Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2868 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 18:03
generalnie wyskoczyłam z takim pytaniem, by pogadac z ludźmi o różnych technikach i manipulacjach.
choć tak, prawda, mam jedno pytanie - nie potrafię wykonać pewnej rzeczy.
uwielbiam fotografie typu http://muszka.deviantart....Colada-57957394 & http://muszka.deviantart....wn-Way-65927964. niestety, nie potrafię manipulować w ten sposób. a te kolory po prostu mnie... zniewalają. >_< czy wiesz może, jak to wykonać?
Pomogła: 1 raz Wiek: 10 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 588 Skąd: (Estepona)
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 18:11
Dla mnie kolory są boskie ^^ ale nie pamiętam gdzie tam się kolory zmieniał.... W każdym razie na 100 jest taka opcja. Trza szukać
_________________ "...Trzeba żyć na prawdę, żeby oszukać czas.
Trzeba żyć najpiękniej-żyje się tylko raz.
Trzeba żyć w zachwycie-marzyć, kochać i śnić.
Trzeba czas oszukać, żeby na prawdę żyć..."
jeju ja chyba jeszcze nie robiłam takiego efektu...trochę rozjaśniałam zdjęcie i zmieniałam kontrast no i wychodziło mi coś 'podobnego' ale wydaje mi sie że w PS nie ma funkcji tego efektu..musisz popróbować z kontrastem i rozjaśnianiem po paru próbach chyba uzyskasz taki efekt ale dla pewności jeszcze spytam kolegów którzy są na informatyce i potem jak coś się jeszcze odezwe co do Twojego pytania.
Pomógł: 37 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 1760 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 19:38
Takie efekty robi się poprzez dodanie gradient map i zmieniania ich krycia. Robisz tak: gdy już zmodyfikowałaś sobie już jakoś tam zdjęcie to tworzysz nową warstwę potem image>apply image potem image>adjustments>gradient map. Wybierasz odpowiednią gradient mapę z dostępnych bądź sama wybierasz kolory, a następnie bawisz się opcjami zmiany krycia warstwy .
Będziesz miała jeszcze jakieś pytania to wal śmiało tutaj albo na gg .
P.S. Jeżeli chodzi o obrazki z pierwszego posta to za dużo blura dałaś. Zobacz sobie chociażby na oczy. Na drugim obrazku są tak rozmyte, że nie ma w nich blasku.
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 13:22
VonMe napisał/a:
Dla mnie kolory są boskie ^^
wiem.
natural wonder napisał/a:
ale wydaje mi sie że w PS nie ma funkcji tego efektu
uważam, że jest. sama autorka zdjęć pisała, iż wszystko wykonuje w photoshopie.
natural wonder napisał/a:
spytam kolegów którzy są na informatyce i potem jak coś się jeszcze odezwe co do Twojego pytania.
byłabym bardzo wdzięczna.
Wizzard, dzięki za pomoc. spróbuję zaraz się z tym pobawić.
Wizzard napisał/a:
za dużo blura dałaś
w ogóle nie był używany... korekta twarzy (a właściwie usuwanie porów^^) odbyło się przy pomocy quick mask mode. oczy faktycznie wyszły zamglone, ale dodałam im kolorytu.. było więc gorzej.
[ Dodano: Sro Paź 03, 2007 15:04 ]
ach, właśnie; kolejny 'trick', którego rozpracować nie mogę.
czy wiecie może, jak wykonać coś takiego: bierzesz np. kontur Polski czy też jej mapę... i wklejasz w to np. flagę?
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 14:17
1. Bierzesz mapę i flagę na oddzielne warstwy.
2. Jeżeli chcesz by flaga była pofalowana to wchodzisz w filter>distort>wave potem wciskasz ctrl+t i obracasz flagę by była pod takim samym kontem jak tutaj.
3. Wciskasz ctrl i klikasz w menu z warstwami na warstwę na której jest mapa. (ważne jest żeby sama mapa była na przezroczystym tle). Wtedy zaznacza się jej kontur.
4. Teraz przechodzisz na warstwę z flagą wciskasz ctrl+i i wychodzi zaznaczenie odwrotne.
5. Klikasz del i obcina niepotrzebne kawałki flagi.
Co do zabaw z gradient mapami spróbuj najpierw dać czarno-białą gradient mapę, a na nią kłaść kolorowe (ofc każda gradient mapa na innej warstwie więc za każdym razie tworzysz nową warstwę i bierzesz image>apply image). Jak chcesz potem coś dokolorować mocniej np. usta to tworzysz nową warstwę ustawiasz ją na opcję krycia "color" i malujesz czerwonym kolorem usta .
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 18:30
bellamuerte napisał/a:
Wizzard, raz jeszcze dzięki. udało mi się zrobić to także innym sposobem.
Skoro tak to podziel się jakim ja zawsze chętnie poszerzę swoją wiedzę na temat tego programu . No i przede wszystkim wstawiaj efekty swoich zabaw z photoshopem. Z przyjemnością popatrzę .
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 13:11
Wizzard napisał/a:
Skoro tak to podziel się jakim ja zawsze chętnie poszerzę swoją wiedzę na temat tego programu
przede wszytkim, musisz mieć obrazek w formacie gif. drugi to już obojętny. otwierasz jeden, otwierasz drugi i kopiujesz go, wklejając na ten pierwszy. a później to już z jakąś kombinacją klawiszy się bawiłam, ale nie pamiętam jaką. jak otworzę PS, to sprawdzę.
Wizzard napisał/a:
No i przede wszystkim wstawiaj efekty swoich zabaw z photoshopem. Z przyjemnością popatrzę
aa, mogłam przeczytać wcześniej tego posta, to bym wkleiła coś, co niestety już wykasowałam... moje zabawy z adjustments.
[ Dodano: Czw Paź 04, 2007 14:19 ]
a, no dobra. znalazłam kilka starych efektów zabaw z Photoshopem, które użyłam na szablony blogowe. nie wklejam całych layoutów, ale tych ich częśc. 1 2 3 4
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 19:43
splash, może jakiś profesjonalny grafik podczuje różnicę, ale moim zdaniem wielkich zmian między PS 7.0 a 8.0 po porstu nie ma. ściągnij sobie wersję jaką chcesz, tu akurat amotorszczyzna się nie liczy, od każdego można zacząć... jeśli tylko z angielskim u Ciebie cienko, lepiej weź spolszczenie.
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 21:37
bellamuerte napisał/a:
jeśli tylko z angielskim u Ciebie cienko, lepiej weź spolszczenie.
Odradzam...Wszystkie tutoriale w internecie są w języku angielskim i wtedy nie będziesz w stanie ich wykonać, a one są najlepszym sposobem by nauczyć się obsługi tego programu.
W photoshopie 7, 8 , 9 nie ma zbyt wielkich różnic więc wybrałbym któryś z tych. Jest jeszcze nowszy PS ale z tego co wiem zmienił się w nim interface (nie wiem do jakiego stopnia) i być może jeszcze nie wszystkie tutki są do niego przystosowane. Poza tym zżera strasznie dużo pamięci. Mi osobiście pracowało się najlepiej na psie 8 ale byłem zmuszony zainstalować 9 .
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 08:18
Wizzard, jak już powiedziałam spolszczona wersja przyda sie, gdy angielski u Ciebie leży. w takim wypadku to nawet tutoriale na nic się nie zdają, nie?