I od kiedy poziom wiedzy upoważnia do wypowiadania swojego zdania na jakikolwiek temat?
Cóż. Człowiek nie posiadający pewnej wiedzy w danej kwestii nie powinien się też wypowiadać na jej temat.
Szymm napisał/a:
A księża czytają jakieś pierdoły w biblii
Tracę szacunek do Ciebie.
Ludzie. Ja się nie wypowiadam. Raczej czytam, bo doskonale wiem, że gówno wiem. Jednakowoż proszę was o minimalną wiedzę o Piśmie Świętym, bo pisząc, że to jedna wielka pierdoła, czy powieść fantastyczna ośmieszacie się. Niebywale się ośmieszacie.
Szymm napisał/a:
1. Nie daje argumentów na nieistnienie boga, tylko argumentuje moje stanowisko, które świadczy o tym, że istnienie boga jest mało prawdopodobne, a to co innego.
Tak czy siak usiłujesz dowieść jego nieistnienie, względnie bezsens.
Szymm napisał/a:
2. Ja jestem wykształconą osobą. Mam średnie wykształcenie.
Szymm napisał/a:
pierdoły w biblii
Bzyt Bzyt $#$%&$# Sprzeczność logiczna.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
_________________ Przytaczam sens mej nieobecności
Z konieczności odcięcia od rzeczywistości
Smak wolności szkicuje
Szkielet życia abstrahującego od skłonności
Do zawiłości
Do duchowej starości
Ogłaszam wszem i wobec
Nie ma mnie dla ludzkości.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1206 Skąd: Od mamy
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 15:27
Misha, przywołuję porządek u Ciebie "na ten ty chamiats". ;D
Szymm napisał/a:
I od kiedy poziom wiedzy upoważnia do wypowiadania swojego zdania na jakikolwiek temat?
Porozmawiałbym o farmakologicznym leczeniu nowotworów, ale nie mam o tym dostatecznego pojęcia. Co mi tam mogę bić piane, nie? Gratuluje panie Szymm.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
@Szymm dla mnie osoba wykształcona to taka ktora ma przynajmniej tytuł magistra, a nie uczen po szkole średniej.
Pismo Święte jest dla Ciebie pierdołą ale dla mnie nie jest m.in. sprawdzają się jego proroctwa.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1206 Skąd: Od mamy
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 19:23
BadDog napisał/a:
@Szymm dla mnie osoba wykształcona to taka ktora ma przynajmniej tytuł magistra, a nie uczen po szkole średniej.
A dla mnie to taka osoba, która odnosi się z dystansem do "swojej wszechwiedzy".
BadDog napisał/a:
Pismo Święte jest dla Ciebie pierdołą ale dla mnie nie jest m.in. sprawdzają się jego proroctwa.
Dla przykładu...? BadDog, Biblie należy odczytywać w kontekście współczesności.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
- Kapeć
Rzekł do Niego Piłat: Cóż to jest prawda?”
(J 18,37-38)
Ostatnio zmieniony przez Kapeć Sro Cze 11, 2008 20:12, w całości zmieniany 1 raz
Szymm z całym szacunkiem ,ale osoba ze średnim wykształceniem nie odnosi się do księgi świętej dla jakiejkolwiek religii w taki sposób. To jest naruszenie etyki, moralności... Księga ta jest kultywowana jako zawierająca prawa Boga przez większość ludzi na Ziemi. Uznawana przez Islam, Chrześcijaństwo, częściowo Hinduizm w jednym z odłamów pro-judaistycznych. Ostro przesadziłeś. Podobnie zareagowałbym, gdybyś powiedział o Koranie. Więc nie mów mi, że bronię swoich praw.
Biblia jest zbiorem ksiąg, które najczęściej trzeba interpretować w kontekście czasów współczesnych. Najlepiej wykorzystywać do tego stosunkowo metamorficzną, horyzontalną część - Ewangelię, Dzieje Apostolskie i Listy. Stary Testament przez osobę nisko wtajemniczoną w teologię może stwarzać duże niejasności i trudności. W Starym Tes. należy także wziąć pod uwagę niejasności kulturalne i historyczne.
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Cóż. Człowiek nie posiadający pewnej wiedzy w danej kwestii nie powinien się też wypowiadać na jej temat.
Mam na ten temat taką wiedzę, jak 90% katolików.
Misha napisał/a:
Ludzie. Ja się nie wypowiadam. Raczej czytam, bo doskonale wiem, że gówno wiem. Jednakowoż proszę was o minimalną wiedzę o Piśmie Świętym, bo pisząc, że to jedna wielka pierdoła, czy powieść fantastyczna ośmieszacie się. Niebywale się ośmieszacie.
To była aluzja.
Misha napisał/a:
Tak czy siak usiłujesz dowieść jego nieistnienie
Ty wiesz lepiej, co ja robię..
Misha napisał/a:
Szymm napisał/a:
2. Ja jestem wykształconą osobą. Mam średnie wykształcenie.
Szymm napisał/a:
pierdoły w biblii
Bzyt Bzyt $#$%&$# Sprzeczność logiczna.
z Twojej strony, bo napisałem taką samą pierdołę jak człowiek do którego to pisałem
Pszczoolka napisał/a:
Bóg nie napisał Biblii, wiesz?
Ależ owszem, tylko narzędziem byli ludzie.
