Wiek: 16 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 68 Skąd: ponad chmurami.
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 11:25 Problem z iexplore.exe
Spróbuję w miarę czytelnie przedstawić problem.
Po uruchomieniu komputera, zawsze włączam Menedżer zadań Windowsa. Wchodzę w procesy i widzę iexplore.exe. Trochę mnie to niepokoi, bo:
1. używam firefoxa.
2. ma spore użycie procesora.
3. wiesza mi kompa.
4. wyświetlają mi się jakieś reklamy.
Przekopałam google, ale nic nie znalazłam. Mówią, że owszem, iexplorer.exe jest wirusem, ale iexplore.exe już nie.
Zrobiłam skan hijackthis, ale w logu nie było nic takiego. Nie wiem co robić. Pomocy!
_________________ ile to razy
nawet nie wierząc
spotkamy się w innym świecie
iexplorer to proces ruszania myszą, wyświetlania tego pasku zadań na dole, działania klawiszy od klawiatury itp. , jeśli go wyłączysz zniknie Ci pasek zadań, wskaźnik od myszy itp. ogólnie nie będziesz mogła "poruszać się" w komputerze , on niema nic wspólnego internet explorerem, wiem że zużywa dużo pamięci, procesy które są oznaczone jako SYSTEM lub USŁUGA LOKALNA itp. nie można wyłanczać, możesz wyłanczać tylko te które są oznaczone nazwą użytkownika komputera, łatwo rozpoznać od czego jest proces bo zawsze nazwa jest zbliżona do programu np. winampa.exe to winamp, gg.exe to gg itd.
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 19:40
Angel, wcale nie. Przynajmniej nie u mnie. Jak wyłączam 'to coś' to po prostu zamykają mi się okienka internet explorera [reklamy], a komputer działa szybciej. Chodzi Ci pewnie o EXPLORER.exe.
nawet nie wierząc
Pomógł: 1 raz Wiek: 9 Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 916 Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 19:51
overtheclouds napisał/a:
Angel, wcale nie.
Domyślam się, że używasz XP SP2.
Soft z Microsoftu z reguły przeznaczony jest dla masochistów, którzy lubią przeinstalować sobie system raz na jakiś czas. Ten zabieg polecam. Prosto, szybko, skutecznie. No, chyba, że masz jedną partycję.
PS Kiedyś miałem pięć "explorer.exe".
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 20:01
Vibe napisał/a:
Soft z Microsoftu z reguły przeznaczony jest dla masochistów, którzy lubią przeinstalować sobie system raz na jakiś czas. Ten zabieg polecam. Prosto, szybko, skutecznie. No, chyba, że masz jedną partycję.
A po polsku?^^
nawet nie wierząc
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 21:09
chodziło mu o to że windows jest strasznei awaryjny, łatwo traci stabilność. Mając jedna partycje, robisz format i tracisz wszystko, dlatego można miec problem.
Pomógł: 1 raz Wiek: 9 Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 916 Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 00:29
overtheclouds napisał/a:
Vibe napisał/a:
A po polsku?^^
Po polsku? Hmm...
Choćbyś nie wiem, co robiła i tak po jakimś czasie trzeba zainstalować Windows od nowa(pod warunkiem, że masz internet w domu; żaden firewall tu nie pomoże.)
Jeśli po wejściu w "Mój komputer" widzisz więcej niż jeden "Dysk lokalny", to znaczy że twój dysk nie był podzielony-ma tylko jedną partycję. Co ma piernik do wiatraka?
Ano to, że żeby zainstalować świeżą windę najlepiej mieć czystą partycję. Jeśli masz jedną musisz usunąć z niej kompletnie wszystko(format czyli). Jeśli więcej-masz komfort. Prywatnie mam 7, z czego 3 systemowe.
Już jasne, czy jeszcze coś spróbować przełożyć? Może coś napisałem nieczytelnie; ja się nie znam na komputerach, to debilna IMO pasja.
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 10:41
jak już przy formacie jesteśmy (zapewne to będziesz musiał uczynić) to zrób kopie folderu "documents and settings" na partycji z windowsem jest, oraz moich dokumentów (jeśli nie zmieniałeś ich domyślnego katalogu, sa w folderze documents and settings) dzięki temu będziesz miał wszystkie swoje dokumenty oraz ustawienia programów, wtyczki do FF itd.kontakty z gg wyślij na serwer.
Ja proponuję od siebie: przeskanowanie dysku programem antywirusowym pokroju MKS VIr, panda lub własny, jeżeli masz.
Drugie to defragmentacja dysku. Start->PanelSterowania->Wydajność i konserwacja->Rozmieść elementy tak aby system uruchamiał się szybciej.
Włączy sie program w którym masz do wybory dyski/partycje. Zaznacz jedną z nich i wybierz Analizuj. Jeżeli trzeba będzie defragmentować, wybierz następnie defragmentuj i poczekaj, W tym czasie zostaw komputer w spokoju(nie pracuj na nim). Potrfa to raczej długo, w zależności od wielkości partycji, nawet 45minut, godzinę!
W każdym razie formatowanie zostawiłbym na koniec. Radziłbym zainstalwoanie firewalla ale innego niż ten z łatką do windowsa ServicePack.
Generalnie jeżeli masz pirackiego windowsa to radzę instalację prostej dystrybucji linuksa np. Ubuntu, Mandriva. Wygodny jest jak windows, do tego darmowy z masą programów które na windowsie kosztują jednak parę złotych.
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 21:48
do defragmetnacji polecam diskkeeper 2007, antyvir avg free. Linuksik...cóż najpierw trzeba poznać winzgroze by przesiąść się na inny o/s moim skromnym zdaniem .
A po co defragmentować ?? ZAskanuj antivirusem i przeskanuj sobie program tym http://www.programs.pl/program,102.html
a jak to nie pomoże to napisze troche trudniejszy sposób