Jestem ciekaw co ludzie mogą zbierać. Kolekcjonerzy to najczęściej filatelistycy, birofilistycy i takie tam. Ale zdarzają się też takie osobistości zbierające pudełka od zapałek, papierosów a nawet skarpetki lub (mój kolega) bokserki. W tym temacie zamieszczajcie informacje o tym co zbieracie i jak wielką kolekcje posiadacie na ten moment.
Może ja zacznie: Zbieram etykiety od piwa. Mam już ponad 15.000 różnych okazów. Zbieram też puszki i różne, ciekawe butelki. Chwalcie się Waszymi zbiorami:D
Oj ja to dużo rzeczy kolekcjonuję/kolekcjonowałam:
*laleczki porcelanowe (no dobra, zbierałam bo teraz już baaardzo rzadko kupuję jak jakaś baaardzo mi się spodoba)
*kartki bożonarodzeniowe i wielkanocne (no co zawsze się mogą przydać )
*znaczki (zbierałam, mam cały klaser)
*pocztówki z miast, w których byłam, najlepiej z pieczątką (zbieram od niedawna i mam już cały album na zdjęcia
*żaby- wszystko z tym motywem: figurki, bluzki, piórniki, breloczki, świeczki, mam nawet majtki z żabką xD
*kalendarzyki (nawet nie wiem czemu, tylko miejsce zajmują- chyba wywalę tą kolekcję...)
I chyba tyle.
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 20:53
*aniołki
*kartki z miast, bożonarodzeniowe i takie tam
*kapselki od tymbarka
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 21:35
kiedyś znaczki.
późnej z kuzynem żołnierzyki.
Obecnie kartki pocztowe, chociaż nie systematycznie, raczej wolę je dostawać z różnych miejsc Polski
I różne takie rzeczy związane z moim życiem.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2864 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 10:46
Kiedyś, gdy miałam może z 7 lat, razem z kolegą zaczęliśmy zbierać kapsle po piwach. Nasze kolekcje były ogromne, bo on od zawsze sporo podróżował, i bywało, że po wakacjach przywoził mi całą torebkę zebranych przez siebie kapsli.
A aktualnie?
Nic, raczej nic..
Aczkolwiek lubię przywozić i dostawać charakterystyczne rzeczy dla danego państwa, mam także spory zbiór muszelek.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1233
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 21:29
Penny Lane napisał/a:
A kto oprócz mnie zbierał kiedyś pokemony z czipsów ?
Taaaak!! Miałam ich strasznie dużo. A potem wszystko do kosza wrzuciłam ;p
Kiedyś zbierałam kartki do segregatora, jeszcze dawniej kamyczki, które wkładałam do słoika.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pomogła: 4 razy Wiek: 15 Dołączyła: 25 Sie 2007 Posty: 1315 Skąd: z Opoczna
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 07:27
Penny Lane napisał/a:
O właśnie! Kartki do segregatora to kiedyś był hit!
Przypomniało mi się, że kartki od segregatora to i ja zbierałam. Natomiast pokemonów nie, gdyż nigdy nie przepadałam bardzo za chipsami i jadłam je sporadycznie, więc i znaczków z pokemonami miałam niewiele.
_________________ Prosiaczku, bo miłość jest wtedy kiedy się kogoś lubi... za bardzo
Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.