Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 20:45
A więc tak, ja w boga nie wierzę. No (nie)stety, tak wyszło. Trochę i dlatego, że kościół w Polsce obrzydził mi tą całą sprawę, no ale nieważne..
I mówiąc szczerze, nie nazywam siebie ateistką. Uważam, że jak kiedyś było modne słowo 'wegetarianizm', tak teraz jest 'ateizm'. Może z rok temu ludzie chodzili do ulicach i darli się, jakimi to są weganami, wege coś tam coś tam, a w domu wpieprzali kiełbachy ile wlezie. Tak i teraz zauważyłam, że dużo osób szpanuje, mówiąc "jestem ateistą, nie wierzę w boga, o tak, ateizm, jestem ateistą!", a tak naprawdę do końca nie znają znaczenia tego słowa...
Sama mam kolegę, który to słowo używa chyba częściej, niż kiedykolwiek. Przykładowy fragment rozmowy:
(upadł mi długopis np.)
ja: o boże!
on: jestem ateistą.
ja: amen.
on: jestem ateistą!
ja: ooo, słychać, jak dzwony w kościele dzwonią...
on: jestem ateistą.
Grr, wkurza mnie to!
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 10:32
Ja naprawdę miałam w życiu taki okres, w którym wątpiłam w Boga, wręcz nie myślałam o Nim, praktycznie nie wierzyłam. I to było właśnie w wieku 13-14 lat. Przeszło mi na szczęście.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Pomógł: 2 razy Wiek: 16 Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 142 Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 18:04
I Ja jestem ateistą. Nie wierzę i nie odczuwam takiej potrzeby. Szanuję inne religie, ale w żadnym stopniu nie potrafię pojąć dlaczego wierzą w coś, co nawet się do nich nie odezwie?
Nie kryję się z tym, że jestem ateistą. Ale często ludzie oceniają mnie tylko na tej płaszczyźnie, wyzywając od satanistów itd. Najbardziej denerwuje mnie, gdy ludzie zwracają mi uwagę, że jestem zbyt niedojrzały by odrzucić wiarę.
_________________ A gdyby umierać przyszło,
przypomnimy, co rzekł Cambronne,
i powiemy to samo nad Wisłą.
Bagnet na broń!
Brzmi to jak przemyślenia zrzędliwego starca, co przez całe życie z jednego końca na drugi koniec Sybiru na białych niedźwiedziach popierniczał.
Szczerze. Nie znam ateistów. Owszem. Zgorzkniałych furiatów widziałem, leni też. Ale ateistów nie.
Sam fakt nie rusza mnie, jeżeli ktoś jest ateistą. Jesteś nim? Fantastycznie. Cieszy mnie to, ale nie twierdź, że samo to czyni Cię mądrym, genialnym i postępowym. Nie odwołuj się do Racjonalizmu, a nawet jak, to rusz do książki z polskiego, czy inne Wiki i pooglądaj Kartezjusza.
Czyli słowem wszyscy się kochamy i loffciamy.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 16:15
traffix napisał/a:
Szanuję inne religie,
to ty uważasz ateizm za religie?? Ok...
Misha napisał/a:
Sam fakt nie rusza mnie, jeżeli ktoś jest ateistą. Jesteś nim? Fantastycznie. Cieszy mnie to, ale nie twierdź, że samo to czyni Cię mądrym, genialnym i postępowym.
Michał, najlepsze jest to, że ateiści twierdzą że są mądrzy i wykształceni, a my, wierzący, to w ogóle nie myślimy, jesteśmy głupi i zaślepieni. To mnie najbardziej cieszy:D
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus