprogramowanie na windows xp polski, to czy wszystko normalnie chodziłoby po polsku i czy w ogóle można tak zmienić sobie system??? I jeszcze jedno pytanie, jak myślicie czy dobrze robię kupując tam laptopa, czy może bardziej opłaca się w Polsce kupić???
Proszę o pomoc :):)
Z góry dzięki
_________________ ...:::: ŻYJ- krzyknęła nadzieja.... Życie odparło cicho- BEZ CIEBIE NIE POTRAFIĘ::::::.......
~~~~~~~~~~~~
Pomógł: 27 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1860 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 23:09
Z tego co przeczytałem ceny komputerów są bardzo zbliżone.Więc nie rób sobie zbędnych problemów i kup w Polsce Można oczywiście zmienić system na Polski i wszystko będzie normalnie chodziło
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 02 Sie 2006 Posty: 662 Skąd: Toruń
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 23:11
Zmienić możesz bez problemu. Zależy tylko jak. Albo robisz to w jakimś salonie komputerowym, albo robi Ci kumpel Sama kupowałam kompa w Holandii i wbijałam do niego polskiego XP. Wszystko jest ok.
Co do kupna za granicą to zastanowiłabym sie na Twoim miejscu. Chcę kupić teraz laptopa. Jestem w Holandii, ale z zakupem czekam do powrotu do Polski. Niby cenowo wychodzi podobnie, ale później trzeba będzie i tak wydać na niego kasę, na polskie oprogramowanie...Ale nie wiem jakie są ceny w Anglii...Musisz sobie porównać i zobaczysz czy Ci się opłaca
_________________ Gwiazdy nie spadają, one tylko wychodzą na spacer.
Pomógł: 1 raz Wiek: 9 Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 916 Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 11:53
Szyna napisał/a:
W USA kupisz o wiele taniej niż w Europie. A oprogramowanie spoko możesz zmienić na polskie.
Z USA można kupić lapa, nie stacjonarnego kompa.
Przywieźć poprzez przywatny import. Bo jak ci dowalą cło do takie paczki, to wyjdzie drożej niż jakbyś kupował u nas.
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”
Przy kupnie lapka zza granicy dochodzi brak polskiej instrukcji. No i gwarancja też jakoś nie bardzo będzie działać.
Ja radzę kupić coś u nas, w razie czego chętnie mogę pomóc z wyborem.
_________________ Last.fm I used to roll the dice
Feel the fear in my enemies eyes
Listen as the crowd would sing:
"Now the old king is dead! Long live the king!"
Tylko część producentów oferuje gwarancję typu door-to-door. Dlatego aby zaoszczędzić sobie kłopotów z wysyłaniem lapka za granicę do sklepu, gdzie był kupiony, myślę że warto zakupu dokonać w Polsce.
A co do instrukcji - dla mnie też ona nie byłaby potrzebna, ale to nie my kupujemy laptop.
Pomogła: 4 razy Wiek: 16 Dołączyła: 06 Cze 2008 Posty: 93 Skąd: Z Gór:P
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 11:06
Epi napisał/a:
A co do instrukcji - dla mnie też ona nie byłaby potrzebna,
Ale w sumie to do czego ta instrukcja? Mam teraz kompa i ani razu nie korzystałam z instrukcji, więc myślę że tereaz też ona mi nie będzie potrzebna...:)
Szyna napisał/a:
W USA kupisz o wiele taniej niż w Europie.
Jakbym dawniej wiedziała....
A ostatnio widziałam laptopa za 999 zł.... Tylko było to gorsze oprogramowanie, nawet nie wiem jakie bo się tak za bardzo nie znam. To do takiego też można kupić sobie xp i będzie normalny? W każdym kompie można system zmienić??
_________________ ...:::: ŻYJ- krzyknęła nadzieja.... Życie odparło cicho- BEZ CIEBIE NIE POTRAFIĘ::::::.......
~~~~~~~~~~~~
Na chwilę obecną zakup laptopa z Windows XP graniczy z cudem. Jest to przyczyną nowej polityki Microsoftu, która weszła w życie z dniem 1 lipca.
Aby legalnie posiadać na laptopie Windows XP Professional (Home odpada) należy dokonać downgrade z Visty w wersji Buisness lub Ultimate. Ponadto dochodzą problemy ze sterownikami, co ostatnio było problemem Visty. Poza tym, o ile na taki downgrade nie zdecydujemy się od razu, to zadanie staje się dość karkołomne, gdyż wymaga dzwonienia na infolinię Microsoftu.
Pomógł: 27 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1860 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 11:42
Cytat:
A ostatnio widziałam laptopa za 999 zł.... Tylko było to gorsze oprogramowanie, nawet nie wiem jakie bo się tak za bardzo nie znam. To do takiego też można kupić sobie xp i będzie normalny? W każdym kompie można system zmienić??
Ymmm...za 999zł to dobrego laptopa w miarę wydajnego nie dostaniesz ;)System zmienisz w każdym komputerze.