forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ateizm
Autor Wiadomość
Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:10   

Nic Z Tego Jose napisał/a:
Czemu wolicie sądzić, ze umrzecie, zjedzą was robaki, a za ileś lat NIKT nie będzie o was pamiętać? Czemu wbijacie sobie nóż w plecy? Czemu nei wierzycie w możliwość wiecznego szczęścia w niebie?

Po prostu dlatego że ta bajka nie trzyma sie kupy. Ludzie wyrózniaja się tym od zwierząt że uzywają swojego rozumu. Lecz nagle gdy chodzi o wiarę zapominają o Nim, wybierają uczucie. To jest dla mnie niezrozumiałe. mnie po prostu rozum i logika nie pozwalają wierzyc w Boga.

Nie trzeba wciągać worów pokutnych, trzeba tylko się postarać żyć jak najlepiej w sensie duchowym i moralnym.

A czemu sądzisz że ateista musi byc od razu 'zgniłkiem moralnym'? Uwazasz że moralnośc to kwestia wiary? że oprócz Boga - nic innego nie może byc podstawą dobrej hierarchi wartości?

Pajacyk napisał/a:
Ludzie staraj sie badac czos co im i tak nie zostanie objawione..

Hipokryzja? ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Pajacyk
Początkujący

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:12   

Bajka? Hm...Nie trzyma sie kupy? Hm...
Dlaczego sie z tobą nie zgodze?
Ta bajka jak to nazwałes trzyma sie lepiej kupy niz wszystkie inne bajki

Konrad napisał/a:
Hipokryzja?

Nie..słowa mędrców

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:27   

Pajacyk napisał/a:
Ta bajka jak to nazwałes trzyma sie lepiej kupy niz wszystkie inne bajki

Ta bajka za przeproszeniem z logicznego punktu widzenia nie rózni się niczym od 'Bolka i Lolka' (chociaz nie jestem pewien czy 'Bolek i Lolek' wychodził jako ksiązka) ;)

Pajacyk napisał/a:
Nie..słowa mędrców

Więc podziel się z nami swoim objawieniem. Bo chyba slepo nie ufasz innym , którzy takowego dostąpili? Wierzysz w coś czego nie sprawdziłes?
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Pajacyk
Początkujący

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:38   

Hm...A to ciekawe ze taki bajko pisarz Noe wiedział nie wiadomo skąd ze ziemia jest okrągła <mysli> Ba nawet opisał jak swiat powstaje <mysli>
Hm..a to ciekawe ze nasi wspolczesni bajko pisarze mowia to samo ;)

Konrad napisał/a:
Więc podziel się z nami swoim objawieniem. Bo chyba slepo nie ufasz innym , którzy takowego dostąpili? Wierzysz w coś czego nie sprawdziłes?

"Swoim objawieniem"? Moze coś źle rozumiem ale nie mialem objawienia.
Konrad napisał/a:
Bo chyba slepo nie ufasz innym

A ty wierzysz slepo innym?

Hm...wierze w coś czego doświadczylem ;)
Tylko ze nie materialne dowody nie graja roli na tym forum. J

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:50   

Pajacyk napisał/a:
Hm...A to ciekawe ze taki bajko pisarz Noe wiedział nie wiadomo skąd ze ziemia jest okrągła <mysli> Ba nawet opisał jak swiat powstaje <mysli>
Hm..a to ciekawe ze nasi wspolczesni bajko pisarze mowia to samo ;)

Po pierwsze: szanse na to że noe chodził po naszej ziemi sa takie same mniej więcej jak te że mnie przekonasz argumentami że Bóg istnieje, po drugie: że Ziemia jest okrągła, to wiedzieli już w starozytności, ale przyszło średniowiecze i duchownym koncepcja ta nie odpowiadała (jak piekło może byc ograniczone? zwłaszcza kulą?). a po trzecie: znów jako argument cytujesz mi najmniej obiektywna ksiązke tego świata

Pajacyk napisał/a:
Moze coś źle rozumiem ale nie mialem objawienia.

To skąd masz pewnośc że Bóg istnieje? to nie nazywa sie slepą wiarą?

Cytat:
A ty wierzysz slepo innym?

ja mam swój rozum, mózg i logikę. bede wierzył w to co ona mi objawi.

Pajacyk napisał/a:
Tylko ze nie materialne dowody nie graja roli na tym forum.

Bingo! Ale i tak podajesz mniej więcej mało wymyslne argumenty, dlatego dyskusja z Toba jest w ogóle mozliwa ;)

Pajacyk
Początkujący

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 20:01   

Nie chce nikogo przekonywac w takim tonie ....Bog istnieje sratatata.
Lubie o tym pogadac ;)

A zauważyleś fakt ze Noe wiedział to pierwszy?

Wystarczy uwierzyc w Boga...poźniej to samo sie robi ;)

Nic Z Tego Jose 
Początkujący
The Death of Rats

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 20:51   

OK. Sprawa załatwiona. Boga nie ma, zjedzą nas robaki i wszyscy będziemy zadowoleni. Ale jeśli jest inaczej, zaklepuję sobie prawo do powiedzenia "a nie mówiłem?". Nie trzyma się kupy... właśnie doskonale trzyma się kupy. Dlaczego nie trzyma się kupy? Gdzie argumenty?
Cytat:
Ludzie wyrózniaja się tym od zwierząt że uzywają swojego rozumu. Lecz nagle gdy chodzi o wiarę zapominają o Nim, wybierają uczucie. To jest dla mnie niezrozumiałe. mnie po prostu rozum i logika nie pozwalają wierzyc w Boga.
Jest dokładnie odwrotnie! Tylko w miarę logicznie rozumujący człowiek potrafi związać istnienie Boga z tym, co go spotyka. Są cuda duże i małe. Kiedyś miałęm kłopotliwą sytuację - zaczęły mi w kościele drżeć kolana. Jako że miejsce publiczne, czułem się głupio. I poprosiłem w myślach Boga, żeby przestało. Przestało natychmiast. Nie odpisywała mi koleżanka. Pomodliłem się. Odpisała, w ostatniej chwili, keidy już wątpiłem, żer napisze, ale napisała. Moja mama opowiadała też, że - nie mogąc patrzeć na taką górkę przy naszym domu - poprosiła Boga, żeby ktoś mógł ją wyrównać. Potem tata oznajmił, że jest kolo, który by to zrobił. Logicznie rzecz biorąc, KTOŚ MUSI tych próś WYSŁUCHIWAĆ. To jest właśnie najbardziej logiczne.
Jak też wyjaśnisz to, że tak wielu ludzi, którzy mieli umrzeć, widzieli właśnie to, co widzieli? Czyli tunel ze światłem na końcu? Niektórzy z nich, którzy czuli, że zło chce ich zabrać (to dotyczy akurat ludzi, którzy żyli w sposób zły), zmienili swoje życie! A ci, którzy widzieli tunel, nie zaznali już prawdziwego szczęścia na ziemi, wciąż tęsknili do nieba, gdzie mieli pójść. Czyli musieli zobaczyć i/lub poczuć coś tak cudownego, że woleliby wtedy umrzeć, a jeszcze się muszą męczyć na ziemi.
A jeśli powiesz "bzdura" i nie uargumentujesz, to nie warto chyba z Tobą rozmawiać. Ja użyłęm wielu przykłądów i argumentów.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Sie 31, 2008 13:32   

Jest dokładnie odwrotnie! Tylko w miarę logicznie rozumujący człowiek potrafi związać istnienie Boga z tym, co go spotyka. Są cuda duże i małe. Kiedyś miałęm kłopotliwą sytuację - zaczęły mi w kościele drżeć kolana. Jako że miejsce publiczne, czułem się głupio. I poprosiłem w myślach Boga, żeby przestało. Przestało natychmiast. Nie odpisywała mi koleżanka. Pomodliłem się. Odpisała, w ostatniej chwili, keidy już wątpiłem, żer napisze, ale napisała. Moja mama opowiadała też, że - nie mogąc patrzeć na taką górkę przy naszym domu - poprosiła Boga, żeby ktoś mógł ją wyrównać. Potem tata oznajmił, że jest kolo, który by to zrobił. Logicznie rzecz biorąc, KTOŚ MUSI tych próś WYSŁUCHIWAĆ. To jest właśnie najbardziej logiczne.