BadDog napisał/a:
Co mnie to obchodzi? Masz magistra? jak nie, to po co się wypowiadasz, niezgodnie ze swoimi poglądami?
x.Piksel napisał/a:
Szymm z całym szacunkiem ,ale osoba ze średnim wykształceniem nie odnosi się do księgi świętej dla jakiejkolwiek religii w taki sposób. To jest naruszenie etyki, moralności... Księga ta jest kultywowana jako zawierająca prawa Boga przez większość ludzi na Ziemi. Uznawana przez Islam, Chrześcijaństwo, częściowo Hinduizm w jednym z odłamów pro-judaistycznych. Ostro przesadziłeś. Podobnie zareagowałbym, gdybyś powiedział o Koranie. Więc nie mów mi, że bronię swoich praw.
Biblia jest zbiorem ksiąg, które najczęściej trzeba interpretować w kontekście czasów współczesnych. Najlepiej wykorzystywać do tego stosunkowo metamorficzną, horyzontalną część - Ewangelię, Dzieje Apostolskie i Listy. Stary Testament przez osobę nisko wtajemniczoną w teologię może stwarzać duże niejasności i trudności. W Starym Tes. należy także wziąć pod uwagę niejasności kulturalne i historyczne.
... Aleście się czepili, wcale tak nie uważam jak napisałem. Chciałem pokazać jaką głupotą było:
BadDog napisał/a:
Czytasz jakies pierdoły w necie i wpajasz mlodym jakies teorie
Skąd wiesz co ja czytam, jaką mam wiedzę, jakim prawem mówisz mi jak wartościowe są moje źródła. Skąd wiesz, kim ja jestem...
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
z Twojej strony, bo napisałem taką samą pierdołę jak człowiek do którego to pisałem
ale
Szymm napisał/a:
Ja jestem wykształconą osobą. Mam średnie wykształcenie.
Dziękuję
Po un
Szymm napisał/a:
Aleście się czepili, wcale tak nie uważam jak napisałem
ale
Szymm napisał/a:
Tylko się nie popłacz.
Po deux
Szymm napisał/a:
Skąd wiesz co ja czytam, jaką mam wiedzę, jakim prawem mówisz mi jak wartościowe są moje źródła. Skąd wiesz, kim ja jestem...
Szymm napisał/a:
Skąd możesz wiedzieć kto ma jaką wiedzę?
Szymm napisał/a:
Mozna, to stwierdzić po tym dialogu
Pszczoolka napisał/a:
Bóg nie napisał Biblii, wiesz?
Szymm napisał/a:
Ależ owszem, tylko narzędziem byli ludzie.
No i gites marines morales fernandes! Rozwiązaliśmy zagadkę! Bóg istnieje! Alleluja! Chwalmy Pana!
Wiem! Wiem! Szymm, już najprawdopodobniej wiem co chcesz powiedzieć
Szymm napisał/a:
Nie wierzę, że go nie ma. Nie wierzę, że jest. I nie zamierzam wierzyć w jedno albo drugie
Szymm napisał/a:
A czy ja twierdzę, że nie istnieje? hę?
Wydaje mi się ze przeczysz sam sobie
Niektórzy twierdzą, że żyją w kłamstwie bo nasza religia jest zakłamana. Ja też żyłem w kłamstwie, bo szatan ma na wszystko odpowiedź. Nię będe pisał jak to zrozumiałem ale naucz się słuchać "uszami serca"
Szymm napisał/a:
Skąd możesz wiedzieć kto ma jaką wiedzę?
Szymm napisał/a:
Mozna, to stwierdzić po tym dialogu
Tak, tylko Ty stwierdziłeś to i oceniłeś mnie zanim podałem tą informacje.
BadDog napisał/a:
No i gites marines morales fernandes! Rozwiązaliśmy zagadkę! Bóg istnieje! Alleluja! Chwalmy Pana!
BadDog napisał/a:
naucz się słuchać "uszami serca"
Tak, istnieje, wczoraj szedłem sobie i było bardzo gorąco, myślałem, że już umrę, nagle spadł deszcz. Tak się cieszyłem. Najlepsze jest to, że przed chwilą żadnych chmur nie było. Wtedy zrozumiałem, Pan dał mi łaskę i dał mi dowód na swoje istnienie tym pięknym gestem.
Nauczyłem się! Hurra... Jestem pewien, że to był Bóg, jestem pewien, że on zesłał ten deszcz. Alleluja. Wierzę, że to On, na pewno katolicki, bo ja wierzę.
BadDog, naucz się patrzeć z jednakowym dystansem na za i przeciw...
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Tak, istnieje, wczoraj szedłem sobie i było bardzo gorąco, myślałem, że już umrę, nagle spadł deszcz. Tak się cieszyłem. Najlepsze jest to, że przed chwilą żadnych chmur nie było. Wtedy zrozumiałem, Pan dał mi łaskę i dał mi dowód na swoje istnienie tym pięknym gestem.
Nauczyłem się! Hurra... Jestem pewien, że to był Bóg, jestem pewien, że on zesłał ten deszcz. Alleluja. Wierzę, że to On, na pewno katolicki, bo ja wierzę.
Jesteś mistrzem ironi
Szymm napisał/a:
Tak, tylko Ty stwierdziłeś to i oceniłeś mnie zanim podałem tą informacje.
Przeciez od maja juz czytam twoje posty. Więc moge miec przeczucia
[ Dodano: Czw Cze 12, 2008 11:27 ]
Szymm napisał/a:
Wierzę, że to On, na pewno katolicki, bo ja wierzę.
Hm...katolicki? czyli wnioskuje ze jest tez protestancki prawosławny itd.
A mayslałem ze tylko jeden
Ja myślę tylko, że ciężko jest żyć, jeśli się w nic nie wierzy.
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...
Hm...katolicki? czyli wnioskuje ze jest tez protestancki prawosławny itd.
A mayslałem ze tylko jeden
Jest też, Zeus, Afrodyta itd to też Bogowie.