Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 2028 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 20:42
Monique napisał/a:
Liliem, ale czy naprawdę, aby wierzyć, trzeba mieć dowody? po co one? jeśli naprawdę się wierzy, niepotrzebne są dowody, zrozumcie!
Sedno polega na tym, co kto rozumie jako dowód w dziedzinie wiary. Dla mnie nie jest to biologiczne udokumentowanie stygmatów, złapanie zjawy radarem impulsowym lub namierzenie satelitarne Boga w kosmosie.
Wiara potrzebuje znaków które ją potwierdzą, a z punktu widzenia wierzącego będą dowodem jego wiary. Monique, Obierając punkt wyjścia na Twojej obecnej wierze z taką poprawką, że.. Bóg nie dokonywałby cudów które są zapisane w Biblii, Jezus by nie uzdrawiał chorych, Morze Czerwone nie rozstąpiłoby się przed Mojżeszem, nie istniałyby stygmaty, opętania, egzorcyzmy, sny prorocze, objawienia, zjawy, nigdy byś nie usłyszała o nawróceniach, świetle w tunelu w czasie śmierci klinicznej ani jakimkolwiek "znaku Bożym" podanym komukolwiek i kiedykolwiek, a każde pytanie do jakiejkolwiek osoby duchownej byłoby kwitowane: "bo tak jest", uwierzyłabyś w Boga?
Jeżeli tak, to na pewno byłoby Ci znacznie trudniej. Wiara musi się czymś karmić, ale to coś nie może być do końca wyjaśnione.
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4710 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 19:54
Liliem napisał/a:
żeby wierzyć trzeba wiedzieć w co wierzyć. czemu mam wierzyć w coś czego nikt nie potwierdził że istenieje naprawde?
może to wyda sie banalne, ale ponieważ... wierzymy! jeżeli mamy na coś dowody, my to wiemy a nie w to wierzymy;/
Cytat:
Obierając punkt wyjścia na Twojej obecnej wierze z taką poprawką, że.. Bóg nie dokonywałby cudów które są zapisane w Biblii, Jezus by nie uzdrawiał chorych, Morze Czerwone nie rozstąpiłoby się przed Mojżeszem, nie istniałyby stygmaty, opętania, egzorcyzmy, sny prorocze, objawienia, zjawy, nigdy byś nie usłyszała o nawróceniach, świetle w tunelu w czasie śmierci klinicznej ani jakimkolwiek "znaku Bożym" podanym komukolwiek i kiedykolwiek, a każde pytanie do jakiejkolwiek osoby duchownej byłoby kwitowane: "bo tak jest", uwierzyłabyś w Boga?
dlatego tez piszę, ze jedynym racjonalnym dowodem na istnienie Boga jest Biblia oraz objawienia itp. własnie na ich podstawie wierzę. ale mi nie sa potrzebne żadne dowody, wywody naukowe nad tym cy naprawdę po śmierci jest spotkanie ze świętym Piotrem przed złotą bramą do nieba... wierzę, bo Bóg sam daje mi jakby znaki, indywidualne, choćby wysłuchanie mojej modlitwy itp.
_________________ We stand in awe, we've created life
With arms wide open
Under the sunlight
Welcome to this place
I'll show you everything
With arms wide open
Chodzić do kościoła to jedno. Drugie to umacniać się w tym Kościele w wierze, we wspólnocie i w wiedzy o własnej religii i własnym Ja. Wiara i modlitwa to poszukiwanie Boga w labiryncie, który jest wszędzie, ale po widzę fizyczną na Jego temat, która otwiera mam drogę duchową trzeba zaczerpnąć ze źródeł... Trzeba więc nie tyle co chodzić, ale być aktywnym, rozumieć i pogłębiać to co wyznajemy. A także zgodnie z tym żyć. Po co iść i plotkować cały tydzień - kto jak ubrany? Nie ma sensu...
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Nie tak "od niedawna". Jakoś tak od 10 lat mniej więcej. Wiem bo sama byłam przez jakiś czas
Chodzę do kościoła. Po co? Dziwne pytanie. Po to żeby się pomodlić. Podziękować, przeprosić lub poprosić o coś.
A jeśli chodzi o kwestie wiary i to czy potrzeba dowodów czy nie, to moje zdanie jest takie, że jeżeli się ktoś uprze to nawet jak mu "pod nos" podstawią to nie uwierzy. Przecież wiara polega na tym że wierzy się w coś choć nie ma 100% dowodów na jego istnienie, bo gdyby takie się znalazły to nie byłaby już wiara.
_________________ "Strangers in the night exchanging glances..."
Ostatnio zmieniony przez hemera Nie Maj 04, 2008 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Ooooo to mi się podoba, że wreszcie dopuszcza się dziewczęta do służenia.
nic dziwnego..
Mnie to dziwi, przecież kobiety są gorsze... kapłan w kościele koniecznie musi mieć jądra
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
no właśnie... dlaczego?... dlaczego nie może?
Tylko nie pisz, że tradycja
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Nie tak "od niedawna". Jakoś tak od 10 lat mniej więcej.
a to sorki xd bo u mnie od niedawna dopiero tak jest ;P
Szymm napisał/a:
przecież kobiety są gorsze
w czym są gorsze...?
Szymm, piszesz trochę nie na temat ale ok...
dzisiaj na kazaniu u nas mówił, że nawet jeżeli teraz tu staną by przed nami Jezus dużo osób powiedziałoby, że to jakiś chory psychicznie człowiek... Dużo ludzi by nie uwierzyło... Nie wiem jak dla Was... Ale jak dla mnie nie muszę zobaczyć żeby uwierzyć... Wierzę i będę wierzyła
_________________ nIe oDnAjDzIe wIeCeJ nAs tA sAmA cHwIlA...a cZaSeM bY mOgLa=(
pozdra dla Oska :]
madafaka. co Cię nakłoniło do napisania mojego nicku pod swoim podpisem