Oczywiście, słowa przypadek, zbieg okoliczności, normalny bieg rzeczy jest Panu nieznany? ;) Poproś o cos co będzie cudem. Niech ta górka co ktoś tam chce ja wyrównac - niech się rozsypie sama! Wtedy nie bedę miał powodu aby uważac że to jest przypadek ;)

Cytat:
Jak też wyjaśnisz to, że tak wielu ludzi, którzy mieli umrzeć, widzieli właśnie to, co widzieli? Czyli tunel ze światłem na końcu?

Wiesz ilu ludzi widziało UFO? wilkołaków? ilu ludzi uważało sie za bogów? Ty to o czym piszesz - doświadczyłes to czy znasz tylko z opowiadań?

Jokatka 
Nowicjusz

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 17:06   

Konrad napisał/a:

Oczywiście, słowa przypadek, zbieg okoliczności, normalny bieg rzeczy jest Panu nieznany? ;) Poproś o cos co będzie cudem. Niech ta górka co ktoś tam chce ja wyrównac - niech się rozsypie sama! Wtedy nie bedę miał powodu aby uważac że to jest przypadek ;)

W Piśmie Świętym jest opisane, jak Jezus przebywał na pustyni i kusił go diabeł:

"Zaprowadził Go też do Jerozolimy, postawił na narożniku świątyni i rzekł do Niego: "Jeśli jesteś Synem Bożym, rzuć się stąd w dół! Jest bowiem napisane: Aniołom swoim rozkaże o Tobie, żeby Cię strzegli, i na rękach nosić Cię będą, byś przypadkiem nie uraził swej nogi o kamień". Lecz Jezus mu odparł: "Powiedziano: Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego".

wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Nie Sie 31, 2008 17:51   

Kod:
Wystarczy uwierzyc w Boga...poźniej to samo sie robi

Otóż to, święte słowa. Jak już wielu na tym forum zauważyło boska pomoc to efekt placebo. Uwierzysz w złotego cielca, to ci złoty cielec pomoże.
A czy Bóg naprawdę istnieje, a jeśli tak, to jaki jest, to już każdy ma własne zdanie na ten temat. Każdy ma swojego Boga, bądź nie ma (co też jest formą wiary)

Pajacyk
Początkujący

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 18:03   

Ty masz placebo chyba w dupie :/
Ty w ogóle nie rozumiesz co gadam
Nie chcesz to nie wierz i nara...wypad na madagaskar

wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 07:31   

Cytat:
Ty masz placebo chyba w dupie
Ty w ogóle nie rozumiesz co gadam
Nie chcesz to nie wierz i nara...wypad na madagaskar

Boże, podziwiam Twe miłosierdzie, skoro pozwalasz, by ktoś taki miał czelność nazywać siebie Twoim wyznawcą.
Pajacyk, obrażaj, ale nie schodz do piaskownicy.

Pajacyk
Początkujący

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 08:40   

Dziwisz sie ze nie wytrzymuje... ?
Wiem jak to jest byc ateista
Więc nie wciskaj mi tu kitu z jakims placebo

wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 10:02   

Pajacyk, nie jestem ateistą i nigdy nim nie bedę. Wierzę w boga, który stworzył świat, ale nie w jego kwesti leży pomaganie ludziom i słuchanie modlitw. Dlatego efekt placebo jest dla mnie najlepszym i najbardziej logicznym wytłumaczeniem. Równie dobrze mogę powiedzieć, że to Ty wciskasz mi kit.

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 11:43   

Jak też wyjaśnisz to, że tak wielu ludzi, którzy mieli umrzeć, widzieli właśnie to, co widzieli? Czyli tunel ze światłem na końcu?

Co do tunelu, śmierci klinicznej- równie dobrze można powiedzieć że to efekt uboczny, wiesz- śmierć, mózg umiera. Niektózy nic wtedy nie widzieli.

Bóg? Ja tam nie wiem, moze nie potrafię uwierzyć? Na pewno nie jestem ateistką. Może to deizm?
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

Odpowiedz do tematu